Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   173 / 174
(#) pedro7 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 30, 2024 /

Mint ahogy az elején leírtam, működik rendesen leválasztóként.
De a stabilizátor rész bármikor elromolhat vagy hibás működés miatt befolyásolhatja az utána lévő készüléket.Ezért szeretném "kiherélni".
De úgy néz ki, hogy nem fog menni.
A felső sok kivezetéses trafó, amire írtátok hogy az lesz a leválasztó trafó, annak a kimenő ágát beazonosítottam, de a trafó további kivezetésein max. 160V van.Vagy a 160V-ot transzformálódik 220V-ra vagy valahogy máshogy rakja össze a kimenő 220V-ot.
Elvégre 5db trafó van benne.
De úgy néz ki nem egy trafó oldja meg.
(#) Ktulu hozzászólása Aug 15, 2024 /

Sziasztok.
Egy Be Quiet! STRAIGHT POWER 11 750W PC táp dugaszainak a lábkiosztására lenne szükségem.

Teljesen moduláris a táp, nincsenek meg a kábelei.
Főleg a 2 alaplap dugasz érdekel. A 20 és 8 lábú.
Köszönöm.
(#) kadarist válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 15, 2024 /

Szia!
Alul a Documents-Manual pdf-ben benne van a pinkiosztás. Bővebben: Link
(#) Ktulu válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

Szia.
Lehet én nem látom, de csak a standard ATX kiosztás van meg a manualban.
(#) kadarist válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

A 33. oldaltól az összes konnektor kiosztása le van képezve. De mutatok másik segítséget: Bővebben: Link
(#) djuice hozzászólása Aug 25, 2024 /

Sziasztok!
Egy 9V egyenfeszt igénylő eszközhöz egy “csodálatos” Home tápegységet kaptam. Fokozatkapcsolós, 3-12V-ig. Mondanom sem kell, hogy 12 állásnál 17V körül megy, de 9-nél is még 11,7-et ad le, 3-as fokozatnál se jó semmire: 0,1V
Lehet erre vmi stab. ic-s megoldást csinálni házon belül? (Mintha vhol már láttam volna ilyet.) Vagy inkább hajítsam ki és nézzek normális táp után?
Szerintem trafó megcsapolásos lehet…
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2024

IMG_2220.jpeg

(#) szs válasza djuice hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Trafós tápegységenél így van ez, ha terhetés nélkül méred. Terheld meg 500mA körül, és skkor merd meg 12V-os állásban, hogy olyankor 12V-ot mérsz-e.
De ha egy 5W-os autóizzót rákötsz, az is közelítőleg jó lesz, akkor kicsivel többet, mint 12V fogsz mérni -de már nem 17-et.

(Amely eszközökhöz ilyen trafós tápokat adnak, azt azert teszik, mert az eszköz nem bánja. Példa a regi TV-játékok. 9V-os trafós táp, "üresen", (azaz terheles nélkül) majd 12V.

De ha nagyon biztosra kívánnál menni, akkor LM317-el csinálhatsz stabil 9V-ot. Az adatlapjaban benne van hogyan.
(#) djuice válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Köszi! Csak akkor hogy döntsem el hova kapcsoljam a 9V igényű cucchoz?
9V állásba hagyjam (majd 12V-ot ráküldve a kütyüre) vagy 7,5-re ahol terheletlenül 9,5V körül ad le?

9V-ra
Írtam fentebb a miértjét. (És azt is, hogy terhelve is merd meg)
Van 14V-os villanyborotvám. 18V-ot ad terheletlenül a tápegysége.
(#) djuice válasza szs hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Nincs most hirtelen kéznél olyan izzó méregetni…

Nem baj. Holnap is nap lesz. Kiveszed a kocsiból par percre a tartalékizzót.

(No, ha netán nincs autó, akkor nincs tartalékizzód sem . De holnap tudsz venni 5W-os 12V-ost)
(#) reloop válasza djuice hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Szia! Nincs ezekkel gond. 7.5 V állásba kapcsolnám és ha ez kevésnek bizonyul a kütyü számára akkor eggyel feljebb. Mint a kolléga is írja, a pár wattos trafós tápoknál ez természetes jelenség.
Nem lennék meglepve, ha a készüléked egy 5 V-os stab.IC-vel várná az adaptert.
(#) djuice válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Az van ráírva, hogy 9V 600-1000mA az igénye. Ez a táp meg csak 500mA tud.
Úgy gondoltam elővgyázatosságból, hogy nem kéne hazavágni egy ilyen táppal, vagy ha kapcsolok rajta, nem-e nyom ki nagyobb fesz. értéket. Persze ez megelőzhető kihúzott állapotban váltással…
Esetleg egy fix. 9V kapcs.üz. nem lenne biztonságosabb attól a Hometól? Bővebben: Link
(#) pipi válasza djuice hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Nyilván jobb egy kapcsi táp... De akkor miért is 0,8A-es? Pláne ha Kínából rendeled, akkor min 2* szorzóval számolj, már ami rá van írva áram....
(#) djuice válasza pipi hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

Csak elsőre ezt dobta fel a google… Azért 800mA, meg hogy 600-1000 közé esik. A másik gondom inkább az 1m tápzsnór rajtuk!
Melleslg akkor azok sem túl megbízható tápok?
(#) reloop válasza djuice hozzászólására (») Aug 25, 2024 /

A 600-1000 mA-t ez a dugasztáp biztos nem viseli tartósan.
(#) pipi válasza djuice hozzászólására (») Aug 26, 2024 /

Hát, ha nekem azt mondják, egy készülék áramfelvétele 600-1000mA közé esik akkor tuti 1A (valós!!!) feletti tápot, (min 1.5A ) javaslok. Nem hiányzik, hogy 1 hét múlva viszontlássam.
Ha a cuccos még külön dobozban van, akkor fémházas ipari tápot tennék, nem ilyen fali adaptert.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2024
(#) Suba53 válasza djuice hozzászólására (») Aug 26, 2024 /

Lehet tudni, hogy mi is ez az eszköz?
Már több ilyen "eszközt" szedtem szét korábban, amihez nem volt meg a gyárilag hozzáadott adaptere, és a legtöbben az adapter csatlakozó után volt valamiféle stabilizátor áramkör, ami a belső elektronika tényleges feszültségét állította be, ami legtöbbször vagy 5V, vagy 3,3V.

Ha egy sima analóg stab van benne, mondjuk 5V-os, akkor csak arra kell vigyázni, hogy a disszipációja ne legyen túl magas. Vagyis 9V helyett kaphat 8-12V között bármit.
Ha kapcsoló üzemű, akkor még szélesebb a spektrum. Meg kell nézni a puffer elko feszültségét, általában 16V, de lehet nagyobb is. Ilyenkor elmehet a bemenet akár 14V-ig is.

Vagyis ha szétszeded, és megnézed mi van közvetlenül az adapter csatlakozó után, esetleg megtáplálva az adott adapterrel, megméred a tényleges belső DC feszültségét, akkor lényegesen okosabb tanácsokat is tudunk adni.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2024
(#) djuice válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 27, 2024 /

Igen, ő az: Bővebben: Link
De service manual ezekhez nincs!
(#) SzervízMacska válasza djuice hozzászólására (») Aug 29, 2024 /

Nekem van ilyenem, csak 61 billentyűs klaviatúrával. Sosem használtam hozzá külső tápot, mivel usb-ről csodásan működik. Hátul, a csatlakozók mellett van egy 3 állású tolókapcsoló, azt kell átlökni a másik szélső állásba.

Bár sosem mértem, de az innentől szinte biztos, hogy 5 voltról megy, és egy bármilyen USB aljzat kiszolgálja; közel sem kell neki 600 mA…
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2024
(#) djuice válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2024 /

Azt hittem az a pc-kommunikációra van. Na de ezek mennek pc nélkül is!
Amúgy köszi a tippet! Teló töltőről is akkor kipróbálhatom?
(#) Suba53 válasza djuice hozzászólására (») Aug 29, 2024 /

Nem biztos, hogy kell service manual annak megállapításához, hogy a bemenő táp után mi állítja elő a nagy valószínűséggel 5V feszültséget.
Ha nem akarod szétszedni, nehogy elvesszen a garancia, vagy félsz, hogy tönkreteszed, azt megértem. Akkor érdemes egy stabil, nagyobb terhelhetőségű 9V-os tápot beszerezni hozzá.
Ez például biztosan megfelelő lenne hozzá.

Eleve valami hasonlót kellett volna kapnod hozzá gyárilag.
(#) szs válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 29, 2024 1 /

Ez tök érdekes.
Akkor arról az állítható tápról még talán 6V állásban is mehet.
De nem csoda, hogy fórumtársunk is bizonytalan volt, hiszen én is: ha azt látom, 9V a bemenet, hát a 9V-ot igyekeznék célozni.
(#) Scoud hozzászólása Szept 10, 2024 /

Sziasztok!
Fura kérdés, ilyet még nem láttam.

PC tápegység (Akyga AK-B1-500E) bemeneti trafójának kimenete rövidre van zárva gyárilag?! Ónnal. Hogy lehet ez? Főleg, hogy így működött egy darabig a gép.

Én nyitottam fel elvileg elsőnek. Azzal a hibával érkezett, hogy nem ad életjelet a gép. Szétszedtem a tápegységet, és szétrobbant biztosíték, illetve 3 zárlatos dióda fogadott.

Köszönöm a válaszokat. Még csak amatőr vagyok.
(#) kadarist válasza Scoud hozzászólására (») Szept 10, 2024 /

Szia! Fényképeid vannak a rövidre zárt területről?
(#) Scoud válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2024 /

Van. Csipesszel mutatom, hol volt összeforrasztva...
(#) kadarist válasza Scoud hozzászólására (») Szept 10, 2024 / 1

Szerintem az nem trató kivezetés, hanem esetleg a PFC tekercs vagy valamilyen kapcsoló csatlakozója lesz.
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Szept 10, 2024 /

Sziasztok.

Egy rövid kérdésem lenne a hozzáértőkhöz. Adott egy 4kw kapcsolóüzemű táp, aminek a primer oldalon
2darab IRGP4063Dpbf dolgozott, de megmakkant és helyette csak IRGP4068D találtam.
Adatlapot nézve néhány dologban azért különböznek de sajnos az már nekem magas hobbisként.

Kérdésem, megfelelő e helyettesíteni vele ?

Eredeti adatlap: IRGP4063

Ami menne a helyére: IRGP4068D

Köszönöm szépen!
(#) pipi válasza Scoud hozzászólására (») Szept 10, 2024 /

Nekem gyanús, hogy már mókolta valaki, a 4 diófa is már forrasztottnak tűnik
Következő: »»   173 / 174
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem