Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép kompresszor
 
Témaindító: niedziela, idő: Ápr 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 40
(#) VIM válasza Tududli hozzászólására (») Márc 9, 2024 /
 
Még mindig az a meglátásom, hogy az indító relé az behúzva marad és rajtahagyja a kondenzátort a segédfázison ezért az áramelvétel hosszabb ideig fennáll és a hővédelem kiold. A füstölgés pedig lehet, hogy a tekercsek valamelyike (talán a segédázisé) felmelegíti annyira az olajat, hogy az helyileg gőzölögni kezd ami kijön a csövön. Kösd le az indító kondenzátor egyik szálát a reléről és csak akkor érintsd oda egy szigetelt fogóval amikor indítasz az indítás idejére majd távolítsd el a mekötési ponttól. Ha így is beindul de melegszik, füstöl a motor akkor az már menetzárlatos lett. Esetleg kimérheted a kivezetéseket egymáshoz képest milyen értékeket mutat. A felső és jobb alsó kivezetése a kompresszornak a főfázis tekercs, a felső és a bal alsó a segédé. A relé az gravitációs működésű azaz az áramelvétel felrántja az érintkezőt majd amikor az lecsökken leesik és bontja a starter áramkörét.
(#) Tomi111 válasza Tududli hozzászólására (») Márc 9, 2024 /
 
Szia! Nem hinném, hogy a nem belevaló olajtól füstöl. Én évekig használtam hűtőkompresszort levegőt fújatni sima ( Fordba való) 5W-30-as motorolajjal. Semmi baja nem lett. Pedig volt rajta kb. 30-40 literes tartály és volt, hogy több, mint fél óráig is ment folyamatosan. Kézzel megfogva forró volt a háza, de nem füstölt sosem. ( eredeti üzemben is forró menet közben)
(#) Tududli válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2024 /
 
Kszönöm mindenkinek a választ! Valószínű a menetzárlat. Igen le van kötve a relé meg a kondi indítás után u.az a hiba. Lemérem ,majd megnézem a belét Kösz.....
(#) Tududli válasza VIM hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Lemértem kérdésem,hogy a mért adatok alapján jó vagy rossz.A folytonosság jó Kösz....
(#) VIM válasza Tududli hozzászólására (») Márc 11, 2024 /
 
Ha levetted a fedelét és kézzel könnyen forgatható a hajtás és fel tud pörögni a normál fordulatra akkor már csak az áramfelvételt lehetne még megvizsgálni, hogy az rendben van e. Az sokat elárul ha menetzárlatos lenne a motor. A főfázis és segéd ellenállása között nem szokott négyszeres lenni a különbség.
(#) Tududli válasza VIM hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Rendben, de ezek az adatok jók?
(#) vision61 válasza Tududli hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Szia!

Van ehhez hasonló hibátlan fejegységem, este megmérem az ellenállásértékeket.
(#) vision61 válasza Tududli hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Megmértem az enyémet, ami szintén 0,34kW-os, ha jól láttam, akkor a tiéd is. Az eredeti indítókondi 71 µf-os.
A tekercsek ellenállásai kb. azonosak, mint nálad, tehát szerintem nincs menetzárlatod:
6,2 - 5 Ω
20,8 - 19,2 Ω
26,1 - 24,2 Ω
(#) Tududli válasza vision61 hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Köszönöm.!Akkor keresem a hibát.
(#) kaqkk válasza vision61 hozzászólására (») Márc 16, 2024 /
 
Csak halkan megjegyzem menetzárlatot nem lehet kimérni ellenállásmérővel .
Ilyennel szokták
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2024
(#) vision61 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 16, 2024 / 1
 
Akkor én is csak halkan jegyezném meg, hogy semmi köze az általad linkelt eszköznek a szóban forgó kompresszorhoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2024
(#) kaqkk válasza vision61 hozzászólására (») Márc 16, 2024 /
 
A zárlatkeresés minden elektromotornál azonos metódus ha kompresszor ha mosógép az áldozat . És mint írtam egy ellenállás mérés nem mutatja ki a menetzárlatot .

Idézet:
„A tekercsek ellenállásai kb. azonosak, mint nálad, tehát szerintem nincs menetzárlatod:”
Erre reagáltam .
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2024
(#) Tududli válasza VIM hozzászólására (») Márc 22, 2024 /
 
Köszönöm! Szereztem még két kompresszort nos a hiba ugyanaz terhelés nélkül 1órát ment rákötöttem a tartályt 6 ra feltöltötte kattant egyet füstölt forró a teteje és megáll kihűl újra indul minden levan kötve csak a csupasz kivezetésre van kötve felső a fázis jobb a 0 ballal rövidre zár ée indul. az a bibi hogy mind a3 ugyanazt csinálja . az nem lehet h. mind rossz. Építettem 2 kompresszort és nem volt hiba pedig szemétből lett az egyik kompr. Kösz..Mérgemben már új komp.gondolkodom.
(#) VIM válasza Tududli hozzászólására (») Márc 22, 2024 / 1
 
Szerintem az lehet a "hiba", hogy a fejszelep(ek) nem viselik el a tartály nyomását azaz folyamatosan ráterhelődik ezekre és ezt nem viseli el a motor. Ha van külön beiktatva visszacsapó szelep akkor az nem zár le, ha pedig nincs akkor érdemes volna egyet betenni a nyomóágba. Ezt a nyomásemelkedés mértékéből lehet kikövetkeztetni, hogy a kompresszor nem tudja rövidebb idő alatt felpumpálni a tartályt, mint azt az előzőekben tette. Nem mindegy, hogy a tartály köbtartalmának vagy csak a visszacsapó szelepig tartó csőszakaszban lévő nyomásnak kell ellen tartani a dugattyúnak.
(#) Tududli válasza VIM hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Gondoltam én is de 2 24l tartályom van . arra nem hogy mind a kettő rossz. Köszönom megnézem.Nem gond hogy ennyit nyűglődöm?
(#) Peltár hozzászólása Kedd, 21:44 /
 
Szerbusztok!
Segítséget szeretnék kérni, nyolcvan éves szüleimnél 7 év probléma mentes működés után megadta magát a hűtő. Több kérdést is szeretnék majd feltenni, mert most már érdekelne. A lényeg, hogy a motor megy, itt a fórumon elolvastam 2017-től mostanig amit lehet, illetve youtube több hűtőgépszerelős videóját megnéztem, mert előtte majdnem nulla tapasztalatom volt.
Alkatrész ki és nagykereskedés, ami egyben Beko szakszerviz is, nem tud segíteni alkatrészben.
----
A készülék egy Beko márkájú alul fagyasztós, felül hűtős típus.
Beko CSA29032
Product number:7506620033
A kompresszor típusa: JIAXIPERA TB1112Y
Vonalkód: TB1112yR101702406 (R600a gáz)
C, S, R (M) a szokásos három pontos terminál, felül a közös, bal oldal az indító, jobb oldalon az üzemi csatlakozás. Itt az R helyett a M jelölést (Main) használják.
-------------------
Indító relé minden adata: JX TY-QZ-108-02
160920 J16
JX 05
B43-105
QJ
Ez egy minden egyben Klixon és PTC együtt.
--------
Indító kondenzátor, 60x30cm fehér, vezetékes, végén sarú
3MF +- 5% 450V~
SHB 50-60Hz
CBB65D 40/85/21
MKP-1
S3 40/85/21
HAOYE márka 161030136
----------
Szükségem lenne hozzá való gyári indító relére és indító kondenzátorra, vagy az ezeket megbízhatóan helyettesítő termékre, ami 100% biztonságos, mert ugye idős szülőknek lesz.
----
Amit szerény képességeim alapján sikerült, sarus vezeték, konnektor, csavarhúzó rövid teszt,
hogy a kompresszor működik e egyáltalán. Igen működik, előtte kimértem az ellenállásokat, néztem zárlatot, majd kétszer 5 percet járattam így. Nincs pénzünk új kompresszorra, relére, indító kondira és vezetékre, mert csak így egyben adták volna, + kiszállási díj, + beszerelés, és gázzal való feltöltés.
Nem érné meg a szülőknek. Na meg ha tudtak volna külön adni hozzá alkatrészt már menne.

----
Egyenlőre ennyi, nem mertem több adatot feltenni, de vannak. Köszönöm szépen a türelmet
Előre is köszönjük a segítséget.
Üdv
Peltár
(#) kaqkk válasza Peltár hozzászólására (») Sze, 4:55 /
 
Az indítórelé meg van égve ? Ha nincs akkor előfordulhat hogy elég csak a kondit cserélni , azt viszont bármelyik kisgépszervízben szivattyú kereskedésben kapsz . 450v 3mikrofarad értéket vegyél (a név-márka nem számít)
A hozzászólás módosítva: Sze, 4:55
(#) Peltár válasza kaqkk hozzászólására (») Sze, 12:19 /
 
Szia, köszönöm szépen hogy olvastad a problémát és válaszoltál is ilyen gyorsan.

Első körben mivel szülőké, és nem vagyok profi mint te, rögtön cseréltem volna, biztos ami biztos alapon, meg hát nyár van. Az általam régóta ismert és kedvelt Orczy áruház és egyben Beko szerviz
nem tud alkatrészt adni, se relét se indító kondit, se egyben az egészet vezetékezve.
Van az oldalukon vagy 30-40 fajta relé a Bekohoz, de sokhoz csak a cikkszám van írva, az hogy mihez jó, vagy fénykép, az sokhoz nincs. Ezért leveleztem velük, elméletileg ők meg a magyar márkakereskedéssel, vagy az Európai Bekoval, vagy senkivel, mert sok utánajárás, de az is lehet mivel elérhette a 10 évet nincs hozzá eredeti, a vele kompatibilis meg keresést igényel, sok idő
vagy mivel Romániában gyártották, de Ukránul van az adatlap nyelvezet, elhajtottak. Csak találgatok ez ügyben. Magyarországi vétel Solymári Auchan áruház, kb 7 éves, elméletileg vásárlástól számítva 10 év az alkatrész biztosítása, de hát nem minden van így mint azt tudjuk.
----
Az indítórelét ezt a fehéret, ami egyben van szerelve, az internet alapján kimértem, de mivel szakadást mutatott, S és C pontján mérve, szétszedtem. Ha kaptam volna rögtön új alkatrészeket, akkor is szétszedem, mert érdekel, ha már foglalkozni kell vele.
Nos ebben van az említett kis ptc korong ez a két érintkező között gazdagon lötyögött,
A PTC típusa A556 1626 az ellenállása elsőre 10 Ohm másodjára beállt 16,3 Ohm-ra. ez elméletileg jó is lehet. de ebben van egy kis trafó, hozzáforrasztva egy 3 lábú valamilyen Fet. A trafó lábain 5 Ohm ellenállást mértem, nincs szakadás, viszont a fet PTC felőli lába nem enged át semmit sem, ami vagy normális vagy nem. Tehát én indító relét azt biztos szeretnék másikat, ahogy mint írtad, kondi akármi is jó ami 450V és 3 mikrofarad, nekem a relé a problémás.
A relénél, a forrasztásoknál a trafó és fet lábainál kissé világos barna elszíneződés van, de ez lehet a forrasztó gyanta is akár, ami megolvadt. Nem vészes.
----------
Egyszerűen nem értem miért kell ennyi fajta relé, hogy a Beko 33 saját gyári reléje közül egy sem lenne jó ehhez a JIAXIPERA TB1112Y kompresszorhoz.
Ha tudsz mondani olyan típusokat, ami ezzel kompatibilis, vagy gyári, esetleg megbízható boltot is azt nagyon megköszönném. Egy fixpart.hu oldalt találtam még, de ott az indító reléhez, ami hűtőhöz van, azt írják, hogy fénycső indító, hát ha azt sem tudják milyen termék, mihez van az problémás számomra.

Elnézést ha sok voltam, de tényleg érdekel, (ha már mechanikai műszerész is vagyok)
hogy konkrétan ez a Beko CSA29032 fagyasztós hűtő miből áll és hogyan kéne működjön. A 80% választ már kikerestem, megvan, de az alkatrészek tömkelegét mint kompresszor, egyben indító relé, indító kondi, ezek kombinációja
mi mihez jó, mivel kombinálható az nekem magas. Na meg a cél hogy a szülők hűtője minél előbb menjen, lehetőleg 20e forintnál megálljon a költség.
Oké azt gondolom neked már a könyöködön jön ki.
Ha az esetleg segítség számodra hogy milyen relé jó hozzá ezt az adatlapot találtam, de csak törökül a gyártó prospektusa.
Köszi!

adatlap.png
    
(#) kaqkk válasza Peltár hozzászólására (») Sze, 16:08 /
 
(#) Peltár válasza kaqkk hozzászólására (») Sze, 16:17 /
 
Köszönöm szépen a tanácsot!
Már nézem is.
(#) Peltár válasza kaqkk hozzászólására (») Sze, 16:29 /
 
Még egy gyors kérdés, szerinted milyen márkát szabad mostanában vásárolni, ha ezt a Beko-t esetleg cserélni kellene, szintén alul fagyasztós, felül hűtős kategória és nem arany áron, nem ismerem a mai márkákat. Lehel azt igen , nekem Zanussi van. de az sem mai darab
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:30
(#) uniman válasza Peltár hozzászólására (») Sze, 18:15 /
 
Ugyan nem tőlem kérdezted...de Liebherr 10 évnyi teljes körű garanciával? 9 grammnyi aranyért? (De eladó a régebbi hűtőm 1,75 grammnyiért... )
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:46
Moderátor által szerkesztve
(#) kaqkk válasza Peltár hozzászólására (») Sze, 19:38 / 1
 
Szerintem nem az a lényeg hogy milyen márka , hanem hogy teljesen "elektronika mentes " legyen . Normál 3* os önleolvasztós , mechanikus termosztáttal . Imádom az elektronikát , de nem a hűtőben ...
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:39
(#) Peltár válasza kaqkk hozzászólására (») Sze, 23:07 /
 
Oké, egy konkrét típus, ami esetleg a szívedhez közel áll ebben a leosztásban?.
(#) Peltár válasza uniman hozzászólására (») Sze, 23:08 /
 
Hát aranyerem az van, ha az is szóba jöhet mint fizető eszköz.
(#) Peltár válasza uniman hozzászólására (») Sze, 23:25 /
 
A módosítást nem engedi csak rövid ideig
Hát aranyerem az van, ha az is szóba jöhet mint fizető eszköz.
Remélem LIEBHERR CBNsda 5753 Szabadonálló kombinált alulfagyasztós hűtőszekrény | NoFrost | BioFresh | 258/103 l | 201.5 cm magas | 59,7 cm széles | Silver ezt adod olcsón ) de van tényleg olcsóbb is de 80 éves szülőknek a faék egyszerű is jó Liebherr CT 2931-21 Felülfagyasztós kombinált hűtőszekrény, drágább kizárt.Na de küzdök a Bekoval indító relé és kondi első körben
A hozzászólás módosítva: Sze, 23:28
(#) kaqkk válasza Peltár hozzászólására (») Csü, 4:14 /
 
A zanussi - elektrolux nagyon sokáig vezető márka volt a piacon , jók is és talán még találsz köztük olyat amit nem tömtek meg elektronikával.
A hozzászólás módosítva: Csü, 4:15
(#) elactrofan válasza Peltár hozzászólására (») Csü, 7:03 /
 
Udv!

egy valamit nem értek ha a motor megy (ez alatt gondolom a kompresszort érted) akkor minek relé meg kondit cserélni?
(#) Peltár válasza kaqkk hozzászólására (») Csü, 10:01 /
 
Köszönöm szépen, a Zanussi hűtő volt, nekem az van most is, kompresszorom is van belőle, akkor majd ezt erőltetem a szülőknek, ha már nagyon nem bírnak majd magukkal.
(#) Peltár válasza elactrofan hozzászólására (») Csü, 10:21 /
 
Igen megy , de csak elektronika nélkül, a trükkös kipróbálós megoldással.
Rendes elektronika, védelem, kötelező, mert üzemszerűen rendesen használnák az idős szülők.
Magamnak mit barkácsolok az egy dolog, mindenki másnak csak biztonságosat.
Mivel nem építeni szeretnék, (nem is menne így fejből), nekem az lett volna a leggyorsabb ha beszaladok a boltba megveszem az indító relét, indító kondit, meg ha muszáj a hőszabályzó kapcsolót. Ez egy nap alatt megvan oda vissza a bolt és a berakás. A baj az hogy a gyári eredeti indító és kondi nem kapható a szakszerviz és alkatrészboltban. A hűtő kompresszora meg elektronikájával nem indul. Valószínű hogy az indító relében lévő PTC korong (A556 1626 TDK 16 Ohm ) erős lötyögése, nem érintkezése lehet a hiba, mert elégve nincs, az Ohmikus értékei pedig a gyári értéken vannak. + lehet indító kondi is mellé. Az indító relékből van amit kulturáltan szét lehet szedni, ez nem az. Magamnak akár meg is barkácsolnám, de szülőknek, másnak nem.
Oda csak új alkatrész. Na meg nyáron ugye a gyorsaság számít mert a kaja megromlik.
Télen nem lenne gond, de most megy ezerrel az alkatrész keresés.
Következő: »»   39 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem