Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   84 / 93
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Mit értesz kiértékelésen? Azt hogy mit mutatnak a világ legprecízebb elektronikai műszerei?
Gondolom azt látod, olvasod már régóta, hogy az audiofília már régen nem arról szól, hogy mit mérsz, hanem arról, hogy mit érzel.
És arról bárkit meggyőzni, hogy a te érzéseid nemesebbek, mint az ővé? ... Nehéz ügy.
(#) deebo válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Nem, én nem az érzéseimet keverem ide és jó lenne, ha más sem érezné, hanem tudná, mérné, kimutatná és jó lenne, ha megértenéd ezt végre. Én nem fogok senkivel sem szubjektív élményekről vitatkozni, mert értelmetlen és nem is ide tartozik és nem is érdekel. Ez a topik, a hogy érjünk el alacsony THD-t témakörtől eljutott mára a színtiszta ezotériáig és fel van háborodva az illető, ha mért érték közlését kérem, amit korábban kérés nélkül is megtett naponta többször is.

Ezek nélkül átmegy az egész ezotériába, ahogy átment az összes többi fórum is, nézz csak körül a neten. A lenagyobb magukat audiofil-nek nevező emberek, azt sem tudják mi az a THD, IMD stb. csak azt hallják meg, hogy a 1.5 millió forintos hangszórókábellel még az énekes tüdejében a hörgők hangját is hallják, vagy tudom is én miket találnak ki...
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2023
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Erről beszélek.

Csak már nem idegeskedem miatta.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2023
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1
 
Az objektivitás megállás nélküli szajkózásának akkor van (lenne) bármiféle értelme, ha van legalább egyetlen dolog amit hozzá tudsz kötni. Kérek egy objektív értékelést arról, hogy mi az oka annak, hogy nem egy boltban vásárolt TDA7294-et, vagy egy LM3886-ot hallgatsz otthon, hanem építettél e célra valami izét. Tehát mérési adatokat várok, amivel bármiféle műszaki embernek objektíven el tudod magyarázni, hogy ezért meg ezért.
(#) compozit válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Hidd el, teljesen felesleges vitatkoznod, még akkor is te leszel kikiáltva trollnak, ha nem személyeskedsz, nem mondasz véleményt, csak kérdezel. Én így jártam a számítógép hiba topikban. A kérdésem az volt, hogy egy 32 bites win10 helyett hogy lehet feltenni egy 64 bitest, egy 120GB-os SSD-re. Mindenki azzal kezdte, hogy már nagyon olcsó az SSD, vegyek egy 250-est, osszam kétfelé és akkor menni fog különben nem. Teljesen mindegy volt, a nagyon okosok mégis engem kiáltottak ki trollnak, le is tiltott az admin egy időre. Természetesen, meg tudtam csinálni 120GB-os SSD-re is, mert nincs szükségem nagyobbra. És még a fele üres. Egy jóakaró azt mondta, nézzem meg, hogy fél év múlva nem lesz hely az SSD-n. Megnéztem, ugyanannyi van. Vannak nagyon okos és nagyon arrogáns , pökhendi emberek. Csak veszíthetsz velük szemben, mindenkinél, mindent jobban tudnak, még akkor is, ha csak a saját szubjektív állításaikat hozzák fel bizonyítéknak. Ugye, ilyen a Karesz50, Tóth Béla és még van néhány, akinek fogalma sincs semmiről, de azért a hangadóknak igazat ad ( csordaszellem ) és te vagy a rossza fiú, hiába csak kérdezel.
Én már csak nagyon ritkán szólalok meg, nincs értelme. Cserébe jókat szoktam röhögni az elképzeléseiken. Nagyon kilóg a lóláb a szakmai hiányosságaikat tekintve. Karesz 50-nek fogalma sem volt a kaszkód diff. erősítő létezéséről, aztán egyszer küldtem neki egy rajzot, hú de jó, mindjárt festett is egy nyákot, aztán nem lett jó. Nem minden papsajt... legalábbis szerinte...[off]


Javaslom tegyél te is így, nem leszel több az eszméiktől.[/off]
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1
 
Idézet:
„Nem, én nem az érzéseimet keverem ide”
Mivel Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív, ez a kijelentés is az, és szerintem többen vannak azok akik ezt nem csak másként látják, hanem annak ami. Nem hinném hogy van a topikban bárki, aki nálad több érzést visz a vélt igaza elfogadtatásra. Ha jól látom, a topik címe: Erősítő építése elejétől a végéig, nem mérőtopik, labortopik, stb.
Azt meg végképp nem értem, ha itt folyamatosan számodra irreleváns dolgokról írnak, akkor minek olvasod? És ha más fórumokon ez másként megy, akkor miért nem azokat olvasod?
Ha engem nem érdekel valami akkor nem olvasom el, ez ilyen egyszerű. Vagy javasolni kell a modiknak hogy nevezzék át a te topikodra, ahol csak arról szabad írni amit te olvasni szeretnél, aki nem így tesz azt meg azonnal ki kell tiltani onnan (is).
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Oké. Csak Right Markos eredményeket szoktam arhíválni, mert ez egyszerű, de igazából azt mutatja ez is, mint a profi szoftverek.

LM3886-ot valamiért nem találok, de biztos, hogy volt mérve több is, és LM1875-is. Korábban mértem javításra idekerült denon erősítőket is (szörnyűek voltak hangra és mérve is), de azokat sem találom, valami hibádzik.

Vettem egy hibás fisher erősítőt, mert a tulaj sokallta a javítási költséget, hát ezt inkább nem hallgatnám. Bővebben: Link

Úgyis ráérek, előkaparom őket és egy right mark mérést csinálok midegyiken, szerintem megvan még egy LM3886 is valahol.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Való igaz, hogy nem volt a hálózathoz szinkronizálva. DE minden készülék erről ment, tehát egymással szinkronban voltak.
Ami viszont maradéktalanul bejött, az az ösvény volt. Kb. 8m direkt kábel a villanyórától a hifi számára készült aljzatokig, a ház falán kívül nyílegyenesen vezetve. Lényeges javulást hozott a hangzásban különösen az esti órákban.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Idézet:
„Megcsináltam az mcc-től ellesett hajszárító-tesztet is az asszony 2.2 kW-os Rowenta-jával. Hát ez már kemény.”

Kiváló teszt toroidok tesztelésére. Amelyik ilyen terhelés hatására sem morog, az valóban minőségi darab.
(#) Ódenka hozzászólása Aug 19, 2023 /
 
Kapcsolódva a használt teljesítmény félvezetőkhöz:
Mivel a tápfeszültség több helyen triakon (vagy kész SSR)-n megy át, volt ez téma másutt is. De az csak szimpla SSR vs. amplifier
Nem láttam döntő véleményt, mindenesetre nem elterjedt, valamint kell egy mechanikus kapcsoló is e mellett, az ellen-párhuzamos tirisztoros, triakos kapcsolóknál a snubber kör mindig átvisz kikapcsolva is valamennyit, ami nem biztonságos.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2023
(#) mcc válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Mértem Omron relé átmeneti ellenállást. 8ohmos indukció mentes műterheléssel, 40V effektív kimenő feszültség melett. Így már elegendő áram folyt az érintkezőkön, hogy legyen mérhető feszültségesés. G2RL2 két 8A-es érintkezője párhuzamosan kapcsolva 2.5mohm átmenő ellenállást mutatott konstns értékben 20Hz-20kHz között.
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Lemaradtam valahol, vagy csak elvesztettem a fonalat. Milyen teljesítmény félvezetőkről van szó és hol? (Azt nem olvastam el amit deebo és compozit írt, mert nem érdekel.)
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Már miért kellett volna elolvasnod? Nem neked címeztem!
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Biztosan jó dolog ez az ösvény, de én már nem fogom emiatt végig vésni a falat. Viszont pont olyan szerencsésen van vezetékezve a ház, hogy nyílegyenesen jön ide egy konnektorba a vezeték a villanyórától, csak a nagyszoba felé van egy elágazás amibe viszont nincs semmi fogyasztó.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Nem tudom kinek címkéztél és mit, mert nem olvastam el
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 / 1
 
Ez pozitívan hangzik. Én sem véstem. A falon kívül vittem a kábelt, azután ráragasztották a hőszigetelést.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
De ha már itt vagy, mint főkonstruktőr, megszakérthetnéd mi az a második áramcsúcs a trafó primerkörében ami akkor üti fel a fejét ha DC komponens van hálózatban. Mindenki elengedte a füle mellett a kérdést... már csak benned bízom.
(#) Ódenka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
A táptrafó primer körében. Az idézett oldalon próbálták kideríteni, tapasztalatokat összegezni, mi van, ha a hálózati oldalon SSR (triak) végzi a kapcsolást. Ott szimpla ki-be kapcsolásról volt szó, vagyis félvezető a főkapcsoló is. Merültek fel kétségek, volt olyan tapasztalat is, hogy se kapcsoló, se relé, hanem a hálózati dugó is forrasztva, stb. Viszonylag villongás mentesen 5 oldalon beszélgettek erről.
A gondolatommal egyezőt olyant találtam, hogy a félvezetőn óhatatlanul van pár Volt feszültségesés, én inkább a lehetséges bevitt zajt találom kérdésesnek. Ha már olyan sok minden számít, akkor a primer oldali kapcsoló félvezetők zaja valami módon éreztetheti hatását.
(Amit én kizárt, hogy hallanék, de ez viszont nem zárja ki, hogy a lehető legjobbra törekedjek.)
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ha visszajöttem elolvasom... köszi.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Na akkor, a fishert már korábban mutattam és sajnos nem találom az eredményeket, de a több százezer forintos házimozierősítők sem tudnak jobbat, sőt, volt rosszabb köztük az biztos.

Referenciának raktam a csomagba egy mérést erősítő nélkül, ESI Juli@ hangkártya bemenete és egy épített PCM1792-es DAC kimenete.

A TRV4_S az általam hallgatott erősítő válogatott tranzisztorokkal szerelt változata, a TRV4_T pedig egy gyorsan összedobott, maradék tranzisztorokból épített darab, amit hangszóró mérésekhez használok. Minden mérés esetében egy kétutas hangdobozzal volt terhelve az erősítő és a kimenet közvetlenül a bemenetre volt kötve, tehát nagyjából 1W kimenő teljesítmény mellett történt. Illetve a T verziót meghajtottam a teljes kivezérléshez képest -6dB jellel is, hogy lássuk mi történik, amikor már komolyan ki van vezérelve az erősítő.

Mit tudtunk meg ebből az egészből eddig? Egyértelműen mutatják a számok, hogy a válogatott alkatrészekkel készült verzió kevésbbé torzít.

Továbbá az is kiderült, hogy az erősítők kimeneteire annyira minimális mértékben kerül ki a hálózati brumm, hogy ezeket kár is lenne színusz generátorról hajtani. Ha megnézzük a grafikont, látszik, hogy a hálózatból mindössze a 100Hz -100dB-en, illetve a 200Hz -110dB-en jelenik meg a kimeneten.
Lényeges infó még, hogy minden berendezés egy csomópontról üzemel (3000VA APC UPS), amire a mérés alatt a következő készülékek voltak bekötve és mind üzemelt is:
- 1db. hűtő,
- 1db. inverteres split klíma,
- 3db. PC,
- 3db. monitor.
- 2db MeanWell kapcsolóüzemű táp, amikről DVR, kamerák, routerek switch-ek üzemelnek.

Tehát, ami megtalálható egy háztartásban abból pont van itt bőven és mind üzemelt is. Hogy emelett mégis hogy a bánatban tudna javítani a hangzáson, a szinusz generátoros tápellátás például, azt el nem tudom képzelni.

Kérdezted még, hogy miért nem LM3886-ot hallgatok. Hallgattam, elég sokáig és amikor azt beüzemeltem akkor vettem észre, hogy a DC csatolás bizony elég jó hatással van a mélyátvitel pontosságára, viszont nagy hangerőn nagyon megnő az IC torzítása és nem túl kellemes. A TDA 7294-hez nem volt még szerencsém, LM1875-öt használok bufferben impedancia méréshez, az egy elég jó IC egyébként, azt is megmérhetem neked, mondjuk az a bufferben erősen vissza van csatolva, szóval gyanítom, hogy alacosny THD értékeket fog produkálni, de zenét még sosem hallgattam rajta.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2023
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Az SSR-nek esetleg az az előnye, hogy nem rúgja hasba a tápot, ha csak nullátmenetnél kapcsol ki, meg be. Billenő kapcsolónál ez nem nagyon jön össze.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Az semmit nem számít - keveset azért igen - mert a mechanikus vagy ott van, vagy nincs. Viszont egy félvezető, ami folyamatosan átviszi a teljesítményt és nyilván nem feszültségesés nélküli, illetve van egy nemlineáris szakasz a vezetésekor, ez a kérdés, ez mit csinál. A másik pedig a zajkeltés. Vagyis együtt...Valószínű az átmeneti egyenetlenséget meg lehet jeleníteni, a zajt meg...Bizonyára az is lehetséges. Jó lenne, ha akként kezelnék a tisztelt Fórumos Kollégák, mint műszaki felvetést és nem kötekedést lát benne. Köszönöm.
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
És a nem válogatott verzió (TRV4_T) eképpen reagál a 10KHz-es négyszögre, hangszóróval terhelve (fájt is neki).
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Egy oldallal visszább mutattam mérést, miszerint egy átlagosnál tisztességesebb hálózati "szinusz"-ban is van 20 Vpp torzítási komponens. Ha most az SSR hozzátesz még ehhez mondjuk 300 mV-ot és 1 mV zajt, az vajon mennyit számít?
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ez nem így van. Ha nullátmenetnél kapcsol be, akkor egy tekercsnél ( vagy most egy trafónál ) az áram nulláról indul. A tekercsfluxus is nulláról indul. Ha állandósult állapotot nézünk, akkor a fluxus egy minusz és egy plusz között fog változni, vagyis a teljes fluxusváltozás a nulla körül történik. ( Ehhez társul az is, hogy a fluxus a tekercsben fellépő indukciónak a keresztmetszettel felszorzott értéke. Miután eddig a tekercs feszültségmentes volt, a fluxusa is nulla. Ha bekapcsoljuk, akkor ugyanaz a fesz-idő terület fog rákerülni az első félperiódusban, mint állandósult állapotban, csak nem a minuszból indul, hanem a nulláról. Vagyis, a csúcsértéke kétszer akkora lesz, mint állandósult állapotban. Ez egy légmagos tekercsnél nem gond, mert az nem fog telítődni, de egy trafóban van vas is, emiatt már az első félperiódusban kétszerese lesz a fluxus, vagy ismertebben fogalmazva az indukció a vasban, ezért az betelítődhet. Ha telítődik, akkor megnő a mágnesezőáram, méghozzá nagyon, ez okozza a trafóknál a bekapcsolási áramlökést. Ez az indukció persze lassanként lecsökken, mert a megnövekedett mágnesezőáram nagy fesz. esést okoz a tekercselésen, tehát, jó nagy veszteséget is. ( L/R időállandó ) A megoldás csak közelítőleg az, hogy a feszültség maximumánál kell bekapcsolni egy trafót ( szinuszos feszültséget feltételezve ). Sajnos ez sem tökéletes, mert ugye nem tisztán induktív egy trafó tekercselése. De a legrosszabb a nullátmenetes bekapcsolás. Ohmos terhelésnél persze jó...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ezek szerint mégis elolvastad a hsz-emet, különben még ezt sem írtad volna... há-há-há
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Idézet:
„akkor vettem észre, hogy a DC csatolás bizony elég jó hatással van a mélyátvitel pontosságára, viszont nagy hangerőn nagyon megnő az IC torzítása és nem túl kellemes”

De ugye ezt nem füleddel hallottad, hanem objektíven mérted? Az ilyen szubjektív marhaságokat, hogy emlegethetsz itt éppen te, mint mindentmegmondó fő-fő megszakértő?
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Te azt írtad rólam, hogy nem értek sem a műszerekhez, sem az erősítőkhöz. Akkor miért vársz tőlem választ? Gondolod, hogy megérsz nekem annyit, hogy eláruljam ezt a "nagy" titkot?
Nagyon sokat magyaráztam neked, mire megértetted a fesz-idő terület fogalmát. Egy időben úgy éreztem, hogy érted. Sajnos nem így van. Ha kicsit is értenéd, akkor ezt a kérdést fel sem tetted volna... Ajánlom, hogy gondolkozz. De, lásd kivel van dolgod: ha a helyes választ ide leírod, akkor rábólintok.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ki lett már vesézve, hogy a fázistolás hiánya miatt van, konkrét számok is igazolták. Persze akkor le lettem hurrogva, hogy az a néhány fok az semmi.

A mostani témátok amúgy szintén zseniális, megy a nagy eszmecsere a relé, meg az SSR veszteségén, mintha bármi köze is lenne az erősítőátviteléhez, de te gondolom ezt is hallod.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ez nem erősítő, hanem trafó. Feltettem egy kérdést ami bizonyára nem csak engem érdekel. A válaszod az, hogy válaszoljam meg a saját kérdésemet. Eddig jó
Következő: »»   84 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem