Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Igazad van, ezeket a kérdéseket tényleg tisztázni kell, mert enélkül nem lehet megcsinálni.
Amúgy sokan tekercselnek itt a fórumon, még olyanok is vannak, akiknek ez a kedvenc szabadidős tevékenysége vő. hölgyeknél a zokni kötés és sál horgolás. Konkrét tekercselési igényeket az Apróhirdetésben illik közzétenni, konkrét adatokkal és esetleg felajánlott ellentételezéssel. Nagyságrendileg egy ilyen egyedi transzformátor elkészítése ~1 nap erősen optimális esetben. Közben rájöttem, hogy a Fűtőszálas polietilén ragasztáshoz kell. Szerintem várjuk meg a konszenzust... A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
köszönöm, most vettem észre az apróhirdetés linket, eddig a Fórumra koncentráltam
Amúgy azért is a baj, ha titkolja az ember a települést ahol lakik a profiljában, hogy aki akarna, sem fog segíteni senki.
Még ha Budapest vagy környéke lenne, akkor elsétálna (cipeli a fene, marha nehéz mellesleg ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek (akik tekernek trafókat) hogy a soronkénti szigetelés papírjának a szélét ti hogyan mivel vagdossátok be annyira szépen egyformán pontosan?
2024-et írunk, ideje már megválni a papírtól, pláne annak fényében hogy ma már vannak attól jóval korszerűbb szigetelőanyagok, nem is feltétlenül drágábban, ami még ragasztós is, így a menetek rögzítése is egyetlen mozdulattal meg van oldva, nem kell utólag lakkozni vagy egyebek. A műanyagokban (polisztirol, poliimid) ráadásul a levegőnek sem az oxigén sem a nedvességtartalma nem tesz kárt úgy mint a papírban.
Köszi. Az a baj hogy annyira olcsón még nem találtam poliamid szalagot, de még keresgélek.
Mondjuk első körben lehet hogy valóban biztonságosabb lenne az új anyagok használata, mivel kimenőtrafó lenne a kész termék.
Köszönöm a tippet.
Ha nem is ennek a trafónak, de lehet hogy azért még beszerzek egy ilyet.
Nomex, 45109Ft/kg
Prespán, 7031Ft/kg Poliészter 4337Ft/kg Ha a sík anyagokat nézem, akkor nem hogy nem drágább hanem a poliészter a legolcsóbb mi9nd közül. A ragasztós az nyilván drágább, meg adott méretűre van vágva. Én kimenőhöz (meg máshoz is) vagy az öntapadós poliésztert használom vagy a szintén öntapadós poliimidet. Utóbbinak az a hátránya, hogy hasonló a színe a huzalon lévő lakkhoz, így kigúvad az ember szeme tekerés közben mert a huzal színe beleolvad a háttérbe. Na meg a vastagság sem utolsó szempont. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2024
Nem fogsz olcsón (mihez képest) sorszigetelő anyagot találni. Azt hiszem a prespán az utóbbi jónéhány évtizedben bevált, használható. Nekem van 1 m szélességű 0.05mm-es kondenzátor papírhoz hasonló színű prespánom. Akitől van, az kondenzátor papírnak tudta, de ahhoz talán vastag. Előnye, hogy leírhatatlanul olcsó volt.
![]() Aki felém jár, szívesen adok belőle egy adagot. A feltétel, hogy érvényes, bármilyen igazolvány legyen nála, amit nem kell felmutatni... ![]()
Függetlenül attól, hogy mi a szigetelő anyaga a szélén a bevagdosás azért van, hogy a szigetelés mindig kiérjen a cséve széléig, és a huzal ne tekeredjen le, ne érintkezzen az alatta lévő sorokkal. Ha vékony szigetelést használsz, és viszonylag vastag huzalt, akkor számolni kell azzal hogy a szigetelés hullámosodik a sorok között, ezzel a szélessége rövidül. Ez megtörténik műanyag esetén is, tehát szerintem ha csak levágod olyan szélességre mint amit a cséve ablak ad, és megtekered a sort vastagabb huzallal, mire sor végére érsz a szigetelő anyag már nem fog elérni a csévéig.
Bizonyos trafóknál megteheted (vagy meg kell tenned), hogy a huzal eleve ne érjen ki a csévéig, de ha a helykihasználás fontos, akkor mindegy hogy műanyag vagy papír, a bevagdosás szükséges. A sorokat akarod rögzíteni egy nagyobb trafó esetén arra meg csak a megfelelő lakkozás használata alkalmas. A huzal rezegni fog hálózati trafó esetén 50Hz-el és az egy oldali ragasztó ezt nem fogja megakadályozni.
Nem jól kezdted a mondanivalód elejét, mert egy szerintem-mel kellett volna kezdeni. Nem tudom mennyit dolgoztál ilyen anyagokkal, szerintem nem sokat, mert amiket megfogalmaztál azok elméleti találgatások, ezzel szemben én eltekertem már néhány gurigával ezekből a szigetelő anyagokból, szóval van elég tapasztalatom arról hogy mit, hogyan, mekkorára kell vagy nem kell vágni/vagdosni és miért.
Ezeken a szalagokon lévő ragasztó kellően erős ahhoz, hogy nem hogy egy kimenőn lévő vékony huzalsort, de egy hegesztőtrafón lévő akár 2-es huzalsort is meg tudjon tartani, és ehhez hozzájön még a felette lévő sor szorító ereje is. Ezt a szalagot nem lehet bevagdosni épp a ragasztóanyag miatt, de nem is kell, ugyanis (csévemérettől függően) mindig nagyobbra szoktam vágni, egy átlag kimenő esetén kb. 1mm-rel, így a szélei ahogy ragasztom le automatikusan felhajlanak és zárják a sor szélét, így minden sort ki lehet tekerni teljesen a széléig. Tehát, a jelenség hasonlatos ahhoz, mint a papír szélének a bevagdosása, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a papír a vagdosás mentén sosem fog szigetelni, ezzel szemben ez igen, még akár egyetlen rétegben is. Nézelődj egy kicsit a csöves vagy a kimenőtrafós topikban, nem egy képet tettem fel, de majd keresek és mutatok párat ha a gépem előtt leszek, hogy hogy is néz ez ki, nem elméletben hanem a valóságban. ![]() Idézet: „vagy a szintén öntapadós poliimidet.” Még egy hátrány, kipróbáltam pár éve: Synthite AC-43 közismert évtizedek óta használt impregnáló lakk. A poliimid érdekes, 120 éves vénasszony arcot vesz fel lakkozás után - még a kifűtés sehol - együtt nem ajánlatos használni. Már, ha valaki impregnálni is akar, ami előfordulhat.
Szolgálati közlemény:
A fórumon irt hozzászolásaim mindegyike jelenlegi tudásom, tapasztatom vagy személyes véleményemet tükrözi. Szerintem ![]() Szolgálati közlemény vége. Belinkelted a Nomex, Prespán és Polieszter szigetelő anyagokat, ezek nem nyúlnak úgy mint a ragasztós, ha szélesebbre vágod, akkor gyűrődik. Én ezekről beszéltem a hozzászólásom első részében, és továbbra is tartom az álláspontom. Ki mennyi trafót tekerecselt életében azt sosem tudhatod. Kimenőt 0db, de sima hálózatit 100+ felett néhány VA-tól 6,3kVA-ig, és használtam prespánt, triflexil-t, Nomex-et, Poliésztert és teflont is szigetelésnek, csak már leszoktam róla, manapság ritkán vetemedek ilyenre.
Idézet: „Nomex, Prespán és Polieszter szigetelő anyagokat, ezek nem nyúlnak” Rövidülést tapasztaltam, nem nyúlást, ha az előző sor meneteinek a "hullámvölgyébe" kerül a következő sor, a huzal, feszítőerő és a sorszigetelő vastagságának függvényében. De hát ezeket mindannyian tudjuk is.
Pont erről irtam én is, ezért kell szélesebbre vágni, de ha szélesebb akkor meg be kell vagdosni a szélét mert a berakáskor a szélei egyébként nem fognak beidomulni, kinyúlni, hogy illeszkedjenek, csak meggyűrődni. Ha pontos méretre vágod, akkor meg rövidülés miatt a következő sor rátekerésekor már nem éri el a csévét.
Így van.
Amin nincs ragasztó azt nyilván kell vagdosni mert ugyanúgy kell dolgozni vele mint a papírral, ezért sem szeretem, szórakozni kell vele, csúszkál, nem rögzíti a meneteket stb. A ragasztóssal ilyen gond nincs, nem véletlenül készítenek ma már szinte mindent azzal, kapcsitápok trafói, mikrosütő trafó, szünetmentes trafó stb.
A képeken látszik ahogy fel van hajtva a szalag a cséve széleire, illetve ezt magától megteszi, nem nekem kell hajtogatni csak esetleg kiigazítani. A 859-869 csévéken van 24 sor huzal, és maradt még a csévén 2,5mm hely, ha ezt papírral szigeteltem volna nem hogy hely nem marad, hanem csak 20 sor huzal fért volna bele (kolléga kipróbálta). Azon is látszik ahogy a szalag felsimul a cséve szélére körben. A pmsz nevű képen a kaptonnal ugyanez még jobban látszik, az egy hálózati trafó, oda tettem még a kapton alá egy réteg papírt is a primer-szekunder közé hogy látszódjanak a menetek de amúgy nem kell.
Ez tényleg praktikusnak tűnik egy kimenőnél, ha a ragasztó ellenére hosszában jól le tudod vágni a szélességet, de a menetek rögzítésére szerintem továbbra sem helyettesíti a lakkozást, de jobb mint más szigetelés lakkozás nélkül.
Hálózati trafónál primer szekunder közé az 1 réteg mindenképpen kevés ebből. Én oda mindig hőállő szigetelést tettem. Nomex vagy teflon 2 rétegben legalább. A tekercs zománc szigetelése szénné éghet, de a primer-szekunder nem fog összeérne.
Akkor még egyszer, hogy ne kelljen újra elolvasni és értelmezni amit imént írtam.
![]() Ugye, a dolog onnan indult, hogy a kolléga papírt akart vagdosni, ehelyett ajánlottam a korszerűbb anyagokat mint alternatívát... De már megbántam, mindenki azzal bajlódik amivel akar. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
Elsőre is értettem mit írtál, csak éppen nem teljesen ezt:
Idézet: „ ... egy hálózati trafó, oda tettem még a kapton alá egy réteg papírt is a primer-szekunder közé hogy látszódjanak a menetek de amúgy nem kell. ”
Sziasztok!
A netet böngészve jutottam ide, mint majdnem minden esetben. A lényeg, hogy 6,12,18,24V kimenetű trafókat néztem, a szimmetrikus kimenetek miatt. No mindegy is, amit láttam igen sok, akár 50 000Ft is lehet. Van ilyen trafó, ami olcsóbb? A csengőtrafó középcsapolással már majdnem jó, készítettem olyannal is tápot, de az 8-12-24V kivezetésű csak. Nem kell nagyon erős, 8VA már szinte sok is. Illetve az idevágó kérdésem, hogy megéri ilyet tekercselni? Mennyi idő kell elsajátítani egy épkézláb trafó elkészítését? A méretezést lehet jobban megértem, mint az összeállítást... Ahhoz kell gyakorlat. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
Üdv!
A nagyon kicsi trafóval több a baj a sok menet és a vékony drót miatt. Biztosan találsz egy két kamrás kistrafót, aminek ráadásul a 230V-os primer része készen van. Ezt lemérve pofonegyszerű az új feszültség-menetszámok kiszámítása. Nem olyan nagy dolog. Ha a rész feszültségeket variálni szeretnéd, akkor ezeket szigetelő papírral, réteggel készítsd. Mivel még mindig kicsi - pl. 20 VA körüliről beszélünk, nem követelmény a menet-menet mellé tekerés sem...
Értem, ez az ötlet tényleg jó!
Köszi!
Sziasztok,
Van 3 db egyforma trafom. Elvileg le is van lakkozva. Hogyan tudom szétszedni úgy, hogy nem pusztitom el teljesen ? A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
Nézi a csaj a múzeumban a kis kardfogú tigris koponyáját, a két arasznyi szemfoggal:
- De hogy szopott ezzel a szerencsétlen állat? ![]() - Nagyon óvatosan. ![]()
Esetleg valaki kemikália?
Vagy a klasszik módszer - satu - kalapács - türelem és valami lapos eszköz ?
Megfontolandó szempont, hogy a csévetestet újra szeretnéd-e használni?
![]()
Az "elvi" lakozás csak az árat növeli, de nincs hatása sem a működésre, sem a szétszedésre.
Ezzel szemben a "gyakorlati", tényleges lakkozás már fogósabb kérdés, az okozhat problémát. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
Inkább a huzalt szeretném újra használni.
Csevetestet csinálok majd nyak-bol. De akkor neki is eshetek fűrésszel. Viszont valakinek van akkor eladó Tekercselő huzal? 0.3-0.4 átmérőben és 1 mm-es átmérőben? |
Bejelentkezés
Hirdetés |