Fórum témák
» Több friss téma |
Heló vki tudna segíteni?
van 1 8 ohmos erősítőm és a hangfalaim 4 ohmosak. hogy hozhatnám össze őket? én gondoltam, hogy sorba kötök még 1 4 ohmos ellenállást, de inkább megkérdezlek titeket hogy jó e a gondolotam. irjatok. Gábor
Üdv!
Működni fog, nem lesz baja semminek, de hangszóróból kijövő teljesítmény a fele lesz annak, ami az erősítőből kijön, hisz a hiányzó részt az ellenállás fogja elfűteni. Ebből következően nagy terhelhetőségű (az erősítő egy oldalának a teljesítményének legalább a fele) ellenállásra lesz szükséged. Egy illesztőtrafó javítana a helyzeten, azonban az macerásabb. Direktbe is rákötheted, kis teljesítményen nem fog problémát okozni, viszont ha jobban kihajtod, a 8Ωos erősítő nem fogja szeretni a nagy áramokat - még ha a teljesítmény el is marad attól, amire egyébként képes lenne.
Megerősítem, dilan-t.Ráköthetd a hangfalaid az erősítőre de max csak félig tekerd fel a hengerőt.
Sziasztok!
Az én kérdésem pont a fordítottja lenne. A kocsiban van egy régi ( még 2 tekerője van) rádió, de nagyon jól szól, szeretem nagyon. Hátul van 2db 4Ohm 15W-os hangszóró a rádió 2 ágán. Ezekkel sorba van kötve 2db 4Ohm 3W-os hangszóró. Szépen szól, csak kevés elől a 3W. Mire ennek hallom a hangját a hátul ülők megsüketülnek. Szeretném őket kb. 10W-os cserélni elől, a hátsók pedig maradnának. Úgy tudom elbírná( csak hallottam nem biztos) a két 10W-ost is sorba, csak akkor mi van ha csak 8Ohm-os hangszórókat tudok keríteni a 4Ohm 3W-osak helyére? Köszi Üdv.
Biztos, hogy sorba vannak kötve, nem pedig párhuzamosan? Mert akkor ha rákötöd sorba még azt a hangszórót, ellenállása hozzáadódik az előző kettőéhez ami eleve 4+4 azaz 8ohm volt és még 4, vagy 8ohm és akkor lehet hogy nem hangosabb lessz, hanem halkabb végerednményben, de a mély az jobban ott lessz.
Csövi!
Hiába rax előre nagyobb terhelhetőségű tipust, attól azon a teljesítmény nem lesz nagyobb, mert az az impedanciák függvénye - soros kapcsolásról lévén szó. Ha előre 8Ωost rax, azon nagyobb feszültség fog esni, tehát ott nagyobb lesz a teljesítmény is, azonban a kimeneti jelszintet is meg kell növelni a másfélszeresére (= feljebb kell tekerni a potit), de lehet, azonban előfordulhat, hogy ahhoz már kevés lesz a tápfeszültség.
Biztos, de úgy értettem, hogy kiveszem a 4Ohm 3w-ost és helyére a 8 Ohm 10W-ost
Szóval nagy bajt nem csinálhat, ugye?
Én azt szeretttem volna, h az elsők hangosabbak lennének, a hátsók pedig halakkabk, mint most.
Az elsőket hagyd meg, és rakj hátra 2Ωosokat.
Ha sorbakötsz egy 4+8 ohmost, akkor R1+R2=12 Ohm-ot kapsz, ami halkabb lesz. De nálad probléma a hsz-k érzékenysége, és terhelhetősége is. Ha egyformára választanád ezeket az értékeket, akkor lehetne egyforma a hangerőd. Bár megjegyzem, a régi autórádiók sem dolgoztak 8, inkább 4 Ohm-ra! :yes:
Nézd meg, nem vagy-e zavarba a soros -párhuzamos kötéssel. Ez a rajz soros. Párhuzamosan tudnál két 8Ohmos-ból 4ohm eredőt kapni.
Sziasztok! Azt kérdezném,hogy 4ohm az erősítő kimenet viszont a hangfal 8ohm-os. Mit lehet tenni,hogy meg lehessen hajtani rendesen az erősítővel?
Két ugyanilyet párhuzamosan kötsz.
...vagy illesztőtrafó.
de ez az illesztőtrafós megoldás az mien lenne annál is veszitenék tejjesítményt?
de az miért macerás? mert egyébként az a legnagyobb problémám hogy az erősítőt amikor hallgatom, 1 bidő mulva letilt. de ha nincsenek rajta a hangszórók akkor nem azaz akkor a VU méterén látom h műxik és adja a kraftot. amúgy ez egy kicsit régike akai erősítő. stk végfokokkal
A trafók a legjobb hatásfokú elektromos energiaátalakítók közé tartoznak (gondosan kivitelezett hálózati trafóknál η>90%) - tehát elvileg kevés lenne a veszteség, viszont egy hangfrekvenciás trafót megcsinálni költséges, és az egyéb jellemzők (torzítás stb.) is megváltozhatnak. Így ennek a lehetőségnek inkább csak elméleti jelentősége van.
akkor hány wattos ellenállás szükséges?
ha az erősítő 130 w-os ?
2×130as?
Ha igen, akkor a fele, vagyis 65W. Ha kihajtod, az elég jól fog hőzni.
Több kisebből is össze lehet rakni. pl.
0.33Ω 5W 12db sorba - ez ugyan csak 60W, de az 5Wosok még beszerezhetőek.
akkor sztem eccerűbb ha intézek még 1 4 ohmos hangszórót és azt kötön sorba
Azt is lehet.
Sőt, ez tűnik a legjobb ötletnek, ha nem akarod lecserélni se az egyiket se a másikat. De akkor úgy gondoltad, hogy oldalanként egy.
Szia!
A mostani helyzet pontosan így néz ki, mint a rajzon! Tisztában vagyok a soros-párhuzamos kapcsolásokkal, csak úgy halottam, hogy ha párhuzamosan kötném őket, akkor, azt már nem viselné el a rádió.
Sztem se szép, de ha annyira nem mindegy az erősítőnek, hogy mekkora a terhelés valamint nem akarja egyiket se a másikhoz cserélni, akkor...
Szóval az úgy jó lenne, hogy ha szerzek két 4ohm 10W-os hangszórót előre, és beteszem így?
így egyforma impedenciával lenne 8ohm. Ez most is 8 (4elől, 4 hátul) és szépen szól, csak elől kevés a 3W. Ha jól értem, így kb. azonos lehetne a hangerő elől és hátul? Mert már az is jó, ha ugyanannyira szólnak, mivel akkor nem kell annyira feltekerni, hogy elől is halljuk , így a hátul ülők sem süketülnénk meg . Jól értem, vagy el vagyok tévedve?
Ha ugyanakkora jel van rákötve, és ugyanakkora az impedanciájuk, nem szól jobban a 3Wos hangszórónál a 10Wos.
Na akkor, már szerintem teljesen elvesztem. Akkor mitől van az hogy a mostani állapotban a 4Ohm 15W-os jobban szól a vele sorosan kapcsolt 4Ohm 3W-osnál?
Ha egy lámpába kicseréled a 40Wos izzót 100Wosra, az valóban jobban fog világítani, de ebben az esetben nem erről van szó.
A hangszóróba jutó teljesítményt (közelítőleg, mert a váltakozóáram miatt kicsit más a helyzet) a következő képlettel kapod meg: U^2/R ahol: U- a hangszóróra jutó feszültség R- a hangszóró ellenállása. Az U-t az erősítő adja, elvileg nem változik az ellenállás megváltozása ellenére sem (úgy mondjuk, hogy kicsi a kimeneti ellenállása) R=4Ω mindkét esetben, tehát a hangszóróba jutó teljesítmény nem változik. Az, hogy mekkora erősséggel hallod a hangot, nem csak a tejesítmény függvénye. Egy csomó dolog beleszól pl. a hangsugárzó hatásfoka, elhelyezése, a helység akusztikája stb. Próbáld ki, hogy hátraviszed a kisebb hangszórókat, előre a nagyobbakat. elvileg ugyanazt kellene hallanod.
És ez a hangszóróra jutó feszültség ez kb. mekkora?
Tudom hogy ez erősítő függő, de úgy mégi átlagában mennyi szokott lenni?
Nincs aki megmondja.
Pillanatról pillanatra változik, a hangerőtől is függ, attól is hogy épp mi megy benne, pl. beszéd esetén kisebb, mint zenénél. Csak saccolni lehet, azt is csak nagy hibával; nem lehet egy átlaggal kifejezni. Ami biztos, az az, hogy a kimeneti trafót nem tartalmazó erősítőknél a feszültség értéke nem lépheti túl a tápfeszültség (hídkapcsolás esetén 2szeres tápfeszültség) értékét.
Tegyük fel, hogy a pillanatnyi kijövő fesz 8 volt ... akkor mindkét hangszóró 4-4 voltot kapna, tehát 4-4 ohm-os esetben P= 4 watt/hsz. A 4 ohm 3 wattos elől már "megőrülne", a 15 wattos pedig hátul szépen szólna.
Valami ott nem oké, nem igaz, ha a hátsók szólnak jobban/nagyobbat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |