Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy értelmezzem?Egy antenna tulajdonságai között ez szerepel: Irány szög: Vízszintes 50° ; Függőleges 70°Ezt úgy értelmezzem, hogy például a vízszintes értéknél az antenna tengelyétől jobbra és balra 25-25 fokos szög az, ahonnan a jelet képes venni, míg függőlegesen az antenna tengelyétől fölfelé és lefelé 35-35 fokos szögben? Nyilván ezek az értékek nem úgy vannak megadva, hogy 34 foknál még van vétel, 37-nél meg már semmi. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
Szia!
Igen jól értelmezed a paramétereket. Az irányszöget a -3 dB-es értékre adják meg. Üdv: Gábor
Van még olyan, hogy inklináció 0-10 fok. Az mi?
Az inklináció valamely betegségre való hajlam a szótár szerint..
Jelen esetben hajlásszög. Bővebben: Link
Majd elmondod hol olvastad ezt az 500MHz feletti TV adókhoz kapcsolódóan.
Sehol. A rádió antenna specifikációi között van felsorolva. Azt tudom, hogy hajlásszöget jelent, a csillagászatban is használatos a kifejezés, de antennával kapcsolatban nem tudtam értelmezni.
Szia!
Szerintem a felszerelésnél a maximális emelkedési szög. Üdv: Gábor
"tudom, hogy hajlásszöget jelent"
Megtaláltad a választ. Azt jelenti hogy mennyire görbülnek el az antennát alkotó alucsövek amikor ráülnek a galambok.. Csak nem akarták magyarul írni mert idegen szóval divatosabb.
Akkor már csak az a kérdés, hogy az a 10 fokos hajlásszög az hány galamb esetén történik meg. Illetve milyen súlyú galambokat vettek számításba, mert az sem mindegy.
De egyébként valóban, ha az antenna a végénél fogva van rögzítve, akkor logikus, hogy valamennyit hajlik. De akkor oldal irányba is, ha fúj a szél. Ööö, hát van itt is sok ismeretlen tényező, lehet jobb lett volna, ha nem írják bele a paraméterekbe, mert csak újabb kérdéseket vet fel.
Csak arra tudtam következtetni, hogy műholdazásra alkalmatlan.
Függőleges állásban van 0º
Vízszintesen max 10º galamb nélkül legfeljebb 1 verébbel a saját önsúlyától Több városi hízott galamb esetén ennél jóval több, akár 70º is lehetne de a galambok ezt már nem várnák meg..
Gyanítottam a saját tapasztalataim alapján, hogy a rádió sugárzási iránya nagyjából délkeleti lehet. Na, ezt hivatalosan is megerősítésre került az NMHH által. Valóban, 120 fokos a fő sugárzási irány. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen csoda, hogy egyáltalán tudom venni az adást, mert a fő sugárzási irányhoz képest én nagyjából 95 fokos szögben vagyok nyugatra. Nem tudom mennyi lehet a sugárzási nyílási szög, ezt nem kérdeztem meg az NMHH-tól. Sajnos nincs olyan publikus adatbázis amikben ilyen adatok elérhetőek lennének és nem is tervezik hogy legyen. Pedig sok kínlódástól tudnák az embereket megkímélni. De még ha 90 fok is ez a sugárzási szög, még akkor is nagyon messze vagyok az ideálistól. Így valóban csak a nagyobb nyereségű antennával tudok elérni jobb eredményt, de szerintem ezek után tökéletes azzal sem lesz. Na így már érthető, hogy az ismerősömnél, aki 11 km-re van az adótól, miért rossz a vétel. Ahogy bekanyarodok az utcába, egyből sistereg a rádió és ott muzsikál alatta a Retró. Ő meg majdnem totálisan a sugárzási iránnyal ellentétes irányba van. Nála már a zsebrádió teleszkóp antennájára is kell egy kis vezeték darab, hogy egyáltalán szóljon a rádió, vagy folyamatosan fogja a kihúzott antenna végét.
Úgy tűnik, belecsaptál a lecsóba, akarom mondani a frekvencia gazdálkodás rejtelmeibe.
Ennek egyik alapja az ellátott terület meghatározása általános, vagy mozgószolgálati esetben, vagy állandóhelyű összeköttetés meghatározása esetedben csak egy irányban. A másik a zavartatások megállapítása, és a zavarvédelem meghatározása. (esetedben mivel csak vétel van, visszirányú zavartatással nem kell foglalkozni) Mivel nincs rádióhálózat tervezési jogosultságod, egy csomó információhoz egyenes úton nem jutsz hozzá. Amilyen adatokhoz nyilvánosan hozzáférhetsz abból csak viszonylag pontos becsléseket lehet tenni, de esetedben ez is elég lehet, kiindulva a tapasztalataidból. Ami a legfőbb teendő, az a lakóhelyedből (vételi hely) kiindulva elkészítesz terepmetszeteket, ami tartalmazza a tengerszint feletti magasságokat (ebből lehet átlagot számolni), valamint az útba eső földrajzi képződmények, dombok, vízfolyások, növényzetek, beépítettség minőségét is számbaveszi. Ezekből tudsz közelítő szakaszcsillapítást számolni. A kisugárzott teljesítményből, a vevőállomás antenna nyereségéből, csillapításaiból, és a szakaszcsillapításából tudsz jó becslést készíteni a várható térerősségről, ill az antennakábel végén nyerhető hasznos jel szintjéről. A szakaszcsillapítások, és az átviteli útba eső akadályok figyelembevételére, csillapításainak meghatározásához a szakirodalomból tájékozhatsz. A becslés pontatlanabb lesz, ha ezeket az 1 - 10 dB korrekciókat hanyagolod, bár sok kicsi sokra mehet. Sajnos mindezeket el kell végezni a venni kívánt adóval nagyjából azonos távolságra levő közeli frekvenciájú (+/- 200 kHz) zavaró adóval is. Sajnos a már említett viszonylag távolság miatt az összeköttetés útvonalán a középtájon ellenőrizni kell azt is, hogy 5 - 10λ távolságra nincs-e nagyobb reflektáló fellület, ami különösen vertikális sugárzás esetén előnytelen. A szükséges adatokat kinyerheted a nyilvános adó adatbázisból, és a gugli föld alkalmazásból. Ebből a nem kis munkából megbecsülhető, hogy mire is számíthatsz. Amivel javítani tudod az esélyeidet, az a vevő antenna karakterisztikái, és földfelszíni magassága. (amelyik vevőnek fogni kell az antennáját, annak biztos, hogy nincs megfelelő antennája, egyáltalán antennának nevezhető valamije.) Idézet: „(amelyik vevőnek fogni kell az antennáját, annak biztos, hogy nincs megfelelő antennája, egyáltalán antennának nevezhető valamije.)” Ha mást nem, ezt örök törvényként meg kellene jegyezni, mit ahogyan azt, hogy: Idézet: „ha ide állok, tök jól szól” sincsen.
Köszönöm a részletes információkat. Számolgatni biztos nem fogok, mert egyrészt nem tudom mit mivel, máésrészt meg a végeredményen nem változtat. Az antennával még tudok vagy 2 méterrel feljebb menni, de akkor ott már nem fog érvényesülni a zavaró hatást csökkentő fal/ak jótékony hatása. Még egy nagyobb nyereségű antennát kipróbálok, feltéve, hogy megjön, mert hétfő óta semmi hír róla, már mailben is rákérdeztem, arra sincs válasz, úgyhogy azt hiszem megrendelem máshonnan, igaz 5 rugóval drágábban. De számomra egy olyna cég komolytalan, amelyik 6 nap alatt a megrendelt bazárról semmi információt nem közöl és a mailre sem válaszolnak. Honlapjukon nincs olyan infó, hogy esetleg zárva lennének. Na mindegy.
Antennaügyben próbálkozzál a Carant KFT -vel, legalább magyar, és igencsak korrektek, segítenek is a választásban.
Idézet: „de akkor ott már nem fog érvényesülni a zavaró hatást csökkentő fal/ak jótékony hatása” A falnak, mint árnyékoló hatásnak előnyei mellett hátrányai is vannak. Ez pedig a reflexió. Ez az ami igazán kezelhetetlenné teszi a helyzetet. Az antennának a legtisztább, leg reflexió mentes helyen kell működnie, akkor hatékony, és "szelektív" a különböző irányból érkező zavarokra. Persze nem egy 100 MHz -es antennának, aminek a még megépíthető mechanikailag stabil antennának alig van irányhatása. Ilyenkor más típusú antennák (pl. sarok antenna), vagy 2 - 4 antennából álló antenna rendszerek használata a megoldás. El lehet gondolkodni reflexióskörnyezet esetén a diversity antenna kombináció használatán. De ez is elég bonyolult megoldás az elég nagy hullámhossz miatt, és antenna építési ismereteket, műszereket igényel.
Werboldalukat megnézve. CCIR antennával nem foglalkoznak. Leginkább ilyen adatkommunikációs rendszerekhez való antennákat látok.
Egy telefont megérne.
De hadd kötözködjek kicsit, csak a tisztánlátás miatt. CCIR antenna nincs, ahogy színes, vagy digitális antenna sincs. Egyébként már CCIR sincs, helyette van ITU - R. Ez a szervezet foglalkozik a műsorszóró (és általában a frekvenciák) felhasználási feltételeivel, szabályozásával nemzetközi szinten. Ez többek között a 100 MHz -es műsorszóró sáv, és az egykori OIRT (64 - 73 MHz) sáv is. Az OIRT megfelelője az EBU.
Mindegy, megrendeltem máshonnan azt az Iskra FM50 antennát. Jókat írnak róla. A másik helyről meg visszamnondtam. Ha ennek ellenére kiküldik, akkor megy vissza nekik, nem veszem át. Milyen kommunikáció az ilyen, hogy nem válaszuolnak a mailre? Pedig megkapták, mert nem jött vissza. Elmennek a fenébe. Ha így tudom, akkor eleve a drágább helysről rendelem, ezóta már fel lenne szerelve valahova.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |