Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázlézer végfok javítás

Témaindító: drauthev, idő: Júl 31, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) drauthev hozzászólása Júl 31, 2008 /

Üdvözlet mindenkinek!

Egy 2,6kW-os (18kW az erősítő teljesítménye) lézert javítok, pontosabban annak a végfokával bívelődök. Holnap küldök egy képet, hogy hogyan is néz ki pontosan, a lényeg, hogy sok 2 MRF154 FET-es végfok van összehuzalozva, mármint a kimenő nagyfrekvenciás jelük egy helyre megy. Egy-egy ilyen tranyó 600 W-os. A gond az, hogy van a nyákon két poti (helipotik) amelyeket egy hozzáértő kolléga előttem szépen elálligatott, így most nekem kellene behangolni őket. A kérdésem az lenne, hogy ilyen nagyfrekvenciás erősítőknél (13.5 MHz-ről van szó) a tranyók mellett mi célt szolgálhatnak a potik? És hogyan kell helyesen beállítani, mit kell mérni, stb?

Csatolok egy képet is, ehhez hasonló, de ezt csak úgy találtam neten, nem pontosan az.
(#) drauthev hozzászólása Aug 1, 2008 /

Itt egy másik kép, szvsz valahogy így nézhet ki a kapcsolás. Továbbra is az R1, R2 potik funkciója, illetve a beállítás hogyanja érdekelne!
(#) mex válasza drauthev hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Annyi biztos ,hogy fontos szerepük van:a gatefeszültséget szabályozzák,és ezzel a kapcsolás kimeneti teljesitményét is.
Sajna élőben még nem találkoztam ilyen eszközzel,de nem hiszem,hogy egyszerű lesz jól beállitani.
(#) drauthev válasza mex hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Hát ha gatefeszültséget állít, akkor azt könnyen tudom mérni... már csak azt kellene tudni, hogy milyen értékre kellene belőni a feszt a gate-nél...
(#) pokot válasza drauthev hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Én személy szerint munkapont beállításra gondolnék.Valószínűleg külön-külön kell belőni a nyugalmi áramokat. talán vmi alacsonyabb frekin meg lehetne hajtani a végfokot és úgy állítani a trimmereket, hogy teljes kivezérlésnél egyformán vágja a szinusz alját és tetejét, meg figyelni a kereszttorzítászt, hogy mikor elfogadható. Bár ez csak tipp,én se foglalkoztam még ilyen áramkörrel, viszont ez is csak egy erősítő,ugyanúgy mint a többi
(#) ferci válasza drauthev hozzászólására (») Aug 1, 2008 / 4

A mellékletek szerint , 3,5...4,5 volt között a nyugalmi áramokat állítsd be 800 mA-re.
Az adatlapon láthatsz még pár dolgot, tájékozódásként.
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

.. és nehogy alacsonyabb frekin csinálj valamit...
(#) ha1drp válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Gázlézerhez nem értek, de szerintem a munkapont beállítás alkalmazásfüggő. Szerintem teljesen fölösleges a lineáris beállítás, nem hiszem, hogy az alkalmazásban fontos szerepe lenne a kereszttorzításnak, viszont nagymértékben megnő a disszipáció, s csökken a hatásfok.
Az viszont biztos, hogy a gate feszültség növelése (adott meghajtás mellett) növelheti a kimenőteljesítményt és a disszipációt. Ez utóbbira figyelj, mert elégtelen hűtés esetén nagyon könnyen elrepülhetnek a FET-ek. (Az árukat jobb, ha nem tudod)
(#) edison13 hozzászólása Aug 1, 2008 /

(#) ferci válasza ha1drp hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Hasonló felépítésű végfokokat javítottam, csak magasabb frekin. Az AB-osztály általános ezeknél a feteknél és a megadott nyugalmi áramnál max. az erősítés. 0,8 ampert ne sokalld, 50 wattos hasonló végfokoknál 0,4 amper és nem kisipari cuccok.

Rádiós kommunikációnál pl távíró (CW) ill. FM üzemben (ez ugye elméletileg 1 db vivőjel) a "C" osztályt is használnak, mások zavarása nélkül.
Az 1 A természetesen OK, hiszen a FET "B", "AB" osztályú beállítása a teljes áram min 10% körüli. Persze ez is alkatrészfüggő.

Nem akarok vitatkozni, de talán nem véletlen, hogy ezeknél mindig az I(DQ) hoz adják meg a P(G)-t, dB-ben. A hűtést pedig hozzá szokták tervezni.
A kolléga majd úgyis látja, hogy mekkora nyugalminál megy ki elég power.
Na mindegy, nekem csak URH-B-m van.

Igazad van, ezzel teljesen egyetértek!

Akkor 73...
(#) drauthev válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Akkor köszöntem szépen, a másik egységnek (mivel két különálló egység van, mindkettőnek sok-sok végfokja) nem lettek állítva a potijai, és körülbelül ennyit kajálnak, ha 1%-on járatom a lézert. Már csak azt kellene kiderítenem, hogy miért nagy a lézertől visszavert teljesítmény. (Ami visszahat a végfokra...)
(#) drauthev válasza ferci hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Ööö. egy valamit most nem értek.. Az egész 2 FET-es panel, vagy egy FET-nek legyen ennyi az áramfelvétele (nyugalmi).
(#) ferci válasza drauthev hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Az adatlap 1 fetre vonatkozik, 1 panelre duplán...
Ha sok a visszavert, az illesztetlenségre utal.... de 1%-on nem sok vizet zavar. Persze nem mindegy, mennyire rossz - teljesítménytől is függ kicsit néha.
A lényeg az, hogy más az, amikor kilowattból verődik vissza pl. 300 watt vagy az 1%-ból fél... meg kell keresni az okot, nehogy valamikor , fullnál probléma legyen. Itt biztos nem ez van, de fet-csere esetén is szokott ilyen előfordulni - mások a belső kapacitások, aztán utána kell hangolni, ha lehet...
(#) Toldi Oszkár hozzászólása Jan 14, 2010 /

Üdv van egy helium neon gázlézerem, csak egy csöröl van szó ,ugyanis tápom az nincs hozá sajnos, de szeretnék épiteni egyet .Már próbálkoztam vele, kismilioszor de semmi sikerel, ugyanis a csö beindult világitot de nem ott ahol kellet volna. Lehet tul gyenge volt a táp? tudnátok valamijen tanácsot adni ? a csö egy uniphase he ne csö 1250v dc 20ma enyi amit tudok róla. Elöre is kösz !
(#) kadarist válasza Toldi Oszkár hozzászólására (») Jan 14, 2010 /

Szia!
Ezen az oldalon egy egyszerű megoldás van. A trafó kötése trükkös, olvasd el a megjegyzéseket (notes) is.Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem