Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   566 / 574
(#) Ventos válasza szisti1959 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Köszönöm. Ha véletlenül a reteszes megoldás nem működik, akkor forrasztok bele.
(#) Ventos válasza szisti1959 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Ha jól értelmezem, a plusz és a jel közé, illetve a mínusz és a jel közé kell tegyem.
(#) nagyra válasza VIM hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Húúú, remek gondolatokat adtál és ébresztettél bennem! A régi váltószelepre rácsatlakoztattam a kazánvezérlést, hogy lássam, mikor-merre megy, mennyire nehéz visszatartani a váltómechanikát. A "kis gombócot" nagyon nehezen kellett nyomnom, hogy csak keveset tudjon mozogni (de nem tudtam ujjal teljesen megállítani!). Viszont rájöttem, hogy a "kis gombóc" hátul van, amikor a HMV kör aktív, és a motor elölre tolja a "kis gombócot", amikor a fűtés körre vált át.
Ezekből kiindulva a HMV körben kell lennie valami megakasztó tárgynak, és ezt gondolom a fűtéskör iszapleválasztója sem szűri ki, mert másik kör ugye... Vagy mégsem? Csak időnként meg van osztva?

Régebbi "élményekre" visszagondolva - amikor 30-50 ki/bekapcsolás után indult el a fűtés -, a motor mindig próbált mozogni, tisztán emlékszem az ütemesen kerregő hangokra, tehát a vezérlőpanelnek szerintem semmi baja.

Lehet, hogy a hőcserélőben lenne valami oda nem illő?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) nagyra válasza nagyra hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Idézet:
„Ezekből kiindulva a HMV körben kell lennie valami megakasztó tárgynak, és ezt gondolom a fűtéskör iszapleválasztója sem szűri ki, mert másik kör ugye... Vagy mégsem? Csak időnként meg van osztva?”

Időközben találtam a neten hidraulikai sémát hasonló gázkazánhoz, rájöttem, hogy igen, van némi folyadék ami átjár a váltások között a HMV kör és a fűtés kör között. Szóval lehetséges, hogy nagyobb vízkő darabkák lennének a "folyadékkörben", amik néha megakasztják a váltószelepet?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2024
(#) VIM válasza nagyra hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Nincs átjárhatóság a két rendszer között hiszen ott a lemezes hőcserélő. Kis kör és nagy kör van .
(#) nagyra válasza VIM hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Rosszul fejeztem ki magamat (nem vagyok gázos-vizes szakembör sajnos), tehát arra gondoltam, hogy a lemezes hőcserélő és a váltószelep közötti szakaszban lévő víz a váltásokkor keveredik. Vagy rosszul látom át a helyzetet? (nem kizárt)
(#) VIM válasza nagyra hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
A HMV vételezésnél a lemezes hőcserélőbe keringet a szivattyú a fűtésnél pedig a rendszerbe de a hőcserélőben el van választva egymástól a két tér.
(#) nagyra válasza VIM hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Deeee a váltószelepnek 3 csatlakozási pontja van, A - "bemenet" a kazántest felől, B - "kimenet" a fűtéskör felé, C - "kimenet" a lemezes hőcserélő felé, ami melegíti a HMV-t. Így mivel közös a "bemenet", ezért lesz egy szakaszon némi folyadék, ami a váltáskor átkerül a "váltószelep másik oldalára".
(#) VIM válasza nagyra hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Azt kell megértened, hogy a váltószelep mindhárom ága a fűtési körben van. Így váltáskor azonos nyomáson vannak a körök csak az áramlási irányok és azok hossza változik. Amire Te gondolsz, hogy a lemezes hőcserélőre váltáskor mi történik, hát az a "kis köre" a kazánnak amikor HMV-t készít de az a fűtési körből van a háromutú szeleppel visszacsatolva a kazántest felé. Ha fűtésre van állva a szelep akkor elzáródik a hőcserélő primer bemenete és kinyílik a fűtési előremenő ága. ... vagy nem értem, hogy mi nem világos számodra. A kosz az csakis a fűtési rendszerben leledzik és az nem jó ha bekerül a HMV lemezes hőcserélőnek ebbe a primer oldalába, mert abból azt a koszt nem egyszerű eltávolítani, nem beszélve a vele járó szerelésről.
(#) szisti1959 válasza Ventos hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
a tápot osztom felére,ez lesz a bemenet
(#) Ventos válasza szisti1959 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Akkor ugyan azt írjuk. Csak én egyszerübben....
(#) nagyra válasza VIM hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Ugyanarról beszélünk, csak amit én HMV körnek hívtam (nem a hőcserélő szekunder oldalára gondoltam), azt Te hőcserélő primer oldalnak hívtál, nyilván helyesen.
Köszönöm a segítséget!
(#) janijani hozzászólása Jan 14, 2024 / 5
 
Sok kínlódás után végre sikerült megjavítani a 18 éves ECOSY F AS 28 E kondenzációs kazánomat.
A hibajelenség az volt hogy begyujtáskor dörögve indult, aztán vagy átment normális működésbe vagy leállt F5 (gyujtás) hibával. Hívtam hozzá gázszerelőt, valamit csavargatott a gázszelepen de nem lett jobb. A szerelő elment, a kazán legközelebb ugyanúgy dörögve indult.
Megpróbáltam a gyujtóelektródát összébb hajlítani, de eltört. Mivel húzós lett volna az ára, inkább vettem olcsón egy ugyanilyen használt kazánt. Elkezdtem az alkatrészeket kicserélgetni (gázadagoló, gázégőfej, elektronikapanel, vezetékek) de még mindig dörögve indult. Megfigyeltem, hogy amikor F5 hibával leáll, előtte pislog a kazán elején levő zöld LED. Ionizációs hibára gyanakodtam, vagyis kevés a gáz ami bejut a gyujtóelektródához. Persze mert a gázégő belsejében van egy tölcsér ami bevezeti a gázt az égő tetejébe, a gyujtóelektróda meg alul van. A gáz kimegy a kémény felé, nem jut le elég a gyujtóelektródához.
Első gondolatom az volt, hogy kiszedem ezt a tölcsért és rövidebbre vágom, hogy lejjebb engedje ki a gázt. 3 pöttyel van behegesztve az égőbe, modellező vágókoronggal leköszörültem és kivettem a tölcsért. Ekkor láttam meg, hogy egy peremen ül a tölcsér karimája. Új ötletem támadt, ha a tölcsért úgy hegesztem vissza, hogy ne üljön a peremen hanem hagyok egy kis rést akkor ott is be tud menni a gáz és biztosabban eljut a gyujtóelektródához. Így is tettem. A tölcsér pereméből körben leköszörültem 0,2 mm-t, a tölcsér peremét 3 ponton lehajlítottam, hogy ha visszateszem a helyére három ponton üljön a peremen és a köztes részen legyen 1 mm rés ahol be tud jutni az égőfejbe a gáz. 3 ponton visszahegesztettem és összeraktam a kazánt. Bekapcsoltam és gyönyörűen dörgés nélkül begyujtott. Azóta is jól működik.
(#) ata555 hozzászólása Jan 14, 2024 /
 
A segítségeteket kérem az alábbiak miatt.
A Viessmann Vitopend 100 kombi ,külső Hm. vezérelt kazán / gy.év: 2000/ hiba jelzés nélkül tökéletesen működik.A kazán vezérlő egységénél a programok kézzel kapcsolva rendben!
A trimatik normál kezelo egységnél viszont , ha a meleg viz állásra kapcsolok, nem áll le a kazán fűtés. A kazán programozas szerint fűt tovább. Lekérdezve a közvetlenül vezérelhető funkciókat nincs hibakód, minden rendben.
Köszönöm.

IMG_0869.jpeg
    
(#) 444Tibi válasza janijani hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Ügyes!

Nekem is ilyen van, a gázmotor szorult meg néha, ami a modulációt csinálja. Leragadt kis teljesítményen, 3 óra múlva is csak 35-.40 fokos volt a fűtővíz.
Szétszed megtörölget, leheletvékony szilikonzsír, tényleg mikron vastagon csak. A mutatvány 4 éve történt, azóta hibátlan.
Ezek még hagyják magukat megjavítani.
(#) janijani válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Lehet, hogy nálam is valami részleges dugulás van a gázszelepben, vagy csak így állította be a szerelő a beüzemeléskor, de ezt még nem szedtem szét.
Max teljesítményen 31 liter/perc a fogyasztás, ennek egy 28 kilowattos kazánnál 46 liternek kellene lenni.
A minimális teljesítményen is meglepő volt, 6 liter/perc a fogyasztás, ez 3,6 kW/óra.
A prospektus szerint ez egy 28 kilowattos kazán ami 6,4 kW-ig tud modulálni.
Hogy az én kazánom meddig tudna modulálni nem tudom, mert 12 kW-ra visszaszabályozva (20 liter/perc) használom, így nincs alkalma modulálni mert a szobatermosztát hamarabb leállítja.
(#) Laszlo82Bp hozzászólása Jan 14, 2024 /
 
Sziasztok!
Van egy radiant rbs 24 nem ad melegvizet. Vagy nem kapcsol be melegvíz bekapcsolására vagy csak úgy hogy tekerőt le csavarom majd egy picit vissza. Akkor is a láng pár másodpercig erőteljes majd vissza veszi a lángot. Tekerőt fel csavarom a rendszer le áll. Meleg víz persze nincs. Fűtés van. Mi lehet a probléma?
(#) VIM válasza Laszlo82Bp hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Szia! Ha a szokott módon van a csapnál szabad kifolyása a víznek, akkor a HMV NTC (termisztor) hibájára gondolnék. Ez a kazán jobb oldalán van felül becsavarva a hőcserélő kimenetén és ha minden igaz kék színű. Ha áramtalanítod a készüléket és lecsatlakoztatod erről az érzékelőről a vezetéket akkor megmérheted az ellenállását ami szobahőmérsékleten 10kΩ és a hőmérséklet emelkedésével ez csökken 3kΩ-ig. Ha már szobahőmérsékleten alacsony az ellenállása akkor a vezérlő azt érzékeli, hogy elérte a kívánt hőmérsékletet és lemodulál a főégő.
(#) VIM válasza ata555 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Szia! Azt nézd meg, hogy ez a szelepmozgató szervómotor csinálja e a váltást az üzemmódok között. Ehhez használj egy megfelelő kisméretű tükröt, mert nem biztos, hogy másképpen rá lehet látni a rúd mozgására.
(#) ata555 válasza VIM hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Köszönöm, de a kàlyha vezérlő egységről minden működik, átvalt. A szobai kapcsolónál viszont nem vált át, de minden más programozás szerint működik. Gondolom, kapcsolónál lesz vmi kontakt probléma. Megnézetem…
(#) ata555 válasza 444Tibi hozzászólására (») Jan 17, 2024 /
 
Köszönöm , utána megyek a problémának!
(#) koppincs hozzászólása Jan 18, 2024 /
 
Tisztelt Fórumosok!



Szakmai kérdésem lenne Kondenzációs kazán témában.



Bosch Condens 7000 wt típus 10 éves készülék.



Hibajelenség hibakód nélküli, a használati melegvíz rendben, viszont fűtés üzemben nem hajlandó 35-40 foknál magasabb hőfok előállítására, én a (lemodulál) kifejezést használnám.

Tegnap csináltam egy gyári visszaállítást, akkor 1.5 napig jó volt. Ma már újra nem.

Jópár ellenőrzés tisztítás után egyelőre tanácstalan vagyok.



Kérem ha valaki hasonlóan járt vagy lenne ötlete ossza meg
(#) VIM válasza koppincs hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Szia! Külső hőmérséklet érzékelés van e bekötve a kazánba?
(#) koppincs válasza VIM hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Igen ez is opció volt, ki van kötve és áthidalva.
(#) VIM válasza koppincs hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Előremenő fűtési NTC értékét mérd meg, hogy nem e az a hibás, mert hogy az külön van a HMV-től aminek hideg és meleg oldali NTC-je is van
(#) koppincs válasza VIM hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Mértem már, és a hőmérséklet hatására változnak az értékek. Ezért gondolom, hogy az is működik.
Egy ilyen NTC tud úgy elromlani, hogy megváltoznak az értékek? Vagy csak jó vagy nem jó állapot van?
(#) patexati válasza koppincs hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Három állapot van.Jó,nem jó,néha nem jó...Így jártam a vadiúj Ariston Genius One kazánommal...Le vot törve a forrasztás a capton szalaggal leragasztott kb 1mm ntc érzékelőről és néha nem jól érintkezett..
(#) koppincs válasza patexati hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
A hőfokot mindig jelzi , a kijelző aktív, ha melegítem növekszik az érték mármint a hőfok. Nincs olyan állapot, hogy nem jelez semmit.
Tegnap este random pár percre jó volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2024
(#) patexati válasza koppincs hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Lehet,hogy jelzi csak hibásan..Nekem is működött aztán néha bedobott egy hibát mivel elég érzékeny típus..
(#) koppincs válasza patexati hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Itt sajna nincs hibakód semmi, amikor 40 fokot mutat akkor valóban 40 fok a víz hőfoka.
Következő: »»   566 / 574
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem