Fórum témák
» Több friss téma |
Volt már zárlat a fonatból kimaradt egy szál réz miatt, két hétig javítottunk itt egy erősítőt mire kiderült, hogy a szerény lába alá szorult hangszóróvezeték okozta a zárlatot, szóval olyan is megeshet amire nem is gondolnánk a monitor előtt ülve. Tüzetesen átnézed kívülről, az egyelőre elég.
Ha egyértelmű a hangszóróhiba, akkor erősítő oldalra köss be egy 4-8 Ω pár wattos soros ellenállást, nehogy az erősítő lássa kárát a kísérletezésnek. Az így észlelt hangzásból (vagy csendből) már tudunk következtetéseket levonni.
Köszi! Megcsinálom és írok . üdv
Megcseréltem, ugyanaz a jelenség.
Hol cserélted meg?
Az erősítő hátulján a bal oldali hangdobozt a jobb oldalira kötötted, de a hiba maradt (azaz ugyanaz az oldal nem szól mint eddig): akkor az erősítőd rossz. Ha a hiba követte a hangdobozt, akkor a vezeték VAGY a hangdoboz hibás. Ha csak a hangdobozt cipelted a másik oldalra, de a kábelek maradtak, akkor az erősítő VAGY a kábel a ludas.
Kösz az észrevételed, de felfogtam "reloop" javaslatát a hibakeresésre, a hangsugárzó maradt , és a vezetékét kötöttem másik két kimenetre, ahol ugyan azt tapasztaltam. Van még másik négy kimenete az erősítűnek ,de azt gondolom felesleges lenne azokat is tesztelni.
Szia! Már nincs meg a dobozon az adattábla, de ezt mérem a kivezetéseken. Ez megfelelő érték? Úgy tűnik emiatt a doboz miatt kapcsol le az erősítő. JBL monitor ládák
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024
Ez nem zárlat, 4 Ω-os névleges impedanciájú hangszóró ohmos ellenállása mutathat ilyen értéket.
Hasonlítsd össze a jó hangszórókkal! Az eldönti a megfelelőséget. Keríts előtét-ellenállást és úgy kösd a kimenetre! Lehet csak üzem közben alakul ki a rövidzár.
Szia! holnap rákötöm úgy ahogyan tanácsoltad, előtét ellenálláson keresztül. Mi az amit tapasztalhatok ,hallhatok? Recseg, zizeg, kattog, vagy csak simán lakapcsol az erősítő??
Csont zárlatos hangsugárzó esetén, ha olyan értékű ellenállást használsz mint ami a hangszóró impedanciája, vagy nagyobbat, akkor az ellenállás annyit fog fűteni amekkora teljesítmény ráküldesz a erősítőből. Semmi kár nem keletkezhet. Szoba hangerőre gondolok ami nem több 1 W-nál. Recseghet, elnémulhat de akár szólhat is normálisan. A tapasztaltak alapján lépünk majd tovább.
Köszi, holnap jelentkezem!
Üdv !
Sziasztok! Laikusként kérdezni szeretném, hogy lehet a benyomódott porvédőt javítani , illetve levenni, cserélni? Vagy ha egyszerűen egy nagyobb átmérőjű porvédőt ragasztunk köré az ördögtől való hülyeség, vagy nem befolyásolja a hangzást érdemben?
Idézet: „lehet a benyomódott porvédőt javítan” Porszívó!
Sziasztok van 5db orosz 25cm hangsugárzóm amit szeretnék megcsinálni. Pille mindegyiken és bevezető szál mindegyiken. Már 2 szakit is megjárt, de nem csinálják azt amit kérek tőlük. Csak tuningolnak,hogy most ez már jó.Hiába mondom, kérem az alkatrészek cseréjét nem és nem.Meguntam,megcsinálom magam, de nem kapok pillét ebben a méretben sehol.Ha tudtok valakit aki árul pillét,porvédőt kérlek osszátok meg velem az elérhetőségét.
Hiába mondtam hogy 1 évet állt az udvaron a doboz, egyben volt mind az 5 db,a doboza szétmállott a víztől. Perem és a pille kuka mindegyiken. Peremeket megcsinálták a pilléket bevezetőket egyik sem. Meguntam őket. Köszönöm előre is. A pille mérete 150x51x3mm 2" tekercs. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2024
Én a helyedben megjavítanám és felhasználnám az eredeti pillét ha megvan még.
Sajna nekem csak 140mm-es van. Viszont van jó minőségű bevezetőszálam.
Sajnos nem javithatóak a pillék,porlanak és elnyúltak nagyon.
Szia!
Esetleg: pille A méreteket egyeztetni kell. A viktorsound.hu lenne mint hazai esély még, de ott a kiszolgálás szünetel, így ez most csak elméleti lehetőség. Msteve-től meg ha pillét nem is, de könyvet érdemes venni hozzá. Üdv.
Idézet: „Msteve-től meg ha pillét nem is, de könyvet érdemes venni hozzá.” Ez így van, még ha csak estimesének/párna alá is veszi meg az ember, akkor is megéri. Én személyesen vettem tőle, így nekem dedikált példányom van a mestertől.
Ohhh... köszönöm mindkettőtöknek az elismerést. Mivel ebben a témában tudomásom szerint még nem nagyon jelent meg jelentősebb mű, arra gondoltam hogy olyan könyvet írok ami kezdőknek és haladóknak is egyformán hasznos lehet...
Sziasztok!
Mivel lehet házilag impregnálni a hangszóró peremet és pillét hogy rugalmasabb legyen? Konkrétan 2db LB1031 (HS280) hangszóróját szertném újra formába hozni. A két "öreg" jelenleg olyan membránállást vett fel mintha ki akarnának bukni a keretből. Szeretném valahogy regenerálni őket. A segítséget előre is köszönöm: Laci
A tervem az, hogy kiveszem a kütyüket a dobozból és a hátukra (mágnesre) fektetve megvárom amíg a gravitáció visszahúzza őket az eredeti állapotba. Aztán valami (DE MI?) híg gumioldattal
impregnálom a a peremet és a pillét... Mivel lehetne ezt megvalósítani ???
Idézet: „megvárom amíg a gravitáció visszahúzza őket” Idézet: „Mivel lehetne ezt megvalósítani ???” Időgéppel!! Mert amíg élsz, az vissza nem megy magától!
Nem szándékozom korán elhalálozni.
Vissza megy az magától is 1-2 hét alatt. Tehetnék pici súlyt a membrán közepére, de ráérek....
A lényeg felett siklottál el: mivel lehetne visszaadni a membán rugalmasságát?
Nem értem a Modikat...
Tettem fel egy új témakört, amit nem találok... A Te Trollkodásodat meg engedik...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
Ezt Te adatlapodról másoltam be és megfogadom!
Bármivel " impregnálod" csak merevebb lesz, ugyanis az alap "rugalmasságra" kened a plusz anyagot,.Főleg ,miután megszárad a csodaszer. Ez a hangszóró alapból elég lágy , a perem deformációja típushiba.Csodaszer nincs,peremcsere kellene ,meg pille.állapottól függően (eredetire) ,ha lenne...Be lehet állítani eredeti helyére,de valami rovására fog menni..
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Jajj ne legyél már ilyen! Értsd a poént!
Szóval, én próbálkoztam már ilyennel, de nem sikerült! Újra kellene építeni az egész hangszórót, hogy jó legyen, ahogy vajasll is javasolja!
Urak! Sziasztok! Olvastam és válaszoltam is a másik topikban a válaszaitokra, de ugye ez a topik is be van nálam jelölve, ezért láttam, hogy itt is történt beszélgetés.
Látom, vannak érdekes kérdések amióta itt jártam. Én is feltennék néhányat: Az autóm gyári hangszóróját felújíttattam. Be is szereltem őket, de csúnya hangjuk van. Még nem biztos, hogy nem fordítva kötöttem őket, de most mást javítok a kocsimon és ezt nem volt időm kideríteni. De szerintem alapból csúnya ezeknek a gyári Pioneer 16-osoknak a hangja. Van egy olyan "trombita" hangszíne. Vagy tölcséres? Mindegy. Olyan, amit zenehalgatás közben nem nagyon akar az ember hallani. Legközelebbi hangszórós napomon, ha kiderülne, hogy azért nincs mélyhang a kocsimban, mert ellentétes polaritással kötöttem a dolgokat, akkor lehet tovább kellene gondolnom. Persze, ha a mostani állapothoz képest megjön a mélyhangja, vagy jobb lesz. A hangszórók tölcsér hangját nem lehet a fényes felületnek és a műanyag tölcsérnek betudni? Gondolok olyasmira, hogy pl. a papír membrános hangszórók másképp szólnak. Én is feltenném a kérdést, hogy a felület bármilyen anyagal való bevonásával lehet szerintetek befolyásolni a hangját a hangszóróknak? Vagy engedjem inkább el, ha nem tetszik a hangja? Másik kérdés: Új pillét és új szivacs peremeket kapott minden hangszóró. Kell ezeknek lazulni a jelenlegi állapothoz képest? Lesznek ezek lazábbak? Ezt azért kérdem, mert kíváncsi vagyok, hogy érdemes-e esetleg pár hónapig használni a kocsiban és csak azután kivenni a kocsiból, ha akkor sem tetszik? Nagy katyvasz kérdéshalmaz, tudom. De ezek foglalkoztatnak mostanság. Sziasztok!
Szia!
Gumival impregnált szövet "harmónika" peremről van szó aminek az impregnátuma idővel elöregszik . Nem szakad el, nem porlad el mint a legtőbb mai habperem,egyszerűen csak megnyúllik lefelé. Valami "ráspriccolható" gumira lenne szükségem.
Leveszed a porvédőt, kiközpontosítod a tekercset, beállítod a megfelelő magasságba, majd a pillét átfújod kb. 200fokra állított hőlégfúvóval. Megvárod amíg kihűl, kiveszed a központosító lapokat, és ha ekkor is a helyén marad a membrán, akkor visszaragasztod a porvédőt, és használod a hangszórót...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |