Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kisütő ellenállás
Témaindító: Maverick91, idő: Aug 8, 2008
Témakörök:
sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy 12 voltnál, 2 db 2200 µF-os kondikhoz hány wattos és hány ohmos kisütő ellenállás kell párhuzamosan. köszi: Maverick
Nem kell túldimenzionálni Ha az áramkör egyébként nem süti ki a kondikat a táp levételét követően, de te mindenképp szeretnéd ezt elérni, akkor 1 kOhm-os ellenállással 3 másodperc körül kisül. Célszerű akkorát tenni, hogy ne fogyasszon sokat, teljesítményben pedig a 0.25 W-os is bőven sok.
A kisütésnél az un. időállandó T=R*C (ha az ellenállást Ohm-ban, a kapacitást Farad-ban helyettesíted be akkor az eredményt másodpercben kapod!) és kb. 3-5 T idő alatt sül ki! Az ellenállás teljesítménye pedig P=U*U/R ( Volt-ban és Ohm-ban!)!
Tehát pl. U=12V R= 1 kohm C= 2200 µF --> T= 2,2 s, P= 144 mW --> azaz 1 kohm-os ellenállással kb. 6-10 s alatt sül ki ( attól függ, hogy mennyire kell megközelíteni a nullát, de már 6 s múlva is jó lesz!) és az ellenállás 0,25W-os lehet! Steve
köszi, most nem a színpad, hanem a pont a tiétek, de hogy lehet pontot osztani?
Kissi kolléga lényegesen összeszedettebb hozzászólásánál rákattintasz az "Elfogadom megoldásnak" vagy ilyesmi nevű gombra (linkre), és ennyi
nem úgy osztani, hnem hogy neki is meg neked is 25-25 jusson
Szabad tenni állandó ellenállást egy tápkörbe (mindig az áramkör része, nem kapcsolt), amelynek célja az lenne, hogy a tápfeszültség megszüntetésekor kisüsse a feltöltött puffer kondikat, és ha igen, akkor mekkorát (Ohm és Watt)? 4 db 10000 µF kondiról lenne szó 50V-os áramkörben. Természetesen az is fontos lenne, hogy kíméletes legyen a kisütés, ne azonnali. A válaszokat előre is köszönöm!
Négy db. 1 W-os 500 kOhm bőven elég. Fogyasztása elhanyagolható és max. két perc (inkább kevesebb, becsült érték) alatt kisütik a kondenzátorokat.
U=50 V, R=500 kohm P=U*U/R=5 mW ( nem 1 W!), a rendszer időállandója T=R*C=5000s, azaz kb. 1,5 perc alatt csökken a feszültsége a 37 %-ára ( 18,5 V-ra!)!
1 W-os ellenállást inkább az átütési szilárdság miatt javasoltam. Egyébként igazad van, nem számoltam utána, ráadásul 50 kOhm-ot akartam írni. Igaz, így is kell kb. nyolc perc, veszteségekkel kevesebb.
Köszi, és persze mindegyikőtöknek. Feltétlen alkalmazni fogom a projektemhez.
És ugyanez a nem kapcsolt módszer megoldható kisebb pufferes tápkörnél is? Mondjuk max 2200 µF kapacítás esetén? 100 Ohm 2W-os ellenállásra gondoltam volna ez esetben. A csatlakozón ívhúzás jöhet létre lecsatlakoztatáskor, ezzel is számolnom kellene. Itt mondjuk indokolt lenne a gyorsabb kisütés. Köszönöm előre is a válaszokat!
A kisütő ellenállás csak akkor süti ki a kondenzátort, ha a készülék már nem kap áramot. A kapcsolás határozza meg, milyen ívoltást kell alkalmazni. Jobb és tartósabb, ha terhelés nélkül kapcsolod le az eszközt, pl. lekapcsolás előtt elektronikusan megszünteted a fogyazstását.
Rendben, köszi, akkor szerintem relés megoldás lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |