Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Témaindító: bakos13gab, idő: Júl 12, 2012
Témakörök:
Ezeknek a műszereknek DC feszültség állásban 1MOhm bemenőellenállásuk van. Ha műszert köti be sorosan a rácsellenállás helyett, 1uA áramnál esik 1V rajta. Viszont van 200mV méréshatára is (199.9mV), ha jól számolok itt az utolsó digit 100pA-t jelent. Hobbi indikálásra szerintem megfelel.
Nekem ezek a kis műszerek nem igazán voltak annyira pontosak, hogy bármit is alapozni mertem volna a kis tartományban kapott értékre. Ezért kérdeztem, hogy a gyakorlatban, hogy használja(lehet sehogy), de választ nem igazán ír. Általában aki ragaszkodik egy állításhoz, meg meri mutatni, ahogy láttuk ezt korábban Accord és Ge Lee -től is. Az elmélettel tisztában vagyok, a létjogosultságáról megoszlanak a vélemények. Konkrétan az ő mérési összeállítására volnék kíváncsi egy fotón pl., amikor pl. 13,567 nA-t mér ezekkel a műszerekkel.....
Egyébként ezzel kapcsolatos dolgot pucuka összefoglalta már itt A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2023
Ezért kár volt felkeni hajnalban. Örülök, hogy követed munkásságomat. Jó pár éves kép (12 éves). Amúgy anódáram mérésére szolgált a két multiméter.
Azaz 10% hibával terhelt a mérés. Csöveknél elfogadható.
Holnap leírok egy rém egyszerű mérést rácsáramra. Amatőr vagyok. Más is kitaláhatta volna.
Annyira nem követem, csak emlékszem rá, hogy nagyon sok az ellentmondás részedről ami olyankor szokott előfordulni, mikor fogalma sincs valakinek valamiről. Pucuka és Accord leírta már évekkel ezelőtt a lényeget.
Az itteni hozzászólásaidból némi ízelítő: Idézet: „Jól van no. Mérni kell. De ezt nagyon sokféleképpen, lehet megtenni.Mindenki óvnék kritikus helyeken gigitális műszerek alkalmazásától. Pl. anódáran. Amellet hogy növeli a gerjedési hajlamot, idegesítő a túl részetes kijelzés,az utosó dekádok állandó változása/ugrálása. Egy 1,5 százalékos hibahatárú GANZ 71 DA bőven megfelel. Eggyel kevesebb táp..” Idézet: „Gondok vannak. Első a kimoderált hozzászólások. Így nem lehet követni a hozzászólásokat.A rácsáram mérésére rossz cetlit vettem elő, hétvégén korrigálom.Ipari csövekhez található részletes katalógus. Ez általában részletes, leírja, mikor van a vége a csőnek. Értelemszerűen ezek az adatok a mezei csövekre is vonatkoznak.Ha nincs adat, a hasonló csövek európai adatlapjain kell kutakodni.Ha kutakodsz, akkor is általában 1 uA rácsáram az " end of life" A cső méretétől függetlenül.” Idézet: „100K jobb érték. Áthidalva egy nyomógombbal ha picit megmozdul a mutató a 100 mA-es skálán, akkor gáz van. Még kicsi.” Idézet: „Az elektroncsövet nem kell vizsgálni. Csak mérni kell. Egyszerűen.” Idézet: „Természetesen van fiókomban cső. Csak nem értem a gondolatmenetedet. Miért is kellene ilyen részletesen megmérni?” Idézet: „Általában ipari csöveknél volt ilyen specifikáció, a gyártó eddig vállalta a felelősségét.A mai NOS cső kínálat jó része átvágás, MO-on pláne.3 paramétert kell(ene) közölni egy NOS csőnek mondott cső esetében: Anódáram a munkapontban, meredekség, rácsáram. Szerintem senki nem találkozott még ilyen hirdetéssel” Idézet: „Emisszió mérésnél itt is kuka a fele. (optimista voltam)Marad 12 db használt cső, ami lehet, hogy érdemes egy részletes mérésre. Nagy perspektíva..” Idézet: „Igaz. Emissziómérést még nem csináltam, korrekt is lehet az eredmény. Egyéb mérést sokat.” Idézet: „Kiindulásként:- Van sok csövem, részletesen megmérve.- Az emissziós mérést nem próbáltam, kipróbálom, keresek összefüggést a két mérés között.” Idézet: „A rácsáramot "nagyon pontosan" nem lehet mérni, de nincs is igazán szükség rá. Detektálásása, közelítő mérése (cca. 10-20 %-on belül) egyszerűen megoldható.” Idézet: „Az értékesebb/ ipari /népszerű/ hangfrekvenciás/haldokló csövekről is lehetne regényeket írni. Felesleges. A cső adatlapján munkapontba állítva minden kiderül. Fontos a rácsáram mérése/ detektálása.” Idézet: „Felejtsük már el a hosszan leírt idézeteket és okoskodásokat. Mindenki írogat, idéz, (néha saját hozzá szólásához ellentétes ostobaságokat.” Idézet: „a hagyományos paraméterek mérése (Ug/Ia, s, u) mérése is nagyjából jó adatot szolgáltat.” A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
Nem kell hozzá zseninek lenni, a józan paraszti ész is elég, hogy ha ismeretlen csövet mérünk (legyen az új vagy használt) akkor az első és egyben legfontosabb mérés az emissziómérés, mert egyedül abból derül ki a katód állapota, és egyedül abból lehet következtetni a cső használtságának mértékére. Aki ilyen mérést nem csinál az kontár, nem ért ahhoz amit csinál. Arról nem beszélve, hogy ez szinte a legegyszerűbb mérés mind közül, nem kell hozzá sem százezrekbe kerülő célműszer, sem különleges műszerpark. És akkor nem fordul elő olyan, hogy az emberke "összeválogatja" otthon a 3 évet meg a 10 évet futott csövet "párba". Én az új csöveimet is mind megmértem, csak hogy meggyőződjek róla hogy valóban újak, és csak utána kezdtem el őket válogatni.
Arra kiváncsi lennék ez nagyobb csöveknél hogy működik? Mert pár oldallal visszább írtam hogy pl gu50 nem úgy viselkedett mint a kis teljesítményű társai. Nagyon drasztikusan kellett csökkenteni a fűtőfeszültséget hogy elkezdjen lényegesen esni az anódáram, van valakinek tapasztalata? Vagy az erősebb csövek emisszió mérése még nincs kitaposva?
Diódába kötötted mint a többit? Nekem GU50-em már nincs, de nálam a kis hajlékony drótlábú csövektől a nagyobb triódák és pentódák is ugyanúgy működtek. A GU50 fűtése alapjaiban is más ha jól emlékszem, lehet hogy az az eltérés oka.
Hú, most megfogtál hogy diódába volt e kötve az a baj régen mértem már. Teszteltem az általad leírt módszerrel diódába kötve csöveket, de erre nem emlékszem hogyan volt.
Dióda vagy nem dióda, ha csökkented a fűtést, ezáltal az emisszió is csökken mindegy mibe van kötve a cső nem? Magyarul sima mezei cső mérésnél, ha elkezdem csökkenteni is ennek a jelenségnek gond nélkül le kell játszódnia?!
Nálam nagyon jól működött pl. EL84-eknél és EL34-eknél is. Mindegyik használt volt és a szabványos katalógus adatokat szinte egyformán teljesítették, mind 90-100%-os volt. Diódába kötve 20mA anódáramot beállítva (ez 2-3V anódfesznél már beáll), látványosan kihozta, hogy mennyire van egy cső elöregedve, amint visszavettem a fűtőfeszt.
Hogy lenne mindegy? Diódába kell kötni!
Oké, de ha nem úgy van akkor nem csökken az emisszió? Tényleg tanulási szándékkal kérdezem
De, csak mint tapasztaltad is, nem arányosan. Vannak itt még érdekes dolgok a csöveket illetően, mert ugye kering a neten egy grafikon is (mutatom), ki csinálta nem tudni, hogy az alul és túlfűtés, de főleg előbbi miért nem jó, mennyit ront a cső élettartamán. Ehhez képest, gyári műszerben az E80CC-nek stabilizál 9V-os DC fűtése van. Nem tudni mennyit volt használva, de szemmel láthatólag eredeti a cső és nem ment még tönkre ekkora alulfűtéstől sem. Meg a gyár valami oknál fogva szándékosan csinálta ezt így.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
Örülök, hogy nem követed a hozzászólásaimat
Ígértem, ma leírok egy egyszerű rácsáram mérést.
ECC83. Gyári munkapontja Ua:250 V, Ug: -2V, Ia:1,2 mA, s=1,6 mA/V Megmérjük az anódáramot. Ia. Ha 70-80% alatt van, kuka. Egyéni döntés, mennyi. Utána megmérjük a maradék csöveket meredekségre. s. A rácsfeszültséget +/- 1V-al megváltoztatva meredekség egyszerűen számolható. Itt is sok cső mehet a kukába. Ugyanolyan fontos, mind az anódáram mérése. Talán fontosabb is. Ha a maradék csövek nagyjából rendben vannak, jöhet a rácsáram. Ami gyakorlatilag -szerintem – az emisszióval szoros összefügésben van. A fenti méréseket egy 100K soros rács ellenállással csináljuk. Majd rövidre zárjuk az ellenállást. Jobb estben nem változik az anódáram. Ha változik, kiszámolhatjuk a rácsáramot. Esetünkben ECC83 esetében ha az anódáram 1,2-ről 1,3-mA változik, ehhez a meredekség (s) alapján számolható a rácsáram.
Vettem új csöveket és rámérve az itt megismert emissziómérővel nagyon hitvány értékeket kaptam például 2 és 5 mA közti értékek a várt 6mA helyett. Ezek szerint biztosra vehető hogy megszivattak?
Az ócska marketing vaker azért megvan ( PREMIUM RED SELECTED) "TAD"
Akik a dobozon kívül rakják a csöveket, azoknak a lócitromot is el lehet adni.
A lényeg az, hogy "világíccson".
Nem értem, hogy mi a mondanivalód .
Nem tudom mit és hogyan mértél, de ha azt és úgy amit és ahogy leirtam akkor igen, átvertek.
Ő sem érti, nincs is neki, nem kell vele foglalkozni. Ki lett már egyszer tiltva, majd újra úgy fog járni.
Persze, az itt olvasottak alapján készítettem . ( diódába kötöm a csövet, felfűtöm , 10 mA áramot hajtok át rajta , majd a fűtést lekapcsolom 60 százalékkal ) Stageshop az üzlet neve a reklám miatt. Így jártam majd visszaviszem.
Újak? Én valamiért nem preferálom az új gyártású csöveket
Igen, ma vásároltam be magam a hülyék közé velük. Méghozzá "PREMIUM SELECTED"
Nem vagyok már húszéves , és tudom is hogy a kereskedelemben semmit nem szabad elhinni , mégis beleszaladtam.
Csőmérőd van otthon? Azzal is azért ránéznék
Van egy saját készítésű , de ha itt ilyen csúnyán elvéreztek akkor talán felesleges időtöltés. Még ha ideig óráig hoznák is a kötelezőt , az már nem lenne hosszútávú .
Szerintem az "emisszió mérés", akár egy akár két pontos, szubjektív. (városi legenda)
Magánvéleményem szerint be kell állítani a csövet gyári munkapontba. Ha jó, lehet mérni meredekséget. (Most jött meg két 100K BOUNS) Ínyencek mérhetnek rácsáramot, meg több munkapontban csöveket. A modern csőmérők majdnem semmit nem mondanak meg a cső előéletéről, a régik sem nagyon. Bocs. Lehet cáfolni.
Hát, ha pontosan úgy csináltad ahogy leírtad akkor az úgy nem jó, nem 60%-kal kell csökkenteni hanem 60%ra! Tehát beállítod a 10mA-t 6,3V fűtőfesznél, megvárod míg az áram beáll, utána leveszed a fűtést 3,78V-ra és figyeled hogy meddig esik le az áram.
Az 5mA is már határeset, teljesen új (nem használt) csőnél nem eshet le 5,3mA alá, a 2mA az már a kidobás előtti de inkább a kidobandó kategória. |
Bejelentkezés
Hirdetés |