Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HiFi javítás
Lapozás: OK   69 / 70
(#) GARFIELD13 válasza Kolti0 hozzászólására (») Dec 2, 2023 /

Szia!
Hét elvileg szabvány 3,5 alj és csatlakozó, így illene passzolnia.
A center előoldalán van fejhallgató csatlakozó, oda próbáld meg bedugni a kábel végét.
Ha oda rendben belemegy, akkor a kábelcsatlakozó része OK.
A telefonnak van esetleg gyári vezetékes fülhallgatója? Ha igen, akkor azt kellene a telefonba belepróbálni, hogy az mennyire dugható bele.
Így megállapítható, hogy melyik oldalon van a probléma.
A hangerőnél figyelj arra, hogy a telefon és a center hangerő szabályozó az sorban kötött, így először a telefonon állítsd be, hogy mekkora legyen az onnan kimenő jel, majd utána a centerrel a hangerőt. A lényeg, hogy ne vezéreld túl, bár azt nem tudom, hogy a telefon mekkora jelszintet tud a jack csatlakozón kiadni.
Üdv.
(#) LaceK_85 hozzászólása Jan 16, 2024 /

Sziasztok!
Még kezdő vagyok a témában.
Van egy Panasonic SA-AK45 hifim, sajnos nem működik a CD váltó és ki sem adja a tálcát. Ennek mi javítási folyamata, gondolom szét kell szedni kitakarítani, meg szíjat cserélni, de erről nem láttam videót/leírást sehol. Ebbe való szíjat hol kapok?
Ezen kívül a VFD kijelző elég halvány, kb 10 évet volt használva. Normális, hogy ennyire elgyengült? Ilyet hol tudok esetleg szerezni?
A CD-s hibajelenség videón: https://youtu.be/V1uJVqCmybs (itt nem látszik halványnak a kijelző, de a valóságban az)

Ezen kívül a magnó része csak egyik irányba játszik le, csévélés nem működik. Itt gondolom szíj csere játszik, ilyen szíjat hol tudok venni?

Van egy SA-AK17 hifim is, ennek a magnó része szintén hasonlóan hibás, CD-t ha akadozva is lejátszik. Gondolom itt csak tisztítani kell. Viszont ennek fényes a kijelzője, ez már nem VFD?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2024
(#) Massawa válasza LaceK_85 hozzászólására (») Jan 16, 2024 / 2

Ez igy érett a selejtezésre.
Sajnos a VFD-k alaptulajdonsága az elhalványosodás. Nem lehet vele semmit kezdeni, és helyettesiteni sem igen lehet ( mert nincs mivel).
(#) LaceK_85 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 16, 2024 /

Akkor ameddig bírja használom AUX-on lebontani a telken a kisházat (), az AK17-et meg megpróbálom otthon helyrehozni.
(#) norbert1980 hozzászólása Jan 27, 2024 / 1

Sziasztok.

Harman kardon avr 370 erősítő hdmi kimenetén megszűnt a kép. A két kiment közül az egyik 3 éve "elköszönt". A másik évekig jó volt,de most feladta. Tapasztalata van valakinek hasonló hibával kapcsolatban?

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2024
(#) antracit hozzászólása Feb 2, 2024 /

Tanácsot kérek:
Van egy SAMSUNG SCM-6550 tipusú tornyom. Tönkrement a cd lejátszójában a fej. Át lehet-e alakítani úgy, hogy pendriv-ról MP3 formátumot le tudjon játszani? Eredetileg cd-ről tudta. Sajnos kapcsolási rajzom nincs. Mivel javítani szeretném a dinamikáját (30 éves... elkok cseréje) keresem a kapcsolási rajzát. A márkaszervizük rövid úton elhajtott. Írtam a vevőszolgálatuknak, eddig nem válaszolt. A neten egy adathalász gyanús oldalt találtam, köszönöm inkább nem... Várom a tájékozottabbak véleményét.
(#) kadarist válasza antracit hozzászólására (») Feb 2, 2024 / 1

Szia!
Nem lehet átalakítani, legfeljebb a végerősítőjére lehet külső hangfrekvenciás jelet adni. Rajz: Bővebben: Link
(#) orcika70 válasza antracit hozzászólására (») Feb 2, 2024 / 2

Ha barkácsolás nélkül szeretmél MP3 zenét halgatni, vegyél fm transmitert.
(#) antracit válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Köszönöm a tanácsot, élek vele!Hát persze,... Hogy én milyen szamár Vagyok!:
(#) antracit válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Köszönöm a a választ és a kapcsolási rajzot. Felújítva ,Orcika70 javaslatával nagyszerű lesz!
(#) CirkoUser hozzászólása Ápr 3, 2024 / 1

Sziasztok!

Van egy LG XA63-as hifim, amiben a CD szórakozik. Ez abból áll, hogy valamikor tökéletesen lejátssza a CD-t, de van, amikor csak felpörgeti, beolvassa a számokat, ezt ki is írja, de amikor megpróbálom lejátszani, akkor némi hezitálás és CD pörgetés után DiscErr-t jelez ki.
Eddig nem jöttem rá, hogy min múlik, hogy megy-e, ugyanazzal a CD-vel tud elejétől a végéig lejátszani, de hibára is menni. Ha már elkezdett szórakozni, akkor nem szokott megjavulni, max. hosszabb kikapcsolás után.

A service manualja alapján nézegettem a CD modulra menő feszültséget, de az nem változik jó és rossz állapotban.

Volt egy komplett működő mechanikám motorral, fejjel, azt már cseréltem benne, úgy jutottam el idáig. A sajátjával következetesen NoDisc volt a jelenség.
Sajnos a CD panel nem kompatibilis, azt nem tudtam cserélni a próba kedvéért. (Az egy XC62 volt)

Van valami ötletetek, hogy hol keressem a hibát? (Szkópom, multiméterem van, csak ötletem és tapasztalatom nincs

Köszönöm előre is!
(#) Miki-B hozzászólása Máj 25, 2024 /

Üdv! Van egy JVC MX-J950R hifim. Felújítottam, nagyon szép lett és jól is szól, viszont a kijelzőjén, ahol a fűtőszálak mennek, azon a részen sötétebb. Valaki rá tudna lesni a szervízkönyvére, melyik kondi felelős a fűtőfesz megfelelőségéért? Ha meglenne a bűnös kondi, azt cserélném.
Itt a szervízkönyve.
Előre is köszi.
(#) kadarist válasza Miki-B hozzászólására (») Máj 25, 2024 /

Szia! A kijelző fűtése közvetlenül a trafóról történik, áramkorlátozó ellenállásokon keresztül.
(#) Miki-B válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2024 /

Üdv!
Mit jelent ez a gyakorlatban? Tanuljak meg ne oda nézni, vagy van rá megoldás? Szegmensek, feliratok egyforma erősen világítanak, tényleg csak azokon a vonalak mentén sötétebb, ahol futnak a fűtőszálak. 1-2 felirat pont beleesik, ezek zavarók inkább. Ez az egyetlen "hibája" a készüléknek, habár 24 éves.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2024
(#) kiszebra válasza Miki-B hozzászólására (») Máj 30, 2024 /

Szia!
Ez egy kijelzőcső, aminek van egy tervezett üzemórája, idővel sajnos gyengülni fog a fényereje.
Cserélni lehet, ha találsz esetleg ilyen típust.
(#) kadarist válasza Miki-B hozzászólására (») Máj 30, 2024 /

Sok idő alatt a fűtőszál anyagából annyi kerül a hozzá leközelebbi anódrészekre, hogy azt beszennyezi. A fénypor tönkremegy és ennyi.
(#) lefituta hozzászólása Jún 1, 2024 / 1

Üdv! Van egy Grundig R-3000 erősítőm. Égésnyom, amperszag, kiégett bizti nincs és még sem szól. Ha esetleg van valakinek ötlete a ma divatos "át kell kondiznin" kívül, és megosztja velem, örülnék neki!
(#) kadarist válasza lefituta hozzászólására (») Jún 2, 2024 / 1

Szia! Szerezz rajzot és merd használni a multimétered.
(#) lefituta válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2024 /

Az a baj, hogy mivel csöves dolgokkal foglalkozom (antik rádiók) ezekhez annyit értek, mint itt előttem ez az asztal. Van vagy 4-5 márkás vintage receiverem, amit javítani kellene, de lehet, hogy megpróbálok itt egy hozzáértőt rávenni, aki egy kis pénzért foglalkozna velük.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) truly hozzászólása Júl 16, 2024 /

Sziasztok!

Adott egy Panasonic SA-AKX12 mini hifi. Az eredeti problémája az volt, hogy a (LCD) kijelző közepén jelent csak meg pár szegmens, de semmi köze sem volt az értelmes szöveghez. Az eredeti meghajtót nem néztem szkóppal, mert biztos voltam benne, hogy a proci beszélget a kijelzővel.
Cseréltem benne kijelző meghajtót, de az újjal meg semmit sem ír ki.
A fura, hogy ha leforrasztom a kijelzőpanelt, akkor a processzor szépen beszélget a semmivel (lásd csatolt kép). A processzor tehát jónak tűnik (amúgy is csinál mindent, van hang, reagál a gombokra, játszik bárhonnan bármit.)
A penelen minden alkatrész rendben van, minden vezetősáv eljut oda, ahova mennie kell. Amint visszaforrasztom, már csak 400mV-os négyszögjelek vannak a kommunikációs vonalon. Nem kommunikáció, csak állandó négyszögjel. Az összes szegmens és közös vonalon ugyanúgy 400mV-os négyszögjel van, tehát jogos, hogy sötét a kijelző. (Ezt sem értem, hogy miért 400mV, mikor a 15k-s ellenálláson keresztül sacc/kb 2,6V-nak kéne lennie az LCD feszültségnek.)
Valakinek valami ötlet, hogy miért ülhet így le a kommunikáció?
(Amúgy TM1621b a kijelzőmeghajtó, ami benne van.)

Üdv:
Truly
(#) Edem631 hozzászólása Aug 30, 2024 / 1

Helló.Hol kaphatnék ugyanilyen kijelzőt?Halvány és kifakultak a szegmensek.
(#) JanesZ18 hozzászólása Szept 1, 2024 /

Sziasztok

Tanácsokat, információkat szeretnék egy Aiwa xrh1100as erősítővel kapcsolatban.
A hibája, hogy torzít nem sokkal a fél teljesítmény felett.

Megrpóbálom körül írni, hogy hogy néz ki ez a valóságban: Hangerő skála 0-50-ig van.
Mély és magas hang beállítása 50 százalékon van, 30as hangerőnél már megjelenik, 35-ös hangerőnél már csúnyán adja le a hangszóró a mély hangokat.
A hiba rádió, cd és aux hallgatásánál ugyan úgy megvan.

Hangfalak gyáriak, de próbáltam más hangfalakkal is.

Tápkondik cserélve általam, néhány repedt forrasztást javítottam.

Van itthon egy másik teljesítményben kicsit nagyobb aiwa nsx av 540-em, ami 40es hangerőnél kezd torzítani, de közel sem annyira min az xrh1100. Szóval szerintem a xrh1100-nak is kellene kb ugyan ezt tudnia.

Köszönöm előre is ha szántok rám időt.
(#) JanesZ18 válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 1, 2024 /

Bocsánat, lemaradt hogy a zene ütemére 30as hangerő felett kis mértékben villog a kijelző, ahogy a hangerőt növelem,a villogás is erősödik. Tápegység hibára gyanakszom. De sajnos senkit nem találtam aki hajlandó és tud is ilyen hibával foglalkozni.
(#) kiszebra válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 2, 2024 /

Hangfalvédő relé nincs benne esetleg? Amiatt is torzíthat, ha már nem jó benne az érintkezés.
(#) NGY válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 2, 2024 / 1

Ahogy nézem, ez a kifakult VFD kérdés többször felvetődött nemrégiben.

Ha nem arról van szó, hogy a gyakrabban használt szegmensek sötétebbek a többinél, hanem úgy általában halványabb már a kijelző, akkor azon sok esetben lehet javítani, alkatrészcsere nélkül is.

Fontos: alábbi, saját tapasztalatokat csak érdekességként teszem közzé, senkit nem biztatok a megismétlésére, nem garantálom, hogy minden esetben működik, stb., stb., szóval mindenkinek a saját felelőssége, ha ki akarja próbálni.

A VFD-k fűtőszálainak felületén az évek során kialakulhat egy oxid- vagy más kémiai szennyeződés réteg, ami akadályozza, illetve csökkenti a kibocsátott elektronok mennyiségét, ennek hatására kisebb lesz a floureszcens anyag gerjesztése, ezért halványabb lesz a kijelzés.

Ezt a nemkívánt réteget meg lehet próbálni eltávolítani. Mivel a kijelző amúgy egy hermetikusan lezárt rendszer, belenyúlni nem tudunk, de a fűtőszálak felhevítésével jó eséllyel elérhető a kívánt eredmény.

Mindezt természetesen "ésszel", mert a vékony fűtőszálakat gyorsan el lehet égetni, és akkor végleg "annyi" a kijelzőnek!

Első lépésként a VFD panelt lekötöm a készülék többi elektronikájáról. Majd egy soros áramkorlátozó ellenálláson keresztül (*) egy szabályozható feszültségű tápegységről 2...3 V-ról indulva lassan, fokozatosan egyre nagyobb feszültséget adok a fűtőszálra (általában a VFD-k két legszélső lábai, gyakran két-két láb).
Figyelem, ahogy elkezdenek világítani a szálak, narancs, majd vörös színnel (de nem fehéren, mert az már sok!).
Ezt a feszültséget rajtahagyom 5...10 másodpercig, majd lekapcsolom. Fél-egy perc hűlés után újra ráadom a beállított feszültséget 5...10 másodpercre, megint hűtés. Ezt megismételem 3...6 alkalommal.

(*) az áramkorlátozó ellenállás azért kell, ha valamiért "megugrana" a fűtőszál áramfelvétele, legyen némi kompenzáció, amíg a vizuális visszacsatolás hatására visszaveszem a feszültséget.

Hacsak nem valami tényleg végleg elhalt vagy sérült kijelzőről van szó, az eredmény látványos javulás, ami jó esetben évekig meg is marad.

A csatolt képeken egy értékesebb Sony QS deck kijelzőjét "műtöttem" - remegett kissé a kezem , de végül megérte.

Egyébként a módszer elég jól dokumentált a neten, ha valaki utána szeretne nézni.
(#) JanesZ18 válasza kiszebra hozzászólására (») Szept 2, 2024 /

Egyetlen relé van benne ami be illetve kikapcsolásnál kapcsol.
(#) JanesZ18 válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 2, 2024 / 1

Szia. Egy donorból fogsz tudni kiszerelni. Vagy egyben egy donorból a főpanelt átrakod. Én annó így csináltam.
(#) Edem631 válasza JanesZ18 hozzászólására (») Szept 3, 2024 /

Ha nem szerzek valahol újat, talán találni valahol bontva.
(#) Edem631 válasza NGY hozzászólására (») Szept 3, 2024 /

Köszönöm a bőséges választ.A kijelző üveg alatti része homályos néhol, ez már csere.De működik azzal nincs gond.Csak zavaró a szemnek.
(#) Miki-B válasza Miki-B hozzászólására (») Szept 24, 2024 /

Sziasztok!
Korábban kérdeztem a JVC MX-J950R elgyengült kijelzőjéről. Most van nálam egy MX-J750R, ami nagyjából ugyanaz, csak a kijelző szép erős fényű. A kijelző főpanelt kicseréltem, de korlátozott funkciókkal működik a hifi. A VFD, ami rá van forrasztva a panelra, viszont ugyanaz. Azon gondolkozom, hogy átforrasztom. Szervízkönyvekből nem tudom eldönteni, hogy valóban megegyezik-e a két VFD, vagy csak ugyanúgy néznek ki? Merjek nekiesni kicserélni a két kijelzőt? (A 750R amúgy donor)
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2024
Következő: »»   69 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem