Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
2016-ban épült a ház, amiben a lakásunk van. Sajnos 1 fázist kaptunk 32 amperrel, de így is szerencsénk volt, mert nálunk kötötték be a kávéautomatát a munkások, ezért kaptuk ezt is meg, a többi lakásban 16 amper van. Most villanyautót vettünk, de 1-2 év múlva elköltözünk (már van telek amire építkezünk), így nem szeretnék 3 fázisra bővíteni, mert nagyon sokáig tart és drága is. Ezért arra gondoltam, hogy 40 amperre bővítetnék, az a szerelőm szerint pár hét. Ehhez menne egy 1 fázisú fali töltő és egy okos áramvezérlő. Este töltene, gázzal fűtünk, hűtő van még ami éjszaka megy. Maximum TV este 10-ig. Klímát nem használjuk. Így azzal számolok, hogy 5-6kW-al menne a töltés kb.ami éjszaka fel is töltené ha kell. Szerintetek a 40A-t elbírná a hálozatunk, a vezetékek? Félek, nehogy baj legyen és leégjen a lakás. Beszéltem több szerelővel, egyik ezt mondja, a másik azt.
A 40 A-es kismegszakító után kettéosztod (oszja a szerelő) a rendszert. A meglévő hálózatra visszakerül a 32 A-es kismegszakító, az autó töltéséhez pedig új vezetékek/kábel, új csatlakozó, hozzá való kismegszakító.
Az össz Amperszám számít, nem a fázisok száma. Tehát lehet 3 fázis is, csak összesen annyi Amperrel.
A kocsihoz kaptál mobil töltőt? Az max. 15-16 amperről elketyeg. Az keveset tölt a kocsiba?
Kaptam, de nem jó mert a villanyóra nagyon hülye helyen van, a szeméttároló oldalán, ahova a sáron, minden keresztül lehetne felmenni. Így a villanyóra konnektorjába dugdosni nem tudom a mobiltöltőt, állandóra bedugva hagyni meg nem akarom. A falit át tudják húzni a másik oldalra ahol már elérhető.
Ráadásul a mérőóra szekrényben nem is lehet már dugalj.
Én pont most akartam egyet beszerelni a 80-as években készült fakeretes óradobozomba.
Sok helyen van ott dugalj...
Annó majdnem mindben volt, aztán nem lehetett. Nálunk biztos, hogy nemrég még tiltott volt...lehet ezen is enyhítettek?
Pl. ilyennel is megoldható az áram ki-be kapcsolgatása távolról ... Bővebben: Link
Persze nem a gagyibbakkal. A hozzászólás módosítva: 13:00
Szia!
S mi akadályozza a villanyszerelődet, hogy az óradoboztól kábelt/légvezetéket vigyen a kényelmes helyig? A 40A feltételei; --Egy hibátlan EBF jegyzőkönyv, ---földelés, meg az uj elosztó. igy beadható a kérelem , s befizeted a HFH-t is.
Szia!
A fali töltőnek nem elég kb. 20-25 A ? A szerelőd a 32 A-es főbiztosító alá bekötné a 25 A-es kismegszakítót, arra meg mehet a töltő. Így is marad 7 A a lakás többi fogyasztójának. Szerintem ha nem megy a mosó/mosogatógép, és nem főztök, akkor bőven elég lesz. Ha jön a nyár, még a klímát is elbírja mellette. A hozzászólás módosítva: 14:38
Köszi. Át fogja vezetni. Tesla töltő lesz felszerelve. A 32A-40A váltásnak mennyi a költsége kb? Én laikusként 100+munkadíjat számoltam.
Van ugye a 32A feletti rész 8 amperre vetítve, de ha elkezdik esetleg a mantrát, hogy a meglévő méretlent cserélni kell a bővítés miatt, akkor sokba is fájhat.
Én simán kipróbálnám a 32A-el először, szerintem elbírja, ha túl is terheled valamennyivel, nem fog lecsapni rögtön, órákba telik, mire a hőkioldó megszólal, pláne télen a hidegben.
Köszi. Attól tartok, nehogy kigyulladjon valami.
Kigyulladni akkor fog, ha egy meglévő fali konnektorból akarod üzemeltetni a nagy áramfelvételű autótöltőt.
Ki kell építeni egy megfelelően méretezett közvetlen kábelt a töltőhely és a mérő közé. Ahogy azt minden nagy fogyasztó esetén (sütő, mosógép, stb) is szokás. Akkor nem lesz gond.
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ha eleve csak egyfázis van az oszlopról bekábelezve, akkor a teljesítmény bővítés gyakorlati oldalról csak egy kismegszakító csere, de ha nincs behúzva a másik két fázisnak a kábel, akkor az már nem annyira egyszerű, plusz a fogyasztásmérőt is cserélni kell sőt, lehet, hogy az egész mérőhelyből új kell, mert eleve 1 fázisra lett kiépítve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |