Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátor vezérlés - ha lekapcsolom a villanyt
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Soma7 hozzászólása Jún 20, 2024 /

Kedves Szakik!

Valószínüleg, nem ez lesz az évszázad találmánya, de annál kardinálisabb kérdést feszeget. Komoly a probléma, fázik az asszony ha zuhanyzik, és bekapcsol a világításról vezérelt elszívó.

Szóval a helyzet a következő:

Jelenlegi állapot: egyszerü világításszálról vezérelt elszívó venti utánfutással. (220V-os)
Probléma: Ha felkapcsolom a világítást a rendszer teszi a dolgát, és elkezd müködni az elszívó. DE! Ezzel egyidejüleg, a felcspó párát ki is rántja, és a meleget átveszi a hideg. Ettől az asszony meg fázik.
Elképzelés: Egy olyan kapcsolás, ami a világítás felkapcsolására nem, de annak lekapcsolására adna vezérlő jelet (egy - két másodperces elég) hogy elinduljon az elszívó. Persze mindezt költséghatékonyan, egyszerüen, stabilan, és egy amatőr álltali megvalósíthatósággal kombinálva.

A segítséget előr is köszönöm!
(#) Gafly válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Fördőszoba lámpa hagyományos (energia takaréktalanra) izzóra visszacserél, időzítős ventillátor unortodox módon bekötve.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2024 / 2

Hamár időzítős a ventillátor, a fürdőszoba kapcsolót váltósra cserélni, egyik ág a lámpa, másik meg a ventillátor, ami bizonyos idő után magától leáll.
(#) Janszi válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Mindenképp két körös kapcsolást ajánlok,mert ha megfürdik a ház ura és borotválkozna is,ködbe nehéz,így a csillárkapcsoló egyik fele marad ami volt,a másik fele pedig egy másik világítótesté lehet.A gyári ventilátor kapcsolásba amatőr ne piszkáljon,mert ha visszarúg az új időzítő kör,füst lesz.
(#) Soma7 válasza proba hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Jelenleg is váltós, és nem vésném szét az új fürdőt. A jelenlegi csillár a borotválkozó, tükrös világítást és a mennyezeti világítást kapcsolja. Ezért kellene ez a megoldás.
(#) Soma7 válasza Janszi hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Természetesen, eszemben sincs belenyúlni! Egy külső megoldás lenne számomra kivitelezhető.
(#) niedziela válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Talán az a legegyszerűbb ha fogsz egy relét ami a lámpával együtt kapcsol fel-le.
A relé kontaktjára rákötsz egy flip-flopot triggerelt bemenettel.
A flip-flop kimenetet szintén relé, és ez kapcsolja az időzitős ventit, ha nem akarsz időzitőt is épiteni.A gyengeáramú résznek az 5..12V-ot vagy konvertálod pár alkatrésszel a 230V-ból. vagy egy dugasztápot is felhasználsz.
(#) proba válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /

Időzítő modulokból ha létezik olyan ami impulzus megszűnése után időzit, az jó lehet. Nyom nélkül ha nincs cső, elég hely, elég nehéz lesz. Ha a venti közvetlen a lámpától megy ( mert az van közel) akkor egy új szál behúzását nem tudod megspórolni, mivel lekapcsolt lámpánál is kell oda fázis, amiről megy..ha meg külön külön megy a kapcsolóból a két kör, akkor valamiféle elektronikát kell a kapcsoló alá varázsolni, aminek megint hely kell. Ha a huzalozás topológiája/ változtathatósága ismert, talán lehet okosat javasolni. Anélkül csak ki van festve a szoba, de ide még kellene egy konnektor esete.
(#) Ódenka válasza proba hozzászólására (») Jún 21, 2024 /

Idézet:
„Időzítő modulokból ha létezik olyan ami impulzus megszűnése után időzit, az jó lehet.”

Van ilyen gyári, még olyan is, ami a feszültség eltűnése után - tehát nincs a modulon feszültség - mégis egy állítható időtartamon belül tud még időzíteni, kapcsolni egy relét.
Véletlenül volt egy ilyenem és pont kapóra jött akkor.
(#) proli007 válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 21, 2024 /

Hello! Ha fabrikálni szeretnél. De szerintem a két másodperc felesleges, tehát 1000µF/50V-os kondi is bőven elég.(Ebben tárolódik a relé meghúzásához szükséges energia, tápfesz megszűnése után.)
(#) Soma7 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 22, 2024 /

Wow! Köszönöm! Pont erre gondoltam!
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Szia.Kicsit nehéz lesz megérteni mit akarok, de meg próbálom körülírni a barátom gondját.
A kazánházban bekapcsol egy keringtető szivattyú ekkor ugye ott van a 230 volt. Ekkor kellene egy kb: 2 másodperces kimenet például 555 IC vel. Amikor ez a 230 megszűnik újra kellene a két másodperces kimenet. Ezeket a kimeneteket egy 433MHz adó modul működtetésére használná.
A vevő kapcsolna egy másik keringtetőt. A gondja , hogy társasházban semmiképp nem akar falat fúrni- tehát wireless kapcsolatot szeretne. Most úgy képzed el mintha egy vezetéken felmenne a 230 volt és arról menne a második szivattyú.
A kapcsolat le van ellenőrizve , simán átviszi a távot stabilan.
Előre is köszönöm ha időt szentelsz a dologra.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Hello! És honnan fogod tudni, hogy megjött a 230V, vagy elment? (A vevő oldalon..)
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

A vevő oldalon ott a 230 V, abból egy pici táppal járatom mindig a vevőt.Ha veszi a vevő a kódolt (Párosított) jelet egy relén keresztül, bekapcsolja a szivattyút fent. Ha odalent kikapcsol a szivattyú, azért kellene a lenti adót újra pár másodpercre bekapcsolni--hogy fent kikapcsoljon.
jún 21 tettél fel egy rajzot ami egy kondenzátort feltöltve tart ami szerintem elég lenne az adó rövid üzemeltetésére.
Gondolom az adó modult nem lehet Pl: tíz órán keresztül folyamatosan üzemeltetni,mert az túl szép lenne.
Itt most azt a logikát kellene kitalálni hogy az 555 IC megkapja a lefutó élt ha van 230V és akkor is ha megszűnik.Az mindegy hány pici relé, vagy 555 Ic csinálja.
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Hello!
Úgy látom nem érted a problémát. Amit szeretnél megoldani, abban logikai bukfenc van.
Mert mondjuk van egy nyomógomb. Megnyomod, bekapcsol a szivattyú. Még egyszer megnyomod, kikapcsol a szivattyú.
De ha felborul a szinkron. Tehát pld. nem vette, hogy megnyomtad. Akkor ettől kezdve fordítva fog üzemelni a fenti szivattyú.
Erre azt fogod mondani, hogy ez nem fordulhat elő. De elő fog fordulni, mert pld. van egy villámlás, vagy feszültség kimaradás a vevő oldalon. És már is probléma van.

Mert ugye van távirányító, amit lehet programozni Toggle üzemmódba. Megnyomod, felkapcsolja a lámpát. Megint megnyomod, lekapcsolja. De ha nincs vizuális visszacsatolás, pld. a lámpa a pincében van, akkor honnan tudod hogy világít, vagy sötét a lámpa.
Na ezt hívják a vezérléstechnikában MMI-nek. (Man-Machine Interface-nek)
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
(#) proba válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Abban gondolkozz, amire rá akarnak vezetni, kell egy bekapcsoló, meg egy kikapcsoló kód. Ami talán impulzus hossz eltérés is lehet, ha biztosan meg tudod különböztetni. ( a hosszú jel biztosan hosszúként megy át...) Így viszont két időzítés kell.
(#) Massawa válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Azt miböl gondolod, hogy az adot nem lehet 10 orán át üzemeltetni?
Ha van áram, akkor az menni fog. Ha annak a táprészére teszel egy nagyobb kondit azzal megoldod a késleltetést is. Mire a kondi feltöltödik eltelik némi idö azaz csak utánna kezd elindulni az ado. Amikor meg megszünik a 220V a kondi még pár másodpercig müködteti az adot. A vevö oldalon meg nem kell semmit csinálni, csak biztositani a tápfeszültseget.
(#) wbt válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Szia!
Én betennék egy reset áramkört (talán 7705...), az bekapcsoláskor ad egy impulzust, kikapcsoláskor meg a pufferkondi nagyságától függően egy hosszabbat (lehet variálni soros diódával stb.). Ez kapcsolja az adót. A vevő meg lehet egy jobb tároló, mondjuk J-K (CD4027), aminek a statikus (SET) beállító bemenetére megy a vevő kimenő 1-szintű impulzus a RESET-re meg egy R-C tagon keresztül ugyan ez. Rövidre bebillen, hosszúra is (de akkor már úgy is be van billenve), de amikor az megszűnik, akkor a RESET-en még 1 van, így az fog érvényesülni. Rövid jel=bekapcs, hosszú megszűnésekor kikapcs. Persze nem tudom, a vevőd, milyen jelet ad. Csak egy ötlet volt sajtcetlin...
(#) Bakman válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 1

Ettől azért üzembiztosabbra érdemes csinálni. Elöször is el kell dönteni, melyik a fontosabb állapot. Keringető szivattyú lévén én az alaphelyzetben bekapcsolt állapotot tekinteném annak. Így adó hiba esetén sem forr fel a víz, legfeljebb feleslegesen keringeti a hideg vizet a rendszerben.

Az adó szabályos időközönként (pl. percenként) küld jelet a vevőnek, hogy be- vagy kikapcsolni kell a szivattyút. Ha három percig nem érkezik semmilyen jel a vevőhöz, akkor pedig a vevő mindenképpen kapcsolja be a keringetőt.
(#) pittyu2 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Hali mesterek.Jobbnál jobb ötleteket kaptam, nagyon köszönöm.!!!!
A helyzet nem túl kritikus, a szivattyú a lakás padló fűtését kapcsolja nem kazán keringtetőt.
Ha a tulaj segge fázik akkor bekapcsolja ( mint most is ).
Itt szerintem a stikli az lehet hogy társasház lévén-----------Lehet hogy mérik a keringtetett mennyiséget és csak akkor akar vételezni amikor megy a fő szivattyú. Hát majd rákérdezek.
Jár a zöld hüvelykujj mindenkinek ,egy ideig gondolkozok mi legyen.
(#) Macsek71 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 22, 2024 / 2

Másik irányból megközelítve :
Ha megy a fő szivattyú -> van fűtés -> meleg az előremenő cső -> lehet járatni a másodlagos keringtetőt

( Feltételezem olyasmi rendszer lehet, mint a lányoméknál : pincében kazán, ő lakásukban az egyik radiátor helyett hőcserélő, amiről megy a padlófűtés... )
(#) proli007 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 22, 2024 /

Hello! Szerintem is ez a helyes irány. Nem kell rádiózgatni a kazánházból. Már egy vacak csőterosztát is bőven megteszi..
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Csak az ujabb szivattyuk ha nem forognak akkor a spontán keringés sem megy vagy csak nagyon lassan. (Föleg a vékonycsöves rendszerekben. )Az ilyen megoldás csak akkor müködik ha az elöremenö csöbe eljut valameddig a meleg viz. ( nekem is ilyen megoldás van, de a leágazo csö a fö vezetékböl alig 50 cm hosszu és ott van a pumpa.)
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

Hello! Nem tudom milyen irányt vettél fel, mert nem nyilatkoztál.
Én minden esetre gondolkodtam a dolgon és meg is rajzoltam. Bár fogalmam sincs milyen az adó/vevő. Mert ugye illeszteni is kellene hozzá az áramkört.
Minden esetre ez azt csinálja, hogy mikor bekapcsol a szivattyúd, akkor egy kb. 5 másodpercig sugároz az adó. Mikor meg kikapcsol a szivattyú, akkor kb. 1 másodpercig sugároz.
A vevőáramkör meg ezt feldolgozza. Vagy is mikor megjelenik a jel, akkor indít egy időzítőt, ami kb. 2,5 másodpercig késleltet. Amikor lejárt az idő, akkor megvizsgálja, hogy az adás tart-e még. Ha igen, bekapcsolja a szivattyút ha nem, akkor pedig kikapcsolja.
A szivattyú 230V megjelenését figyeli az áramkör. Kimenete pedig közvetlen tudja a másodszivattyút kapcsolni. Na ennyi az egész. Az adó, egy 5V-os feszültséget kap adáskor, a vevőtől pedig egy GND-re záró kontaktust vár.
A táp lehetne 5..12V, a relé feszültségének természetesen ehhez igazodni kell.
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 27, 2024 /

Hali. Ne haragudjatok hogy eltűntem de a fiam meghívott egy jó kis betonozásra. Mindent átgondolok és jelentkezem.
( az eddigi elgondolásom az volt :ha van 230 V optón beindítok egy astabilt 1-2 perc ütemmel + 1 másodperces monostabilt /NE556 / ami az adót kapcsolja. Vevő után egy újraindítható monostabil amit kb 3 percre állítok mivel mindig újra indul bekapcsolva tart egy relét.)(Ha megszünik az ütem kikapcsol ).
A régi TTL 74121 nek mi a modernebb megfelelője.??
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 27, 2024 / 1

Hello!
CD4538. De percekre nem időzítünk analóg módon, (RC taggal) csak számlálóval.
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Szia. Meg rendeltem az alkatrészeket a tervedhez.A rajzot át alakítottam a rendelkezésre álló alkatrészeimhez.Adó és vevő modulnak a HEstore (Tx118SA-4)négy csatornást használok, már csináltam kapucsengőt-- horgász kapásjelzőt--kapunyitót stb velük .
Most lesz pár nap üresjárat, mert fotózható panelem sincs , megyek horgászni.
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Hello!
Na végre, hogy tudom mit kell vezérelni és milyen jelet lehet várni.
De ezek szerint GND-re kell húzni a 5V-ot (felhúzóval persze) és 5V-ot ad ki a vevő, ha jön a jel.
Így már lehet illeszteni az áramkörhöz és 5V tápfesz elég mindkettőnek. (Azt mondtad az van.)
Jó pecázást! Én az idén adtam fel..
Egyébként már megrajzoltam a másik elgondolásod elvi megoldását is. (Ami ciklikusan ad.) Csak egy tranyó kell a TX végére, ami húzogatja az adó bemenetét.
(#) pittyu2 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Hogy lehet feladni a pecázást ??
Már csináltam NE556 al szervó tesztert (" repülő modelleztem de feladtam")csak az időzítéseket kell átállítani. A vevő után meg lehet hiányzó impulzus érzékelőt tenni .Most pár napra lenyomom a pauze gombot :.
(#) proli007 válasza pittyu2 hozzászólására (») Okt 28, 2024 /

Na, majd megrajzolom a Te verziódat is. Két CD4060 kell, meg néhány tranyó.
Úgy lehet feladni, hogy vannak egészségügyi gondok, feladatok, programok. Plusz nem tetszik amit a horgásztavon látok. A kezelése, a működtetése, a pénzügye, meg az új stílusú horgászat. (Bandázunk, ordibálunk, lefotózzuk 10kg-os cakkos pofájú pontyokat. Mindenféle baromságot cipelni, matrac fertőtlenítő. A kifogható darab és méret folyamatosan csökken. Én enni is szeretném a halat, nem csak kifogni.
Ez már nem horgászat, hanem adminisztráció. Bedobták a gyeplőt a lovak közé. A volt horgász szakszervezet lett a tulajdonos.. stb. A Dunán meg egy élet megtanulni pecázni. Annyi időm meg már nincs.

Görbüljön!
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2024
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem