Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ezek az adatai és zsír újak.
Technical Specification Product Description 15LB075-UW4 is a 15inch large power sub woofer with aluminum frame, and used as the sub range component of professional speaker system. 2.Nominal diameter: 380mm(15in) (7). Lowest Resonance Frequency:40±4Hz DC resistance:3.6±0.18Ω (8).Frequency Response:40Hz-2.5KHz Rated Impedance: 4.0Ω (9).Voice Coil Diameter:75.5mm Minimum Impedance: 4.0Ω (10). Voice Coil material: cooper wire Power Tolerance Capacity: (11). Material of Voice Coil Framework: Kapton Rated Power: 300W (12). Voice Coil Winding Depth:18.0 mm Instantaneous Maximum power: 1200W (13). Magnet gap Depth:10mm Sensitivity (@1W/1m): 96.0±2dB (14). Flux density:1.0 T
Ez a hangszóró technikai adata.
Sajnos itt tartunk. Ostoba kérdések, ostoba válaszok.
Sziasztok!
Ehhez a mélysugárzóhoz szeretnék egy reflex dobozt építeni. Bedobtam egy online kalkulátorba az adatait és ez jött ki. Már megrajzoltam a dobozt, a cső nyomtatva lesz. A kijáratot már ki is nyomtattam, igazából ekkor szembesültem a méretével, vagyis a majd 100mm átmérővel ami nekem elég soknak tűnik egy 160mm hangszóróhoz. Elvileg +-14mm a kilengése, innen a nagy átmérő, de akkor is sokallom. Szerintetek ez így életképes lehet?
Szia. Szerintem nem lesz az sok! Életképes építsd meg youtubon sok videó van ekkora hangszórókkal és ot sem kisebb a reflex. Bár én nem vagyok profi hangfal (láda) építő! Én a reflex kijáratát a hangszóró irányába raknám.
A mélysugárzó lefelé, a reflex kijárata meg felém fog nézni. Azért ilyen a kialakítás, mert a tetején lesz egy már meglévő bluetooth doboz. Én még nem készítettem reflex dobozt, ezért nem vagyok biztos az eredményben, de próba cseresznye, meglátjuk.
Sziasztok!
Reflex R300 15" hangszóróból szeretnék mélyládát csinálni. Milyen típusú dobozt ajánlotok, illentve bass-reflex kialakításban milyen paraméterekkel? Köszönöm szépen a segítséget!
Sziasztok,
nem találkozott valaki DJ Tech Century 121 hangfallal? Tudom, hogy kb tű a szénakazalban, de hátha egy régi veterán összefutott vele véletlenül. Hangzása érdekelne, nem találok róla beszámolót.
Sziasztok,
közép hangszórót keresek egy pár Orion HS500-ba. Ebből a háromból gondoltam választani. Van-e tapasztalat velük, illetve nem lövök-e nagyon mellé velük? 10 centis Monacor 13 centis, univerzális, Monacor Végül 12 centis SB
Vegyél bele gyárit!
Bontanak ilyeneket, csak rajta kell lenni az ügyön!
Pont azt cserélném ki. Szidják a közepét, mert torzít, szidják a magasát, mert hamar tönkre megy (abból az egyik rossz is). Gondoltam rehabilitálom.
Nem tudom!
Én szidom a mélyet mert gyenge, szidom a magasat mert dettó! Nekem eddig a középpel volt a legkevesebb bajom! Igaz mikor fiatalok, és vadak voltunk, 501 volt nyúzva, abban 2 közép lakik. Ma az 500-asra már csak 70Wos erő van kötve, és azt se küldöm torzításba, így bírja. Szerintem, ezek a dobozok megérdemlik ez eredeti hangszóró készletet, úgy van "értékük"! Szétbarmolttal tele a világ! Esetleg egy kis váltó tuning, finomítás ami belefér még. Ha ennél komolyabb kell, bármilyen megfontolásból, akkor el kell engedni az összes hangszórót, és a dobozt is!
Az a tervem egyenlőre, hogy lecserélném a magasat, közepet, hangváltót. Az előlapot kivágnám, egy keretet hagynék és tennék elé tömörfából egy másikat, ahol szimmetria tengelyen lennének a hangszórók. Így, pácolva, lakkozva jobban tetszene és nyernék kb plusz 4 Litert.
Így már csak nyomokban tartalmazna HS500-at (le is venném róla a táblát) és a rálocsolt pénz felét sem kapnám érte, de nem is ezért építeném át.
Értem én! Szétbarmolnád!
Bár, ha rossz állapotban van akkor mind1 érte... Idézet: „ahol szimmetria tengelyen lennének a hangszórók” Semmi értelme a dizájnon kívül, ha nincs meghatározva a hallgató pontos távolsága a doboztól, és odacsavarozva a feje!! Idézet: És el is buknád a többszörösét, mert a középnek kell egy zárt rekesz... „nyernék kb plusz 4 Litert.” Idézet: „ahol szimmetria tengelyen lennének a hangszórók” Ezzel csak rontanál rajta, rossz hatással lenne az állóhullámokra. Ha már ennyire széthekkelnéd, akkor inkább add el gyári állapotában (valamiért sokra becsülék még ezeket) és építs sajátot szerintem, ha nem gond a doboz készítése.
Most elbizonytalanodtam. Értem és észszerűek a tanácsok. Utolsó nekifutásként úgy kérdezem, hogy a linkelt hangszóróim alkalmasak egy zárt, 30 centis mély mellé középnek? Aztán majd eldöntöm. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2023
Idézet: „alkalmasak egy zárt, 30 centis mély mellé középnek” Oké jó! De melyik mély mellé??? A mélyek közt is akkora különbségek vannak!!
Nemigazán tűnnek alkalmasnak, keress valami zárt kosaras középsugárzót, de nehéz korrekt választ adni ennyi infóból.
Idézet: „Ezzel csak rontanál rajta, rossz hatással lenne az állóhullámokra.” Valaki cáfolja meg véleményemet: Egy átlagos, 3 különböző méretekkel rendelkező hangdoboz állóhullámokat termel. A párhuzamos oldalak mérete alapján számolható a hullámhosszuk. Optimalizálni lehet, csökkenteni nem a mélytartományban. Csak minimálisan csökkenthető különböző különböző sz..kal való kitömés.
Ezt már egyszer lejátszottuk. Nem mélytartományban alakulnak ki állóhullámok, mert a méteres hullámhosszok nem nagyon férnek bele a dobozba. Ha pontosan középen vannak a hangszórók, akkor lesznek a legnagyobbak a kiemelések/kioltások.
Valószínűlg elbeszélünk egymás mellett. Én szobai hangdobozokról beszélek.
Idézet: „Nem mélytartományban alakulnak ki állóhullámok” Akkor hol??
Most komolyan megint játszuk le, ugyanazt, amit fél éve? Középtartományban, nézz utána mekkora a hullámhossza a mélynek, egy átlag dobozba "nem fér be".
A HS500 mélye mellé.
Még egy utolsó kérdés. Lehet használni különböző impedanciájú (4 Ohm, 8Ohm) hangszórókat egy hangfalban, egyedi épített hangváltóval?
ENGEDD MÁR EL AZT A MÉLYET!!
Az a leges leggyengébb darab a a hangszórók közt!
Rosszul fogalmaztam. Bocs. Átlagos mélyközép, szobai dobozban az állóhullámok 1-2 kHz környékén jelentkeznek. Ez sem jó.
A HS500 első generációja LA jelű 30 cm-es mélysugárzóval készült. ALNICO mágnes, alumínium
serlegről lehet felismerni. Viszonylag jó volt. Kizárólag mélynek, átépíthető kompromisszumokkal. De 100-literes dobozt nem szeretnek a háziasszonyok Az olcsósítás jegyében utána készült sok-sok HS500 LB jelű, kisméretű ferritmágneses 30 cm-es sz.r. Semmire nem alkalmas. Szerintem is el kellene engedni. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |