Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3911 / 3985
(#) jimitek hozzászólása Dec 21, 2023 /

Sziasztok!
Tud valaki nekem alapszintű felvilágosítást adni, hogy az ólommentes forrasztóónoknál a "Folyatóanyag típusa" jelölést, hogy kell értelmezni?

"No Clean, CF48" - "HF32"
Hogyan lehet kideríteni, hogy ezek mit befolyásolnak, melyik milyen alkalmazásra jó? (azon kívül, hogy mindet megvenném, és kipróbálnám)
(#) Kékróka válasza jimitek hozzászólására (») Dec 21, 2023 /

Nekem a Kingbo RMA-218 bevált. A tégely kifogyhatatlan, és tényleg hozza azt amit a videók ígérnek. Ólommentesnél is.
Ha jól emlékszem van topik kifejezetten a forrasztással kapcsolatosan, lehet ott több segítséget találsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2023
(#) jimitek válasza Kékróka hozzászólására (») Dec 21, 2023 /

Ah, köszi ez eszembe se jutott!
(#) Fidel hozzászólása Dec 23, 2023 /

Lerakódott vízkövet le lehet szedni elektrokémiai úton?
(#) antikzsolt válasza Fidel hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Miért miről kellene eltávolítani a vízkövet? Szerves savat sem lehet használni pl citromsav?
(#) Fidel válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Mondjuk wc kagylóból.
Sav nem jó, mert víztisztító van utána és teljesen hazavágja a baktérium kultúrát, meg rengeteget kell belerakni, mire lejön.
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Megnézném, ahogy felelektródozod a vécékagylót az elektrokémiai behatáshoz. A vízkőmentesítő szerves sav (pl. citromsav) eléggé felhígul a folyamat során ahhoz, hogy ne okozzon bántalmat a bacik számára.
(#) Gafly válasza Fidel hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Lágy/szürke vizet használni eme nemes célra és nem keményet?
Többszöri olvasásra szerintem értem a kérdést.
Szerintem áram nem oldja, ámbár más megvilágításba helyezi a villamos szék fogalmát.
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2023 / 3

Villamos árnyékszék. Az úgy igen. Villámgyors megoldás a szorult helyzetekre.
(#) Fidel válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Vót már, csak hiszed, hogy felhígul! Teljesen kifehéredett tőle, pedig direkt kis dózisokban alkalmaztam. Szóval nem jó, ugorjuk ezt át!
(#) Fidel válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Jogos, rendelem is a tartályt, megyek holnap beásom, átvésem az alapot, felvésem a wc-hez a járólapot, berkom az új csövet a szürke vízhez és visszajárólapozom az előszobát és a wc-t és már kész is vagyok!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2023
(#) Fidel hozzászólása Dec 23, 2023 /

Szóval akkor nem lehet elektrolízissel leválasztani a vízkövet?
(#) Bakman válasza Fidel hozzászólására (») Dec 23, 2023 /

Nem, mert nem vezeti az áramot. Ha minden igaz, a (citrom)savat éppen a vízkő semlegesíti, legalábbis kevés kárt okoz, ha nincs túl sok használva. Esetleg hetente egyszer használva egy keveset...
(#) tetrisz10 hozzászólása Dec 24, 2023 /

Szép napot mindenkinek!

Van egy ebm papst ventilátorom (24v) aminek a sebességét a leírása szerint vagy pwm-el, vagy 0-10vel lehet szabályozni.

Az alábbi pdf 4. oldalán található rajz értelmezéséhez szeretnék segítséget kérni, egyelőre nekem elég lenne a 0-10V kontrol, vagy amelyik könnyebb.

https://hu.mouser.com/datasheet/2/120/ebm_papst_R1G175AB6302-1880354.pdf

Teljes sebesség: 24v trafóról a negatív rákötve az 1-re, a pozitív pedíg összewagózva a 4, illetve a 3al, jól értelmezem?

Amit viszont nem teljesen értek, hogy a 0-10V kontrol hogyan működik? Kisegítenétek kérlek?
Ami még kérdéses számomra, hogy 16 és 28 volt között működtethető. Ettől függetlenül egy 24V-os trafót célozzak meg?

Köszönöm, és Kellemes Ünnepeket!
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

A vesekövet is szétkalapálják valahogy az emberben. Azt nem lehet megoldani hogy működjön a vízkő ellen?
Apránként kell adagolni. A sav co2 keretében feloldja a kavicsot közben a savas hatása csökken és megszűnik. Tehát szerintem lehet használni kis adagokban. 1-1 decit beönteni a wc be. Mikor állt 10 percet lehúzni a vizet. Az a minimális savasság már a baktériumokra nem hiszem hogy bármi értékelhető változást okoz. 8 liter vízben 1 dl citromsav. 80x hígítás.
(#) proli007 válasza tetrisz10 hozzászólására (») Dec 24, 2023 / 1

Hello!
- Az adatlap szerint a teljes sebességet jól érted. De nem tudom mit értesz "trafó" alatt? Mert a gép 16..28V egyenfeszültséggel működik. Ha a trafó alatt egy 24V-os tápegységet értesz, akkor rendben van.
- Én egy laptop töltőt használnék hozzá. De ha Te trafós tápot építenél mellé, akkor inkább 18V-os (2x9V) trafót választanák hozzá. Mert ezt egyenirányítva és szűrve, ezt a tartományú feszültséget kapod. Pld egy. 4A-es egyenirányító híddal és 10000µF/35V-os kondival.
- A 0..10V feszültséget az ábra szerint egy potival és egy ellenállással elő lehet állítani, feltéve hogy a 24V stabil. De ha nem stabil, akkor a potival párhuzamosan célszerű egy 10V-os zénert kapcsolni. (Pld. BZX55C10) A poti fölötti 4,7k-t 2,2k-ra cserélni. (Trafó esetén is zéner kell.)
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2023
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Idézet:
„A vesekövet is szétkalapálják valahogy az emberben. Azt nem lehet megoldani hogy működjön a vízkő ellen?”
Koncentrált (fókuszált) ultrahanggal megy a dolog, nem valószínű, hogy házi körülmények között másolni lehet, már ha nem az a cél, hogy megrepedjen a WC csésze. A vese alapvetően rugalmas, nem árt neki egy kis extra "nyomkodás", a rideg csésze viszont azonnal repedne.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Kollégám már kipróbálta, szerinte nem akkora élvezet.
(#) Rosszmáj válasza Gafly hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Szerintem a kőzúzás smafu.
Ahhoz képest, hogy utána meg kell szülni a kövecskéket.
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 24, 2023 /

Keresek egy relét de nem tudom létezik e ilyen.
Akkumulátor feszültség alapján kapcsolna. Pl 11v zárja az áramkört 14 voltnál nyitja az áramkört. AC áram lenne kacsolgatva. 16 amper minimum.
(#) Skori válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Olyan létezik, hogy készítesz egy kis áramkört ami pl. a feszültségtől függően vezérli a relét.
Léteznek ún. feszültségfigyelő relék (többnyire hálózati feszültségre), de ezekben is egy kis elektronika van belül a relé elektromágnesére kapcsolva.
Az említett megoldás úgy képzelhető el, hogy a relé 14V-on meghúz alatta elenged, és a bontó érintkezőjét használod. Persze célszerű lehet némi hiszterézist hagyni, hogy ne tudjon a határon billegni a relé, pl. meghúzás 14V felett - elengedés 11V alatt. Ez viszonylag kevés alkatrésszel is megvalósítható. Megtervezni viszont csak a pontos specifikáció ismeretében lehet normálisan.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Ezt egy DC 12V-os relével (mágneskapcsolóval) meg tudod csinálni, de kell hozzá pár alkatrész még (tranzisztor, zener, ellenállás, de komparátor IC-vel az igazi). A relék meglepő feszültségeken tudnak be-illetve kikapcsolni! Egyszer csináltam egy nagyon egyszerű kisütő áramkört egy (alighanem) autós relével. Ha jól rémlik valahol 8-10V-on húzott meg, és 5-6V-on engedett el. Egy DC 24V-os mágneskapcsoló pedig simán működött 12V-os akkumulátorról (a behúzási időkről most ne beszéljünk, demonstrációra, gyakorlásra kellett).
(#) tetrisz10 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Köszönöm! Igen, bocsánat, 24Vos tápra gondoltam, itt a villanyos boltban 10ezer körül van. Eléggé amatőr vagyok ezért is kérdezek, mert olyanhoz inkább nem nyúlok amihez nem értek, pláne ha veszélyes is lehet, ez a 0-10V dolog továbbra is homály egy kicsit. Naivan arra gondoltam, hogy lehet kapni esetleg valami kész dimmert amit valahogy össze lehet kötni úgymond egyszerű módon a venti kábeleivel ahhoz, hogy működjön, de akkor ezek szerint egy kicsit körülményesebb a dolog?
(#) antikzsolt válasza Skori hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Az a terv hogy egy 48 voltos akkumulátor rendszert felügyelne. Ha lemegy a feszültség 44 voltra a rendszer lekapcsol. Viszont amikor 45 voltos az aksi szeretném ha a 230volt is megjelenne az inverter előtt. A felesleges hálózati fogyasztást szüntetném meg.
Ha jól sejtem akkor ardu felé kell néznem? Az aksi cellák 2.5-3.65v közt mozognak. Ha jól tudom közvetlenül is ráköthetném hogy mérje mert 5 voltig nem mehet fel üzemszerűen sosem.
(#) elektroncso válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Létezik. Ez ElkoEP-nek vannak ilyenjei (más gyártóknak is van biztosan én ezekkel dolgozom). Pl. ami neked kell:
HRN-36/2 - Többfunkciós feszültségfigyelő relé DC
Ha más fesz. szintre kell akkor nézd meg a család többi tagját, elég sok féle van.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2023
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

A 48V-os akku "rendszer" 45V-on már lemerültnek tekintendő. Pont azért van az, hogy 48V-os, mert onnantól éri el a névleges feszültségét. De ott még nem tekinthető feltöltöttnek, ettől a feszültségtől tovább terhelve elég gyors lesz a feszültségcsökkenésük! A feszültségüknek bőven 50V felett kell lenni, hogy feltöltöttnek- az az használhatóak legyenek. 54,6V-nál vannak háromnegyedig és 57,6V-nál tkinthetők feltöltöttnek. Persze ez csak névleges érték, de ez egy elfogadottnak tekinthető feszültség.
(#) antikzsolt válasza JZoli hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Lifepo4 2.5 és 3.65v közt dolgozik 16 cella. 0-100%
40v van 0%

Inverter 45v tekinti 0%
56.8v(3,55v/cella) engedi az inverter 100% érzékeli (max töltés)

58,4v(3,65/cella) Valós maximum töltés amit a cella tud tárolni.
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

OK. Bocsi, én savas akkura gondoltam.
(#) proli007 válasza tetrisz10 hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Dehogy bonyolult! Ha van 24V-os DC tépegységed ami tud 2A áramot, akkor már nincs is gond.
A ventihez nem kell semmiféle dimmer meg bármi, hiszen a ventilátor fordulatváltoztatássához minden benne van a gépben.
Az a 0..10V, az csak egy vezérlő feszültség. Csak egy potméter kell hozzá (amit az adatlapon is látsz) amivel a bemenetre adsz feszültséget és ez alapján vezérli a gép a ventilátort. Semmi macera nem kell hozzá, pluszban, csak a poti és az ellenállás, hogy a poti ne 0..24V-ot, csak 0..10V-ot adni a vezérlésnek. És semmi veszély nincs benne, ha van gyári 24V-os tápegységed.
(#) Régi motoros válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 24, 2023 /

Egy komparátor áramkörrel (két műveleti erősítő) fillérekből megoldhatod a feszültségszint figyelést. Attiny25/45/85 is meg oldja fillérekből. Egy analóg lábon mérni kell a feszültséget egy megfelelő feszültségosztón. Egy digitális lábon meg vezérled a relét. Ardu annyival előnyösebb, hogy akár az aktuális feszültségszintet is meg tudod jeleníteni. Ha rászánsz még egy árammérő söntöt, akkor már áram és teljesítmény kijelzést is tudsz készíteni. Ha grafikus kijelzőt akarsz, az kissé drágítja.

A legdrágább úgy is a nagy áramú relé lesz, 5-10Eft, vagy épp amilyenre szükség van.
Következő: »»   3911 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem