Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ez nem lesz forró. Nem is ég el, ahogy láthatod. Ahhoz 300C° feletti hőmérséklet kéne, ami a kályhán kívül nem lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2023
Pld.: ostyasütő fogantyúja fa, a sűtőrésze gázlángon sokáig melegszik, fémrésze égetően forró.
Egyéb régi konyhai sütőketyerék is fanyelűek. Nem gyullad ki. Lényeges, a fa keményfa.
A "régi" eléggé tág fogalom, én ilyenekkel nem találkoztam, legfeljebb kemény, hőre nem lágyuló bakelittel. Igaz, idővel az is porlad.
Körömileg sajnos teljesen igazad van.
De nem bőr, hanem belgyógyászatilag...
Nincs valakinek kölcsön egy ∅50-es lyukfűrésze? 18-as fenyő deszkába kéne két lik. Az enyémet bő 20 éve használtam és lövésem sincs hova kevertem el.
A 18. kerület, vagy közvetlen környéke lenne jó, ha messzebb kell menni, a benzinpénzből kijön az új fúró. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2023
Lehet jönni érte.
De ha el tudod hozni a táblásított fenyőt, akkor helyben kifúrjuk, és csak egyszer kell fordulnod.
Ugyanilyen kandallóm van. Lézeres hőmérővel ráméregettem. 400-500 fok között volt eddig a legmelegebb kívülről azon a részen. Az már bőven elég a fának a füstölésre, gyulladásra. Bakelitből lehet esztergálni gondolom, bár ekkora hőnél már nem tudom nem pattan-e az is? Vagy lehet üreges két rétegű fém, csak kell közé hőszigetelő anyag. Esetleg üveg, kerámia. Ha megoldás lesz engem is érdekel, mert bár még megvan az eredeti - de nálam is történhet ilyen.
Nem tudom milyen különbségek vannak kályhák és kandallók között, szenes kályháknál szabad kézzel gyors mozdulattal fogható nyitható volt az ajtó, csak fém fogantyújuk volt.
Melegedés szempontjából ez az ajtózár a legrosszabb megoldás,van nálunk is 4 ilyen ajtózáras kandalló,de van olyan is amin nem az ajtó előtt van a fogantyú az nem forrósodik fel.Az lenne a jó megoldás,ha a fogantyút ki lehetne vinni az ajtó vonalából,itt nem lehetséges sajnos,de,ha még megtoldod a hosszát 10 centivel talán nem lesz olyan forró vagy kesztyűt kell használni.
Szerintem nem a fogantyút mérted. Az kizárt, hogy ilyen meleg legyen. 550C°-on már izzik az acél.
kameleon2 le is írta: "azon a részen". Nem a fogantyút mérte.
Pontosan ahogy mondod: A lézer pöty nem azt jelenti, hogy itt mér. Az csak a "célzást" segíti. Egy ilyen "kúpszerűség", használatiban le is van írva és rajzolva...
550°C-on még nem izzik az acél?
A fogantyú pedig biztosan sokkal-sokkal hűvösebb, sok esetben még kézzel is érinthető.
Azt írtam már izzik. De valóban a fogantyú hőmérséklete ennél jóval kevesebb. Szerintem 300C° sincs. Az pedig kemény fa esetén nem okoz gondot. Ezért is javasoltam.
A kályhacsőtoldatnál igen - ott már izzott -és a kis lézeres már Out of Range jelzést is produkált. Ehhez elég volt 4db fabrikett.
Elnézést, de a kérdőjel hibás, oda pontot akartam, mert ez nem kérdés, hanem állítás volt a részemről.
Van benne igazság. Azonban más az az ábra amit adnak ezekhez a hőmérőkhöz és más az amit tényleg mér. Nekünk volt hőkameránk is, amivel bekalibrálgattam, hogy hol mit látok a kamerával és mit a hőmérővel. Hát éppenhogy elég pontszerű a mérés a valóságban, bár nem a lézerpötty mérete, de 1m-ről max egy 5-8cm átmérőjű kör volt.
Hogyan foglalja össze az érzéseit röviden a fórumtárs, miután 24.-én becipelte a szépen kitakaritott házba a fát, beleácsolta a tartóba, és elégedett hátradől?
Fa szag van.
Ha már kályha.... Módomban volt (mert kellett) most pár tüzelőanyagot kipróbálni. Nem gondoltam volna, hogy egyformának tűnő és árú anyagok között ekkora a különbség. Kinek van kedve tesztekben összemérni, mi a legjobb fűtőanyag? Mert ami az adatlapjukra van írva - az eléggé nem úgy fedi a valóságot - ahogy gondoltam. Példák:
1.) RUF feliratú fehér brikett anyag (OBI akciós 1999Ft) melegít de gyorsan elég és éppen elég a megfagyáshoz. Jó, ha 200Fokra feltolta a kályhát szerintem sima faforgács préselmény. 2.) RUF feliratú fekete kandallóbrikett (OBI 2499Ft) melegen tart nagyonsokáig, de 200-230foknál feljebb nem viszi a kályhát. Szénpor és fa fűrészpor keveréknek tűnik. 3.) A1 Prémium minőségű keményfa brikett (OBI 2799Ft). Elfogadható 300-350fok, de hamar elég. 4.) Olajos napraforgóhéj brikett (OBI 2799Ft) Begyújtani jó, de kormol és hamar elég. Úgy vettem észre, 3 komponens keverése adta eddig a legjobb tüzet: 2db szénpor brikettre 2db keményfa brikett, keresztbe egy napraforgóhéj - könnyű begyújtani az olajos miatt utána a keményfa felfűt és felizzítja a szenet, utána szénpor és keményfa brikett vegyesen. Eredmény: 600 fok és sokáig tartja a meleget. Mindez lemezkandallóban elégetve. Kinek milyen egzakt tapasztalata van? Fa most nem jön szóba, mert csak apránként tudtam venni ezekből, kis tételekben.
Ezeknek az anyagoknak mázsája ennyi? Én 7000ft/q áron vettem akácfát. Igaz, abból egy diszperzites vederrel eltüzelek a cserépkályhában, ha leégett lezárom, és másnapig bírja. Begyújtáskor még meleg a csempe. Gázt akkor használok, mikor nincs kedvem begyújtani....
Nem. 10kg. Felénk ilyen árak nincsenek, max a keleti régióban. Azt elfelejtettem mondani, hogy csak hivatalosan tudom megvenni, számlával.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2023
Az úgy nagyon drága. Most néztem kíváncsiságból, Győrben pl 7400ft a konyhakész akác a tüzépen, az már elég nyugati régió. Én is tüzépről vettem számlával.
Én oda számolgattam, hogy a gáz nem drágább semelyik fa brikett ilyesmiknél.
De csak kb. számolások voltak.
Én csak tapasztalatból mondom, hogy az akác jól ég még vizesen is, de jó lenne megmérni, akkor van mit-mivel összehasonlítani. Én így jártam.
Nekem tervben van az alábbi építmény: meleg vizes ág-elektromos bojler-tégla kályhába épített hőcserélő-szivattyú-hideg ág. A bojler csak akkor kapcsol ha a kályha felől nem jön forró víz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |