Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 32A 40-re bővítése?

Témaindító: Tomadam, idő: Csü, 8:44
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Tomadam hozzászólása Csü, 8:44 /

Sziasztok!

2016-ban épült a ház, amiben a lakásunk van. Sajnos 1 fázist kaptunk 32 amperrel, de így is szerencsénk volt, mert nálunk kötötték be a kávéautomatát a munkások, ezért kaptuk ezt is meg, a többi lakásban 16 amper van.
Most villanyautót vettünk, de 1-2 év múlva elköltözünk (már van telek amire építkezünk), így nem szeretnék 3 fázisra bővíteni, mert nagyon sokáig tart és drága is. Ezért arra gondoltam, hogy 40 amperre bővítetnék, az a szerelőm szerint pár hét. Ehhez menne egy 1 fázisú fali töltő és egy okos áramvezérlő. Este töltene, gázzal fűtünk, hűtő van még ami éjszaka megy. Maximum TV este 10-ig. Klímát nem használjuk. Így azzal számolok, hogy 5-6kW-al menne a töltés kb.ami éjszaka fel is töltené ha kell.
Szerintetek a 40A-t elbírná a hálozatunk, a vezetékek? Félek, nehogy baj legyen és leégjen a lakás. Beszéltem több szerelővel, egyik ezt mondja, a másik azt.
(#) Bakman válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 8:56 /

A 40 A-es kismegszakító után kettéosztod (oszja a szerelő) a rendszert. A meglévő hálózatra visszakerül a 32 A-es kismegszakító, az autó töltéséhez pedig új vezetékek/kábel, új csatlakozó, hozzá való kismegszakító.
(#) Inhouse válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 9:22 /

Az össz Amperszám számít, nem a fázisok száma. Tehát lehet 3 fázis is, csak összesen annyi Amperrel.
(#) uniman válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 9:28 /

A kocsihoz kaptál mobil töltőt? Az max. 15-16 amperről elketyeg. Az keveset tölt a kocsiba?
(#) Tomadam válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 9:56 /

Köszi. Mondom majd a szerelőnek.
(#) Tomadam válasza uniman hozzászólására (») Csü, 9:58 /

Kaptam, de nem jó mert a villanyóra nagyon hülye helyen van, a szeméttároló oldalán, ahova a sáron, minden keresztül lehetne felmenni. Így a villanyóra konnektorjába dugdosni nem tudom a mobiltöltőt, állandóra bedugva hagyni meg nem akarom. A falit át tudják húzni a másik oldalra ahol már elérhető.
(#) Tomadam válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 9:58 /

Köszi.
(#) Inhouse válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 10:40 /

Ráadásul a mérőóra szekrényben nem is lehet már dugalj.
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 12:29 /

Én pont most akartam egyet beszerelni a 80-as években készült fakeretes óradobozomba.
Sok helyen van ott dugalj...
(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Csü, 12:50 /

Annó majdnem mindben volt, aztán nem lehetett. Nálunk biztos, hogy nemrég még tiltott volt...lehet ezen is enyhítettek?
(#) uniman válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 12:59 /

Pl. ilyennel is megoldható az áram ki-be kapcsolgatása távolról ... Bővebben: Link
Persze nem a gagyibbakkal.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:00
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Csü, 13:12 /

Lopótök miatt sem szeretik szerintem...
(#) Atis57 válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 13:31 / 1

Szia!
S mi akadályozza a villanyszerelődet, hogy az óradoboztól kábelt/légvezetéket vigyen a kényelmes helyig?

A 40A feltételei; --Egy hibátlan EBF jegyzőkönyv, ---földelés, meg az uj elosztó.
igy beadható a kérelem , s befizeted a HFH-t is.
(#) Villanymozdony válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 14:38 /

Szia!
A fali töltőnek nem elég kb. 20-25 A ? A szerelőd a 32 A-es főbiztosító alá bekötné a 25 A-es kismegszakítót, arra meg mehet a töltő. Így is marad 7 A a lakás többi fogyasztójának. Szerintem ha nem megy a mosó/mosogatógép, és nem főztök, akkor bőven elég lesz. Ha jön a nyár, még a klímát is elbírja mellette.
A hozzászólás módosítva: Csü, 14:38
(#) Tomadam válasza Atis57 hozzászólására (») Csü, 14:43 /

Köszi. Át fogja vezetni. Tesla töltő lesz felszerelve. A 32A-40A váltásnak mennyi a költsége kb? Én laikusként 100+munkadíjat számoltam.
(#) még1MbR válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 17:28 /

Van ugye a 32A feletti rész 8 amperre vetítve, de ha elkezdik esetleg a mantrát, hogy a meglévő méretlent cserélni kell a bővítés miatt, akkor sokba is fájhat.
Én simán kipróbálnám a 32A-el először, szerintem elbírja, ha túl is terheled valamennyivel, nem fog lecsapni rögtön, órákba telik, mire a hőkioldó megszólal, pláne télen a hidegben.
(#) Tomadam válasza még1MbR hozzászólására (») Csü, 17:31 /

Köszi. Attól tartok, nehogy kigyulladjon valami.
(#) még1MbR válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 18:22 /

Kigyulladni akkor fog, ha egy meglévő fali konnektorból akarod üzemeltetni a nagy áramfelvételű autótöltőt.
Ki kell építeni egy megfelelően méretezett közvetlen kábelt a töltőhely és a mérő közé.
Ahogy azt minden nagy fogyasztó esetén (sütő, mosógép, stb) is szokás.
Akkor nem lesz gond.
(#) Pali79 válasza Inhouse hozzászólására (») Csü, 18:31 /

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ha eleve csak egyfázis van az oszlopról bekábelezve, akkor a teljesítmény bővítés gyakorlati oldalról csak egy kismegszakító csere, de ha nincs behúzva a másik két fázisnak a kábel, akkor az már nem annyira egyszerű, plusz a fogyasztásmérőt is cserélni kell sőt, lehet, hogy az egész mérőhelyből új kell, mert eleve 1 fázisra lett kiépítve.
(#) Pali79 válasza Tomadam hozzászólására (») Csü, 18:41 /

Akkor fog kigyulladni ha kábel van alul méretezve. Ha kismegszakító kicsi, akkor lekapcsol, semmi katasztrófa nem történik. Nyilván a 40A-es kismegszakító később old le, tehát esélyesebb a tűz ha alul van méretezve a kábel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem