Fórum témák
» Több friss téma |
Én is így gondoltam, majdnem lehülyézett.
Sziasztok,
klasszikus, fehér fürdőszobai melegítő ventilátor (az a pár ezer Ft-os) belsejéről készültek a fotók. Állítólag régen működött, de most csak a LED kezd világítani, ha a termosztátot eléggé feltekerem, a motor/fűtés nem mutat életjelet. 1.) Az egyik fűtőszálra nincs odavezetve a nulla, ahogy látom. Lehet, hogy ez gyárilag így volt? 2.) Ezeknél van valami reteszelés, hogy a fűtés csak akkor indul el, ha forog a ventilátor, ugye? De ezt hogy szokták megoldani? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
A képek:
A talpában szokott lenni egy kapcsoló. Ha felborulna, kikapcsol. A lapátok forgását nem figyeli semmi.
A nulla útvonala: N - hőbiztosítésk - elosztó - fűtőszál 1 és 2. A hőbiztosíték jó?
Ebből azt a kapcsolót már kispórolták, a második képen látszik is.
A hőbizti melyik: a hengeres vagy a lapos a képen? Milyen ellenállást kellene mérjék?
A hengeres az, közel nulla Ω-ot kell mérned. A mellette lévő talán hőkapcsoló, azt is ellenőrizd.
Hát az szakadt. Egy ideiglenes áthidalással megnézem majd, mi történik.
Milyen értékű hőbiztit vegyek?
Akkorát, amekkora rá van írva, °C-ban. Anélkül (áthidalva) nagyon vigyázz vele, túlmelegedhet. Vagy hibás a ventilátor vagy letakarták, azért égett ki a biztosíték.
A másik fontos észrevétel, mindjárt kettőt vegyél. Ha az elsőt rendesen beforrasztod, lesz mit elővenni. A másodiknál már hűtöttem a lábát, hogy a páka melegétől ne olvadjon ki.
Elképzelhető, hogy tönkre megy a forrasztástól....?
Egészen biztos, hogy tönkremegy tőle. Hőbiztosíték, ami hőre olvad ki. Értéke olyan 100 °C körüli, míg a forrasztás 350 - 400 °C körüli hőmérsékleten történik. Ha nem hűtöd kellően forrasztás közben, bizony kiég.
Szia! Ha elfogadsz egy ötletet a cseréhez, használj saru szárat a kötéshez és próbáld meg krimpelni vagy oldalcsípővel összenyomni ha már a szárakat beletoltad. Nekem félre van téve ennek érdekében régi golyóstoll betét ami sárgarézből van. Azt kombináltfogóval is könnyű összenyomni.
Köszi a javaslatot. Akkor megpróbálom melegítés nélküli kötéssel.
1-1 érvéghüvely is sokat segíthet, csak a műanyag szigetelőt le kell vágni róla.
Végül kiderült, hogy a motor tekercsek szakadt.
Így javíthatatlan a dolog sajnos... Köszönöm a válaszokat!
Hello! Meg kell nézni, hogy nem csak a kivezetésnél van forrasztási hiba, mert legtöbbször ott szakad meg, nem a huzal.
Ez igaz, porszívót javítottam így már meg...
Kedves Forumtársak!
A segitségeteket kérem. Adott egy Univex EOL F10 páraérzékelős, időkapcsolós ventilátorom. Eddig (13 évig) remekül tette a dolgát a beállított páraszint elérésekor bekapcsolt, mikor lecsökkent az érték kikapcsolt a beállított idő elteltével. Sajnos most már állandóan bekapcsolt állapotban van, nem kapcsol ki. A kérdésem, hogy javítható-e egyszerűen a vezérlő? Én úgy látom, hogy középen a 13ohm-os ellenállás meg van égve. Ez az égés hibát okozhat? Illetve mi okozhatta az ellenállás megégését? Folyamatosan párás térben üzemel.
Valószínűleg az 1000 µF / 10V, a képen fekvő kondenzátor hibás.
A megégett ellenállás az hibátlan lehet?
A kép alapján nem tudom eldönteni, hogy az égésnyom-e vagy csak por.
Csak úgy általában kérdeztem, mert van egy hibás kazánalaplapom, ahol egyértelmű ellenállás megégés látható. Rámértem, és jó ellenállást mutatott a műszer.
Talán hétvégén kiszerelem a ventilátor panelt és megmérem az áramköri elemek értékeit. És köszönöm a hozzászólásodat. Egyébként én is a kondira gyanakszom. Kondikat már cseréltem mosógépben, mini hifiben.
Nekem a to tokos triak ment kétszer el, aztán nyugdíjaztam. Nem jöttem rá mi okozta.
Ahol hőt disszipál az ellenállás, ott el fog színeződni a NYÁK, vagy akár az ellenállás is. Ettől még nem feltétlenül rossz, ha a teljesítmény maxmimumát nem lépi túl, nem fog elégni.
Lehet kontakt hibássá vált valamelyik poti, pláne 13 év alatt párás környezetben. Tekergesd meg őket hátha segít. De lehet hőmozgásból előjött kontakt hiba a melegedő ellenállás lábainál. Egyébként ha jól látom barna, narancs, sárga, arany a jelölés, az pedig 130k. Ha már úgyis forrasztasz érdemes oda betenni egy nagyobb teljesítményűt, megemelve kissé a paneltól hogy jobban tudjon hűlni, és ne a panelt fűtse, ne okozzon hőmozgást a panel azon területén.
Hétvégén rámérek az elektronikára.
A cserét megcsinálom, mert megérkezett az új panel. Ha lesz szabadidőm a hibásat megpróbálom megjavítani a segítségetekkel. Köszönöm a segítségeteket! A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |