Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Intelligens napraforgó AVR-rel
Lapozás: OK   3 / 8
(#) gerry válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

Hopp, megelőztél! De így van!
(#) kemenygolya válasza gerry hozzászólására (») Aug 1, 2008 /

nah én erre is találtam megoldást, de mégc sak elmélet
azért akarok több érzékelőt lerakni h ilyenkor arra fordítsa a motor a fejet ahonnan erősebb fény érkezik, majd ha újra süt a nap visszaáll az xy szögre
(#) oleg53 válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Hát, ha valami takarja a Napot, legyen az felhő, vagy fa, akkor a szórt fénnyel szerintem nem érünk semmit. Ha csak részleges a takarás, akkor meg úgyis pont a Nap felől érkezik a legtöbb fény és hő.
Így aztán nem hinném, hogy szükséges egy olyan rendszer, amiben fénykeresésnél durván el kell térni a kiszámított pályától.
Persze ebben nem vagyok 100%-ig biztos, mivel eddig napenergiával komolyabban nem foglalkoztam.
(#) wg_kezdo válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Nos igaz, hogy kísérletezés nélkül nehéz bármit is megépíteni, de azért végiggondolni érdemes.
A "kézzel" történő állítgatás azért nem biztos,hogy jó, mert igazából ha lúd legyen kövér elven, ha már egyszer van egy automatikája akkor az legyen beavatkozás nélküli.
Ezen kívül ezzel az automatikával könnyen megoldható például az is, hogy ha mondjuk egy bizonyos hőfokot elér a felmelegítendő anyag akkor forduljon el a naptól vagy tudomisén vagy ha rászáll egy madár akkor rázza le .
Komolyra fordítva a szót tényleg kéne kísérletezni így el is kezdem, ha megjönnek az alkatrészek.
Mindenképpen analóg módon próbálom ki, hogy és így végig lehet talán vinni a problémákat.
(#) kemenygolya válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

én kísérleteztem vel, méghozzá be is vált mivel a tökrök akk is középpontosan vetítik a fényt 1 csomópontba szal van értelme
ez olyan h nagyfénybe is látsz
ha csak kis fény van akkor nemlátsz?
de csak nem úgy mint nagyfénybe
nem tom h érted e a hasonlítást
(#) kemenygolya válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

mondtad ezt a hőfokos dolgot, mi ezen is gondolkoztunk ezen, és mi arra jutottunk, hogy míg nem ér el egy bizonyos fokot a parabola fejben lévő víz vagy gőz vagy akármi(am ha vízzel dolgozol nemárt a hagyálló keverék), addig a keringető szibvattyu nem kezdi el mozgatni a vizet a rendszerbe, viszont akkor kell egy kisebb/nagyobb tartály, amibe a hüvösebb víz van. Ez amit mondtál h elfordítaná a naptól a fejet szerintem nem jó...méghozzá azért nem, emrt akk mi értelme?
minél több és nagyobb hőd van az a jó
spec nekem medencefűtésre lesz megcsinálva 2 szárt körös rendszerrel
(#) dvdlemez hozzászólása Aug 2, 2008 /

ezen a szenzorlapon minél magasabb a elváasztoprofil anál nagyobb az eltérési érzékelés !
:smoke:
(#) wg_kezdo válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Természetesen annak semmi értelme, én is olyasmire gondoltam aminek van valami értelme pl a keringető szivattyú vezérlésének vagy egyéb ellenőrző funkciónak. Az elfordítom a naptól akkor lehetne értelme, ha egy bizonyos hőfokot akarsz csak elérni vagyis, ha a medence 30 fokos akkor nem kell tovább melegíteni, de ennek gyakorlat hiányában nem tudom van-e értelme.

Alényeg, hogy ne kelljen 10000 változtatás, ha valamit állítani akarsz illetve lehessen programozni is akár.

igen
mi is így gondoltuk, hoghy programozható legyen, kapna egy lcd kijelzőt illetve egy automata/manual részt
azért lenne érdemes azt is belerakni amit mondtam, mert minél többet tud annál biztonságosabb, ill. annál jobb
(#) dvdlemez hozzászólása Aug 2, 2008 /

mivel hogy itt hatalmas hömérségletröl van szo vagyis majdnem göz álapotu viz ere nemcsak eletromos védelmeket kel beiktatni a rendszerbe igy mechanikus védelemsem árt pl:lefijoszelep ..biztonsági szelepek!
mert a göz az szépen utatör magának ha nemengedig kia szelemet a palackbol!
a fokuszpont kiforditásának ezért is van nagy jelentösége mert ha van egy 220v szivagyu a rendszerbe és áramszünetközbe megál a keringés a parabola cirkulácios keringetésébe akor szépen kinyitsa a rendszert a göz mit egy rózsát igazán!
ezmiat a motoroknak is kell egy külön áramforás aksis vagy valami hogy áramszünet alat kibirjon fokuszbol fordulni
(#) kemenygolya válasza dvdlemez hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

nah igen
erre is kell gondolni
csak hát a magas hőmérsékletnél lesz egy kis gond a keringetésnél, ugyanis ált müanyag lapátok vannak a keringetőbe. Azok viszont a magas hőfokot nem igazán kedvelik.
Az áramforrás mehetne aksi+inverterröl
sztem legalábbis...
(#) wg_kezdo válasza dvdlemez hozzászólására (») Aug 2, 2008 /

Áramforrásnak elég szerintem a napelem mivel, ha nincs nap akkor nem kell forgatni (nem mehet fel a hőmérséklet), amikor meg van nap az elég ahhoz, hogy szépen lassan elforgassa a rendszert.

nah igen ha ezt a szempontot nézzük
és akk hogyan is megy addig a vezérlő rész?
ill mivan ha fordítani kell a fejen valami ok fojtán, pl akkora szél van.
bármi megtörténhet
(#) dvdlemez válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

napelemes rendszerhez is akumlátor kel mivel az energiát tárolni kell meg az áram miat napelemes rendszerböl igenagy költségvetést kell forditani hogy megfelelö áram kapacitása is legyen !
ide max akku töltés szempontbol ais jó egy kisebb pár watos redszert öszerakni pl 10-50Ah aksi töltéshez
(#) kemenygolya válasza dvdlemez hozzászólására (») Aug 3, 2008 /

esetleg még az lehetne, amit msnen beszéltünk
gőzböl-->elektromos energia, de akkoz is kell akku
(#) oleg53 válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

A hasonlat érthető, csak itt egy kicsit sántít. Ha a fény/hő szóródik pl. a felhőzeten, akkor a megvilágítás összességében nem nagyon csökken. Csak éppen a hő/fénysugárzás nem koncentrált forrásból érkezik, így nem lehet jól fókuszálni sem, mert a tányér csak kis térszögből gyűjt.
Ezt nem azért írtam, hogy belekössek a hasonlatba, hanem azért, mert ezalapján gondolom úgy, hogy ha már a "Nap mellé" kell nézni a legnagyobb teljesítmény eléréséhez, akkor az a teljesítmény csak pár Watt. (Hiszen ilyenkor a Nap annyira "szétkenődik" a felhőzeten, hogy sugárzó felületnek csak pár százalékára tudsz ráfókuszálni.) Ezért meg nem éri meg intelligens sokszenzoros szuperkeresőt építeni.

Az viszont teljesen egyértelmű, hogy az irányítást mikrovezérlővel célszerű megcsinálni.

Összegezve az eddigi ötleteket én erre gondoltam:
Bele lenne írva egy táblázatba, hogy mikor merre jár a Nap, a program ezalapján bármikor ráállíthatná a tányért (durva-pozícionálás). Ezután finom-pozícionálás következne néhány (pl. 4) csőben elhelyezett fényszenzor digitálisra alakított jele alapján.
Ha kevés a fény, vagy kicsik a különbségjelek, akkor a finom-pozícionálás nem avatkozik be, ezzel elkerülhető az állandó oda-vissza mozgás (főleg felhős ég esetén).
Ha az aktuális helyzet túlságosan eltér a táblázat értékeitől, akkor durva-pozícionálást végez. Ez akkor fordulhat elő, ha sokáig nem mozdul, vagy rossz irányba mozdul a tányér (pl. sokáig felhős az ég).
Túl gyakori durva-pozícionálás esetén valami hiba van a finom-pozícionálással, ezt akár jelezhetné is.

Vélemény?

Ja, és az akku jó ötlet. Egy fűtési rendszerben használt keringető meg kibírja a forró vizet is. Akkor van baj, ha ez nem olyan.

Bocs, hogy könyvet írtam nektek, de nem ment tömörebben.
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

Ja, bocs. A csőbeszerelés csak hevenyészett magyarázat volt. Most néztem meg dvdlemez szenzorelrendezését. Talán kicsit jobb.

A mésik meg: Medencefűtés? Szerintem használaton kívül teríts a vízre egy akkora fekete fóliát, amekkora a tányér. Talán még jobban is fűtene. Kivéve, ha árnyékban van a medence.
(#) kemenygolya válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

jó most nem az a lényeg h mit akarok megfűteni am meg egy 10*5*2m-es medencét amibe nem 3 liter víz van ha lefóliázol nekem
és akkor még ahhoz kell as tartószerkezet
(#) kemenygolya válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 4, 2008 /

jaj kihagytam
erre is van megoldás...
méghozzá...a tükröknél is lenne 2 motor pl antennaforgató egyik oldalt rögzíted egy kömbcsuklóval, és akkor már a tükrök is tudnak beállni középpontba, de ez még téll csak egy ötlet volt, mert ez nem 5 perces elektronika
ez a hozzászólás neked ment oleg53
(#) oleg53 válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Hűha. Lehet, hogy rosszul gondoltam valamit a napraforgóról, mert ezt az előző hozzászólást nem értem.
Nem úgy működik a dolog, hogy van egy parabolatükör, aminek a fókuszába van rögzítve a hőfelvevő, és az egész mozgatható?
Bocs, ha nem így van.
(#) kemenygolya válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

naggyábol jó az elképzelés, csak annyi a lényeg még, hogy a tökrök is fókuszálnak 1 középpontba, ahol van a "fej"
(#) oleg53 válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Igen, de a tükrök fixen vannak beszerelve a parabolába. Ugye? Tehát nem mozognak külön.
(#) kemenygolya válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

elvileg, gyakorlatilag meg ha nem drágább akk az elektronikához hozzá kéne rakni ezt a funkciót is
(#) oleg53 válasza kemenygolya hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Miért? Ha jól be vannak állítva a tükrök, és az egészet együtt irányítod a Napra, akkor mindig pontos marad a fókusz.
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Csak hogy tisztán látom-e, rajzoltam egy skiccet.
Persze nem kell, hogy parabolatányér legyen, lehet akár sík lap is, egyenként beállított dőlésű kicsi tükrökkel is.
(#) oleg53 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Ja, talán a képet is csatolom.

parabola2.jpg

(#) tams hozzászólása Aug 8, 2008 /

hello!
Fogalmam sincs hol tart a téma. Csaz azt akarom mondani, hogy a BME V2 épületének talán a 3. emeletén a folyosón van kiállítva egy ilyen napraforgó automata. Van rajta LCD is, egy napelemet forgat ideális irányba.
(#) kemenygolya válasza tams hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

szia
köszi az infót
(#) oleg53 válasza tams hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Hát ez jó. Pont jártam ott tavaly, bár én nem láttam. Új lehet.
(#) McGyver hozzászólása Aug 9, 2008 /

120-as offset parabola-tányér kerettel, erősített tartóval, a finom beállításhoz foto-szenzorral, a durva beállításhoz óra-géppel, 5x5 cm-es felragasztott tükrökkel, áramszünet esetére mechanikusan kioldott kitakarással...
Ki mit gondol róla ?
Következő: »»   3 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem