Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Lapozás: OK   31 / 34
(#) Kinka István válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Ezeknek a műszereknek DC feszültség állásban 1MOhm bemenőellenállásuk van. Ha műszert köti be sorosan a rácsellenállás helyett, 1uA áramnál esik 1V rajta. Viszont van 200mV méréshatára is (199.9mV), ha jól számolok itt az utolsó digit 100pA-t jelent. Hobbi indikálásra szerintem megfelel.
(#) tufatofu válasza Kinka István hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Nekem ezek a kis műszerek nem igazán voltak annyira pontosak, hogy bármit is alapozni mertem volna a kis tartományban kapott értékre. Ezért kérdeztem, hogy a gyakorlatban, hogy használja(lehet sehogy), de választ nem igazán ír. Általában aki ragaszkodik egy állításhoz, meg meri mutatni, ahogy láttuk ezt korábban Accord és Ge Lee -től is. Az elmélettel tisztában vagyok, a létjogosultságáról megoszlanak a vélemények. Konkrétan az ő mérési összeállítására volnék kíváncsi egy fotón pl., amikor pl. 13,567 nA-t mér ezekkel a műszerekkel.....
Egyébként ezzel kapcsolatos dolgot pucuka összefoglalta már itt
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2023
(#) segítő válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Ezért kár volt felkeni hajnalban. Örülök, hogy követed munkásságomat. Jó pár éves kép (12 éves). Amúgy anódáram mérésére szolgált a két multiméter.
(#) segítő válasza Kinka István hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Azaz 10% hibával terhelt a mérés. Csöveknél elfogadható.
(#) segítő válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Holnap leírok egy rém egyszerű mérést rácsáramra. Amatőr vagyok. Más is kitaláhatta volna.
(#) tufatofu válasza segítő hozzászólására (») Szept 21, 2023 / 2
 
Annyira nem követem, csak emlékszem rá, hogy nagyon sok az ellentmondás részedről ami olyankor szokott előfordulni, mikor fogalma sincs valakinek valamiről. Pucuka és Accord leírta már évekkel ezelőtt a lényeget.
Az itteni hozzászólásaidból némi ízelítő:
Idézet:
„Jól van no. Mérni kell. De ezt nagyon sokféleképpen, lehet megtenni.Mindenki óvnék kritikus helyeken gigitális műszerek alkalmazásától. Pl. anódáran. Amellet hogy növeli a gerjedési hajlamot, idegesítő a túl részetes kijelzés,az utosó dekádok állandó változása/ugrálása. Egy 1,5 százalékos hibahatárú GANZ 71 DA bőven megfelel. Eggyel kevesebb táp..”

Idézet:
„Gondok vannak. Első a kimoderált hozzászólások. Így nem lehet követni a hozzászólásokat.A rácsáram mérésére rossz cetlit vettem elő, hétvégén korrigálom.Ipari csövekhez található részletes katalógus. Ez általában részletes, leírja, mikor van a vége a csőnek. Értelemszerűen ezek az adatok a mezei csövekre is vonatkoznak.Ha nincs adat, a hasonló csövek európai adatlapjain kell kutakodni.Ha kutakodsz, akkor is általában 1 uA rácsáram az " end of life" A cső méretétől függetlenül.”

Idézet:
„100K jobb érték. Áthidalva egy nyomógombbal ha picit megmozdul a mutató a 100 mA-es skálán, akkor gáz van. Még kicsi.”

Idézet:
„Az elektroncsövet nem kell vizsgálni. Csak mérni kell. Egyszerűen.”

Idézet:
„Természetesen van fiókomban cső. Csak nem értem a gondolatmenetedet. Miért is kellene ilyen részletesen megmérni?”

Idézet:
„Általában ipari csöveknél volt ilyen specifikáció, a gyártó eddig vállalta a felelősségét.A mai NOS cső kínálat jó része átvágás, MO-on pláne.3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel”

Idézet:
„Emisszió mérésnél itt is kuka a fele. (optimista voltam)Marad 12 db használt cső, ami lehet, hogy érdemes egy részletes mérésre. Nagy perspektíva..”

Idézet:
„Igaz. Emissziómérést még nem csináltam, korrekt is lehet az eredmény. Egyéb mérést sokat.”

Idézet:
„Kiindulásként:- Van sok csövem, részletesen megmérve.- Az emissziós mérést nem próbáltam, kipróbálom, keresek összefüggést a két mérés között.”

Idézet:
„A rácsáramot "nagyon pontosan" nem lehet mérni, de nincs is igazán szükség rá. Detektálásása, közelítő mérése (cca. 10-20 %-on belül) egyszerűen megoldható.”

Idézet:
„Az értékesebb/ ipari /népszerű/ hangfrekvenciás/haldokló csövekről is lehetne regényeket írni. Felesleges. A cső adatlapján munkapontba állítva minden kiderül. Fontos a rácsáram mérése/ detektálása.”

Idézet:
„Felejtsük már el a hosszan leírt idézeteket és okoskodásokat. Mindenki írogat, idéz, (néha saját hozzá szólásához ellentétes ostobaságokat.”

Idézet:
„a hagyományos paraméterek mérése (Ug/Ia, s, u) mérése is nagyjából jó adatot szolgáltat.”
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
(#) Ge Lee válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Nem kell hozzá zseninek lenni, a józan paraszti ész is elég, hogy ha ismeretlen csövet mérünk (legyen az új vagy használt) akkor az első és egyben legfontosabb mérés az emissziómérés, mert egyedül abból derül ki a katód állapota, és egyedül abból lehet következtetni a cső használtságának mértékére. Aki ilyen mérést nem csinál az kontár, nem ért ahhoz amit csinál. Arról nem beszélve, hogy ez szinte a legegyszerűbb mérés mind közül, nem kell hozzá sem százezrekbe kerülő célműszer, sem különleges műszerpark. És akkor nem fordul elő olyan, hogy az emberke "összeválogatja" otthon a 3 évet meg a 10 évet futott csövet "párba". Én az új csöveimet is mind megmértem, csak hogy meggyőződjek róla hogy valóban újak, és csak utána kezdtem el őket válogatni.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Arra kiváncsi lennék ez nagyobb csöveknél hogy működik? Mert pár oldallal visszább írtam hogy pl gu50 nem úgy viselkedett mint a kis teljesítményű társai. Nagyon drasztikusan kellett csökkenteni a fűtőfeszültséget hogy elkezdjen lényegesen esni az anódáram, van valakinek tapasztalata? Vagy az erősebb csövek emisszió mérése még nincs kitaposva?
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Diódába kötötted mint a többit? Nekem GU50-em már nincs, de nálam a kis hajlékony drótlábú csövektől a nagyobb triódák és pentódák is ugyanúgy működtek. A GU50 fűtése alapjaiban is más ha jól emlékszem, lehet hogy az az eltérés oka.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Hú, most megfogtál hogy diódába volt e kötve az a baj régen mértem már. Teszteltem az általad leírt módszerrel diódába kötve csöveket, de erre nem emlékszem hogyan volt.
Dióda vagy nem dióda, ha csökkented a fűtést, ezáltal az emisszió is csökken mindegy mibe van kötve a cső nem? Magyarul sima mezei cső mérésnél, ha elkezdem csökkenteni is ennek a jelenségnek gond nélkül le kell játszódnia?!
(#) mohinger válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Nálam nagyon jól működött pl. EL84-eknél és EL34-eknél is. Mindegyik használt volt és a szabványos katalógus adatokat szinte egyformán teljesítették, mind 90-100%-os volt. Diódába kötve 20mA anódáramot beállítva (ez 2-3V anódfesznél már beáll), látványosan kihozta, hogy mennyire van egy cső elöregedve, amint visszavettem a fűtőfeszt.
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Hogy lenne mindegy? Diódába kell kötni!
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Oké, de ha nem úgy van akkor nem csökken az emisszió? Tényleg tanulási szándékkal kérdezem
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
De, csak mint tapasztaltad is, nem arányosan. Vannak itt még érdekes dolgok a csöveket illetően, mert ugye kering a neten egy grafikon is (mutatom), ki csinálta nem tudni, hogy az alul és túlfűtés, de főleg előbbi miért nem jó, mennyit ront a cső élettartamán. Ehhez képest, gyári műszerben az E80CC-nek stabilizál 9V-os DC fűtése van. Nem tudni mennyit volt használva, de szemmel láthatólag eredeti a cső és nem ment még tönkre ekkora alulfűtéstől sem. Meg a gyár valami oknál fogva szándékosan csinálta ezt így.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
(#) segítő válasza tufatofu hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Örülök, hogy nem követed a hozzászólásaimat
(#) segítő válasza segítő hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Ígértem, ma leírok egy egyszerű rácsáram mérést.
ECC83. Gyári munkapontja Ua:250 V, Ug: -2V, Ia:1,2 mA, s=1,6 mA/V
Megmérjük az anódáramot. Ia. Ha 70-80% alatt van, kuka. Egyéni döntés, mennyi. Utána megmérjük a maradék csöveket meredekségre. s. A rácsfeszültséget +/- 1V-al megváltoztatva meredekség egyszerűen számolható. Itt is sok cső mehet a kukába. Ugyanolyan fontos, mind az anódáram mérése. Talán fontosabb is.
Ha a maradék csövek nagyjából rendben vannak, jöhet a rácsáram. Ami gyakorlatilag -szerintem – az emisszióval szoros összefügésben van.
A fenti méréseket egy 100K soros rács ellenállással csináljuk. Majd rövidre zárjuk az ellenállást. Jobb estben nem változik az anódáram.
Ha változik, kiszámolhatjuk a rácsáramot. Esetünkben ECC83 esetében ha az anódáram 1,2-ről 1,3-mA változik, ehhez a meredekség (s) alapján számolható a rácsáram.
(#) Robid hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Vettem új csöveket és rámérve az itt megismert emissziómérővel nagyon hitvány értékeket kaptam például 2 és 5 mA közti értékek a várt 6mA helyett. Ezek szerint biztosra vehető hogy megszivattak?
Az ócska marketing vaker azért megvan ( PREMIUM RED SELECTED) "TAD"

csövek.jpg
    
(#) lakatos2000 válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Akik a dobozon kívül rakják a csöveket, azoknak a lócitromot is el lehet adni.
A lényeg az, hogy "világíccson".
(#) Robid válasza lakatos2000 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Nem értem, hogy mi a mondanivalód .
(#) Ge Lee válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Nem tudom mit és hogyan mértél, de ha azt és úgy amit és ahogy leirtam akkor igen, átvertek.
(#) Ge Lee válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1
 
Ő sem érti, nincs is neki, nem kell vele foglalkozni. Ki lett már egyszer tiltva, majd újra úgy fog járni.
(#) Robid válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Persze, az itt olvasottak alapján készítettem . ( diódába kötöm a csövet, felfűtöm , 10 mA áramot hajtok át rajta , majd a fűtést lekapcsolom 60 százalékkal ) Stageshop az üzlet neve a reklám miatt. Így jártam majd visszaviszem.
(#) Sanyesz5 válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Újak? Én valamiért nem preferálom az új gyártású csöveket
(#) Robid válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Igen, ma vásároltam be magam a hülyék közé velük. Méghozzá "PREMIUM SELECTED"
(#) Robid válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Nem vagyok már húszéves , és tudom is hogy a kereskedelemben semmit nem szabad elhinni , mégis beleszaladtam.
(#) Sanyesz5 válasza Robid hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Csőmérőd van otthon? Azzal is azért ránéznék
(#) Robid válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Van egy saját készítésű , de ha itt ilyen csúnyán elvéreztek akkor talán felesleges időtöltés. Még ha ideig óráig hoznák is a kötelezőt , az már nem lenne hosszútávú .
(#) segítő válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Szerintem az "emisszió mérés", akár egy akár két pontos, szubjektív. (városi legenda)
Magánvéleményem szerint be kell állítani a csövet gyári munkapontba. Ha jó, lehet mérni meredekséget. (Most jött meg két 100K BOUNS) Ínyencek mérhetnek rácsáramot, meg több munkapontban csöveket. A modern csőmérők majdnem semmit nem mondanak meg a cső előéletéről, a régik sem nagyon. Bocs. Lehet cáfolni.
(#) Ge Lee válasza Robid hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Hát, ha pontosan úgy csináltad ahogy leírtad akkor az úgy nem jó, nem 60%-kal kell csökkenteni hanem 60%ra! Tehát beállítod a 10mA-t 6,3V fűtőfesznél, megvárod míg az áram beáll, utána leveszed a fűtést 3,78V-ra és figyeled hogy meddig esik le az áram.
Az 5mA is már határeset, teljesen új (nem használt) csőnél nem eshet le 5,3mA alá, a 2mA az már a kidobás előtti de inkább a kidobandó kategória.
Következő: »»   31 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem