Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3919 / 3970
(#) Jonni válasza JA69 hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Idézet:
„Kültéri led lámpát szerelnék fel.”


Ahhoz teljesen jó lesz.
(#) JA69 válasza Jonni hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Köszönöm
(#) Bakman válasza JA69 hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
A 16 A-es kimegszakító/biztosíték sok az 1 mm2-es vezetéknek, ahhoz kell méretezni mindent. Lakásban nincs 1.5 mm2-nél vékonyabb vezeték, még lámpához sem, ahhoz pedig maximum 13 A-es kismegszakító dukál.
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Elsőre én is ezt mondtam volna ... de mi van akkor, ha pl. konnektorba dugja?
Vagy épp egy iróasztal lámpát dug be valaki a konnektorba, aminek 16A-es biztosítékja van, a lámpán meg gyárilag 0,75-ös a vezeték?
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Kültéri LED lámpáról van szó, fix telepítés.
(#) JA69 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Köszönöm.Akkor mi a megoldás hogy szokták csinálni, két led lámpa lenne ezzel a vezetékkel. A leírásban van hogy ilyen vezeték kell, illetve a szerelvények csatlakozók is ilyen vékony vezetékhez van méretezve.
(#) Jonni válasza JA69 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Ha megvan ,hogy hány ampert fogyasztanak a lámpák abból már ki lehet számolni a minimális vezeték keresztmetszetet. (de a ledek a kis fogyasztásukról híresek úgyhogy nem szoktak túl vastag vezetéket igényelni) Van ITT egy kalkulátor ami segithet.
(#) Bakman válasza JA69 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Itt nem érvényes a "szokták" fogalom. Előírás, hogy minimum 1.5 mm2 keresztmetszetű vezeték kell. Pont. Nem írtad, hogy falra kerülnek-e a lámpák vagy vallamilyen szabadon álló kivitelűek. Utóbbi esetben a kábelt nyílván el kell ásni, annak minden hozadékával (védőcső, talajban is vezethető kábel, homokágy). Ha a homokágy nem is, de legalább normális kábel és védőcső legyen.
(#) teglascs válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Idézet:
„Vagy épp egy iróasztal lámpát dug be valaki a konnektorba, aminek 16A-es biztosítékja van, a lámpán meg gyárilag 0,75-ös a vezeték?”


Ez esetben a kisautomata nyilván "nem tudja", mi van a dugaljba bedugva, ő a dugalj és a közte (főleg falban) lévő vezetékszakaszt védi.
(#) sany válasza JA69 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Milyen típusú lámpák ezek, hogy csak 1 mm2 vezetéket ajánlanak?
(#) sany válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Azért számít a fogyasztó névleges teljesítménye is. Nem mindegy, hogy mi az.
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Jan 12, 2024 /
 
Sziasztok. Vásároltam hobbi célra egy nyerőgépet (Extra Dice órás gép), a játék kedvéért. Programozó vagyok, de más témában (PLC, robot, érintő képernyők). Az lenne a kérdésem, hogy a benne lévő EEPROM-ból vissza lehet olvasni a programot úgy, hogy értelemezni is lehessen? Csak át szeretném nézni, hogy hogy is épül fel egy ilyen nyerőgép vezérlő programja. Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Bakman válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1
 
Már egy egyszerű mikrokontroller programját is nehéz visszafejteni, nemhogy egy ilyen összetett masina lelkét. Egyedül kb. a reménytelen kategória.
Egy feladatot több irányból meg lehet közelíteni, egy program valamilyen szinten tükrözi magát a programozót is, ezt nyílván te is érzékeled napi szinten. Az alap megvan, de az egyéniséget kiismerni, nem egyszerű...
(#) proli007 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 2
 
Hello! Ha programozó vagy, akkor ismerned kell a 2. alapszabályt, miszerint:
"Ha meg kellene módosítanom egy programot, akkor inkább írnék egy újat.."
(#) JA69 válasza sany hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Szia!LIDL mozgásérzékelős.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) JA69 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Szia !.Köszönöm a választ , falra lesz szerelve . Akkor 1,5-ös vezetékkel szerelem.A keresztmetszet változás miatt esetleg kell még valami. A garázson van egy FI relé szerelve.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) DJ Szabcsa válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Ezek széria gépek voltak anno, ezért gondoltam hogy talán vissza lehet fejteni a programot és megnézni, mert nem egy gépre írták hanem sokra.
(#) sany válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 1
 
Attól még, hogy sok készült a gyártó védheti a programját, főleg egy nyerőgépnél. Pl. a taxiórákat is szériában gyártották. De a programukat szinte lehetetlen kiolvasni az EEPROM-ból.
(#) sany válasza JA69 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Oké. Azt hittem piacról valóak.
(#) DJ Szabcsa válasza sany hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Teljesen jogos a felvetésed
(#) proli007 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 12, 2024 / 2
 
Nem ismerem ezeket a gépeket, de volt egy barátom, aki ilyenekkel foglalkozott. (Nem tegnap volt.) Ő "átrakta" ezeket a masinákat Pc-re és én készítettem hozzá egy kiegészítő hardver kártyát, ami meghajtotta a lámpákat, fogadta a nyomógombokat és könyvelte a pénzt és a nyereményeket.
A programot Ő írta, én csak tanácsokat adtam neki, hogyan lehet a kódok visszafejtését megkeseríteni. Mert volt róla tapasztalatom. Egy hardver kulcs és egy Z80-as program visszafejtésekor szereztem. Pedig írtam hozzá, egy Disassembler programot ami ki tudta kerülni a táblázatokat. De ez nagyon keserves kenyér és inkább luftokat lehet rúgni, mint eredményt elérni.
Az messze nem elég, hogy vissza van fejtve, mert a programozó szokásait és az egész gondolatmenetét is meg kell ismerni. És lehet kamu részeket is írni, amiről nem jössz rá, mi mire jó, de szépen eltévedsz benne. (Erről ír Backman, csak nem érted meg, míg nem próbálkozol vele.)
Egyszóval nem egy egyszerű dolog, ha ASM-ben íródik, akkor is gond van, ha magasszintű nyelven íródott (Pld. anno Algol), annak is vannak gondjai. Mert olyan modulokat építhet be, amit nem is használ. Az 50. ugrásnál, már azt sem tudod fiú vagy-e vagy lány.
Nahát ezért bennünk a szkepticizmus, nem a lustaság miatt..
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Érdekes projekt lehetett.
Én kiskoromban mindig ámulva néztem ezekre a gépekre. El nem tudtam még akkor képzelni, hogy mi az ami a lámpákat villogtatja össze-vissza. Persze gondoltam, hogy nem egy törpe van elbújva gépben és kapcsolgatja azokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2024
(#) Bakman válasza JA69 hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Én ebben az esetben raknék a világításnak külön egy C6A kismegszakítót, mivel a rendszer 16 A-re van biztosítva, ami a 2.5 mm2-nek jó.
(#) Régi motoros válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jan 13, 2024 / 2
 
Abba gondolj bele programozóként, hogy egy egyszerű eszközből is bajos a kód visszafejtése. Ha egy olyan készüléknél próbálkozol ezzel, aminél pénzről van szó, máris biztos lehetsz benne, hogy tízszeresen (vagy még többszörösen is) nehezebb dolgod lesz, feltételezhetjük, hogy lehetetlen.
Arról nem is beszélve, hogy már maga a firmware kiszedéséhez is lehet külön célhardver kell, amit maga a gyártó készített, mikor a berendezést sorozatban gyártotta. Ha van is az alaplapon buget kategóriás ROM PROM EPROM stb, amit talán tudnál olvasni, valószínűsítem vagy nem az egész programot fogja tartalmazni, vagy ha igen, akkor biztos lehetsz benne hogy kódolva, és BOOT során kerül dekódolásra amit utána RAM -ban futtat. És még biztosan van ezer meg ezer módszer, amivel védik a szoftvert.
Egy ilyen masinánál az elsődleges szempont a védelem és a biztonság.
Szerintem minimum egy belső ember kellene hozzá, hogy egyáltalán hozzá tudj kezdeni.
Nem igazán ismerem ezen gépek lelki világát, csak hangosan gondolkodtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2024
(#) Régi motoros hozzászólása Jan 14, 2024 /
 
Üdv!
Létezik olyan program (akár online akár offline) amivel villanyóra szekrény látványtervet lehet készíteni?
Tehát egy listából kiválogatva az alkatrészeket (pl kismegszakító, konnektor, kötődoboz stb),
megfelelően elrendezve egy 2D látványtervet kapsz ami méretezhető és nyomtatható?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
(#) Pumuckli válasza JA69 hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Nagyon egyszerű egyébként a "miért"-je az 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetéknek. Ha később lecseréled mégis "hagyományos izzóra", ott már 1,5-ös kéne... ezért mondja a jelenlegi szabvány, hogy 3 eres 1,5-ös vezetékkel kell szerelni. És igen, a védővezetőt (földet) is ki kell húzni egészen a lámpáig, ez is előírás.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2024
(#) Ktulu hozzászólása Jan 17, 2024 /
 
A linkelt mosogépmotor vezérlő áramkör működése megértésében kérnék segítséget.
A felső hídas-optós rész null átmenet detektálást végez(ne) ha nem a triák kimeneteit figyelné?
(TJ2-TJ7 hálózati fesz, TJ1 motor)

OP2 kapuzza talán ezt a jelet a tachoról érkezővel?
(TJ4-TJ5 tachogenerátor, TJ6-TJ3 potenciométer)

Mi a szerepe D11 és T4 emiter követőnek? OP1 (P-I szabályzó?) bemeneteinek bekötése sem teljesen világos a két egyforma 3.3µF kondival együtt. (gyanítom a deriválásért felel) A rajz lehet nem teljesen helyes.
Köszönöm.

mm1.jpg
    
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 17, 2024 / 1
 
Hello!
Ha kicsit átrajzolom, jobban érthető.
- A poti adja a szabályzóhoz az alapjelet. Az emitter követő tranzisztor, mint megannyiszor impedancia illesztést végez. A dióda azért van a poti alatt, mert a tranyó, csak 600mV felett nyitna ki. A dióda meg feltolja a poti alját kb. ezzel az értékkel. Így az alapjel 0V-tól indul.
- Mivel a szabályzó OPA munkapontját a két zéner közös pontja adja, ez lesz a viszonyítási pont. Az OP1 invertáló módban dolgozik, és áramösszegzést végez. Az alapjel érkezik az R19+W felől, a visszacsatoló jel az R21-en keresztül. De mivel az alapjel pozitív, a visszacsatoló jel negatív így a végeredmény kivonás lesz. A különbözeti feszültség (áram) lesz a vezérlő jel.
- Az R2 végét, nem a TJ2--re hanem a TJ7-re kell kötni, mert valóban ez a nullponti szinkronjel, csak el van rajzolva.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 17, 2024 /
 
Javított már valaki ilyen modult? Parkside-os kézi ledes lámpa. Az akku felé végig egy volt alatti feszültség megy mindegy hol mérek. Ergo mintha valahol elakadna a rendszer. Az ic felirat YN4056N 2015.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2024
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 17, 2024 /
 
Hello! Szerintem ez a TP4056 lesz, de le kell ellenőrizni a lábait, nincs-e benne egy kis csavar. Mert ugye, miért ne..
Következő: »»   3919 / 3970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem