Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 102
(#) StMiklos válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 20:11 /

Szevasz!

Olvasva kérdésed csak kíváncsiságból kezdtem keresni PFC áramkört, annyit tudtam, hogy zavarszűréssel kapcsolatos.
Klímát is láttam persze, de ez a része kiesett eddig.
Itt egy cikk a PFC-ről : https://gamepod.hu/teszt/amit_a_pfc-rol_tudni_erdemes/teljes.html
És a cikkben hivatkozás egy PFC kapcsolásra:
https://public.bn.files.1drv.com/y4p0pwvBF3p2bX1iLp4yU0DM7BCvNaYLXL...663822
Egy "reaktor" van a kültériben.
Talán ezt lekövetve "fellelhető" a kondenzátor.
Szerintem a kültériben van..

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:14
(#) elektroncso válasza StMiklos hozzászólására (») Szo, 20:21 /

Közben átvizsgáltam a panelt. Sajnos a helyzet sokkal bonyolultabb. Ebben a "legnagyobb testvérben" már nem passzív (kondenzátor+tekercs) a PFC hanem aktív PFC van, mégpedig egy R2A20132 típusú IC képében. Most az ezt körítő alkatrészeket méregetem át, de egyenlőre semmi gyanús. Az elég érdekes, hogy a két IGBT-nek egy áramfigyelő ellenállása van, ellenben a gyári ajánlással ahol külön külön van (az OCP lábak össze vannak kötve).
Még tanulmányozom az adatlapot meg a NYÁK-ot.

U.i.: Szerencsére tudom mi a PFC annak nem kellett utánajárnom.
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:22
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Vas, 17:40 /

Táp alá tettem a panelt, megvan minden feszültség, az adatlap alapján átmérve a PFC IC környezetét nem látok problémát. Tápja megvan, referencia feszültség tűrésen belül stb.
A PFC után a nagy áramú DC körben is beáll a feszültség 310V körülire, ami rendben is van (ha hibát detektálna akkor elvileg tiltja a kimenetet). Most az lesz, hogy vissza lesz szerelve a helyére és meg lesz nézve, hogy működik-e vagy még mindig hibát dob (volt egy két gyanús forrasztás a PFC körben azokat átforrasztottam, lehet ott volt a gond). Ha hibát dob akkor a helyszínen méregetek még, hogy mi lehet a gondja (hibakódtól függően). Két azonos klíma van felszerelve (a másik működik), azonos fázison vannak, szóval a hálózati feszültség hibát kizárnám (annó én voltam a villanyszerelő).
Sajnos a tulaj nem tudja, hogy a klímások milyen vizsgálatokat végeztek amiből a vezérlőpanel hibát megállapították.
Ha lesz folytatás jelenkezem.

U.i.: Volt aki kért privátban képet a panelről, hamarosan teszek fel, csak most éppen vacsorát készítek magamnak és már forr a víz.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Vas, 19:09 /

Közben privátban kaptam egy üzenetet, hogy a 310V kevés, 400V körül kéne lennie és ez arra utal hogy nem megy a PFC kör. Méregettem még egy kicsit, és a fura, hogy a FB+ lábon 0V-ot mérek az FB- -on meg 2V-ot (GND-hez képest). Ez a két láb egy hibajel erősítőre csatlakozik az IC blokkvázlata szerint aminek a kimenete a COMP láb, ezen 0,32V-ot mérek ami nem jó, itt szerintem 2V-nak kéne lennie.
A FB+ láb az a mikrokontrollerből érkezik amit nem teljesen értek, hogy miért ennek elvileg a referenciából leosztott jelnek kéne lennie, bár lehet, hogy a kontrollet állítaná elő ezt a feszültséget, ha igen akkor gond van, mert valamiért nem teszi.
Bár a hibajel erősítőnek akkor is működnie kéne, ebből gyanús hogy IC csere lesz.

R2A20132 adatlap
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:11
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Vas, 21:36 /

Nagyon úgy néz ki, hogy a hibajel erősítő nem működik más problémát nem találok. Arra gondoltam mielőtt új IC-t rendelünk, hogy kívülről megpatkolnám egy műveleti erősítővel (rail to rail) a belső hibajel erősítőt, kérdés az hogy működhet-e.
Remélem nem csak magammal írogatok.
Következő: »»   102 / 102
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem