Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 27
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Ne felejtsd a melegviz párolog is, azaz beltérben folyton szellöztetni fog kelleni, mert különben minden megrohad a nedvessegtöl és az elpárolgit vizet potolni is kell.
Szoval beszéld meg ezt inkább egy épületgepésszel, mert rengeteg csapda van a dologban.
Ha a vizet melegen tudod tartani, akkor a teret nem kell füteni a veszteségek kompenzácioján kivül.
(#) Historia 71 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Köszönöm az okos felvetést, maximálisan jogos! Első nekifutásra páraelszívó gép. De nyilván ez finomodik majd-de itt a fő kérdés a víz fűtése.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Én inkább fordítva csinálnám. Ha a víz melegíti ezt a belteret, akkor az plusz üzemeltetési költség lesz a víz plusz fűtés miatt. Én megfordítanám a dolgot. Nálunk a nappali 55 nm és pl. tavaly december közepén kezdtünk el fűteni. A nappali délre néző oldalán van 5 db 80 x 200 cm-es ablak. Amikor süt a nap, akkor bent 25...26 fok van és mindegy, hogy kint éppen -10 fok van. A hőenergia a napból jön ( nem is kell tiszta erőből sütnie ), tehát sugárzással. Az így közölt energia a külső és belső hőmérsékletek negyedik hatványának különbségével arányos. Pl: a Nap felszíni hőmérséklete 6000 fok ( mire ideér, nyilván kevesebb ) tehát ennek a negyedik hatványából kivonjuk a belső huszonvalahány fok negyedik hatványát. Ezzel a különbséggel lesz arányos a Napból származó energia. Télen még az is fokozza ezt a hatást, hogy a Nap alacsonyabban jár, tehát mélyebben besüt a helyiségbe. Éjszaka ennek a fordítottja játszódik le, a helyiség az ablakokon keresztül a világűr hidegét látja, ami mondjuk -270 fok. ( Azért ennyi nincs, de ha felhőtlen az ég, akkor nagyon sok ez az érték.) Az éjszakai hőleadás mégis jóval kisebb, mint a nappali hőközlés, hiszen a hőmérsékletek különbsége óriási. Tehát, mindenképpen pozitív az energiafelhasználás. A helyzetet lehet javítani azzal, hogy éjszakára be kell húzni a függönyöket. Ezzel megszűnik a sugárzással történő hőleadás, tehát csak a falakon, mennyezeten keresztül távozik a hő.
Neked jó ez a szalmaház, de tegyél fel hatalmas ablakokat, akkor a helyiség belső hőmérsékletével nem lesz gond, valamennyire a medencét is fűti, persze nem 32 fokra. Persze, ez csak akkor igaz, ha süt a nap. És december közepétől január végéig nem nagyon süt a nap...
Ebben az időszakban sem a napelem, sem a napkollektor nem tud elég energiát szolgáltatni, fűteni kell mind a helyiséget, mind a medencét. Ez egy vagyonba kerül, de ha ezt elosztod éves szintre, akkor talán nem olyan sok. Hát, gázzal ne fűts, mert biztosan túl leszel a piaci ár határán. Talán fával lehetne. A többi megoldás több milliós tétel.
És persze egy zárt helyiségben iszonyú magas lesz a páratartalom, tehát még a párátlanításról is gondoskodni kell, ami plusz energiaköltséget jelent, vagy tehetsz fel hőcserélős szellőztetést de ennek is vannak veszteségei, tehát a beruházási költségeken túl az üzemeltetési költség is nő.
Az ilyen jellegű medencéket welnesekbe, meg hotelekbe építenek és iszonyú költségesek, de a vendégek megfizetik...
Miért nem jó neked egy normális, kültéri, földbeásott, szigetelt, fedett medence? És legyen elég májustól, októberig használni, meg legyen elég 26...28 fok, akkor nem kell fűteni.
A 32 fokos vízhőmérséklet már közel van az algásodáshoz. Ha egy kicsit megszalad a vízhőmérséklet, elindulhat az algásodás, ami nagyon gyors folyamat ahhoz képest, hogy milyen hosszú idő alatt tudod visszahűteni a vízet. Ezét találták ki a medence hőszivattyúra azt, hogy hűteni is tud.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2023
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, mindig tanul az ember! A nagy ablakok zseniálisan jó ötlet! A fafűtés nem rossz gondolat, van is nagyon sok erdőnk, abból könnyedén futná tüzifára-de tartok tőle, hogy nehezen tudnám felfűteni, mivel nem érek rá fél napokat fűteni, rakni a kazánra a fát. Más megoldásban gondolkoznék. Esetleg még volna olyan megoldás, hogy tanyafejlesztési pályázat-ha meghosszabbítják akkor ha megfelelünk a feltételeknek akkor finanszíroz szigetüzemű napelemmel áramtermelést is-ha megfelelünk a feltételeknek. De ott is vannak problémák. Az egész évben használható medence azért is jó, mert szeretünk gyógyvízben lenni-felmerült az az ötlet is, hogy hozatunk bele néhány köbméter gyógyvizet-annak is vannak problémái......Én most próbáltam 30 fokos vízben fürdeni, de majdnem belefagytam, 32 fokos kezd jó lenni nekem. Tehát megy az agyalás, a gondolkozás!
(#) uniman válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
A "nagy ablak" estében figyelni kell milyen üveg kerül bele...a mostani modern "Low-e" bevonatos üvegen keresztül sokkal kevesebb meleg sugárzás kerül be a lakásba, mint a sima ablaküvegen keresztül.
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
A napelemmel történö vizfütés sokkal rosszabb hatásfoku mint a napkollektoros. ( ráadásol vagy 10x drágább). Nekünk vannak napkolelktoraink is ( csövek üveglapok között. Egy olyan napon mint ma, 100 fok felül is a viz (volt már olyan nap is, amikor 150 fokos volt a viz), és csak a vezérlö korlátozza le, hogy a bojler föl ne forrjon.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2023
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Hm... azért a 30 fokos víz már nekem még sok is, pedig elég fagyos vagyok.
Szigetüzemű napelem. Hát elég sok akksi kellene hozzá, hogy kibírjon egy telet. Szerintem többmilliós tétel lenne. A másik, meg hogy nem bíznék abban, hogy ezt komolyan támogatnák, de ki kell próbálni.
Nem elég egy jakuzzi? Tudom, az nem olyan kényelmes, de jóval olcsóbb az üzeme. Meg nem kell bele annyi gyógyvíz sem.
(#) Historia 71 válasza uniman hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Mindig okos dolgokat tanul az ember-köszönet!
(#) compozit válasza uniman hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Lehetséges, bár nálunk van valamilyen védőréteg az üvegen, ettől egész halványan zöldes színű a külvilág. Ennek ellenére nagyon jól funkcionál, 2005-óta.

DSC00503.JPG
    
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
A pályázat 95%-os támogatást ad-ha megnyerjük...ha megnyerjük....ha....
Én legszivesebben egy 10x5 méteres csinálnék. De valószinűleg 4x6 méteres lesz, és ez nem nagy. Mindent meg tudunk oldani nagyon olcsón-az egyik munkagépünk kiássa, szalmabála minden évben van 1000-2000, de ami a leckét feladja az a medencefűtés. Meg én szeretek amit tudok saját kezűleg csinálni. A kerti utakat használt régi téglából csináltam. Egy törmeléklerakóba elmentem ( a miénk volt) és lepucultam 1600 db-ot, amit szépen leraktam-egy fillérbe sem került így a sok kerti út.
Tehát itt kb. 25 köbméter víz fűtése télen jelenti a problémát amire keressük sok, nálam jóval okosabb ember segítségével a választ, akik már sok-sok okos gondolatot írtak itt le nekem. Amit nagyon szépen köszönök!
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
De jó, ez igen! le a kalappal!
(#) Historia 71 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Lehet, hogy nem 1-fajta dolog lesz a megoldás akkor? Ez ismét egy nagyon okos gondolat!
(#) compozit válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Igen. A napelemek tudnak mondjuk 20%-os hatásfokot, az otthon összegányolt napkollektor meg legalább 50-et. Nagyon nem mindegy. Sajnos, közös a problémájuk: mindkettőhöz kell a napsütés.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Akkoriban még csak 50 körül voltam, pénz nem volt, én is saját praclimmal csináltam. A tetőtérbeépítés 90 %-át a tető kivételével.
Amit nagyon megtanultam: nem szabad fát használni kültéren. A nap, az eső a hideg-meleg változása betesz minden faszerkezetnek. Nincs az a festék, ami rajtamarad 3...4 év múlva a fán. Lehet az ablakokat, a tetőszerkezet fa alkatrészeit újra festeni. Csak műanyag, még ha ronda is.
(#) compozit válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Valami lehet benne, mert korábban a fiamtól jött a WiFi bő 1 km távolságról és ha bent volt az antenna ( 23 menetes helix ) akkor az üvegen keresztül nem jött át a rádióhullám.
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nagyon jó saját kézzel megcsinálni különféle dolgokat!
De ott jártunk, hogy mivel melegitsünk télen 25 köbméter vizet?
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nem tudok megoldást, csak nagyon drágán. Szerintem nincs is. Az én medencém 24 m3-es lesz, de csak szezonban fog működni.
A fűtéshez nagyon sok energia kell, ami egyre drágul. El kell fogadni, hogy egy medence mindenképpen a luxus kategóriába tartozik, még akkor is, ha te építed. De az üzemeltetése biztosan.
(#) uniman válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Kezdjük az elején...mi/mennyi (az ár az nem annyi lenne-sokkal több):
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2023

500kwh.jpg
    
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Nyilván nem egyszerű a dolog. Különben zsalúkő mellé 15 centis hőszigetelést tervezek, meg 90% -ban a földbe lesz süllyesztve a 150 centi mély medence. Nehéz ügy.
(#) Historia 71 válasza uniman hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Szent Habakuk.....
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Hát 15 cm az túlzás. 5-is elég, ha egy zárt helyiségben van. Ha földbe süllyeszted, akkor a föld 30...40 cm-rel lejjeb már van 10...12 fokos. tehát a szigetelésnek csak 30-12=18 fokot kell felvennie. Szemben a házfalak 22--15 =37 fokkal szemben. Ha a medence belső falán nincs hőszigetelés ( pl: nem porocellből, vagy thermo-blokkból építed ) akkor bár nehezebb felmelegíteni a vizet, viszont lassabban is hűl le. És akkor kell bele vízforgató, szűrő, mérni kell a pH-t, kell bele valamilyen klórozás, klórtabletta, vagy sósvizes medencénél sóbontó, ha kényelemre törekszel, akkor mindezt automatizálni. És nem is tudom, hogy a gyógyvíznél mit kell csinálni, mert pl: a hévizi tóban is megélnek a vizinövények, tehát az algák is. Aztán nem tudom, hogy a gyógyvizet lehet e sózni, mert akkor kicsit kényelmesebb lesz a dolog. Szóval, mire minden kész lesz, úgy 5...7 millára gondolj. És akkor még az üzemeltetés költségei...
Ezért mondtam a jakuzzit...
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
15 centis nikecell van annyi kimaradva egy régebbi korszerűsítésből ami a 2/3 részére elég-nem kerül egy fillérbe sem tehát a 2/3 részére a szigetelés. Vízforgató/szűrő van egy másik medencénél ami még kb. 2-3 évig bírja. Mármint a medence fala, de a vízforgató, szűrő az tovább bírja.....Tehát az sem kerül egy fillérbe sem, és a teljesítménye is elég simán 25 köbméterhez. A fal ami reményeim szerint szalmabálából lesz szintén ingyen a rendelkezésre áll. A beton is baráti lesz, mert mikor építették a házunkat sok sódert leraktak a mellettünk lévő területre aminek a jelentős része ott maradt, és fel tudom használni. Tehát még pontos számítások nincsenek-főleg ilyen gyakran változó építőipari anyagáraknál, de szerintem 2 millióból simán kihozom az egészet, viszont a vízmelegítés fogas kérdés, amin elakadtam.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Na, akkor neki kell állni! Ha télen is lesz meleg víz benne, akkor már az idén feltöltheted Ez nekem csak jövőre lesz.
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Most egy vegyestüzelésű kazánházat építünk, valamint részlegesen kifestjük a házat, valamint csepegtető öntözést telepítünk! A kazánházat a harmaddából kihozzuk, mint amit kőművesmestr mondott.
(#) compozit válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Talán még fiatalabb vagy, tehát most kell megépítened mindent, mert a 7. X körül már nem fogod megcsinálni, megcsináltatni. Tehát valósítsd meg az elképzeléseidet, most!
(#) pont válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Én építettem napkollektorral, de nem vált be, mert az is csak akkor melegít amikor egyébként is meleg van. Az idei hideg nyáron rágták már a gyerekek a fülem, hogy csináljak már valamit. A vége az lett, hogy egy 30Kw-os hőcserélőn keresztül rákötöttem a 40 Kw-os vegyes tüzelésű kazánra, azt már úgysem használjuk a gáz miatt. 15m3-ös 20 celsius fokos vizet 18 óra alatt felfűti 36 fokosra.....
(#) Historia 71 válasza compozit hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Okos gondolat. Végül is 3 év alatt 2 házat is felépítettünk, most is kazánházat, csepegtető öntözést, részlegesen kifestjük a házat. De való igaz, hogy én most 52 éves leszek, de már most kevesebb energiám van.
(#) Historia 71 válasza pont hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Ez igen! Lehet, hogy nálunk is az lesz a vége.
(#) Massawa válasza Historia 71 hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Azért a napkollektorral is sokat lehet melegiteni még hideg idöben is. Nálunk a csövek egy szigetelt üvegkalitkában vannak, azaz maguk a csövek a tetön nem érintkeznek a külsö világgal, hömérséklettel.
Az ujak meg már nagyon különleges kialakitásuak ( akár egy autohütö, azaz sokkal nagyobb a felületük ami csak növeli a hatásfokot.).
Persze egy más energia forrás fog kelleni mert azért nem süt nálunk évente 365 napig a Nap.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2023
(#) Historia 71 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Ez így igaz! De milyen javaslat an a másik erőforrásra? Fatüzelésű kazán? vagy mi?
Következő: »»   26 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem