Fórum témák
» Több friss téma |
Amit eddig próbáltál, az nem sok (betetted egy régi gépbe, ami elsőre nem látta meg). Ezután lemondani róla elég nagy lazaság.
- Próbáld a hátulján levő ábrák alapján minimum 3 állást (M/S/CS) végig. - Próbáld csak tápra dugni, hogy felpörög és a szokásos önteszteket elvégzi-e. - Próbálj meg egy másik kábelt is (remélhetőleg 80 eres kábellel próbálod). - Próbálj szerezni egy USB/PATA konvertert, hogy mostani gépen is tudd tesztelni. - Nézz szét a padláson, egy kicsit frissebb konfigos gépet keress (..ismeretségi körben). Pl. nekem az első i5-ös gépemben még volt PATA vezérlő, tehát nem kell az őskorig visszamenni. Vagy: - Add valakinek oda aki ezeket végig csinálja helyetted, esetleg hajlandó többre is.
Szia!
Master, Slave és jumpi nélkül is próbáltam... Semmi.
Szia!
Lásd az előző hszt-t! Mint írtam Slave állásba jumperelve egy másik Hdd-t kezel a gép ugyanazzal a kábellel, ugyanarról a tápcsatiról. A gépen Win7 fut. Haverság ide vagy oda miért vegyek cuccot ha nekem nincs rá szükségem? A haver meg ugyanúgy (sőt inkább ő) elviheti a kütyüjét egy adatmentéssel foglalkozó szakihoz. Csak ötletet kértem, hogy esetleg mivel próbálkozhatnék, még (külön beruházás nélkül).
Felpörögni felpörög? Melyik részére dugtad az IDE kábelnek? CS (Cable Select) módban is próbáltad? Az alaplap IDE vezérlője milyen módban van: legacy vagy enhanced?
Szerk.: Most látom amit a többiek írtak. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
Tippeket kért, és kapott is, csak mintha rosszul viselné. Biztos a nagy hőség az oka.
Igen látom és jókat írtatok. Egyedül az USB-s adapterrel nem értek egyet mert többféle anomáliát is képesek okozni.
Szia!
Írtam már hogy ugyanoda csatlakoztattam, ahonnan egy 200Gb-s Samsung hibátlanul működik. Ez egy néha használt gép fix Master HDD-vel, telepített Win7-el. Az optikai egységről húztam le a csatlakozót és a tápot. Ha ezzel az egyik winyó megy, a másik meg nem... Szóval szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni. Ez már a haver problémája.
Értem.
Egyet árulj el: DiamondMax Plus 9, Calypso III alaplapos? A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
Nem a hőség, csak ha ilyet látok egy szoftverfejlesztőtől:
Próbáld csak tápra dugni, hogy felpörög és a szokásos önteszteket elvégzi-e. Mégis hogy tudjam adatkábel nélkül hogy öntesztel, vagy önkielégít? Már bocs!
Fülre. Remélem nem vagy nagyothalló.
Ez esetben hallani hogy a lemez felpörög és darál a fej egy két másodpercig, ekkor bekalibrálja magát (elég nagy a hôfüggése ezeknek, így induláskor és nagyobb hőingadozáskor is így tesznek). És igen, ezt pusztán a táp megkapásakor megteszik, anélkül hogy az adatkábelre rádugnád. u.i.: Ha nem pörög fel, vagy felpörög-elenged, vagy folyamatosan kattog a fej akkor nyilván elektronikai gond van. Ha az első eset áll fent (azaz felpörög, kicsit darál és utána csend van, de ha megfogod a szélét érzed hogy üzemel) akkor kipipálható a gondok nagy része, lehet csak a gép nem ismerte fel, alább is írt BIOS beállítási gond miatt. A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
"Mégis hogy tudjam adatkábel nélkül hogy öntesztel, vagy önkielégít?"
Ha felpörög és normális hangja van (nem kattog, csikorog, sípol, stb), akkor túljutott a hardver teszteken.
Maxtor DiamondMax Plus 9
80GB ATA/133 HDD 301862101 CALYPSO/KOI P/THERM
OK!
Így már érthető. Mindjárt összerakom megnt a cuccot és írok.
Ez meg se nyikkan... A kezemben tartottam és füleltem.
Se rezgés, se hang. Döglött elektronika?
Elsőre nyilván nem jelent jót, ha nem mutat életjelet. Én ugyan nem értek a javításukhoz (de img fórumtársunk igen), lehet csak valami korlátozó/védő alkatrész van elszállva. Nem hinném hogy meg tudod javítani (ahogyan én se állnék neki hasonló helyzetben). Nagy felelőtlenség a tulaj részéről, hogyha kizárólag ezen dédelgetett családi fotók vesztek oda.
Szerencsémre nem sok igazán hibás HDD-vel futottam össze. Mintha pár ekkora Maxtor 80-as (meg 20-40-es) HDD-t kikukáztam volna idén (saját régieket). Nem gondoltam hogy lenne ma értéke, vagy realitása a javításuknak, de ezek szerint... Jártam bő húsz éve hasonló helyzetben, ott csak a FAT tábla volt elromolva, kiderült hogy a HDD tele van házi "svédtornás" felvételekkel. Helyrepofoztam (fogalmam nincs már mivel) a fájlrendszert, és visszaadtam hogy próbálja megint, mert nekem felismerte a gép, tehát csak érintkezési hiba lehet.
Ezért kérdeztem, hogy egyáltalán felpörög-e.
Az előerősítő épségét multiméterrel ellenőrizheted (dióda állásban) a HDA csatlakozón, a PCB leszerelése után. A piros (+) mérőfejet tedd a GND-re, a feketével (-) pedig mérsz, először a -5V-os lábon. Ha a multiméter a végtelentől eltérő értéket mutat, akkor az előerősítő elfüstölt. Ha 1.000 alatti értéket kapsz, akkor ha kipróbálod egy másik alaplappal az is valószínűleg azonnal megsül, mert a preamp permanens zárlatban van. Remélem, hogy nem esik szét a "rajz", a soreleji számokat ne vedd figyelembe:
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
Kösz,de ebbe már nem megyek bele. Ezt meghagyom Neked.
Ha arról van szó összerakok és installálok egy gépet, de nem javítom. Se szemem,se idegrendszerem mákszemnyi alkatrészekhez és hajszál vezetékezéshez. A csatlakozók forrasztásait átnéztem és kerestem égett alkatrészeket úgy hogy két szemüveget tettem fel (3,5+2,5 dioptriásat) hiába. Tovább nem megyek. Kösz a segítséget mindkettőtöknek! Szép estét: Laci
Jól gondoltad, csak én fordítva: ha a preamp megúszta, akkor megmérhette volna a TVS-t is, mert úgy már van értelme tovább menni.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2024
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. Sajnos egy rossz tápkábel miatt tönkretettem a 4TB WD HDD-m elektronikáját. Aliexpress-ről rendeltem egy ugyanolyat azonban azt irják van rajta bios chip amit ki kell cserélni a régi bios chip-el mert az OS nem fogja ugy felismerni ha csak simán rácsavarozom az uj circuit boardot. https://www.aliexpress.com/item/1005005073541852.html Multimeterrel kiméregettem, a sata power után azonnal következő két 0 ohm-os ellenálásból az egyik biztosan rossz, lehet hogy csak ennyivel javitható a circuit, talán valamilyen biztositékként voltak berakva tulfesz ellen, nem tudom. Nem nagyon van rutinom / kézügyességem ilyen kisméretű smd chipet rendesen átforrasztani, igy érdeklődnék, hogy tudotok e innen forumrol ajánlani valakit aki ilyen kisebb munkát is elvállalna. Vagy ismerős műszerészt aki sok ilyet csinál. Előre is köszönöm üdv
Szia!
Kezdésként ne félj elárulni a HDD pontos típusszámát (pl.: WD40EDAZ-11SLVB0) és a PCB board ID-t (pl.: 2060-810011-001 REV P1)! A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2024
Egyébként felesleges volt elektronikát rendelned mert ha szerencséd van akkor a TVS dióda rendeltetésszerűen zárlatba vágta magát ahogy kell és megvédte az utána lévő alkatrészeket.
Szia!
WD40EFRX PCB ID: 2060-771945-002 REV A
Hát, szeretnék biztosra menni amennyire lehet. Mint utolsó lehetőség az "otthoni" szervizeléshez. De mindkét esetben kelleni fog valaki aki rendesen atforrasztja.
Ha gondolod tudok segíteni a hibakeresésben és amennyiben csak annyi a baja akkor magad is megcsinálhatod, nem kell neki nagy feneket keríteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2024
Persze, természetesen nem ingyen kérnék semmit sem. Bevinném személyesen, merrefele van a szerviz?
- Az 5 voltos tápvonalon az R43 és R67, 0 ohmos ellenállások közül szakadt valamelyik, valamint az R85 és R88 közt merőlegesen álló kondenzátor, illetve a D3 TVS dióda ment zárlatba?
- GND felé (oda tedd a piros szondát) mennyi az ellenállás az 5V vonalon, a TVS katódjánál? Jó TVS-el, amin záró irányban 490 mV körül esik, 3 kOhm körüli értéket kellene kapjál. - A 12 voltos tápvonalon az R60 és R64, 0 ohmos, és az R90 ellenállások közül szakadt valamelyik, valamint a D4 TVS dióda, illetve esetleg a C81 kondenzátor ment zárlatba? - GND felé (oda tedd a piros szondát) mennyi az ellenállás a 12V vonalon, a TVS katódjánál? Jó TVS-el, amin záró irányban 600 mV körül esik, 140 kOhm körüli értéket kellene kapjál. A J1 érintkezősor 1-es és 3-as lábán mekkora ellenállást mérsz a föld felé?
Szia! Az a helyzet, hogy nem igazán találok pár a komponenst amelyekre hivatkozol De próbálom megválaszolni.
Nálam igy néz ki a circuit board (csatolva) "Az 5 voltos tápvonalon az R43 és R67, 0 ohmos ellenállások közül szakadt valamelyik, valamint az R85 és R88 közt merőlegesen álló kondenzátor, illetve a D3 TVS dióda ment zárlatba?" Az R43 teljesen szakadt. Az R67-et nem találom,de a közvetlen mellette lévő jó. az alattuk lévő capacitor-ra nem jelez a szakadásmérő. A D3 dióda mindkét irányba vezet, mellette az ID4 egyikbe sem(mindegy hogy teszem a szakadásmérőt, süket) - GND felé (oda tedd a piros szondát) mennyi az ellenállás az 5V vonalon, a TVS katódjánál? Jó TVS-el, amin záró irányban 490 mV körül esik, 3 kOhm körüli értéket kellene kapjál. D3nál semmit, D4nél 0.8Kohm - A 12 voltos tápvonalon az R60 és R64, 0 ohmos, és az R90 ellenállások közül szakadt valamelyik, valamint a D4 TVS dióda, illetve esetleg a C81 kondenzátor ment zárlatba? Az R60 nem szakadt. Az R64et nem találom R90 jó(kb 1 ohm) a D4 dióda mindkét irányba teljesen süket. C81 teljesen süket(gondolom ennél igy a jó ha nincs zár) A J1 érintkezősor 1-es és 3-as lábán mekkora ellenállást mérsz a föld felé? 28kOhm A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2024
Elnézést, én néztem el mert egy 2060-771945-001-et vettem elő és mértem meg.
Forraszd le a D3-at és az R43-at a panelről (ez utóbbit átkötheted egy vezetékszállal vagy ón cseppel), majd mérd meg az ellenállást a GND felé a levett TVS katódjánál: most mennyi? "A J1 érintkezősor 1-es és 3-as lábán mekkora ellenállást mérsz a föld felé? 28kOhm" Mindkettőn? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |