Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönöm az útbaigazítást.
Jajj.... nem rád gondoltam, Te nagyon kedves vagy.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2023
Üdv! STK alapú műhelyerősítőimet 25év szolgálat után nyugdíjaznám. Mivel erősítőpanelek vannak a múltamból, ezért arra gondoltam, hogy egy mindent egybe projekt keretében beépítenék egy USB-s hangdekóder modult is a dobozolás során. A kérdésem, hogy tudtok-e ajánlani ilyen jobb hangminőségű modult, vagy csak ezek az egyszerű pár ezer Forintos Ali-sok léteznek ezekből?
Én az ES9038q2m ajánlom a duál mono szimmetrikus kimenete miatt. Jómagam az analóg részét lesöpörtem, hogy szétválasszam a csatornákat rajta. Nekem az YJ-s változata van meg (YJES9038q2m). Sajnos a koxális, és az optikai bemenete mechanikailag megerősítésre szorúlnak a panelen. Nekem Burson V6-okkal megy. Az utóbbi időben igen felment az ára.
Üdv! Nekem ez vált be.
Hú, köszi srácok. Lehet nem jól fogalmaztam. Az nem baj ha BT-t is tud, de olyan kellene amin van USB-A pendrive bemenet, mert arról nyomatnám leginkább. Az csak hab a tortán ha valami kijelzője is lenne. Az olcsóbbak közül vettem már kétfélét is, de az egyik nagyon kaka minőség, a másik meg egy csaj minden szám után, bekapcsoláskor, váltáskor kínaiul gagyarászik.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2023
Bocs, az USB-t elnéztem. Annyira megszoktam, hogy a műhelyben telefonról bluetooth-szon hallgatok zenét.
Ebből hármat is használok teljes megelégedéssel. A kedvezőtlen földrajzi adottságom ellenére a rádióvétel is elfogadható, legalábbis jobb mint egy alsó polcos táskarádióé. Ha ezt választod szívesen leírom a táplálással kapcsolatos tapasztalataimat. Kerülöm a mechanikusan csatlakozó jelhordozókat, a WBT-MP3-ra csak egy próba erejéig kötöttem pendrive-ot, azon kívül, hogy működik nincs más tapasztalatom.
Nekem annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy a a PEN-drivra valamiért háklis, több darabot egyáltalán nem lát, mindegy milyen fájl van rajta (értsd: mp3, flac,). Nem találtam összefüggést a mérete vagy bármilyen paramétere között. (Ha emlékeim nem csalnak, FAT fájlrenszer volt rajtuk...) Leginkább SD kártyát használok benne...[off][/off]
Üdv kolegák!
Egy American audio V3000 es végfok került az asztalomra. A hibája hogy egyszercsak alapzajossá vált a kimenet. Az oszcilloszkópon látható a zaj jellege. Érdekesség hogy mindkét csatornán teljesen azonos a zajszint és a mintája is. Ha 6,3 as Jack el a bemenetére kötök jelforrást némileg tompul az amplitúdója kb 60% ra de meg nem szűnik. Honnan eredhet ez a zaj?
Ez nem zaj, ez zavar. Valami gerjedés féle, csillapított rezgés. Ez a szkópod legérzékenyebb állása? Mekkora a jel nagysága, és mi van a két csúcs között?
Szia!
Nekem ilyen van a kocsiban. Egy sima magnós fejegységem volt, de át lett alakítva. A motor helyett egy dugasztáp vezetékes kapja a 12V-ot. A magnó korrektor kimenete meg lett bontva, oda csatlakozik egy ellenállásos jelszóval egy sztereó 3,5-ös jack. Ez a két kábel megy a modulra. Pendrive fóbiája az nálam is jelentkezett, dadog róla a flac. De micro Sd kártyáról vígan zenél. Jelenleg egy 64GB kártya van benne, gond nélkül kezeli. Jelenleg több mint 50 CD anyag van rajta flac formátumban. Semmi bajom vele.
Na, találtam egy egyszerűt párezerért, amit meg is rendeltem.
De sajna tovább kutakodtam. (nem kellett volna) És találtam egy nagyon jót, igaz ötször annyiért. Most megint építgethetek.
Sziasztok!
Emlékeztek régebben kinlódtunk ezzel a T. AmpS150 - el. Készen van működik mind két oldala. Hibája az volt hogy sztereó módban egyik csatorna halkabb volt. Jó lett
Szia István!
Engem érdekelne a táp szűrése, mert BT módban a kütyüm kissé füttyös. A másoknál előforduló USB problémákat valószínűleg a nagy tárkapacitás okozhatja. Ha jól emlékszem max. 8 Gb-os Pendrive-t tud kezelni.
Szia!
Ennél, de általában a digitális jelforrásoknál törekedjünk arra, hogy minden más az erősítőhöz kapcsolódó áramkörtől független tápot biztosítsunk. Ez lehet egy pár VA-es NYÁK-trafó, vagy kallódó trafós(!) telefontöltő, mint például a Nokia ACP-7E. Ha nem kap az eszköz galvanikusan elválasztott táplálást, akkor a jeltest és a táptest között földhurok jön létre. Ebben az esetben a kimeneti jeltest és a pozitív betáp közé a lehető legrövidebb lábbal kössünk be egy 1000 µF kondenzátort és ellenálláson keresztül csatlakozzunk a pozitív tápfeszültséghez. A WBT-MP3 és társai legnagyobb áramfelvétele tapasztalatom szerint 100-110 mA. Figyelembe véve, hogy a benne található 5 V-os feszültségstabilizátor miatt legalább 7 V-ot igényel, az ellenállást válasszuk annyiszor 10 Ω-ra, ahány volttal több a tápunk 8 V-nál. 12 V-os járműbe építve például 47 Ω-ot használok. Célszerű azért ellenőrizni a modulba érkező feszültséget valamennyi üzemmódban, eléri-e a 7 V-ot. A táp negatív a jeltesten érkezik, ami minél rövidebb vezeték legyen!
Üdv! 7.2-es erősítőm nem használt kimenetét le kell zárnom, ha nincs rajta terhelés ??
Nem kell lezárni, semmi baja nem lesz tőle ha üresen marad.
Köszi! Még valami: a kimenteket azonos impedanciájú hangdobozokkal kell terhelni?
Sziasztok!
Hozzám került egy Hiwatt G200R ami zajos volt. 2 csatornás, effekt loop-s dupla gain-s motyó. Első körben hangerőtől független volt a zaj. Tápszürést cserélve ez a hiba eltünt. Most azt produkálja, hogy hangerő növelésével zajos a motyó. Mindkét csatornán és gain állásban. Kihúzott kábellel, a hangerőlet maxra tekerve csak sörétzaj van, tehát ez tuti nem földhurka. Az erősítő returnbe menve, teljesen zajtalan a cucc, így a hiba az előfokozatban van valahol. Spektrum analizátorral mérve a zaj 2khz-s. Én arra gyanakszom, hogy valahol jelföld hiány van. Vagyis a zaj jellege ezt az elképzelésem erősíti. TL072-k vannak benne, ledes torzítással, egy általános gitárerősítő kapcsolás. A tápfeszek jók, ezen végig mentem! Rossz és korrodált forrasztást nem találtam. Jelkeresővel, a bemenetnél lévő első fokozat kimenetén már rajta van a zaj.Valakinek valami ötlete, tanácsa merre keresgéljek? Bármilyen segítséget megköszönök!
Igaz vitatott dolog, de az én véleményem, hogy egy ilyen több, mint 20 éves dolognál kapásból cserélném benne az összes elektrolit kondit. Kezdve a pufferekkel, és mindent csak ez után...
Délelőtt agyaltam még rajta, jelkeresővel végig mentem az egész nyákon, csak a "fő" jelutat bogarászva, végig ott a zaj. Sávszélesség kitolással még nem próbálkoztam (10 nanós akasztása a betápra közvetlen az IC re forrasztva).
A torz csatiban a fóliákat kidobáltam, Wima került a helyére, illetve a tápszűrésben is az összes szűrőkondi ki lett cserélve. A hiba még mindig jelen van, kövi lépés amit te is mondasz, elkók kukába és megnézem úgy. Ami fura, 470 nanós elkók is vannak benne, nem értem a csatolók miért nem 1 mikrósak és fóliák. Sajnos kapcsolási rajz nincs róla sehol, szóval elég kakás a javítás. Ős régi módszer, forgatom a nyákot és nézem mi hova megy....
Azt írod, hogy a bemeneti fokozat után már ott a zaj. Vissza kellene rajzolni a bemeneti fokozatot.
Az erősítő ahogy írod, TL072-kre épül. A 4-es lábon a testhez képest -15V (-12 vagy amit használ az erősítő), a 8-as lábon +15V (12) van. A többin 0V kell legyen. Ezeket óvatosan mérd meg. Ha az IC meghibásodik, ezek az értékek elmászhatnak. Bemeneti fokozat áll nem ritka, hogy valami elszálhat. A mérési eredménytől függően lehet tovább kutakodni.
A tápfeszeken túl vagyok, a pozitív +15.1 a negatív oldal -14.8. Ezt betudom a műszerem pontatlanságának. Holnap esetleg rámérek üresjáratban a stabikra. Ha úgy 15-15, akkor a betápban van valami gebasz. Viszont zaj szempontjából a beborult táp releváns.
Jut eszembe, csak kíváncsiságból, a bemeneti első TL072-t kiszedtem és tokot raktam a helyére. Cserélgettem az IC-ket, bármit rakok oda, a zaj ott csücsül. Viszont jó móka volt, NE5532-vel megtáltosodott a torz csati : )
Még 1 infó, a bemeneti TL072 (fotón a bemenethez legközelebbi IC) másik oldala a torz csati GAIN1 torzítását adja. A fotón az utána lévő IC pedig a GAIN2-t basztatja, ennek az egyik oldala közös a GAIN1-2-vel.
Az a 2 kHz az nem zaj, hanem fütty, azaz valahol van valamilyen visszacsatolás amitöl gerjed az elöfokozat. Ott kellene megnéznek az alkatrészeket, amik visszacsatolást okoznak, vagy forditva nem csillapitják a fokozat erösitését. Ahogy látom itt hangszinszabályzok meg erösites szabályzo is van ( gain ). Elöször azokat vizsgáld milyen hatásaal vannak arra 2 kHz-re. Abbol már következtetni lehet, honnan jön a zaj - a fokazat elöl vagy utánna keletkezik.
Majd innen már be lehet határolni merre kell a hibát keresni.
Ezek a kommersz stabok 5% szórásúak, de nem is kell nagyobb pontosság. Az a táp az jó így.
Csatlakoztass egy jack kábelt a bemenetre, de ne dugd gitárba, hanem zárd rövidre a végét. Elméletileg nem szabadna zajongania. Ha mégis, akkor a bemenet környékéről egy közeli képet kérnék a panelról, ahol megpróbálom bejelölni a kritikus pontokat. Bocs, a képen éppen látszik ez a rész. Nem kell újabb fotó. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2024
Sziasztok!
Vettem egy ilyet Bővebben: Link Tápom van egy trafó 22V AC 220 VA meg van egy kapcsoló üzemű tápom ami 15V DC 4 A melyik lenne jó hozzá? Meg az adatlapját hiába szöcskéztem nem derült fény hogy hány ohm-on 100w mekkora feszültségről. lehet kidobott pénz volt ez az erősitő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |