Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   970 / 970
(#) Atis57 válasza Kinka István hozzászólására (») Sze, 13:58 /
 
Szia!
Csak hallomások , megszokások alapján;

"ugyanis ezek a régi "L" karakterisztikák valahol a B és a C között voltak hajdanán (bár személy szerint írtanám ezeket a BS megszakítókat ;D ). Amúgy az U készülék védő, az L vezetékvédő.
Hallottam egy "ököl-szabályról" U=C, L=B és az értékek maradnak, tehát ahol 16 volt oda 16, ahol 10 oda 10, viszont a jelenlegi szabvány nem engedi hogy 1,5-es vezetékre 16-ot tegyél, max 13-at, de ahogyan elnézem a képet, ez már dőlt-borult korábban is."
(#) ötfelezős válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 17:22 / 1
 
Mindenki megette ezt a 13 A-t. Miközben a 13 A az a hőszigetelt vakolat alá helyezett vezeték alapterhelhetősége. Hazánkban meg ez ritka megoldás, általában homok, mész, cement, stb vakolat a szokásos., Arra meg a jelenlegi szabvány jóval nagyobbat enged meg, 17,5 A-t.
Arról nem is beszélve, hogy a 13 (és fél, ne felejtsük el, annyi a legkisebb) A az 3 terhelt vezetékre vonatkozik, miközben kettő van...

Az "ökölszabály" az érintésvédelmi felülvizsgálók jegyzetében van benne.
(#) Macsek71 válasza ötfelezős hozzászólására (») Sze, 19:18 /
 
Említed a hőszigetelt vakolat alá helyezett vezetéket.

Most UVálló mü-védőcsőben van MBCU 3x2.52 * vezeték 16A védelemmel.
Tavasszal ( ha minden sikerül) 25cm kőzetgyapot alá kerül az egész... Lehet villanyos ellenőrzést is kell kérnem ?

Vagy bőven fölé méreteztem, így meg fog felelni a megváltozott körülményeknek ?

*5.5 kW klímához egyszerűbb volt körbevinni a házon, amit be fogunk "csomagoltatni"...
(#) ötfelezős válasza Macsek71 hozzászólására (») Sze, 19:55 /
 
Ez az új (szabvány)világ. A szakember tudomásul veszi a tényeket, és azok ismeretében dönt. Aki nem tud magabiztosan dönteni (ez kb az emberiség 60 %-a), az válasszon más tevékenységet. Mondjuk a mai világ feltételezi a tervező fogalmát, az ért hozzá (hivatalból).
Szóval mi van a szabványban? Nem az, hogy 13 A. Hanem az, hogy a vezeték elhelyezésétől függően az alapterhelhetőség 14.5-22 A, és erre jönnek rá különféle csökkentő és növelő tényezők.
(#) Kinka István válasza Atis57 hozzászólására (») 11:04 / 1
 
Köszönöm a válaszod.
Következő: »»   970 / 970
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem