Fórum témák
» Több friss téma |
Ne akard kivenni a Hiren's CD-ből az XP-t, az úgy működik, a betöltődő menüből kell kiválasztani az XP-t és úgy betöltődik.
Konkrétabban miért is nem jó az idei HBCD...?
(miért ragaszkodsz az XP-hez?)
Sziasztok! Van egy Win7 oprendszerrel működő asztali gépem ami induláskor töbször kikapcsol ill. nem akar indulni, nem tud valami oknál fogva bebútolni. A Windows normál indítási parancs szöveg után nem sokkal kikapcsol de van amikor eljut az ikonok felrakásáig és azután kapcsol ki de eleddig ritkán jut el és kapcsol ki inkább a bebútoláskor történik a lekapcsolás ami után nem is lehet azonnal újra bekapcsolni a főkapcsolóval ha a tápegységet nem kapcsolom ki egy rövid időre majd vissza. A javítási kísérlet amit engedtem, hogy megpróbáljon a rendszer nem vezetett eredményre. Mi okozhatja ezt a tünetet? A segítséget előre is köszönöm.
Szia,
Ez hw hiba lesz. 1. Tápegység 2. Alaplap Annyit még meg kell próbálnod, hogy minden, nem alapvető eszközt kihúzol/lehúzol a gépből és úgy próbálod ki.
Szia! Ezt nem értem: "Ez hw hiba lesz." A tápegységre gondoltam én is első körben de nem olyan egyszerű azt sem kicserélnem, mert nem biztos, hogy ami rendelkezésemre áll az is jó e egyáltalán, évek óta nem volt beépítve sehova és csak 400W-os a gépbe meg 450W-os van most bent. Már amikor hozzám került ez a gép már akkor is (ha az emlékeim nem csalnak) mint ha ez lett volna akkoriban is megemlítve, hogy ezzel bajlódik de ezidáig nem sokat fodult elő a leállások sokasága. Onnan gondoltam a tápegységre, hogy azt a win nem tudja javítani, mert hogy a problémára nem talált megoldást az oprendszer amikor is próbálkozott a hibát kijavítani. Hát akkor először be kell szereznem egy jó tápot és azt kicserélve már többet fogok tudni, hogy az volt e a probléma.
hw=hardware. Ne cseszegesd szerencsétlen rendszert amíg a géped alig akar bekapcsolni. Olyat Windows rendszerhiba nehezen tud előidézni. Nem tudom milyen a konfigurációd, de nagy valószínűséggel mindegy, hogy 400 vagy 450W-os tápot használsz hozzá, főként, hogy ezek a számok a legtöbb tápnál inkább típusszámnak tekinthetőek mint teljesítménynek.
Ha nem egy gamer gépről beszélünk akkor jó eséllyel 150W alatt van a max teljesítményigénye. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2024
Volt régen ilyen kikapcsolgatós vírus is, de ez bármilyen live rendszerrel kipróbálható. Ha azzal is leáll akkor hardverhiba, ha viszont nem....
Nincsenek púpos kondik a tápban vagy az alaplapon?
Hardveres hibának tűnik. Szerezz valahonnan egy másik, biztosan működő tápot és azzal próbáld ki a gépet, valamint szemrevételezéssel állapítsd meg, hogy nem látszik-e pl. púpos kondenzátor vagy más rendellenesség az alaplapon.
Egy rendszerkonfigurációt leírhatnál ( proci, alaplap, RAM, HDD(k), egyéb nagy fogyasztó), és a táp konkrét típusa. De csak akkor, ha nem titkos.
Leírtad a hibás komponenst, amit nagy valószínűséggel cserélni kellene.
Idézet: „... lekapcsolás ami után nem is lehet azonnal újra bekapcsolni a főkapcsolóval ha a tápegységet nem kapcsolom ki egy rövid időre majd vissza...”
"Lekapcsolás ami után nem is lehet azonnal újra bekapcsolni a főkapcsolóval ha a tápegységet nem kapcsolom ki egy rövid időre majd vissza."
Tipikusan az 5VSB készenléti kör hibája. Érdemes cserélni a tápegységet vagy a benne lévő elkókat 50 volttól kezdődően lefelé. Gondolom már rendesen megnőtt az ESR-jük, de legalább a kapacitásuk viszont lecsökkent.
Szia! Nem titkos.
Szia! Most már egészen biztos, hogy a tápegységgel van a probléma, mert már egymást követően ugyanazt állapítjátok meg az általam leírtakról. A tápegységről nem tudok semmit, mert a gép nagyon be van épülve, nem egyszerű a kifordítása sem, hogy az oldallapot levéve leolvassam a típusát. Pedig muszály leszek ha segíteni szeretnék (mert szeretnék) autós vagy kazános kérdésekben, mert ezen a gépen vannak a hozzávalók és még sok más fontos lementett doku.
Igazából teljesen mindegy, hogy mi a tápegység típusa mert (hacsak nem valami prémium táp, akkor) 3-4 évesen már cserére érett (ha nagyon gyenge akkor meg már eleve, a gyárkapu vonalának átléptekor).
Szerk.: A képernyőfotó alapján, a gépben lévő többi hardver életkorából adódóan ez már egy többszörösen nyugdíjas korú táp lehet, ezért szívfájdalom nélkül elengedheted. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2024
Már két éve '"új'" gépem van, W11-gyel. Vele kaptam. Láttam, hogy időnként lassú az internet, de ráfogtam a szolgáltatóra. Vezetékes telefon mellett van netem, város szélén (világvégén). Nagyobb eső jön, 3-4 hónaponként teljesen elmegy, míg valamelyik oszlopon meg nem találják a beázást. Időnként takarítom a gépet, mert a felgyülemlő cache is le tudja lassítani. Nem használ.
Ma este elővettem a régóta pihenő Linuxos gépemet. (munkatársamé kimúlt, neki szánom) Nem akartam hinni a szememnek. Hasít a net, villanásként váltanak a képernyők. Mi történt? Visszafordulok a W11-es géphez, mááriis a meegszookoott laassúúsáág fogad. W11, HP alap, i7 4790, 16 GB RAM, 256 SSD. Linux - valamelyik legalább 2 évvel ezelőtti Ubuntu, i3 4160, 4 GB RAM, 2 GB Nvidia kártya, 1TB HDD. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2024
Win11-hez csak elsőre jó ötlet a 11 éves proci és a 5400 rpm hdd..
A dedikált VGA-s hardvergyorsítás elég sokat dob a böngésző sebességén.
Doky586: fordítva, mert SSD-n van neki a Win 11 és a Linux van a HDD-n, ha igaz.
Valamit elnéztél. SSD van a w11 gépen.
Amit el tudok képzelni a ram kevés neki. Valahogy úgy rémlik hogy a w11 16GB a minimum? win7 de i5 proci ha nem tévedek ez van a munka gépbe. De ezen is jól megy a net akadás nélkül.
4GB az a 16...
Bővebben: Link Sok mindent nem írt le. Pl. böngésző, hálókártya típus, illesztőprogram változat, vezetékes esetén - a hálózati sebesség automatikusan van-e meghatározva, stb. Nagyon nem mindegy, hogy milyen illesztőprogrammal van telepítve a hálókártya, engedve van-e, hogy a Windows frissítse, vagy sem (nem mindig jó ötlet ezt megengedni neki!).
Hasonló PC-m van, többnyire Win7 vagy egy régebbi XUbuntu fut rendszerként rajta. A böngésző villámgyors rajta. A Hiren's boot CD-n levő Win10-el próbáltam párszor, azzal is gyors.
Egyszóval ennek nem kellene lassúnak lennie, amit tehetsz az ügy érdekében: - reklámblokkoló (a reklámok is foglalnak sávszélességet, és néha komoly mennyiségű erőforrást is) jelenleg az ublock origin a leginkább ajánlott, simán mehet teljesen alap beállításokkal. - RAMdiszk sokat gyorsíthat a rendszeren, ha pl. a temp könyvtárat átrakod erre, esetleg a böngésző cache is átrakható erre. IMDISK ajánlott, ez csak annyi memóriát foglal le amennyi fájlt aktuálisan tárol. Tehát nyugodtan létrehozhatsz egy 8...10Gb-os ramdiszket, amikor nincs használva akkor memóriát sem foglal. Amikor pedig kihasználod, akkor egyes esetekben drasztikusan gyorsítja a működést. - ne tárold a sütiket hosszú ideig (nálam alap, hogy a böngésző bezárásakor törlődjenek) - alaposan válogasd meg hogy milyen szoftvereket telepítesz. Időnként készíts rendszervisszaállítási pontot - és amikor kell, akkor használd is. - víruskeresők sokat lassíthatnak a rendszeren (és a legtöbb elég ócska is), szerintem a M$ saját víruskeresője elegendő. Érdemes a windows tűzfalat is beállítgatni, én pl. elég sok alkalmazást nem engedek ki a netre... - torrentezésre használj másik eszközt (pl. NAS-t), az sokkal kisebb energiafogyasztással (és kevesebb erőforrással) megoldja a dolgot. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2024
Vírus szempontjából is érdemes átnézni a gépet. Jó pár évvel ezelőtt begyűjtöttem valami Bitcoin bányász férget. Borzalmasan terhelte a gépet. Nehéz volt megtalálni, mert akkor még nem mindegyik vírusirtó ismerte. Nehéz volt tőle megszabadulni is. Aztán volt olyan online rádió is, ami szintén be volt fertőzve. Ha nagyon terhelt a proci vagy a videókártya, akkor érdemes erre is gondolni.
először döntsd el, hogy maga a W11 a lassú, vagy a net maga, vagy a böngésző.
W11 lassulása látható, ha pl az ablakok előtűnése akad, de pl a többi program indulása is lassú. Ilyenkor én tényleg valami vírusra vagy hasonlóra gyanakodnék. Offline (esetleg linuxos) vírusdoktorokkal kisérletezz ez esetben, amik nem az egyébként is lassú W11-en futnak. A net lassúságát egy command promptban tudod ellenőrizni, kiválasztasz egy címet, és pingeled, megnézed mennyi a round-trip. Kicsit szofisztikáltabb lehet egy nyilvános torrent letöltése, pl az Ubuntunak vannak torrentes telepítői. Itt is meg tudod nézni, hogy maga a neted mennyire lassú. Ha lassabban töltődik le a torrent mint a linuxos gépen, akkor lehet esetleg a netkártya drivere is a ludas. Eddig el se kellett indítanod a böngésződet. Azaz igen, a torrent tracker meg kellett keresned, de utána be is zárhattad a böngésződet. Most jön a böngésző tesztje. https://szelessav.net elég jó eredményt szokott adni, de gyors eredményhez megteszi a fast.com is - vagy akármelyik speedtest amit szeretnél. Ezek UDP adatokat másolnak, kitöltik a lehetséges sávszélességedet. Ha ezek elég gyorsak, akkor a böngésződ lassult be valami miatt - telepíts fel egy bármi másikat, és teszteld.
Nekem a Microsoft 365 (államilag támogatott, minden általános iskolás gyereknek járó Win Office) okozott hasonló problémát, újra telepítettem, és feltettem még a LibreOffice-t is a gépre. Ez megoldotta a problémát.
Sziasztok,
Asztali PC-nkben a MSI GeForce GTX 1050 4GB GDDR5 128bit (GTX 1050 2GT OC) Videokártya elkezdett erősen zúgni. Ilyen. Levéve a ház oldalát a VGA ventillátor zúg nagyon, ha kézzel a közepét picit megnyomom akkor kis időre abbahagyja. Ki szeretném cserélni asap, mert a gép sokat kell mostanában, (napi több óra) és rém zavaró frekvencián nyekereg.... Alin meg ebayen már találtam volna de hosszú a szállítási idő 3-4-5 hét minimum... Addig nem bírjuk gyógyszerrel sem.. Gondoltam itt is rákérdezek hátha valakinek van ilyen, a venti lapát átmérő amúgy 75 mm. Reális áron vagy kicsit drágábban átvenném ha épp megválna valaki tőle. Köszönöm!
Nem én ragaszkodom hozzá, mint írtam.
De Xp sokkal kevesebb erőforrással is beéri, + sokkal gyorsabban is beindul mint a 10. Tehát felesleges a 10, ráadásul gyanítom némelyik ipari Pc meg sem eszi a 10-et, még ha live is.
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet valami, de miért is nem csinálsz az egész Hiren's boot CD-ből bootolható pendrive-ot ahelyett, hogy időt pocsékolsz az XP kiszedésére?
Akármennyire is ócsárolják, pl. a 10.6-oson van pár hasznos dolog, ami "retro" gépnél jól jöhet.
Mert egy 8Gb-os penre nem tudtam neki feltenni a W7, aW10 telepítőt és mellé még a HBCD-t is.
A Live Xp meg felfér még a két Win telepítő mellé. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |