Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   213 / 239
(#) Ge Lee válasza SKY hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Telepítő szerint nincs előírva külön villámvédelem de még földelés sem a napelemeknek, viszont EPH-ba kötelezően be kell kötni egy 6-ossal. Nálam azért kellett a földelőcövek mivel a mi házunkban egyáltalán nincs földelés, így csinálnom kellett egyet.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Itt lehet, hogy félreértés van. Ha van a házon villámhárito ( pl a biztositás miatt) akkor a szabvány elöirja, hogy ugyanazon a tetön minden fémes szerkezetet ( az esöcsatornátol kezdve a tetöablakok keretén át a vizmelegitö fém csövekig és azok hordozo elemeit) össze kell kötni a villámhárito rendszerrel. ( általában további villámháritot ( vertikális drotot) is fel kell szerelni).
Ez egy EUs szabvány azaz elvben mindenhol érvényes. Ha nincs villámhárito a telepités elött akkor állitolag nem kell, de ha beveszed a biztositásba a napelemet, akkor a biztosito fogja elöirni.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Nincs semmiféle félreértés.
1. Nagyon kevés olyan lakóház van amin lenne villámhárító, ugyanis nem előírás!
2. Ha van EPH kialakítva (ma már előírás, de egyetlen régebbi építésű lakóházban sincs), akkor mindent az EPH-ba kell bekötni!
Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos, mert lehet hogy a villámhárítót pont nem szabad oda bekötni, hanem annak külön földelést kell létesíteni, pont azért, hogy ha belevág a villám, akkor az EPH-n keresztül ne tegye tönkre a lakásban az összes fogyasztót, vagy ne emelje meg az EPH potenciálját. Ezt majd megválaszolja aki képben van a legfrissebb szabvánnyal mert ezt én sem kérdeztem meg. Azt kérdeztem meg, hogy kell-e a napelem tartószerkezetnek külön villámvédelmet létesíteni, erre mondták azt hogy nem, hanem az EPH-ba kell bekötni, és ez biztosan így van, mert az illető felülvizsgálatokat is végez, szóval köteles képben lenni a legfrissebb szabvánnyal is. Az EPH alapja meg ugye a földelés a PEN vezetővel együtt.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Version 4.16.3 (build 21) (Tegnap még volt 22-es is )
De van még ilyen is: jkbms-4.8.4.132(1)(1).apk
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023

build_22.jpg
    
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Lényegében csak ennyi a baja a dolognak. Első bekötés óta volt szaga akkor úgy néz ki eddig tartott ki

Ja és nem hobbi ez számomra.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Nem tudom mi az EPH, de a villámháritot ès a házba bemenö földet ( zöld sárga ) a házon kivüll össze kell kötni. És onnan ágazik el a vezetéken az elosztoszekrénybe. Règebben elöirás volt a helyi földelés azután megszünt majd most ujra kell. ( a 60-s években épült szülöi házban van. A 2000-ben vett vadonatuj házban nem volt, utolagosan jöttek megcsinálni. A 2010ben vett házban ( 1985-ben épitették) megint volt

És megint nem figyeltél a szövegre amit irtam. Akkor KELL összekötni, ha VAN a házban villámhárito. Azt meg jelenleg a biztosito dönti el.
(#) dB_Thunder válasza SKY hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Idézet:
„A solaregde komplex rendszer, az inverter azért olcsóbb, mert le van butítva”

Szerintem q nem olcsó!! Cserébe még egy fél inverter árát rá kell költeni a optikra!
Majd 2m volt a 12,5kW...
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Idézet:
„Ha HMKE akkor ugye az van amit írtam, ha meg nem HMKE akkor ugye itt a HE-n hiába kérdez bármit is. Ne vicceljünk már...
Válasz hozzászólás írása”

Én nem vicceltem!
Nem kis volumenről írt a kolléga, de hozzáértés nem volt a zsebben!
Nekem villanyszerelőként is voltak kérdéseim, és tisztázandó dolgok, akár szakmailag akár jogszabályilag! Főleg hogy az utóbbit folyamatosan variálják..
Ekkora dimenzióba nyugodtan beleférhet, hogy egy erre szakosodott cég megcsinálja az egészet, az engedélyezéssel együtt!

Persze le lehet menedzselni magánemberként is, csak akkor sokkal több kérdés lesz, és egy részükre MI nem fogjuk tudni a választ!
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Idézet:
„Ha on grid, azaz direktben össze van kötve a hálózattal, akkor máshova nem tud termelni mint rá. Ha meg nem rá termel akkor nem on grid, akkor viszont értelem szerűen nem fog termelni ha nem süt a nap, ergó át kell kapcsolnia a hálózatra.”


Még egyszer leírom: VISSZ-WATT VÉDELEM! Olvass utána ha nem tudod mi az!!
Valamire való on grid inverter tudja megfelelő kiegészítéssel!!

Pl. az SE is, itt van hozzá a szekrényen a smart meter, ami végül nem lett beüzemelve.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 28, 2023 /
 
Valaki említette a bekapcsoló kábelt. Most hogy rendezgettem a dobozokat találtam is egyet speaker felirattal, ami a számítógépekbe található. Mondjuk ezen nincs hangszóró csak két kábelvég. Ezt én anno félre is dobtam mert majd csipog magától is. Mi a fenének csomagolnak bele hangszóró kábelt ha úgy sem tudom bedugni sehová.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Idézet:
„Valamire való on grid inverter tudja”
Idézet:
„megfelelő kiegészítéssel!!”
Tehát akkor mégsem tudja... Játék a betűkkel, izé szavakkal...
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 

Menjél igyál egy sört, és inkább ne gyere vissza!!

Egyébként: mivel az inverter az óra után bárhol elhelyezhető, de a szükséges kiegészítés pedig közvetlen az óra után kötendő be, így KÜLÖN KÉSZÜLÉKKÉNT árulják!!
Te lennél a legjobban felháborodva, ha ide-oda kellene a mért fővezetékkel kábelezned!!
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ha szaga van az nem jó. Ha nem hobbi akkor miért vágtál bele? Egy egyszerű számolással is kideríthető hogy nem éri meg, mert olyan hosszú a megtérülési idő ami alatt akkupakkot biztos, de lehet hogy már invertert is cserélni kell, szóval jóval olcsóbb a szolgáltatótól vételezni mellette nulla a macera.
Azt is leírtam mit csinálj az akkukkal. Hozd őket egyenlő feszültségszintre, áramkorláton keresztül (izzó) kötsd párhuzamosan az összeset és adj neki egy kevés töltést mondjuk labortápról akármiről. Utána amikor már századra egyforma a feszültségük kötsd őket sorba és rá az inverterre. Ahogy az inverter tölti/meríti egyből látni fogod hogy egyformák-e a cellák vagy sem, mert ha nem akkor szétmászik a feszültségük, meg tudod őket egyenként mérni. Ekkor el lehet dönteni hogy halva született ötlet az egész, vagy használható, csak mondjuk elvesztesz 2-3 tized voltot a teljes feszültségből és ezzel együtt némi kapacitást a nem egyforma cellák miatt. Mert ugye csak addig töltheted majd őket, hogy a legnagyobb feszültségű cella se töltődjön túl. Ennyi a titok. Úgy sem ez lesz mostanában a legnagyobb gondod hanem az, hogy nincs annyi napsütés napközben hogy vissza tudja tölteni az akkuból kivett töltést. Tegnap csak 26,5V-ig töltötte nekem, ma már van 27,3V-om de ahogy látom ettől több nem lesz, innen indul az "éjszaka" a 28V helyett.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Nyáron sem nagyon iszom sört, ilyen hidegben meg egyáltalán nem. És egyáltalán nem vagyok felháborodva, mert a legkevésbé sem érdekel ki mit csinál, mit hogy köt, én bekötöttem magamnak oda ahol a legszimpatikusabb volt, működik ahogy kell, nem zavar a ventik zúgása sem, ennyi.
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 28, 2023 /
 
Jut eszembe, ha tud valaki forrást olyan battery tester-re ami a lion vagy hasonló cellák (egyetlen cella) belső ellenállását meg tudja mérni egy gombnyomással az ne tartsa magában. Léteznek régóta ilyen műszerek, nagyon jók is, de azok csak a 12V-os akkukhoz jók. Olyan kellene amikkel cellákat lehetne válogatni belső ellenállásra.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) SKY válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1
 
Napelem mellé alapesetben nem kell külső villámvédelmi rendszer az alábbiakból következően:
1. Az OTSZ határozza meg, milyen építményekre kell kötelezően és mikor nem, röviden 10m magasság alatti családi házakra nem kell (ettől függetlenül a tulajdonos dönthet úgy hogy szeretne vagyonvédelmi szempontból, ebben az esetben norma szerinti kockázatelemzés és kivitel kell).
2. Az a műszaki alapvetés, hogy az épületre telepített napelemes rendszer nem növeli a villámcsapás kockázatát. (Ettől függetlenül a beruházó dönthet úgy, hogy nemcsak az épület biztonsága, hanem a napelemes rendszer védelme érdekében -akár családi házra- szintén villámvédelmi rendszert telepíttet. A szabvány egyébként ajánlja, illetve Németországban van rá irányelv, hogy minden 10kW feletti rendszer esetén szükséges, azonban nálunk az OTSZ felülír bármilyen szabványt.)

Az EPH kiépítése jó pár évtizede kötelező, szerintem legalább a 80-as évektől, igaz közben a teljes magyar szabványsorozatot lecserélték a harmonizált 60364-es sorozatra. Ezért kérdeztem erbe kollégát, hogy pontosan mire gondolt a napelemhez megkövetelt földelésről, mert szerintem nincs másról szó, minthogy minden épületnél (TN-C végpontnál) szükséges egy földelés, ami egyben az épület PE és EPH csomópontja is, gyanítom sok helyen ez nem megfelelő állapotú.

A napelemes tartószerkezetet is be kell kötni a földelési/EPH rendszerbe. Ha nincs külső villámvédelem, akkor legalább 6mm2 cu vezetővel, ha van és nagyon közel vannak a részei hozzá, akkor legalább 16mm2-el pontosan azért mert akkor már folyhat a tartószerkezeten is villám-részáram (villámvédelmi potenciálkiegyenlítés).

A földelések (szinte)mindig össze vannak kötve egymással, legyen az TN-C végponti, EPH, villámvédelmi. Pontosan azért, hogy ha az épületnek van egy földelése és a villámvédelemnek egy különálló, akkor villámcsapáskor és az n*10kA-ek földbe vezetéskor a villámvédelmi földelésen és levezetőkön számottevő potenciálemelkedés lesz, viszont az épület másik földelése, ezzel minden fémes földelt szerkezet közel 0 potenciálon maradna, így ez teremt balesetveszélyt, hiszen több száz volt különbség alakulna ki nagyon rövid ideig, de "földelt" pontok között.

Azonban az összekötés kialakítása olyan jelentőségű, mint audió rendszerben a csillagpont. Például van egy földelőszonda vagy épületalap-földelő, ami a fő-földelőkapocsra csatlakozik. Ide kell bekötni a hálózat PEN vezetőjét, innen indul ki a PE hálózat, az EPH hálózat gerince a csomópontokhoz, fém csövekhez stb. Ez ma már követelmény, minden új háznál így van.
Ha később külső villámvédelem épül, akkor a levezetők, - mondjuk kettő - az épület oldalfalán jönnek le a tetőről és szinte mindig földelőrúdra csatlakozik az épülettől kb. 1m-re. Ezeket a rudakat ajánlott a földben összekötni 8-10mm-es köracéllal a potenciálkiegyenlítés miatt, tehát a ház körül egy hurokkal, keretföldelővel. Ez viszont még mindig nem csatlakozik fémesen a fő földelőkapocshoz és a korábbi földelőhöz, ezért egy helyen erről a keretföldelőről indítani kell egy köracélt, ami a korábbi földelésre/fő földelőkapocsra csatlakozik, hogy a teljes épület, és benne minden földelt fémhálózat azonos potenciálon legyen, villámcsapás esetén azonos módon emelkedjen a potenciál.

Ebből látható, hogy értelmezés szerint lehet külön földelés érintésvédelemnek és villámvédelemnek, mivel a villámáramok nagyon nagy része közvetlenül a levezetők végén lévő földelőszondákon keresztül a földbe száguld és elhanyagolható része fog a többi földelés felé menni, a belső hálózatba meg nulla, de akkor is fémesen összeköttetésben állnak.
Nagy csarnokoknál pl. 12x12m-es földelési pontok vannak és egységes földelőháló a teljes terület alatt, ott ezen keresztül 20-50 levezetőn megy le a villámáram és nagy gépek, fémszerkezetek bárhol csatlakoztathatók az EPH rendszerbe ehhez az egységes földelőhálóhoz, ahol éppen lett föld feletti kivezetés kialakítva.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
szolgáltató? Majd egymillió a szabványosítás. Ne akarj ezzel nevettetni. Maga az inverter köszöni szépen jól van dolgozik most is.Hálózatról, napelemről és aksiról. Veszi és tölti is.
Amúgy egy 10kwh aksi csomag magában másfél millió forint. A napelem és a beszerelés még másfél millió ft. Tehát már 4.5 milliónál járok mire van egy ilyen rendszerem. Ennyit a szolgáltatóról. Na az nem fog sosem megtérülni. A másik dolog az hogy a tulaj(50%) nem adja az aláírását hozzá. Pedig kértem párszor a pályázat miatt.
Nem hobbi de annak is . Az hogy felpaprikázott egy kicsit nagyon is az a szétéget bms ott egye meg a fene. Fáradt voltam mert 48 óra alatt mindösszesen 6 órát sikerült aludnom azt is részben.
Amúgy nekem nem most fog sokat termelni a napelem hanem majd akkor mikor a saját vállalkozásomban dolgozom. Átlagosan napi 16kwh fog elfogyni csak a vállalkozásomban naponta amit nem akarnék kifizetni amíg csak lehet beszerzem napelemből. Nem a teljes éves fogyasztás kiváltása a cél hanem a nagy része. Ez kb az év 3/4 részében 100% sikerül is.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Mit akarsz szabványosíttatni? Meg minek? Mire megcsinálják kitalálnak megint valami újat és újra szabványosíttathatsz. Nem mellesleg az leginkább abból áll, hogy a régi jó szekrényt kidobatják veled, a helyére meg betesznek a teljesen alkalmatlan jó drága műanyag valamit amit néhány év alatt megesz az UV.
Én arról beszéltem, hogy ha ugyanúgy fizeted a villanyszámládat mint eddig (nem szabványosíttatsz semmit mert minek), akkor jóval olcsóbban megúszod a villanyt mintha milliókat költesz napelemre, akkura.
Egyébként januárban indul a pályázat, 4kWp napelem, mellé 8kWh akku, és a 65%-át fizeti az állam, tehát neked szinte csak a harmadát kell fizetni. Na ekkor van az amiről beszélsz, hogy hülyeség hátán hülyeség, szabványosítás és egyebek, de az kb. fél milla, nem egy.
Előzetesen erre az állam 5,5-6 milliót írt, telepítő szerint kizárt hogy annyi legyen, szerinte olyan 4,5 millió maximum de legyen 5. Ebből 3,25-öt fizet az állam, neked kell a maradék 1,75-öt meg a szabványosítást, egyebeket. Szerintem 2,5 millióból megvan az egész és össze sem kell koszolnod a kezedet. Régen nagyjából ennyi volt a betáplálós is (havernak 2,2 millió volt a 4,2kWp rendszere), csak az saját zsebből, és ott az akku helyett betáplálhattál.
Mondjuk hiányzó aláírással nem lehet pályázni, ez igaz...
(#) sirály12 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Csak valszeg az már bruttónettó-s elszámolással lesz, vagyis felejtős még akkuval is! Nem mellesleg csak olyan inverterrel amit előírnak és csak olyan akkuval amit engednek. Nekem nem kellene, még ha a 65%-át állja az állam, mert ha szinte semmire nem jó, akkor hiába állja a 65%-át akkor sem jó semmire!
2M-Ft-búl egy ettől sokkal nagyobb(duplája) szigetüzemű rendszert lehet kihozni minimum 10KWh-s LiFepo4 akkuval és minden földi jóval!
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) exabit válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Azért kell szabványosítás mert mikor elkészült a villanyóra helye és bekötötték rá nem sokra változott a kialakítása a rendszernek. Aztán nem megfelelő már. De a meglévő rendszerhez nem nyúlnak hozzá mert akkor nekik kell fizetni. Mivelhogy hozzá lesz nyúlva(óracsere felhasználó kérésre ezért szabványosítani kell a mérőhelyet. Csak hogy örüljek neki.) Ezt már akkor is tudtam mikor próbáltam az extől engedélyt kérni a napelemes pályázatra. Lényegében a pályázati anyag teljes volt és csak ő aláírása kellett. Jó neked ha fél millió a szabványosítás. Itt nálunk 10 éve volt annyi.

A legnagyobb probléma az ex hogy nem engedélyezi a nepelemes rendszert. A második dolog az hogy ez a 65% dolog. Tudod én már látom ennek is a sorsát. Még az előző 100% pályázatnak az összegeit sem fizették ki teljesen. Mire elkészültek kb a 65% érte. A különbözetet meg a tulaj fizeti. Meg szerintem még lesz ott csalafintaság rendesen. Kötelező visszatöltés 5ft áron. Mert bár ott lesz az aksi de üres lesz mert az állam elszipkázza. Tudod én már ezeknek egy szavukat sem hiszem el.

3 évvel ezelőtti fogyasztásomat veszem figyelembe csak a vállalkozás részéről.
Tudod mennyi csak 4000kwh ára? Mert én már igen. 1kwh piaci ára Nettó 31,8. Elosztói forgalmi díj 13,6ft Átviteli díj 9,80000 Ft/kWh. Azaz Bruttó 70.1ftkwh. Éves szinten 280.000ft De megtakarít nekem. Ne mond meg hogy nem éri meg. De az sem lehetetten hogy ennél többet kell fizetnem a vállalkozás miatt mert szerződést kell kötni velük.
(#) antikzsolt válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
[i][/i]Én is ezt mondom. Az a rendszer rendesen túl lesz árazva aztán a tulaj meg köhöghet rendesen mikor ott lesz az aksi de veheti a szolgáltatói áramot mert beszipkázta az állam (BR/nettó?)5ft áron.
Jelenleg 1.4 milliónál járok. 7x 410w panelek aksi 11kwh. 5.5 hármas isolar inverter. A bms most nem tudom hogy lesz. De még akarok felrakni még 7 panelt 400.000ft rögzités az egész alá 280.000ft. 2.320.000ft mindennel együtt. Ja még a biztosíték és a aksi lekapcsoló nincs beleszámítva ami kb 30.000ft. De ha pályázni akarsz legyen 2 millió ft, pályázatíró 200.000ft.
Aztán reménykedjél hogy nyersz. Az hogy nincs idegeskedés az meg felejtős. Mire mindent beadsz 3x is na majd akkor azt mondják hogy TALÁN megkapod. Legalább 3-4 nap szabi elmegy rá mire elkészül meg 10 év az életedből mikor már 3x mész leadni ugyan azt a papírt. Ha már kifizetek 200.000ft ot nem akarok a szerencsére hagyatkozni. Ma ilyen volt a termelés úgy hogy az aksi tele volt és a bojlerben is a víz már majdnem teljesen forró volt. Holnap szebb lesz. 12 órától volt rajta az aksi. Magában a 11kwh aksi is másfél millió forint itthon.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Az a balanszer el lett kötve azért füstölt el.Pedig többen írták keress rajzot vagy youtube videót róla.A kapkodás ára.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Azért egy rossz bekötésnél már az elején eldurran nem amikor már minden is JÓL be van állítva és akkor szál el. Még a túltöltés sem lehetett. Az inverter 20A lett korlátozva napelemről hálózatból meg csak 2A(kisebb nincs) de az meg ki is lett kapcsolva.

Megtaláltam a rajzott sőt mi több azt is hogy kell bekapcsolni. Az alapján lett bekötve sikerült is belépni a beállítás menüben. Majd ahogy a 16 cellásra át lett állítva le lett okézva egy szép kattanás után elcsendesedett örökre. Gondolom ekkor akart bekapcsolni hogy áramot adjon le. Hiába próbáltam bekapcsolni újra. A tesóm mondta hogy már szaga volt neki mikor kibontottam a csomagból, kicsi kínai elektronika szagra gondoltam de nem az volt. Én hiába szagolom még most is csak halványan érzem mert orrsövényes vagyok.
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Akkor marad a reklamáció fényképpel.ha nem reagál az eladó jöhet az ebay.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Nem ebay hanem nkon holland cég. Csak ne kérjék vissza, a 10.000ft gls költség nem hiányzik. Na meg legalább lenne min gyakorolni a smd alkatrészek kiforrasztását. Csak hogy a magányos estéken legyen mit csinálni. 2 hónapot úgy is itthon fogok lenni fizetett szabin. Akkor úgy is lesz mit csinálni.
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ezen ne gyakorolj le van öntve lakkal.Javítása rajz nélkül meg lehetetlen.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Zsolesz!
Figyelj, lehet hogy nem szabványos a mérőhelyed, de még elfogadott!!

Nekem bent volt az épületben, tehát át kellett helyezni külső homlokzatra, de nem lett az aktuális szabvány szerint megcsinálva, mert nem lehetett olyan óradobozt kapni!! Úgyhogy még az elfogadott állapot lett kivitelezve
300 volt, plussz a mért fővezeték ára, tavaly nyár elején!
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Igen a lakk aggaszt engem is. Nem a javítás a cél hanem a gyakorlás. Smd ki és visszaforrasztás, eléget vezeték áthidalása és tesztelése. Csakis szakadásvizsgálóval. Nem akarom ezt az eszközt már használni mint bms.
(#) erbe válasza SKY hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Fordítva ülsz a lovon. Először azt írod, hogy a teljes string teljesítményét harmadára rontja egy hibás modul. Most pedig alig hibás panelre hivatkozol.
Ha árnyékot kap egy teljes tábla, a többi összes árama átfolyik a 3 db bypass diódán, tehát a tábla kiesésén felül van ~6 V csökkenés. Ez pedig nem azt jelenti, hogy az egész mező termelése harmadára csökken.
Következő: »»   213 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem