Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Cinema: Köszönöm a segítségét...Emlékezni fogok rá.
Sziasztok, hullik a hajam:
OpenOffice-ban doku kiszobrászkodása, a "kedves felhasználó" magasrendű szellemi képességei miatt a színeket nem elég kiírni, olyannak is kell lenni (lásd kép). Az a bajom, hogy pl. sárga a fehéren nem igazán látszik, ezért fekete alapot szeretnék, de csak oda, erre az egész sor olyan alapú lesz. Sülthal vagyok az OO-hoz, de egy kijelöl-háttérszín azért még megy (vagy mégsem). Hogy a csudában tudok csak egy kijelölt szó hátterét megváltoztatni? (szégyenlem magam, hamut szórok a fejemre..) Képen az eredmény...
LibreOffice-ban egyszerűen megcsináltam, OO nincs telepítve, megkérdeztem GPT-t.
Idézet: „ OpenOffice-ban egy szó háttérszínét hogyan lehet beállítani például feketére? A betű színe sárga. ChatGPT Az Apache OpenOffice Writer programban a szöveg háttérszínének és betűszínének beállítása a következőképpen történik: Szöveg kijelölése: Először jelöld ki azt a szót vagy szöveget, amelynek meg szeretnéd változtatni a háttérszínét és a betűszínét. Betűszín beállítása: Kattints a formázó eszköztáron a Betűszín gombra (amely egy "A" betűt mutat egy színnégyzettel). Válaszd ki a sárga színt a színpalettából. Háttérszín beállítása: Kattints a Formázás menüre a felső menüsorban. Válaszd ki a Karakter... menüpontot. A megjelenő Karakter ablakban kattints a Háttér fülre. Válaszd ki a fekete színt a színpalettából. Beállítások mentése: Kattints az OK gombra a változtatások mentéséhez. Ezzel a kijelölt szó háttérszíne feketére változik, és a betűszíne sárgára lesz állítva. ” Magam sem mondhattam volna szebben A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2024
Tényleg így (!) működik. Csak akkor mi a tö---nek van "háttérszín" ikon felül? (ami ezek szerint csak egész sorra vonatkozik, nem a kijelölt területre). Biztos az én logikám más... Köszi!
Jahh, azt már nem is említem, hogy a (piros+) feliratot, ha BOLD-ra változtatom, akkor a "+" jel nem vastagodik. Tudom, kukacos vagyok Mégegyszer köszi!
Idézet: „Sziasztok, hullik a hajam:” B6 vitamin hiány.
Humafolacid, receptre olcsóbb. Vagy már nem X-ekkel írható a kor)
Mondjuk ha lenne minek hullania, biztos.. Azért majd veszek 3 karton sört, abban van (kár, hogy pont a sörre vagyok allergiás...taknyom-nyálam összefolyik,. ha felbontanak egy sört előttem , persze csak a gagyi, ami tegnap még víz volt, az angol 1000Ft-os sörtől semmi bajom. Micsoda férfi..) (idézet: macskajaj)
Egy 80 literes Elektromos vízmelegítőben (bojler) mennyi idő alatt melegszik fel a víz 60°C-ra?
https://www.praktiker.hu/epites-felujitas/bojler-vizmelegito/bojler...317109
Ez pl. 1,5 kW, 65°-ra 4 óra, 60°-ra sacc 3,5 óra.
A fórum felső sorában: Segédprogramok -> Víz felfűtéséhez szükséges idő (Bővebben: Link)
Forr fül bakelit lapra rögzítéséhez milyen módszert szoktatok alkalmazni? Mini csavart nem tudom hol lehet egyáltalán kapni.
Ha nem tudjuk azt, hogy hány kW-os a fűtőszál, akkor nehéz kitalálni.
Azonban te is tudod, hogy 1kg (ami 1 liter) vizet melegítünk egy kcal hővel, akkor 1 celsius (vagy kelvin) fok "hőemelkedést" érünk el 1 másodprc alatt. 1 kCal az kb 4,2kW. Nem pontosan, de hozzávetőlegesen lehet vele számolni. Éx elég hozzávetőlegesen, hiszen a bojler hőszigetelését sem tudjuknpontosan, és a helyiség hőmérsékletét sem. Számít, hogy hány fokos víz jön fel (a hidroforból biztosan 15 fok körüli, mert mély a kút, és nálunk nincs sajnos hőforrás), a vízvezeték télen 5 fokos vizet is adhat. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
(Erre miét kaptam negatív reakciót? Nehez a fizika?)
Idézet: „1 kCal az kb 4,2kW.” A kilokalória az energia egy mértékegysége. A kilowattóra a teljesítmény mértékegysége. A kalória 1980. január 1-től törvényen kívüli mértékegység Magyarországon. Régen szokás volt a kiskalória "cal" mellett a nagykalória "Cal" használata, 1 Cal = 1000 cal összefüggéssel. A víz fajhője 4183 J/(kg·K). Hőmérséklet különbség 80 °C - 15 °C = 65 °C = 65 K. Tömeg 80 kg. Fűtőteljesítmény legyen 1500 watt. Idő = fajhő * hőmérséklet különbség * tömeg / fűtőteljesítmény = 4183 * 65 * 80 / 1500 másodperc = 14500 másodperc = 4 óra 1 perc 40 másodperc. Ahogy írtad, a hűlés miatt hatásfoknyival több. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Majd verem a fejetek (három hét múlva) fakanállal két tarjaszelet forgatása közben.
Attól még egy kilokalória pont annyit emel a víz hőmétsékletén, mint (közel, még mindig nem pontosan írom, de ezt előbb is megjegyeztem) 4,2 kW. Es egy szót sem ejtettem a kilowattóráról. Ami 3600-szor annyit melegítene, ha szóbahoztam volna.
Nem én soktam a kW-ot meg a kilowattórát össuetéveszteni. Én értem, hogy SI-n kívüli mértékegység, de viszonyításnak a vízmelegítéshez pláne pont jó. De csak ha akarja az ember. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Egyébként pont az előbb leírtam (csak valahogy kitörlődött), hog
-ha 15 fokos a vizem -80 literes a bojlerem -60 fokos vizet szeretnék -1kW-os a fűtőszálam, akkor körülbelül: 80X(60-15)X4,2 másodperc alatt érem el. Kar úgy renni, mintha én nem tudnám, fentebb leírtam az összefüggéseket is.
Köszönöm a hozzászólásokat.
A fizikát tudom, csak a gyakorlati tapasztalat lett volna érdekes. Idegen helyen bekapcsoltam a bojlert. Órák múlva is langyos vizet adott. Gondolom vízköves.
Valahányszor átszámoltam a kalóriát más mértékegységbe, nekem sosem jött ki watt. Leginkább joule-t kaptam.
■ https://hg9ieg.hu/szamolo/_sz/quantity.html?2024-06-25 E = 1 kcal,Cal ► mérnöki; pontos ► E = 4,1868 kJ ■ Én elhiszem, hogy erősen odagondolod a 4,2 kW teljesítményhez a másodpercet és 4,2 kWs energiára azaz 4,2 kJ energiára gondolsz, de következetesen azt írod, hogy 1 kilokalória energia egyenlő 4,2 kilowatt teljesítménnyel. Teljesen igazad van, valóban nem célszerű összetéveszteni a kW teljesítményt a kilowattóra energiával sem. Energia = teljesítmény * idő. A joule és a kalória az energia egy-egy mértékegysége. 1 cal = 4,1868 joule. 1 joule = 0,2388 cal. A watt a teljesítmény egy mértékegysége. A másodperc, perc, óra az idő néhány mértékegysége. A kalória nem lehet watt. A watt sem lehet kalória. Bár nyelvtanilag helyes és így nem ütközik a fórumszabályba. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Semmi baj. Lehet vitatni a helyénvalót egyfajta nyomásgyakorlásra.
Attól még a számítás egyezik (és én szóvá sem tettem, hogy te 80 fokra számoltál, ha 60 fokra számoltál volna, ahogyan a kérdés szólt, akkor látnád az egyezőséget) A lóról le lehet szállni időnként, és akkor a gyalogost is értjük, sőt, rájövünk, hogy igyanaz utat járjuk. Valójában te a kevésbé kézresőt favorizálod. Én az egyszerűbbet. A végeredmény is ugyanaz, és az enyém is helyes. Csak régebben így írták fel. És oly nagyon ne gyere a mérnöki, pontos, meg nyilacskákkal. Csa szórakozol, miközben jól tudod, hogy igazam van, jól számoltam. Csak véded a védenivalót. Szerintem ennyi erővel le is írhattad volna oly egyszerűen, mint én a számolást. Kevesebb hókuszpókusszsl. Egyébként mnyugger mindkettőnk számolását fejből tudja, oszt vagy jól szórakozolik, vagy jót szórakozik. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Idézet: „következetesen azt írod, hogy 1 kilokalória energia egyenlő 4,2 kilowatt teljesítménnyel.” Nem írtam. Következetesen azt írtam, hogy (majdnem) pontosan annyit melegít a vízen. Egy másodperc alatt 1 kg vízen 1 fokot. És ez akkor is alapvetés, ha kiugrunk az ablakon. És szerintam nem baj, ha ezt tudja az ember. Mint azt is, hogy mennyi egy tucat. Mert nemcsak az 1024-el kell hőzöngni.
Jó volt a halovány sejtés, hogy szívatsz.
A gyakorlati tapasztalat az, hogy pont annyi, amennyi. Így a leghelyesebb. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
Idézet: A kérdésedből arra lehetett következtetni, hogy nem.„A fizikát tudom” Idézet: Ebből pedig arra, hogy valóban nem tudod.„csak a gyakorlati tapasztalat lett volna érdekes.” Idézet: Nem jó következtetés. Ha vízköves, ad meleg vizet, legfeljebb felfűtés közben nagyon "sípol". Lehet kivezető cső, fűtőszál, hőkapcsoló, áramellátási hiba, meg még ami nem jut eszembe. „Idegen helyen bekapcsoltam a bojlert. Órák múlva is langyos vizet adott. Gondolom vízköves.”
Hogy én mekkora mázlista vagyok !!
Egyenesen Warren Buffett-től kaptam levelet, aki nagy jótevő a nagy bánat idején. Már nézem az örökbe fogadható kastélyok listáját, lesz miből felújítani. "Kedves nyertes! A nevem Warren E. Buffett, amerikai üzleti iparmágnás, befektető és filantróp vagyok. Én vagyok a világ legsikeresebb befektetője. Erősen hiszek az "életadásban". Van egy ötletem, amely soha nem változott a fejemben: hogy a vagyonát emberek megsegítésére kell fordítania, és úgy döntöttem, hogy {1 700 000 eurót} adományozok véletlenszerűen kiválasztott embereknek szerte a világon, egymillió-hétszázezer eurót. Ha megkapta ezt az e-mailt, szerencsésnek mondhatja magát, mert e-mail címét véletlenszerű online keresés során választották ki."
Warren Buffett üti az én egymillió dolláros nigériai hercegemet
Szívatásról szó nincs, de látom átment a dolog személyeskedésbe.
Ezért itt hagyjuk abba. Magamról annyit, hogy évekig energetikus voltam egy gyárban, ahol villany 2300KW/ó és gáz 2500m3/ó folyt a csövön. 80L-es bojlerrel nem volt még dolgom. Azt hittem lesz akinek napi gyakorlata van vele. Nem szócséplésre gondoltam. Köszönöm. ENNYI! VÉGE! |
Bejelentkezés
Hirdetés |