Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Kezembe került egy Sokol 403-as, amit átalakítottak a rövid hullám vételére (hosszú hullám helyett). Keresem a következő pdf fájlt: SOKOL_atalakitasa_RH_vetelehez.PDF , mert érdekelnéne a leírás is. Üdv.
Sziasztok,
Közben megtaláltam a Ezermester 1971/8, és a Rádiótechnika 1966/7 az átalakításról szóló cikkeket, de az én Sokol példányom nem úgy van átalakítva, mint a cikkekben le van írva, hanem a tekercsek a ferritrúdon vannak elkészítve. A hosszúhullámú modulátor tekercs ki van szerelve, helyére van bekötve a két új tekercs a ferritről. Egy vékony drótos tekercs, 2-3 menetes és egy vastag drótos tekercs, ami látható. Ez vajon egy közismert átalakítás? Mert különbözik a két folyoírat cikkeiben leírtaktól. Most vettem észre, hogy a hosszúhullámú oszcillátor tekercs meg van módosítva (valószínűleg a cikkekben leírtak szerint). Viszont az új ferrites tekercsek nem szerepelnek a cikkekben. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
De hát az eredeti cikkben is a ferritantennára van tekercselve...
Vagy rosszul látom a cikkben lévő rajzon?
Szia Lacika,
Valóban, az Ezermester cikkben is a ferritre van tekercselve. Azt a részt valahogy átugrottam. Köszi Eléggé jól szól a rövidhullám rajta. Szerinted érdemes egy GT313A-ra vagy AF139-re cserélni a P422 első tranzisztort? Jobb lesz tőle? A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
Mit értesz azon, hogy jobb lesz tőle?
Szelektívebb lesz -- nem. Érzékenyebb lesz -- nem. Jobb hangminőség -- nem. Elmúlik a fading rövidhullámon -- nem. Továbbra is el fog mászni a behangolt adó idővel -- igen. De tényleg, szerinted mégis mi várható el 3 tranzisztortól? Ez több mint 50 éves ketyere. Az akkori technikai szinten van. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |