Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendelés külföldről (eBay - Paypal)
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Lapozás: OK   253 / 254
(#) KBal76 válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Na ezt úgy kitakartad, hogy az adataidat simán elolvashatja bárki
(#) niedziela válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Itt szerintem veled együtt senki sem vám szakértö, föleg nem céges vásárlás esetében.
Szerintem a kérdéseiddwl a NAV-ot kellene megkeresned, ott hitelt érdemlöen kapsz infót a mi miért történtről.
Attól hogy az ebay pont után de, com, hu van nem afa és vam tekintetében nincs szerepe.
Reggel ránéztem egy vámos kogszanályra és a második mondat ugy szólt hogy cég nem veheti igenybe az ioss-t, azaz az afat itt jell megfizetned + a vámeljáráa dija ami a magánazemélyre vonatkozó eljárásnak kb a 10 szerese.
Pontos válasz a NAV- nál.
(#) Massawa válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Az Ebaynak nincs semilyen szerzödése az europai Vám meg Adohivatallal ezért az Ebayon csak a tájekozatlan rendel árut Kinábol vagy EN kivülröl, mikor ott van a TEMU, az ALI, a BANGGOOD az AMAZON meg a többiek. Ezeknek mind van szerzödése, azaz az onnan rendelt áru meg céges számlára is többnyire extra költség nélkül jön. Ezt a EBAY, ETSI meg többiek nem tudják.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2024
(#) Massawa válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Ha jol tudom csak a kezelesi költség. 5-10 euro között mozog és erre jön a vám költség, még 0%-s vám megállapitásáért is fizetni kell.
( egy japán barátom saját készitésü hat lapos naptárt küldött. Otthon is megfizették vele a vámkezelést, és nekem is itthon meg kellett mindent fizetni. Maximum lemondhattam volna a küldemenyröl.)
(#) klimas 56 válasza KBal76 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Például?
(#) klimas 56 válasza niedziela hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Hááát! Azért van jelentősége a .de a .com..... -nak! A .de-n szinte teljesen európai, európában működő eladókat takar és eddig soha nem kellett ezt a macerát végig csinálni. A .com-on kínai , ausztrál , kanadai székhelyű (?) eladókkal találkoztam, sőt olyan is akadt, aki 2 helyről is hirdetett. Legalább is azokban a témákban amiket keresgéltem és vettem.

Na mindegy, az egész paksaméta megy az elszámolásba, a könyvelőm majd intézi a többit.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2024
(#) niedziela válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 / 1
 
A számládból idézek

Ship From Country China
forditom: Szállítás Kínából

eBay acting as deemed reseller as per Art.14a of VAT Directive 2006/112/EC has accounted for any VAT due in accordance with the local VAT legislation.

forditom: Az eBay, amely a 2006/112/EK ÁFA-irányelv 14a. cikke értelmében tekintélyesnek tekintett viszonteladóként jár el, a helyi áfajogszabályoknak megfelelően elszámolt minden esedékes áfát.

--------------------NAV ------ Vám és ÁFA ---------------------------------
vámkezelés: Megbízásos postai vámkezelés 7500Ft

AFA: idézem az idevágó részt

*Tájékoztatjuk, hogy az Áfa törvény alapján (253/P. §, 12/B §. (2) aa) és ab)) nincs lehetőség az adószámmal rendelkező céges vállalkozások részére a távértékesítéssel érkező küldemények IOSS azonosító figyelembevételével történő szabadforgalomba bocsátására. Az erre vonatkozóan benyújtott import vámkezelési megbízásoknak nem tudunk eleget tenni, mert a vámeljárást kizárólag a vámhatóság által megállapított és közölt általános forgalmi adó befizetésével lehet elvégezni. A vásárláskor kifizetett adó összegének visszatérítésével kapcsolatban az internetes értékesítést végző platform illetékes.

Akkor neked 7500Ft + AFA

És még véletlenül sem európából vásároltál !
(#) klimas 56 válasza niedziela hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Üdv! Egy szó mint száz, befizettem , mérges vagyok, a könyvelőm elszámolja az összes kiadást. ...és ennyi , részemről lezártam a témát.
(#) cua válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 29, 2024 /
 
Ne legy merges, ez volt a tanulopenz. Legkozlebb mar tudni fogod. Nagyerteku cuccnal milyen jol jon majd ez a tapasztalat!
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2024 /
 
Ez azért is érdekes, mert én vettem az ebay-en 2-3 évvel ezelőtt egy műszert Japánból, az ára olyan 35 ezer Ft körül volt, és egy fityinget sem kellett a vételárra ráfizetni pluszban, gondolom nem mindegy, hogy ott hogy van feladva. Egyik délelőtt hozta a helyi postás, hogy itt a csomag. Ez is fura, mert ugye ők nem hoznak csomagot, azt a postafutár hozza, ők csak leveleket kézbesítenek. De amikor Bulgáriából rendeltem elektroncsövet az dettó ugyanígy jött meg, szürke műanyag csomag, és a kézbesítő hozta a levelekkel együtt.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2024 / 1
 
1. Az agymenés 2021 után kezdödött.
2. Csak az EUn kivüli eladokat érinti az ebayon.
3. Amikor kiválasztod az árut meg kell nézni ki árulja ( gyakran jol el van rejtve az ebayon). Ha már egy europai cég ( cim ) árulja, akkor az már vámkezelt. Sokan tartanak fenn konszignácios raktárakat a kikötök körül, igy onnan árulják a dolgokat. De fel is lehet venni a kapcsolatot az eladoval és rákérdezni.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Máj 30, 2024 /
 
Nalunk (NZ) maganszemelynek, muszaki cikknel $1000 alatt nincs vam, csak AFA, azt viszont ebay/amazon/ali automatikusan hozzarakja.
A vam is automatikusan megy (ha mar van ugyfelszama az embernek a hivatalnal), nincs semmi egyeb dija, online intezendo.
Ausztralia kivetel, onnan barmit/barmennyiert vettem sosem volt vam rajta.
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Máj 30, 2024 /
 
Ez volt az EUban is amig 2021-ben nem változtatták meg a törvényeket.

( persze ahhoz korábban a vám kezelendö árura egy vámszám is kellett, amit az itteni vámhivatalok a feladotól vártak el, ami viszont az USAban ismeretlen fogalom volt. Igy még a profi világban is gyakran hetekig tartott, amig meg tudtunk egyezni a vámhatosággal mikor milyen vámszám alatt vesse ki vámot s az AFAt. Nem volt egyszerü a dolog.)
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2024
(#) klimas 56 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2024 /
 
Hello! Bár megfogadtam ,hogy részemről lezárom a témát , de látom, előfordul anomália!
Ami Nálad is megtörtént , nálam is hasonló az eset. A posta bedobta a ládába borítékban, vagy be kellett menni a hivatalba és ott átvenni a nagyobbméretű és sokkal-sokkal nagyobb értékű csomagot, minden egyéb fizetés nélkül!! Csak a céges igazolásokat kellett bemutatni.
Fejlemény, a könyvelőm kiderítette 2x-s az áfa fizetés, ez jogszerűtlen. Valahol, gyanítom itthon, eltévesztettek valamit. A másik, a vámszabály szerint nem is kell/ett volna/ vámot fizetnem az Euro érték alapján. Ha a két összeget összeadom, már is elviselhetőbb a történet. A posta
díját inkább nem minősítem.....
(#) Massawa válasza klimas 56 hozzászólására (») Máj 30, 2024 / 1
 
Az a €150 vámhatár elvben 2021-ben megszünt és minden - nem személyes ( azaz nem a kofferben hozod) importot vámkezelni kell. ( ha az EUn kivülröl jön).
A dupla ÁFA fizetés csak ott jön szoba ahol nincs ilyen billaterális egyezmény van ( általában az EUn kivül nincs).
A baj azzal van ( még az EUn belül is), hogy az eladonak ilyen esetben a cimzett ország adohivatalába kell bejelenteni, hogy eladott valamit, és a célország AFÁját kell elszámolni. Ez sajnos sok helyen igen nagy adminisztrácioval jár ( a hazai AFAt visszaigényelni, hiszen exportot csinál, a külföldit meg elszámolni EUn belül is) igy nem akarják csinálni ( kis cégnek ez nem is nagyon éri meg, mert a törvényhozo bizonyos forgalomhoz kötötte) igy ugy adják el a portékát mintha a pulton adnák el ismeretlennek. Igy természetesen az ár tartalmazza a helyi AFÁt és a célországban ebböl az árbol számitják a vámot ( ha kell), de mindenképpen a helyi AFAt, (ha az EU kivüli országbol jött) . .
Azaz duplan fizeted.
(#) klimas 56 válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 4, 2024 / 2
 
Tisztelt Fórum!
Úgy tűnik , jogos volt a felháborodásom! A legújabb fejlemény, az Ebay visszatéríti a kifizetett mindenféle HÉA ,VAT pénzeket, nagyon korrekt eljárásban. Igazoltam az itthoni számlákkal a befizetéseket és postafordultával jött a válasz. Remélem tényleg visszafizetnek.
Végigolvasva a vámhivatal, egyébként teljesen korrekt tájékoztatását , ezeket az adókat/nevezzük így/ csak egyszer kell fizetni, ha az eladó rendelkezik IOSS(?) regisztrációval. Értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy az ominózus 2021 után az eladók fizetik ki a vevő országának a befizetett ilyen olyan adókat.
Szerintem itthon kissé túlbuzgók voltak, vámot pl. nem kellett volna fizetnem, a teljes érték 50 Euro alatti, az itthoni áfát sem kellett volna rátenni, hiszen egyszer már fizettem.
Azért nem olyan csillogó a történet. Mivel az Ebay térít , az az összeg kevesebb, mint az, amit itthon rátettek, de ezzel már nincs sem kedvem sem erőm foglakozni.
Legyen az esetem okulás másnak is ha cégesen vásárol és legyen hasonlóan szerencsés a végkifejlet.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2024
(#) niedziela válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 5, 2024 1 /
 
A magyar vámhatóság felé semmilyen felháborodásod nem volt valós, jogos...stb.
Még mindig forditva ülsz a lovon....
A NAV tájékoztat, bár csak akkor tud eleget tenni ennek a tájékoztatásnak ha az alany fogékony rá.

Idézet:
„A vásárláskor kifizetett adó összegének visszatérítésével kapcsolatban az internetes értékesítést végző platform illetékes.”
(#) klimas 56 válasza niedziela hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Nincs igazad! A kettős adóztatást tilalmáról hallottál már? Na mindegy, írkáljál csak ide okosakat , amúgy nem szoktam lovagolni...
(#) helektro hozzászólása Jún 5, 2024 /
 
Rendeltem aliról, a csomag értéke a szállítással együtt 7$ volt (cucc 3$, szállítás 4$). Nyomkövetős szállítást választottam. 1 hét alatt megkaptam.
De ami érdekes volt számomra. Hétfő délután érkezett az országba, estére a vámkezelése is megvolt.
Kedden délután látom, hogy a csomag a postához került. Az elmúlt 3 évben, mióta bevezették, hogy minden csomagra van áfa, azóta a postán keresztül soha nem jött csomagom, pedig rendeltem pár dolgot. Gondoltam, hogy most a posta le fog húzni 799Ft vámkezelési költséggel (de legalább vagy 399-el), meg esetleg az áfával is.
Erre ma csöngetnek délelőtt, egy postafutárként bemutatkozó srác a kezembenyomta a csomagot.
Nem igazán értettem, míg meg nem néztem a feladót: valami European Chinese trade Zrt. vagy mi a szösz adta fel (pontos nevet már nem tudok, mert kidobtam a borítékot).
Ez mostanában valami új dolog?
(#) Udvari Zsombor válasza helektro hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Elvileg megúszhatnak sok kellemetlenséget, ha EU-n belüli telephelyről küldik a termék(eke)t.
(Javítsatok ki, amennyiben rosszul tudnám.)
(#) klimas 56 válasza helektro hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Az ilyesmit nem értem én sem, nem mindig fizettettnek . Volt kb 2000 Ft-s tétel amire 550 Ft-t kellett fizetnem, volt ennél sokkal-sokkal nagyobb értékű csomag, azt símán bedobták a postaládába.
(#) elektroncso válasza helektro hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
A válasz nagyon egyszerű, az Alinak van szerződése az EU-val, az ott látott árak (amit kifizetsz) már tartalmazzák, a VÁM-ot, az ÁFÁt-t mindent, ezért nincs járulékos költség. Az E-baj-nak nincs ilyen szerződése ezért amit onnan rendelsz az nyűgös.
Én az idén 5-6 alkalommal rendeltem már az Aliról soha nem volt semmi VÁM-os probléma (ezeket a papírokat az Ali intézi, mire ideér a csomag Kínából addigra mindent lepapíroznak), hozta a postás (vagy valamelyik futárszolgálat) a csomagot átvettem és kész.

Múlt hét szerda este rendeltem a csomagot, tegnap késő délután kaptam a mailt az Alitól, hogy a csomag megékezett a célországba, ma reggel már hozta a postás.
A feladó nekem is Budapest volt amúgy, ők: European Chinese Supply Chain Zrt.
Ja az ingyen postás csomagom (4000Ft értékben) 50 000Ft-os értékbiztosítással volt feladva. A csomagot amúgy ténylegesen Kínából küldik, látszott a bárcán, hogy az ECSC csak felülcímkézte miután megérkezett Budapestre.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2024
(#) Massawa válasza klimas 56 hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Az Ali nem fizettet semmit. Már amikor megrendeled ott van az árnál az incl. VAT. Miután AFÁt /( VAT) csak a vám után lehet fizettetni igy alapbol az árban benne van az EU VAM is.
Es valoban nemcsak az Ali, de Banggood, Temu meg több más kinai eshop is megegyezett az EUval igy tölük mindent végleges áron kapsz, es nem kell utolag semmit fizetni. Ebbe kötött bele tavaly az osztrák kormány aki meg a csomagoloanyagok miatt is vámot rendelt el, igy kb 6 honapig nem szállitottak a kinaiak semmit a sogorekhoz, amiböl hatalmas botrány lett ( több mint 20 millio küldemény évente volt az átlag). Igy nagy csendben - a mai napig nincs semmi hivatalos info, de megint elindulhattak a küldemények Kinából.
Az EBAY strukturája nem ilyen, azaz ott minden elöfordulhat.
Késöbb jött az IOSS ami az angol meg talán USA importokra vonatkozik, de egyik ország sem vállalt semmi garanciát igy müködésképtelen a rendszer ( az IOSS csak kb 150 euroig könnyit az importon, azon felül nem, de tipikus europai rendszer elképzelhetetlen bürökrácia van mögötte.).
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Ismerősöm rendelt étterembe pár inox tálaló bográcsot.
Önmagában az EU nem segít...
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Nincs egyetlen Ebay részvényem se, így nincs okom védeni őket. De a tapasztalatom alapján (én csak itt vagyok regisztrálva), több tucat vásárlást követően, minden rendben van velük (remélem így is marad, mert várok néhány csomagot). Ők is beszedik amit kell, és utána hozza valaki, akinek már nem kell fizetni semmit.
Egyetlen szépséghiba a szállítási határidő, ami esetenként akár 2 hónap is lehet, viszont van amikor 1 hét alatt megjön.
(#) helektro válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Az addig rendben van. Eddig általába úgy kaptam a nyomkövetős csomagokat, hogy az Luxemburgban, Németországban, stb. lépett be az EU-ba, ott átcimkézték, és utána már mint EU-s csomag kaptam meg. Igaz nem a posta hozta, hanem egyéb cégeken keresztül kaptam meg.
Nekem az újdonságot az, hogy Magyarországon cimkézték át, mintha hazai feladású csomag lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2024
(#) helektro válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Elvileg ha EU-n kívülről jön a csomag, és a posta a kézbesítő cég, akkor a posta felszámít 399 (vagy 799) Ft vámolás költséget, függetlenül attól, hogy te az áfát kifizetted a vásárlásnál és nem kell vámot fizetned a csomag után.
Nekem az volt az újdonság, hogy Magyarországon címkézték át a csomagot.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2024
(#) cua válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 5, 2024 /
 
Nekem is hasonloan jok a tapasztalataim. 2002 ota hasznalom, azota egyetlen csomag sem tunt/veszett el. Olyan volt, hogy az oroszoktol 6 honapig jott, de az is ideert vegul
A kinai csomagok is egyre gyorsabban jonnek, ok is sokat fejlodtek logisztikaban.
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Jún 6, 2024 /
 
Idézet:
„Kinaiak fejlödtek a logisztikában”



A kinai már azt is tudja, amiröl az itteni postának fogalma sincs. Egy elkallodott csomagrol a posta hetekig nem tudott semmit sem mondani, csak azt, hogy a kinai cég mikor és hol adta fel. A reklamáciomra a kinai ceg küldött egy oldalas választ, ahol percre pontosan le volt irva a csomag utja ( természetesen az érzékeny adatok ki lettek hagyva, de azt is tudták, hogy melyik repülötéren ki vette a kezébe a csomagot és hol adta tovább).
A hab a tortán az volt amikor a csomag már itt volt az ajtoban a posta csomagkövetöje még mindig nem tudott rola, azt már nem kérdeztem, hogy akkor hogyan került az ajtom elé.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Jún 6, 2024 / 2
 
Ez nem kina erdeme (barmelyik csomagkuldo tudja a vilagon) hanem a magyar posta szegyene. Sajnos.
Következő: »»   253 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem