Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egy kapacitív előtéttel sokkal jobban jársz úgy gondolom...
Folyadék...
Ha onnan rendeled, várhatod, hogy megérkezzen: Bővebben: Link 12V DC tápról működnek a peltier elemek...ki-be kapcsolgatással is szabályozható a hőmérséklet. De ilyen kevés "electronikai" ismerettel, inkább készen kapható megoldást szerezz be a sörfőzéshez...
Köszönöm a válaszokat!
Szia! A LED előtét kalkulátorba írd be a 240 V-ot!
Mivel csak az egyik félhullámban folyik az áram, az effektív értéke csak a fele lesz. Ha szeretnéd a tervezett áramot elérni, akkor felezd a számított ellenállás értékét!
Rendben, köszönöm!
A kalkulátor által számított wattok nem változnak. Fele idő, dupla áram.
Hát mondjuk amúgy is gyanúsan olcsó volt , de kinából 10 ezer ft körül azért be lehet szerezni . Szerintem nem is én szerelném össze hanem megkéném rá az egyik villanyszerelő ismerösömet csak mielött elkezdenék vásárolgatni szertetném nagyjából tudni mibe kerülne ugy hogy rendesen müködjön . köszönöm hogy válaszoltál .
Nem foglalkoztam ilyen témával "nem értek hozzá", itt kétutas egyenirányítás nem játszik?
Teljesen más lenne a helyzet.
Azt, hogy rendesen fog működni, nem tudhatjuk...mert nem tudni, hogy milyen hőmennyiséget kéne elvonni a meleg "anyagból". A peltier elemek másik oldalán tetemes hő keletkezik, amit el kell onnan vezetni (lehűteni) ahhoz, hogy a jól tudjon hűteni. A két oldal között bizonyos hőmérséklet különbséget kell tartani a jó működéshez. A rézcsőben áramló hideg vízes hűtésnek a nagy külső felületén sokkal nagyobb a hűtőteljesítmény (szerintem).
Persze, ha tudsz ilyen konkrét működő megoldásról, azt belinkelhetnéd...vagy ez saját "ötlet" lenne? Nekem vannak ilyen moduljaim...átnézheted az onnan letölhető adatlapokat.
Nem a kétutas egyenirányítás a probléma, hanem maga az egyenirányítás, illetve a puffer kondi nélküli egyenirányítás.
Ha ohmos fogyasztó van, rendben is lenne, mert ugye az egyenirányító dióda "kvázi eltünteti" a szinusz hullám egyik felét, így a feszültség is (majdnem) a fele lesz. Csakhogy nem erről van szó. Ha jól értelmezem, a kapcsolás úgy néz ki, hogy van 42 db LED sorbakötve egy soros előtétellenállással, és ez csatlakozik egy diódával egyenirányított 230 (240) V -os hálózathoz. Ezzel az a probléma hogy a 42 + 1 dióda + ellenállás áramkörben nyitóirányban félszínusz formájú 50 - 50 % kitöltésű impulzus áram folyik. Az előtét ellenállást úgy kell méretezni, hogy az áramkör csúcsárama ne haladja meg a LED -ek megengedett csúcsértékét, viszont a LED ek fényereje csak ennek a hullámformájú jelnek az effektív értékével lesz arányos. A másik probléma, hogy záróirányban az áramkörre rákerül a hálózat teljes negatív csúcsértéke. Hogy ez hogy fog eloszlani a hálózat elemei között, mivel áram nem nagyon folyik, a fene se tudja. Jobb lenne nem spórolni, és valódi egyenfeszültséggel operálni, akkor viszont az egyenirányított feszültség Gafly szerint 320 V körül lesz. Ennek figyelembevételével számolandó az előtét ellenállás. Lehet (talán érdemes is) ha a körülmények megengedik, kondenzátoros előtétet alkalmazni. Akkor viszont az áramkör egy kissé bonyolultabb lesz. Idézet: Erre gondolok, hogy ne 50-50% kitöltésű félszinusz legyen mivel csúcsértékhez kell áramot állítani, de közöttük sok szünet van. „Jobb lenne nem spórolni, és valódi egyenfeszültséggel operálni,”
Sziasztok!
Van egy SZ-08CV konverterem, amit 12V-ra állítottam be. Egy NiMh akkutöltőt hajt meg, ami 2A-es impulzusokkal terheli a konvertert. A problémám a 600mV-os tüskék, amik terhelés kezdeténél és befejezésénél keletkeznek. Kondenzátorok nem javítottak a helyzeten, viszont gondolkozom egy fojtótekercs vagyis egy induktor sorba kötésén és ezzel párhuzamosan egy kondenzátorral (vagy schottky dióda) bekötésével, hátha ezzel meg tudom fogni a tüskéket. Működhet, ill. mekkora, hány uH értékű tekerccsel lenne érdemes próbálkoznom, ha egylátalán van értelme? A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2024
Hát az ötlet az ebből a gépből jöttBővebben: Link magyarországon is kapható 120 ezer forint körüli összegbe kerül , a hütőegység is kapható külön az pedig olyan 70-100 ezer ft körül van ,de gondoltam hátha meg lehet épiteni olcsobban akár erösebbre is .Ha jól tudom ez a gép is peltier elemmel működik bár nem tudom milyen van benne . Nos valami hasonlót szeretnék barkácsolni , vagy legalábbis eggyenlőre megtudni kivitelezhető e eggyáltalán.
Folytótekerccsel korlátozod a felvehető áramot is, megváltozik a 2 A-es impulzus is. Ha kondenzátort is belekötsz, egy kis szerencsével rezgőkört építesz, nem tartom valószínűnek, hogy ez lenne a cél.
Igaz, hogy én csak 12V-ig bezárólag szerelgetek, de egyenirányítást sose csinálok pufferkondi nélkül, mivel az a jó, ha stabil.
Köszi a linket. Abban a leírása szerint kb. 80W-os peltier elem lehet. Olyan az egész, mint egy nagyobb hűtőtáska, kiegészítve precíz hőfok automatikával.
Csak a belsejét nem látni, hogy a kis felületű jeges peltier elemről hogyan adják át a hűtést... De másképpen is lehet: Bővebben: Link Talán nyiss egy új topikot erre a témára... (amúgy a haverom a helyi sörfőző manufaktúra sörfőző mestere..na, ott tizenvalahány 1100 literes duplafalú tartályban érik a "lé"... A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
Hát az már egy telesen más szint de a folyamat ugyanaz ha jó sört szeretnél csinálni . Házilag igazából egy használt hűtő és egy inkbird szokott a megoldás lenni olcsó és viszonylag megbizható csak én most nem tudnék még egy hűtőt hova tenni .és ez a doboz talán kissebb helyet foglal mint egy hűtő. köszönöm
Stabil a többi megoldás is, ha rendesen meg van tervezve, kiszámolva.
Ha csak "így szokták" alapon készíted, akkor lehet, hogy szerencséd lesz, lehet, hogy nem.
Pl egy tirisztoros akkutöltőnél, ha az egyenirányítás után beteszel egy kondit akkor már meg is "sütötted" a töltendő akkut ...
Szóval inkább ne általánosítsunk!
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, csak nekem nem az. Adott kettő darab 12 V ventilátor. Ezeket kellene úgy működtetni, hogy egyszer párhuzamosan, majd sorosan működtessem. Adott hozzá egy 3 állású kapcsoló is. A lábait megszámoztam, így tudom leírni hogyan kapcsol. 1 2 3 4 5 6 0 állás kikapcsolva 1 állás: 3-1 és 4-2 (külön vannak) van kapcsolatban 2 állás: 3-5 és 4-6 (külön vannak) van kapcsolatban Valamilyen megoldással kellene, olyat, hogy 1-es állásban sorosan, 2es állásban párhuzamosan kapcsolja a ventilátorokat. Minden építő jellegű választ köszönök szépen!
Hello! Remélem érthető.
Nagyon szépen köszönöm! Igen érthető.
Úgy tűnik, hogy újoncként még nem vagy képes elolvasni az üzeneteidet (amelyeket több napja küldtem neked...lehet, lemaradsz!)...
Sziasztok. Az alábbi képhez kapcsolódóan az lenne a kérdésem, hogy ha 32 Hz -es működési frekvenciát számolok, hogyan mutathat 68 Hz -et az oszcilloszkóp?
Hello! Valami el lett cseszve. A szkóp ábra valóan 68Hz-et mutat/mér, de az astabil 32Hz-en jár..
Vélhetően nem 1µF-os a kondi, hanem 470nF-os, mert akkor jön ki a 68Hz.. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
Szép napot kívánok mindenkinek.
Iskola-karbantartóként meggyűlt a bajom egy fénycső-típussal, és mivel a hiba tömegesen jelentkezik, széria-hibára gyanakszom. https://www.16amper.hu/delux-2d-28w-4pin-1800lm-perec-fenycso-del44...fD_BwE Ha új csövet rakok be a foglalatba, már az is túl sokáig villog mire végre égve marad. Ez hidegen akár fél perc is lehet. Idővel ez a "szórakozási" időtartam növekszik, míg végül már csak villog, nem marad begyújtva. Az armatúrán is 28W van feltüntetve, a fojtók gyáriak. Lehetséges, hogy a fojtó "gyenge"? És ha ez lenne a gond, akkor orvosolható ez valamiféle házilagos megoldással?
Gondolom nem trafós a fojtó, hanem elektronikus, és az halódik...
Trafós. És mint jeleztem nem egy darabról van szó, hanem tucatszám. Mind ugyanazt csinálja.
Szerezz valahonnan egy biztosan jó csövet és tedd be az egyik lámpába, amiben ez a széria szórakozott. Ha az a másik cső jól viselkedik, akkor valahogyan kifogtál egy szériahibát azoknál a csöveknél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |