Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   20 / 254
(#) zoknee hozzászólása Júl 21, 2008 /
 
Sziasztok!

Elkészült az újabb nixie csöves órám. Már tettem fel korábban képeket, de már be is dobozoltam, és működés közben is vannak képek.
A részletes hsz itt van a képekkel együtt: RTC óra nixie csövekkel
(#) Luciferkó hozzászólása Aug 4, 2008 /
 
Tisztelt Tom025! Tetszett az az egyszerű felépítésű Nixie óra építésének leírása. Ami itt fent is van. Csak volna 1-2 kérdésem: Hány darab SN74141-es IC kell a kapcsolásba? Mert nekm úgy tűnt hogy 1 darab Ilyen IC-ről megy mind a 6 cső. Az meg hogyan lett megoldva?
(#) _JANI_ válasza Luciferkó hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
Szia!

Időmultiplexált vezérlés. (Időosztásos vezérlés.)

Ennek az a lényege, hogy egy dekóderrel több kijelzőt vezérlünk, úgy, hogy az egyes "számokat" csak egy kicsi ideig villantjuk meg. S utána a következő számra ugrunk, s igy tovább... Ennél a vezérlésnél folyamatosan váltani kell az aktív kijelző pozíciólyát és a dekóder adatait. S ennek ( a dekóderrel ) szinkronban kell megtörténni, mert csak igy lehet folyamatos, zavarnemtes a kijelzés. Ezzel a megoldással a dekóder IC száma csökkenthető, (Ami mostanában nehezen beszerezhető!) mivel csak egy darabot kell beépíteni! Hátrányként említhető meg, hogy elég gyors frissítési ciklust kelt hogy a villódzás ne legyen zavazó.

(#) Tom025 válasza Luciferkó hozzászólására (») Aug 4, 2008 /
 
Szia!
JANI tökéletesen elmondta a lényeget. Konyhanyelven a működés annyiból áll, hogy ugye csak egy IC van, ami egyszerre csak egy csövet tud meghajtani, de folyamatosan változtatjuk, hogy melyik csövet hajtsa az IC, és tesszük mindezt olyan nagy frekvenciával, amit már nem tud követni a szemünk, így egyszerre nem csak egy-egy számot látunk mint ahogy igazából van, hanem a komplett kijelzést...
(#) kisgeri válasza zoknee hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Üdv!
Sikerült végre egy olyan kapcsolást találnom, amit kerestem: DCF77-es vezérlés, viszont multiplex nélküli kijelzés. Atmega8 a lelke és ebben kérek segítséget tőletek. Adott egy C forráskód, és ez alapján kéne beprogramozni a mikrokontrollert. Sajna nagyon nem konyítok a programozáshoz, meg ezért az egy alkalomért égetőt sem szeretnék csinálni. Szóval ha lenne olyan vállalkozó kedvű, aki beégetné a progit, annak nagy hálálkodással jövök. Zoknee, azért neked írom ezt válaszként, mert látom Te is ilyen procijú órát csináltál, biztos vannak tapasztalataid.

Az óra leírása itt van, forrással, kapcsolási rajzokkal és képekkel együtt: katt Németül értők előnyben
Köszi a segítséget! Most pedig nekiülök a nyáktervnek
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
A kapcsoláson módosítok amúgy, a 4028-asokat kicserélem 74141-esekre, és megspórolok egy rahedli ellenállást és tranyót.
(#) zoknee válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Szia!

ha megvan, mit kell betölteni pontosan az avr-be, akkor tudok segíteni, viszont a hétvégén utazok el nyaralni. Úgyhogy ha nagyon sürgős, akkor most nem tudok segíteni.
maga a programozó nem nagy cucc, kb 5 szál drót az lpt portból, meg pár ellenállás, ha esetleg féreköt az ember valamit, ne égjen le az alaplap...
byez
(#) kisgeri válasza zoknee hozzászólására (») Aug 8, 2008 /
 
Köszi, egyáltalán nem sürgős, eddig is elég időt töltöttem el a megfelelő kapcs. keresésével

Megnézem ezt a párdrótos égetőt, hátha megy nekem is. Csak nem ezzel a géppel, ezen már nincs LPT. Majd ha visszajöttél, meglátjuk mire jutottam.
Addig is jó nyaralást!
(#) hegman hozzászólása Aug 11, 2008 /
 
Van néhány F9057A típusú csövem amit szeretnék felhasználni, de sajnos nincs semmiféle csőbekötésem és katalógusadatom az adott csőről. Kérném, ha valakinek van infója erről a csőről ossza meg velem.
Köszönöm
Hegman
(#) Hujikolp hozzászólása Aug 11, 2008 /
 
Vettem ma egy rádió vezérelt órát, 2000 forint volt. Olcsóbb megoldás ebből kiszedni a rádió jel vevőt, mit megvenni 4000-ért a Conradban

A kérdésem, hogy a Vdd-t a 5V-ra kössem, az RF-et meg a CLK-ra? Ezen a képen bal oldalt.

Az 5 volt nem lesz neki sok? Csak mert az órába egy darab 1.5V-os elem kell.
(#) kisgeri válasza hegman hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Szia!
Ezt a csövet csak itt Link találtam meg, igaz hogy "A" nélküli verzió, de az lehet hogy csak tizedespontot takar mondjuk.
Itt azt mondja, hogy kb. ugyanaz mint a ZM1020 (vagy Z560M) szerintem próbáld ezeknek az üzemi adatai alapján működtetni, így biztosan nem fogod elrontani. A lábkiosztást meg ki lehet találni.
Üdv!
(#) huba válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Szerencséd van hogy ilyen modul van az órában. Én is hasonlóval kinlódok csak az adatvonalon be-ki kapcsolja a főproci a vevőmodult. Nemtudom hogyan. A fesztültségre mindenképpen az órában mérj rá. Nagy valószínüséggel 1,5v kell neki.
(#) hegman válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Ja ezt az oldalt megtaláltam de elkerülte a figyelmem a fenti megjegyzés miszerint ZM 1020-ra hajaz a cső, viszont a bekötéssel azért vagyok bajba mert a búra az a képpel ellentétben festett piros és nehezen lehet látni a búrán belüli huzalozást.
(#) kisgeri válasza hegman hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Ha az anódot megtaláltad (általában vastagabb belül a bevezetése a szigetelés miatt), már nyert ügyed van, csak ki kell kísérletezni a katódokat. Természetesen mindezt megfelelő előtétellenállással: a próbához használj kb 50-60K-s értékűt, ennyire nagy biztos nem kell a normálüzemhez. (Ha valahol pontszerűen nagyon erősen vagy kéken világít, az nem használt láb, hagyd ki.)
(#) MrBrown hozzászólása Aug 12, 2008 /
 
Sziasztok, elnézést ha olyat írok ami esetleg már ezerszer elhangzott a topicban de még nem volt időm végigolvasni. Szóval nem vagyok egy nixie guru és nem is osztanám az észt de van néhány tapasztalat / észrevétel / külföldi oldalakról ellesett dolog amit szívesen megosztanék veletek. Mindjárt az elején, többször is elhangzott hogy lehetetlen hozzájutni 74141-es nixie driverhez. Az ebay-en és éppen most a vaterán is azért elérhető egészen baráti áron, nem beszélve az elektroncsö.hu oldalról. Láttam egy frappáns megoldást a Z573M és hozzá hasonló drótlábú beforrasztós csövek elhelyezésére a panelon, mégpedig sima 14 lábú IC tokba "beleszúrva" és ízlés szerínt egy-egy lába ödapöttyintve a foglalathoz csak hogy fixálja. Kísérletezgettem IN-1-es csövikkel (mert abból 100 feletti a készletem ) és azt láttam hogy nem annyira életbevágó kérdés az az anódfesz kérdés. Nekem példáúl 135V-ról járnak a dátumos órában és alíg észrevehető a külőmbség, pedíg az adatlap szerínt kb 190 V-nak kéne lennie. Nem annyira éles a karakterek széle de szerintem még jobban is néz ki ráadásúl elvileg kíméli a csövet is. Találtam egy kitet (és vettem is mindjárt hármat) a www.neonixie.com-on ami "hőkompenzált kristályos" és elvileg évi +-3 másodpercet tér el a valóságtól de ez is trimmelhető szoftveresen. Esetleg érdekelhet valakit. Végezetűl szeretném feltenni a már meglévő óráim képét (remélem nem túl nagy a méretük és nem kapok érte megrovást a moderátoroktól)
(#) MrBrown hozzászólása Aug 12, 2008 /
 
...és ez volna a "nagyágyú"

12 digit.jpg
    
(#) vanzerr válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Ez utóbbi tényleg szuper!
Esetleg tudnál róla többet írni?
(#) Hujikolp válasza huba hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
A feszültség megvan, 1.5V

A másik 2 pontot gondolom nem kell rákötni sehova, és remélem ez nem zavarja meg a működését...
(#) huba válasza Hujikolp hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Azért mérd le a másik két feszültséget is. Az óra szinkronizálása előtt és után. Mert valószinüleg azokkal ellem takarékosság miatt lekapcsolja valamijen módon a vevőt szinkronizálás után.
(#) MrBrown válasza vanzerr hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Szia, az elektroncso.hu-s kit-et vettem meg (a dátumos PIC az én kérésemre és az én pénztárcám terhére lett leprogramozva). A csövek IN-1-esek foglalattal. a foglalatokat elég nehéz volt beszerezni ráadásúl darabja 500 ft volt de csak a 300 ft-os csőve együtt adta az ember (tehát 800) . A tápegysége pofonegyszerű, nem a KIT kapcsolóüzemű tápját használtam mert bár 2 hónap után is üzembiztosan működött mégis megnyugtatóbbnak tartottam a 150V / 0,1A és 9V / 0,5A-es szekunder teljesítményű külön erre a célra tekercseltetett EI66-os trafót. Aztán greatz meg pufferelkó és annyi. A csövek kímélése végett kisebb feszről járatom meg egy infrás 12V-os mozgásérzékelő is be lesz iktatva a napokban ami természetesen egy három állású kapcsolóval fixen ki- be- kapcsolható lesz illetve mozgásra kapcsolja be a nixie-ket. Ez egy Conrad-os elektronika állítható érzékenységgel, távolsággal, és "alkony-érzékenységgel".
Maga az áramkör elég butus de pont azt tudja amit szerettem volna, vagyis semmit csak az időt meg a dátumot mutartja. Pontosságáról annyit hogy mielőtt zavaróan pontatlan lenne úgyis jön egy áramszünet és legalább állítgathatom kedvemre A dizájn teljesen saját és egyedi, rózsa fa a teste, a teteje és a hátúlja pedig 2 mm-es vörösréz lemez. Ha érdekel teszek fel még képeket.
(#) vanzerr válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Természetesen érdekelnének a képek!
(#) MrBrown válasza vanzerr hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Holnapra megpróbálom lekapni pár érdekes szögből.
(#) damien válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Ez az óra tényleg szuperul néz ki. Ébresztőt tartalmaz?
(#) MrBrown válasza damien hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Köszi, nem tartalmaz ébresztőt. Úgy rendeltem az elektronikáját, hogy ne tartalmazza mert csak tovább bonyolította volna én meg úgy sem használnám mivel 2 méter magasan van a konyhában egy polcon . Ez nekem elsősorban dizájn elem ami nem mellesleg hasznos is és nem amolyan használati tárgy amit minden nap ütök vágok.
(#) MolnarG hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy nixie órát 6 cső+kék alávilágítás, de mivel nem értek a PIC -hez ezért szigorúan PIC mentes órát szeretnék építeni. Most szedem össze a rajzokat ötleteket. Olvasgattam itt a fórum elején, hogy isamisa próbálkozott vele: kapcs nemtudom, hogy sikerrel járt -e. Találtam egy hasonló számláló részt egy másik oldalon:kapcs. Valaki meg tudná mondani, hogy használhatnám ezt a kapcsolást 74141 meghajtókkal. Egyébként eddig a vicsys féle DCDC konvertert használnám tápnak, ezt pontos 1 Hz -nek, és a fent említett számlálót használnám. Várom a véleményeket és ötleteket.
Előre is köszi
(#) kisgeri válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Szia!
A második kapcsoláshoz simán használhatod a 74141-es meghajtókat. Ott vannak a számlálók kimenetei (A B C D) ezeket kell rákötni a 74141 bemeneteire. Gyakorlatilag ugyanazt kapod, mint az első kapcsolásban. Csak ott nincsenek betűkkel külön feltültetve. Az 1Hz generátort nem próbáltam, de jónak néz ki. A DCDC konverter biztos hogy jó, itt többen is alkalmazták.
Milyen csövekkel építed?
(#) MolnarG válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Hali!
Két típus között vacillálok, a Z573M és az IN-14 között. Az IN-14 azért lenne előnyösebb mert olcsóbb, nincs színezve (mert ugye a Z573M -ről le kéne szednem a festéket) és eagle-ben megvan alkatrészként , de eddig nem találtam hozzá angol nyelvű adatlapot csak oroszt, amiből meg nem értek egy kukkot sem. Még majd szeretnék a csövek közé 2 villogó glimmet is, hogy teljes legyen a kép . Egyébként a csöveket és a meghajtót az elektroncso.hu -ról szeretném rendelni, remélem mindegyik van nekik raktáron.
(#) kisgeri válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Németül értesz? Itt vannak az adatai. Villgó glimmhez is van kapcsolás: itt

Az elektroncso.hu-n elég drága a meghajtó. keress rá itt: http://www.elektronikai-alkatresz.hu
(#) MolnarG válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Sajnos nem tudok németül . Köszi a tippet a 74141 re ott azért mégsem 390ft/db hanem csak 80ft/db. Igazából még sosem volt dolgom nixie csővel ezért még azt sem tudom, hogy az adatlapokon a lábkiosztást hogyan kell nézni :no: (mint az ic -nél felülről a búra felöl vagy a lábak felöl). A glimmes kapcsit köszi. Egyébként mit ajánlanál glimmnek?
(#) kisgeri válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Raktáron nem szokott lenni nekik az IC, de vagy telefonon, vagy neten keresztül rendeld meg, és szólnak ha megvan. A lábkiosztás általában oda van írva, hogy honnan nézendő, legtöbbször nixie csőnél alulnézetből, de nem mindig. IN-14-nél kiderítem neked, ha megvan majd ideírom.
Glimmnek én olyasmit használok, mint amilyen a világítós kapcsolókban is van például. Ezeknél arra kell figyelni, hogy kisebb a gyújtási és égési feszültségük, mint a nixie csöveknek. Tehát nagyobb ellenállás kell eléjük. Újonnan glimmet nem vettem még, nekem van bontva, de ugyanabban a boltban ezt is kapni. Rögtön az első találat glimmre.

szerk:
Na nem is kellett sokáig keresnem: ebben benne van minden, angolul is. És alulnézetből van a lábkiosztás. De majd látod, egyértelmű
Következő: »»   20 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem