Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   211 / 239
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Én 2 méterest ütöttem le, beszéltem előtte telepítővel (mellette regisztrált villanyszerelő és felülvizsgálatokat is végez), azt mondta hogy igazából mindegy, mert úgysem lesz jó. Nem mértem még meg, de szerintem se sok lótúrót fog érni. Azt mondta, olyanok a talajok, hogy sima szondával egyedül a Balaton parton tudott jó értéket mérni, sehol máshol. Mondjuk ha előre tudom, akkor amikor ki volt ásva a régi horganyzott vízvezetékcső nyomvonala mert műanyagra lett cserélve, akkor ahhoz hozzáhegesztettem volna egy toldást és kihoztam volna egy kábellel a földből, mert 35 méter vascső 1,8 méter mélyen az sokkal többet ér mint egy leütött cövek.
Új építésű házaknál ahol már elve gondolnak erre (is) ott az alap beton vasait is bekötik a földelési rendszerbe. Amit én vettem mezei tömör köracél tűzi horganyozással, amire rá van hegesztve egy 8-as köracél, azt mondták ezt könnyebb leütni. Úgy is volt, ástam egy gödröt, öntöttem bele fél kanna vizet, miután leszivárgott a víz, az első 20 centit simán kézzel lenyomtam, a maradékot pedig kalapáccsal lazán lekocogtattam. Ez egy olyan hely ahova lecsöpög némi esővíz a tetőről mert itt nincs csatorna, szóval gyakran lesz nedves közegben a szonda.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Le lehet egymás mellé több szondát is ütni, és párhuzamosan használni. A földdel érintkezö felület nagysága a fontos.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Akkor 6 méteresre gondoltam. Akkor nem lett volna gond
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Én is ezt fogom csinálni köszi a tippet. 2-3 ásó nyom mélység és ami még lemegy azt betakarom
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 25, 2023 /
 
Na jó most lettem egy kicsit bizonytalan. A bms-t hogy kell bekötni?
Smart Active Balance BMS B1A24S15P - (8S - 24S) - 150A - LiFePO4 / Li-ion
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2023

1_21_10.jpg
    
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
A leírása alapján. Nem máshogy. B- akksi minusz, P- - terhelés. A sorrend pedig a leírásban szerepel. Gondolom kaptál hozzá sokeres hosszú vezetéket is, az megy a cellákra.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Kaptam hozzá igen egy marék drótot. De leírást még nem találtam. Az a 4 kábel mire szolgál? Közösiteni kell?
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Az csak a keresztmetszet miatt van duplán, azonos pontra csatlakoznak. Leírás nélkül ne kezdj bele.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Mindenképpen nézd meg a leírását és aszerint kötsd be. Ha jól emlékszem méregdrága akkut veszel, abba hogy hogy nincs benne a BMS? Csak mert azokban alapból benne szokott lenni. A vastag szálak (B- és P-) az kb. olyan, mintha lenne egy sönt a BMS-ben (szerintem van is), az szolgálja az árammérési célt és a szükség esetén lekapcsolást. Amikor lekapcsol, akkor olyan mintha a két pont között lekapcsolnál egy kapcsolót, csak a mechanikus kapcsoló helyett egy halom párhuzamos FET van benne.
Bekapcsolni sem fog szerintem, csak miután feltetted a szoftvert az okostelódra, arról tudod majd csak bekapcsolni.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Nem adtak hozzá semmi papírt ez a baj. De közben megnéztem egy helyre meg a két kábel
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Igen lifepo4 aksikat vettem. De amit nem vettem sarukat a vezetékre így nem tudom bekötni a bms holnapig kibírja bms nélkül? Szeretném látni működni végre és az invertert is be kellene állítani hozzá
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Ne tegyél rá BMS nélkül töltést!
Más szempontból üzembe helyezheted!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Elkezdtem összeépíteni rátenni a bms-t is. De inkább hagyom mert már az utolsónál jutott eszembe hogy nem keveset kellene kézben cipelni az inverterig. Nem tiszta az agyam így inkább elnapolom a telepítést. Nem biztonságos a jelenlegi állapotom. Tegnap reggel óta sikerült 3 órát aludni.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Szia!

Már régen nem kalapálok (kb 20 éve )

Lehet ütve fűróval is csinálni.... (csak gyorsabb, egyszerűbb, s nem fárasztó )
S az emlegetett 6m-t akkor 3x2m ként-- főleg ha az összekötő is 80cm alatt van.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 25, 2023 /
 
Ja, a különálló cellákat vetted ha jól emlékszem. Nyugodtan kipróbálhatod BMS nélkül is, pláne ha egyformák, de az vagy méréssel derül csak ki vagy majd használat közben.
Én nagyon nem bántam meg ezeket a bontott autós lionokat, nagyon jók, most már megy napok óta a rendszer és század volton belül van az összes cellapakk BMS nélkül is. Nem is veszek rá mert csak pénzkidobás. Havonta egyszer végig mérem az összes cellát, ha már nagy különbség lesz köztük akkor 1-2 tizeddel lejjebb veszem a működési feszt, ha meg már nagyon nagy akkor cellacsere.
Egyébként a BMS sem tud csodát tenni, mivel az sem csinál semmi mást, mint a beállított feszültség szinten elkezd kiegyenlítő áramot folyatni. Na de, ha mondjuk ezt a szintet 3,6V-ra állítod be az azt jelenti, hogy 3,5V-on a BMS semmit nem csinál, mintha ott sem lenne, 3,7V-on vagy felette meg folyamatos terhelést jelent, szívja a pakkot. A cellákat nem fogja tudni megjavítani, azok pont ugyanúgy fognak öregedni BMS-sel is mint anélkül. Ugyanúgy mint a gépjármű indító akkujában a soros 6 cella, annak is általában úgy van vége, hogy egyszer csak az egyik cella zárlatos lesz. Na de ezt itt ugye nem várjuk meg, hanem cseréljük a cellát amikor már jelntősen kilóg a sorból.
Írta itt valaki régebben, hogy ő is BMS nélkül használja ezeket a pakkokat annyira egyben vannak, nem akartam elhinni, de tényleg. És negyedébe került mintha foszfátot vettem volna.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Elírtam a 6 méter 3 akart az lenni.. 6 méteren van a kútban víz mármint nyáron mikor aszály van és szivattyúzom a nyugalmi kb 5 méter mélyen lehet. Ezért szépen leások métert 1 métert a talajban és oda beverek neki egy 3 méteres szondát. azaz 4 méteren lesz a vége. Ott már elég nedves állandóan a talaj hogy földlejen.
Nekem nincs olyan ütvefúróm sajnos csak egy kicsi 700w fúrócskám így marad a kalapács. A kép alapján akarom megcsinálni a földelést.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Igen különálló cellákat vettem. 3.32 és 3.29v közötti a feszültség értékek amit mértem. Ezek még nem láttak töltőt sem legalábbis énáltalam. Nekem azért a 2 év garancia jobban jön ki mint egy használt valami. Én is gondolkodtam hogy li iont veszek. De rájöttem azzal csak a macera van számomra és nem hiszem hogy olcsóbb lenne a használt mint az új. 640.000Ft 11kwh számomra tökéletes ár. Jó persze költeni kell rá mert házat kell építeni 4 menetes szár csavarral, és 2darab 1cm alu lemez szorítás miatt. Szigetelő lapok védelmi funkció miatt.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Én is kizárólag foszfát akkut akartam venni, de kínait nem mertem a sok negatív tapasztalat miatt, itthon meg aranyárban volt, már a 24V/200Ah is fél millió körül lett volna, ennyit nem akartam beruházni mert sosem térül meg.
Aztán ami még visszatartott az a gumiszerű nyúlás, mert a foszfátnak is ugyanúgy van ilyen tulajdonsága mint az ólmos akkunak, hogy közel sincs olyan szoros kapcsolat az akkufesz és a töltöttségi állapot között mint a lion-nál.
Akkor neked most 48V/230Ah pakkod van?
A helyedben azt csinálnám, hogy az összes cellát összekötném párhuzamosan izzón keresztül hogy egyforma feszültségre kerüljenek, és utána kötném sorba és kötném rá az inverterre.
A BMS bekötéséről itt egy videó.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 27, 2023 /
 
Jó reggelt.

Tegnap este összeraktam az aksit és a bms-t. Többször is ellenőriztem mindent hogy minden csatlakozás jó helyen van és jól zárt. Ezután próbáltam bekapcsolni nem jött össze. Se kép se hang. Majd egy teljes szét és összeszerelés után sem volt életjel annak ellenére hogy többször is ellenőriztem mindent. Selejtes Bms kaptam. Az inverter működik csak aksirol is. Direkt kötés volt bms nélkül. Mindösszesen pár percig használtam így az aksit amíg a kép elkészült és kipróbáltam mit csinál ha van hálózat és ha elmegy. Egyszerűen csak aksit használ amikor van hálózat. Jó lesz ez ha lesz egy új bms. Jelenleg várom a választ a forgalmazótól. De nem hiszem hogy sikeres lesz a csere
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Az "app"-ját elindítottad?

app.jpg
    
(#) sirály12 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Nem biztos, hogy az a BMS hibás. Rakd vissza, és engedd, hogy az inverter elkezdje tölteni()vagy legalább is próbálkozzon), néha 20-30 perc is kell, hogy a BMS engedélyezze és akkor minden egyből menni fog. Tapasztalat!
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Megnézted a videót amit linkeltem? Valószínű hogy azt is be kell kapcsolni szoftverből is, anélkül nem fog elindulni hiába nyomod meg rajta a bekapcsoló gombot.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 27, 2023 /
 
App a telefonon Bluetooth bekapcsolva új eszköz nem található LED nem világít nem csipog nem füstöl. Egyáltalán nincs életjel. Aksi feszültség megvan inverter bms bekötve csak 21 voltot mutat. Bms nélkül 53v látható. Ennyit mér a multimeter is.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Akkor vagy rosszul kötötted be vagy tényleg hibás, mert vagy 0V-ot kéne rajta mérni vagy az 53V-ot, ezektől eltérő értéket nem mérhetnél.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Ezt a videót láttad? Hasonló jelenségek voltak ott is, de ott egy kapcsoló beépítése megoldotta a problémát (a kezelési utasítás teljes elolvasása után )
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Selejtes BMS nem kaptál, hanem nem raktál töltést a BMS-en keresztül. Addig nem fog a BMS feléledni.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
A 21V is korrekt mérés, mert kb. 1MOhm-ra zár csak le a BMS, ezen nem fog áram folyni, de a multi 1MOhm-os belsö ellenállásával pont a tápfesz. felét fogod mérni.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Ezt vetted és innen? .... biztosan van benne Bluetooth? Csatijainak képét saját fotóddal nem mutattad. A linken írják, hogy adják hozzá az "on/off switch"-et... a "csomó drót" között nem volt ilyen?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2023
(#) NetFantom hozzászólása Okt 27, 2023 /
 
Sziasztok,
Milyen inverterrel és hogyan lehetne megoldani a következő feladatot:
50kW-os három fázisú napelemes rendszer kiépítése lenne a cél. A fogyasztás jelentős de csak nappal munkaidőben.
Off-grid inverterekkel nagyon drága lenne és nem is lenne és nincs szükség akkumulátorokra sem.
On-grid megoldást nem akarunk mert nem akarunk visszatermelni viszont az On-grid inverter lényegesen olcsóbb.
Lehet-e valahogy úgy megoldani On-grid inverterrel hogy ne legyen visszatermelés, ha igen hogyan milyen kiegészítő eszközök kellenek hozzá?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) dB_Thunder válasza NetFantom hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Idézet:
„On-grid inverterrel hogy ne legyen visszatermelés”

Vissz-watt védelemnek hívják a megoldást!
Szerintem keressetek meg egy értelmes céget! Ez nem hobbi méret.
Következő: »»   211 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem