Fórum témák
» Több friss téma |
Tessék mondani, az hogy van, hogy ez a nyomásmérő 0-8 bar közt lineáris, 8-17.5 bar közt meg exponenciális vagy milyen? Én azt hittem, ezek a bourdoncsöves nyomásmérők végig lineáris osztásúak.
Nos azt hiszem, valami hasonló lesz a megoldás.
Van is keleten egy olcsóbb fajta aprópénzért, meg egy drágább fajta beépített hőmérő szenzorral is. Öt perc keresés után találtam rájuk, nézelődök még egy kicsit, aztán rendelek valamit. Ui.: Nyertél egy "hangszórót". A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2024
Én nem látok nem lineáris "osztást", van ott az elkerülendő tartomány, ott már belső korlátozás, határoló lép életbe, még kibírja a műszer, de hamis kiértékelhetetlen értéket mutat
Akkor ha jól értem, 0-8 bar közt mutat pontos értéket, felette meg a "Retardált" tartományban nem mér megfelelően, mert fizikailag korlátozott a mutató mozgása?
Adatlapja van, paraméterekkel, pontossággal? A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2024
Szia,
Köszönöm a választ neked is.... Kérdésem inkább azért keletkezett, mert célom, hogy első lépésben a tetőtéri részt szeretném klimatizálni, és a meredek tető miatt csak két fal van ami nem tetősíkba esik, ott viszont szilikát a fal meg vasbeton a beton koszorú. Elég nagy ott a szélterhelés is, inkább statikai aggályom támadt, arról nem beszélve, hogy így nem lehet karbantartani a kültérit. Erre értettem hogy valójában sehol nincs jó helyen. De ha már sorokat pazaroltál rám, mikor szerencsésebb megrendelni a szerelést ősszel vagy inkább tavasszal? Ez inkább jövő évi projekt....
Nekem nincs...
Egy osztott klíma beltérijének melyik a jobb elhelyezési pozíciója a kültérinél fentebb, vagy lentebb?
Valamint az összekötő csővezeték lejtése szempontjából van e jelentősége? Mert ugyebár a beltéri egység beáramlásánál van a folyadék fázis, a kiáramlásánál meg a gőz fázis. A kültérinél meg fordítva, a beáramlásnál a gőz fázis, a kiáramlásnál meg a folyadék fázis. A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2024
A beltéri lehetőleg magasabbra kerüljön mint a kültéri .
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2024
Sziasztok.
Adott egy régi mobil split klíma nevezetesen BOSCH Mobil Split REKM 360 amiben a hűtőközeg R410A. Ha már úgy is cserélni/tölteni kell, a kérdésem az lenne, hogy ezt a hűtőközeget ki lehet cserélni természetes hűtőközeggel pl: R290, R744, R717? Köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2024
Abban az esetben ha ugyan az a cserelendo gaz osszetetele
Idézet: Tehát elég lettt volna egy szó : nem„Abban az esetben ha ugyan az a cserelendo gaz osszetetele” Van hogy lehet "gázt váltani" egy olajcserével de legtöbbször az üzemi nyomások nem engedik a váltást . A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2024
De az akkor úgy nem pont ellentétes azzal az elvvel, hogy a folyadéknak lefelé kell(ene) folyni?
Ha a beltéri van magasabban, akkor a beáramló folyadék fázisnak felfelé kell folynia.
Nincs különösebb jelentősége a megadott paraméterekn belül! A gyártó majdnem mindig megadja a szintkülönbséget és a távolságot. A kültéri töltete sok esetben elegendő a maximális csőhosszra.
Extrém esetekben lehet növelni a távolságot mindebféle hókuszpókusszal, akkor kellhet rátölteni plusz hűtőközeget. De ezt a manométer úgyis megmondja.
Ne eröltesd! Minden a 410A-ra van mértezve, ha nem azzal a közeggel üzemelteted akkor nem fogja az eredeti paramétereket hozni. Ha a kompresszor olaj elviseli a másik közeget, lehet vele játszani de szerintem csalódás lesz.....
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2024
Ezt itt elfelejtheted. A folyadék (ami nem teljesen folyadék halmazállapotú) elég brutális nyomással közlekedik a csőben. Alkalmasint 35-40 Bar nyomás is lehet a folyadékoldalon. Ez elegendő a magasság leküzdésére.
A folyadék fázis és a gőzfázis elnevezés igazából a hőcserélőben lejátszódó folyamatra érvényes, a csővezetékre nyomócső (vékonyabb) és szívócső (vastagabb) elnevezést szoktuk használni. Bár ki tudja? Manapság már minden (is ) át lett nevezve A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2024
Nem a hűtőközeggel van a gond , ha lejjebb van a beltéri mint a kültéri kiülhet benne a kompresszor olaj . A mostani keverékgázok nem oldják olyan jól az olajat mint a régi R22 .
Attól, hogy egy csőben nyomás van, de van alsó és felső pontja is, attól még a gravitáció ugyanúgy érvényes benne. Tehát ha ebben a csőben folyadék van, akkor is az alsó ponton fog összegyűlni, akárhány bar nyomás van benne. A felfelé áramlást nyilván a már elpárolgó gőz fogja megkezdeni.
A kompresszor, meg az expanziós szelep is a kültériben van, az a nagyobb nyomású oldal, de a beltéri alsó és felső pontja ugyanazon a nyomáson van, tehát a gravitáció is érvényes a benne lévő folyadék(ok)ra. De akkor ha jól érzem, itt a hangsúly a nem teljesen folyadék -on van. Tehát jól gondolom, hogy nem úgy kell elképzelni a belépő hűtőközeget az elpárologtatóba, mintha "víz folyna" befelé? Hanem inkább az is gőz fázisban van, de alacsonyabb nyomáson és hőmérsékleten? A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2024
Nem-nem !
Bővebben: Link Természetesen az alap kialakításhoz képest vannak, lehetnek eltérő megoldások pl. klímákban. Hiányozhatnak komponensek, mert nincs rájuk szükség. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2024
A linkben vonatkoztass el a két kompresszoros megoldástól.
Ez az alaphűtőkör igaz minden kompresszoros körre , a háztartási hűtőtől a MW-s ipari hűtőig bezárólag. Nem igaz az adszorpciós hűtésre, az más világ.......
Hahó.
Lehet láma kérdés de az alábbi két régi bosch mobil illetve mobil split készülékekben lehet hűtőközeget cserélni ha pl elszivárgott a gáz vagy nem megfelelően hűt? Természetesen azzal a gázzal értem ami eredetileg is benne van. Érdemes foglalkozni velük? https://media3.bosch-home.com/Documents/5401000440_B.pdf https://media3.bosch-home.com/Documents/1522130161_A.pdf
Szia! Persze,hogy lehet. de inkább a kompresszor és a ventik kondenzátorát ellenőrizzed mert más nemigen szokott elromlani benne. Na meg egy nagytakarítás.
Szia! Igazad van , első a takarítás!!
A második ,a térdre-imára / Dobó István után szabadon/ ha mindkettő külső kondenzártoros, mint a jobb oldali képen, akkor a flexi cső okozhat problémát. A képek alapján jó állapotúnak tűnnek, legyen szerencséd és ne legyen baj velük. A bennük lévő hűtőközeg típusát valahol az adattáblán meg kell találni, bízzunk benne, hogy nem a tiltott közeg a töltet.
Köszi szépen. Azért kérdeztem mert valahol olvastam, hogy a mobil klímáknak nem nagyon van feltöltésre alkalmas csonk/szelep6csatlakozás kialakítva.
Szia. Az egyiben R407C van a másikban R410A.
A 410-s barátságosabb mint a másik, azt nagyon utáltam ....
Biztos hogy a gyárban hagytak valami csonkot a feltöltésnél, ezt meg lehet bütykölni egy tűszeleppel. Olyan mint a splitklímáknál van , olyan valóban nincs a mobilokban. A gyári csonk 4-6mm-s csődarabka elnyomva, forrasztva. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2024
Olvasgattam angol oldalakon, hogy már az R410A helyett is fejlesztetnének valamit ami jobb, gazdaságosabb, környezetkímélőbb de egyenlőre még csak fejlesztés van.
Van már, az R32 a mostani "menő" hűtőközeg. Természetesen ennek is meg vannak a nyűgjei, adott koncentrációban tűzveszélyes.
NEM KELL MEGIJEDNI! Az otthoni, mostanában beüzemelt gépekben nincs annyi!!!! Amúgy ez is tartalmaz 410A-t , a nyomások hasonlóak mint a 410A-nál. Mindig van valami fejlesztés.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Lg klímához keresek programot a kültéri egységhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |