Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt át kell gondoljmam még, mert az MCU kb 1 lábát tudom erre a feladatra feláldozni és itt mindjárt szükség van még két lábra a clearés a preset jelnek ha jól látom.
Ha már van MCU, akkor tegyél mellé egy kis nyolclábú MCU-t és akkor úgy programozod ahogy akarod.....
A Preset-et nem tudom kell-e, mert az első D bemenet az utolsó tároló negált jelét kapja. A Reset jelet lehet képezni hardver úton is, mert ha nincs órajel, akkor törlöd.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2020
Sziasztok!
Van egy Siemens gyártású LSL Logikai IC, aminek a típusa FZK 105. Ez valami időzítő IC, de csak egy adatlap szerűséget találtam róla itt: https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_fzk105.html Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan működik ez az IC? Az "A", "B", "C", "D" bemeneteket értem, csak a többit nem. Köszönöm előre is.
Szia, monostabil multivibrátor ez, az adatlapot a saját hibámból nem láthatom, annyit mondhatok, hogy az időzítést ezeken egy ellenállással és egy kondenzátorral szokás beállítani. Ezen kívül van egy (vagy több ) indító bemenete és a kimenet, amiből lehet még egy, invertált is. Nézd meg például a 74121, vagy a 74123 alkalmazását.
Köszönöm szépen a válaszod, sokat segített.
Üdv. Két egymást követô jel kikapuzásaVan egy első körben elméleti problémám. Lenne két egymást követő impulzusom (az impulzus hossza nem változik), amit szeretnék Start-Stop jelként feldolgozni. Csak egy jelvezeték van, olyan lenne mint egy nyomógombos Be-Ki kapcsoló áramkör, vagy mint egy 1:2 freki osztó, két extrával:- hogy ha több jel jönne, azt már nem szabadna lereagálni. - mivel nagyon rövid jelekről lenne szó (1-5ns), emiatt logikai kapuk helyett tranzisztoros megoldás lenne az igazi, úgy vélem az jobban skálázható. Van erre kész kapcs.etch. megoldás? Hogyan keressem? Idézet: Mennyi ideig ? Talán egy monostabil multivibrátor megoldja a problémát „hogy ha több jel jönne, azt már nem szabadna lereagálni”
Nem a végén van a legnagyobb kérdés, hanem az hogy hogyan kezeljem le a két impulzust, mint start-stop jelet, akár GHz tartományban. Ha logikai IC-k vagy akár egy mikrovezérlő sebességtartománya lenne, fel sem merülne semmi kérdésem.
De a két jel közt is µs tartományban lenne a "szünet", de az is lehetőség (igaz a legrosszabb) hogy nincs második jel. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
Ezért is lenne jó a monostabil , az első jelre elindul és csak a meghatározott idő után fogadja a következő indító impulzust (az inpulzusok sebessége teljesen hidegen hagyja ha az első beindította) .
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
Nyilván segíteni nem tudok, de kíváncsi vagyok, hogy mit szerkesztesz, és mi mit csinál a start stop közt, ha ugye ez gyorsabb mint a kontrollerek sebessége. Nem lehet valami rádiófrekvenciás tranzisztorokból megépíteni a "be-ki kapcsolások egy nyomógombbal" valamelyikét?
Túrom, de nem találom, volt egy "nanosecundumos jelek hosszának mérése" rajz, abból ki lehet indulni. Analóg Nagyonviccestől használtunk ps-os komparátort (átütésvizsgálat, illetve átütés előtt érzékelni, hogy be fog-e következni és lekapcs..), működik, de nagyon vacak a jelszintillesztése. Valami rémlik, hogy volt olyan megoldás, ami egy JFET gate kapacitását használta ki. Ha a jel jó, akkor mindenképp a "zerowaitstate" IC-k között túrnék, Harris és Micrel (ha léteznek ezek a cégek még) jók (15 éve ezekkel csináltam dual-port SPI RAM-ot). Most már engem is kezd érdekelni, miacsuda lehet a feladat, lehet ránéznék a futásidő mérő optikai IC-kre is... Alapban F-es TTL között van 1nsec-es késleltetésű. Zabál mint állat, de előfeszítve egy RS-tár még jó is lehet.
A start jelnél elkezdek tölteni egy kondit, a stop jel megjelenéséig. Nyilván ideális esetben egy áramgenerátorral töltöm, így a feszültség arányos lesz az eltelt idővel. Utána megmérem mennyire töltődött fel a kondi.
Találtam már azóta erre egy-két megoldást, az egyiket az egyik egy PIC (pl. PIC24FV32KA304) CTMU perifériájával ekkora sebesség is megoldható, (illetve van valami TDC7200 ic, 55ps felbontású) de a működésből adódik hogy anélkül is meg lehetne oldani, és tetszőlegesen skálázni. Itt kezdtem el agyalni "hangosan".
Közben kikerestem ahol megvalósítanak folyadékszintérzékelést, visszaverôdô impulzust (itt simán vezetékben hullámterjedést, "Time Domain Reflectometry") stopperol, 3.5ps felbontással, PIC-el, ami azért betyáros.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |