Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azért még egy dolgot kipróbálhatsz.
A cellákat egyesével lemeríted 1v környékére, és utána feltöltöd. Nekem sikerült így életet lehelni egy akksis seprűbe. Nézz be a ni-cd ni-mh topicba.
jóreggelt!! tényleg hiányzik a vessző elnézést kérek igazad van .A másik érdekesség ,hogy a töltőálomása 22voltos ,gondolom a poszívó paneljában van a megoldás de az sajna megadta magát ,már nem tőlt semmit ..amikor tőltőtt is a végefelé már csak 1-2 percig birta az aksi nem tőltötte fel teljesenKicseréltem az akkupakot de aztsem tudta feltőlteni ..sajnos csak egy szerelgetni szerető nem hozzáértő ember vagyok ,a panel javításhoz nulla vagyok .
Köszönöm szépen a segítőkész hozzászólásod !! Szép napot viszlát!!
Szia ! köszönöm a hozzászólásod !! Azzal kezdtem én is ,de sajnos már halott az aksi ,ugy sem birt már csak vagy 2-3 percet .
szép napot Viszlát!
Az 1-es,vagyis ezt az átalakítót dugom az aljzatba 230-ba akkor egyből elmegy az áram,nemcsak abba szobába,hanem az egész lakásban.A lakáson kívűl van a megszakító amit lever,arról is tudok fotót küldeni,de talán az 16 Amp-s.
Az átalakítóban a lévő védelem 32 A-es, el kéne vinni egy ismerőshöz, akinél a lakásban van legalább 25 A-es kismegszakító.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
Üres járatban, terheletlenül nem lenne szabad levernie a 16A sem.
Na még egy meglepetés! 21v a tőltő áram ,megmértem az akkumulátor helyén ott is 21v-ot mutat. akkor ez hogy lehet 7.2v aksit 21 voltal töltöttek ??még a 14-4 voltosnak is sok lenne ,nem jól gondolom?pedig ez a gyári tőltöje ,vagy előfurdulhat ha jo lenne a panel benne nem adna az aksinak csak 8-9 voltot akkor nem csoda ha tönkre ment az akku is ..Számomra érthetettlen az egész
Minden bizonnyal áramkorlátozó ellenálláson keresztül jön ki a 21V a töltőből, ez terheletlenül ennyi. Ha az akkut rákapcsolod, akkor leesik a feszültség akku feszültségre, az akku terhelése hatására. Töltőáram ezalatt folyik.
Tehát ez lehet jó is. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
Csak az a furcsa akkor, hogy miért tett a gyártó 21v-os tápot a 6 cella töltéséhez , miért nem csak 9v-ost például.
Régi, Ni-Cd akku. Ha kellően nagy a töltőáramkör belső ellenállása, nem nagyon tudja határérték fölé vinni a töltő a feszültséget. Másrészt az ilyen akkukra nem kellett úgy vigyázni, mint a mai Li alapúakra, egy kis túltöltés nem ártott. Természetesen ártott, de mesze nem olyan drámai hatása volt az akkukra, mint modernebb társaira. Ebből kifolyólag gyakran csak egy soros áramkorlátozó ellenállás volt a "töltő elektronika".
Mutasd meg a panelt, ami a töltőáramkör volt, hátha okosabbak leszünk.
Az áramgenerátoros töltés miatt. A többit Bakman kolléga leírta.
NiCd akkuknál teljes feltöltéskor 1.5V kapocsfeszültség lesz amíg töltés van, ennyit tudni kell a töltőnek. 6 cellánál ez 9V, amit névleges terhelésnél tudni kell a töltő trafónak, illetve kicsit többet. Ez üresjáratban lehet jóval több, mivel itt általában nagy belső ellenállású trafókat használnak, ez is áramkorlátban vesz részt.
Szia!
A töltő áramkörről tehetnél fel pár fotót. Elképzelhető esetleg, hogy a töltő az a 14,4Voltos akkuhoz van. Hogy az akkupakk hogy lett 7,2 Voltos azt ki tudja?
Úgy ahogy előttem írták, a 16A -os megszakítót nem illene neki lecsapni. B-s vagy C-s kismegszakító amúgy, (azt is jó volna tudni)? A nagyobb megszakítóval való próba jó következő lépésnek. Az utána levő meg az, hogy szétszeded, és elkezdjük a hibafeltárást, mert lehet van valami zárlat. Működött ez egyáltalán nálad egyszer is?
A 18V-ot egyenlőre hanyagold. Ahogy előttem írták, egy autó akkuról próbáld meg. De előtte ellenőrizd, hogy a tengely nem szorul e. Ha szépen forog kézzel, akkor mehet az akku, de csak pillanatra, éppen addig amíg felpörög. Arra vigyázz, hogy hiperszuper sebessége és hangja is lesz valószínűleg. Csak 1-2mp ig toljad rá a feszkót. Ha úgy néz ki hogy rendben, akkor jó volna ha lenne egy multimétered, amin 20A méréshatár van, és sorba kötve megmérni az áramfelvételt.
Ha nincs 20A -es próbálhatod 10A-essel is, az általában mindegyik tudja, azt a pár mp-et meg ki fogja bírni az is. A lényeg, hogy "impulzus" üzemben adagoljad neki a 12V-ot, ahogy felpörög teljesen, és maximalizálódik a fordulatszám, állandósult áramnál leolvashatod az értéket (feltéve ha elég a 10A méréshatár). A mérés is kb 1-2mp legyen, nem kell tovább járatni. Közben nézzed a szénkefét mennyire szikrázik. Ha újra üzembe akarod helyezni, amúgy is akkucsere lesz a vége. A kérdés csak, hogy maradsz a 7-8V -nál, vagy bír e egy kis plusz feszkót. És hogy milyen akku típust válassz. Ui.: Persze legegyszerűbben nyilván úgy jársz, hogy ugyanolyan 6S NiCd akkut teszel bele. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
Mondjuk ha mégis csak 10A -es műszert tudsz használni, és 10A bizti van benne, az lehet ki fog olvadni.
Ez így igaz, de a bekapcsoláskor fellépő áramlökés lehet jóval több is. Nem tudjuk mi van benne, én megpróbálnám az indítást egy sorba kötött hagyományos 100 W-os izzón keresztül.
Most így hirtelen nem tudok olyat akinek nagyobb tipusú megszakítós lakása lenne.De lefotóztam azt amit levert (bal oldali piros színű),amikor az átalakítót beledugtam a konnektorba.A másik szürke ( ez a villanyóráé,ez is le volt nyomva 16/220/380).
Akartam írni, hétezer forint bele a bizti.
A készülék hátán a C32 jelű kapcsolóból arra következtetek, hogy a 32 A-t meghaladó áramot tekinti a készülék túlterhelésnek. Semmi különöset nem látok abban, hogy az indulás pillanatában leveri a lakás kismegszakítóját amin akár más fogyasztó is szívhatja már a delejt amihez a feszültségátalakító indító árama hozzáadódik.
Valószínűleg tekintélyes kondenzátor csomagot kell feltölteni, ami a kezdő pillanatban közel rövidzárat jelent a hálózat számára. A megszakító lomha viselkedésének kéne ezt áthidalnia. Ahogy öregszik a kismegszakító úgy válik egyre érzékenyebbé az áramlökésekre, a képek alapján a nálad használtak nem mai darabok. A megoldás talán egy lágyindító lenne, van is ilyen topic. Mint a kolléga is említette a legegyszerűbb lágyindítót kéne először kipróbálnod. Bekapcsoláskor a 100 W-os izzószálas izzó teljes fénnyel világít, majd fokozatosan halványul. Ez azt jelenti jó a készülék. Terhelést ugyan nem köthetsz így rá, de biztos jele annak, hogy lágyindítóval menni fog.
Mondjuk igen, akinek valami komolyabb műszere van. Nekem csak ez a kínai gagyi VICI VC99+ van, abba meg sima 5*20 bizti megy, van is egy készlet porcelánból, ha cserélni kellene.
Persze ha valaki nincs rá felkészülve, akkor szívja a fogát mikor olvadás van.
Üdv! A képek alapján a porszívó hálózati tápláláshoz 100 VA körüli teljesítményű 9 V szekunder feszültségű transzformátort, túlméretezett egyenirányítót és 15 A-es biztosítékot (autós késés biztosíték közül a kék színű) ajánlok.
A piros meg csak 10A B-s. Mondjuk legalább az óra elé be tehettek volna egy C-st.
A helyzet az, hogy áramügyileg akkor meg vagy lőve. A B-s hamar bedobja a törülközőt. Csináld az izzós indítást ahogy már írták, talán szerencséd lesz. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2023
Akkor én vettem drága biztit, most már körülnézek jobban.
Hát azt nem tudom, nekem ilyen kell bele, de szerintem a nagyobb méretűt is találsz olcsóbban.
Köszi.
Most néztem az adatlapodat, ha valós a megadott irányítószám, akkor tudok segíteni nagyobb terhelhetőségű hálózattal, a kipróbáláshoz. 3 x 630 A csak elég lesz.
A piacon futó Ni-Cd akkus csavarbehajtó szinte mindegyik ilyen. Mindegy, hogy 12....18 V-os. A töltődobozában van egy nagyobb ellenállás meg egy LED áramkőr. Az utóbbi évtizedben kispóroltak mindent amit lehetett. Eredetileg az akku melegedését figyelte és ha elért egy hőfokot le is állt.
El tudom képzelni, a Li-Ion akkus képekből is elkezdik kispórolni a cuccokat. Volt olyan morzsaporszívóm amiben ugyan az az akksi volt mint komisának. Lehet is kapni ilyen akkucsomagot, csak nehéz rátalálni.
Hogyan lehet felhasználóra keresni, mert nekem nem sikerült.
Beírtam, hogy user: és utána a felhasználónevet, de semmi találat.
Ez mondjuk nem elektronikai kérdés volt, szerencsésebb lett volna másik topikban...
De a válasz: nem úgy kell. Úgy esetleg a felhasználó hsz-eire, esetleg képeire tudnál keresni. Akkor viszont még alatta is kéne jelölni. Felhasználóra itt jobboldalt tudsz keresni, nézd a képet, nyíllal jelöltem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |