Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam okosabbak majd biztos tesznek még hozzá, de párhuzamosításnál arra mindenképp figyelni kell, hogy fázishelyesen kösd össze, különben baj lesz
És azt honnan tudjam, hogy mi a fázishelyes és mi nem? Annyiból, hogy ha szikrázik akkor nem jó?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
Szia!
Sorbakötésnél lehetőleg csak azokat kösd sorba, amiknek kb. egyforma a tekercsek huzalja - különben a vékonyabb határozza meg a maximális kivehető áramot. Párhuzamos kötésnél fontos, hogy pontosan ugyanolyan feszültségűek legyenek. Ha ez teljesül, akkor csak az egyik végüket kösd össze, aztán mérd meg a szabad végek közötti feszültséget - ha duplát mérsz, akkor az egyik tekercs másik végét közösítsd az előzőével és ha 0,0x voltot mérsz csak a szabad végek között, akkor ezt a két véget is összekötheted és máris paralel van kötve a 2 tekercs. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
Üdv a csapatnak! Egy 12V-os toroid trafó szekunderét, hogyan tudom úgy vissza tekerni, hogy újból felhasználhassam a vezetéket. Több leágazást szeretnék, de lehet, hogy független szekundereket. Milyen technikával tekerjem vissza és újból fel? Még soha nem tekertem toroidot, de lemezeset sokat.
Ha a meglévő 12V-os tekercsbe szeretnél leágazást, akkor ha szerencséd van az csak egyetlen sor, megkeresed a közepét, ott elvágod a huzalt és van 2db 6V-os független tekercsed. Bontott huzalt én elvből sem tekernék vissza sehova, toroid esetén pláne, elég kis rádiusz keletkezik a sarkoknál ami nem tesz jót a huzal lakkozásának.
Értem. Köszönöm. Mi a legkisebb toroid gyűrű, Egy 12V/45-50V-os 5-600mA-re 50Hz, trafót kellene tekernem. Gondoltam kisebb méretű lenne mint egy lemezelt trafó. Mit javasolsz. A legyártatás nem opció. Mennyire tűrik a toroid trafók, ha a freki lényegesen eltér az 50Hz-tól. Mondjuk +- 20-25Hz, az az 25 és 75Hz között mennyire kényes?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2024
Ezt most nem nagyon értem. A primer lenne 12V a szekunder pedig 50V/600mA?
A freki nem kritikus mert ezek a lemezek akár több száz Hz-en is ugyanolyan jól működnek még, de a menetszám a frekvencia függvénye is, 25Hz-en dupla menetszám kell mint 50Hz-en. Ilyen kis toroidot lehet néha venni használtat olcsón, ha jól emlékszem nekem is van valahol, itt az apróban is szokott lenni, alig kerül többe mint a posta költség. Pl. itt is van, vagy esetleg ez de ez elvileg ki van öntve.
Üdv, se mennyire.
Én tekercseltem sárga színű, majd pedig zöld színű toroid gyűrűre, 34mm.átmérő,.kb.600T, primert, és 250T.szekundert,simán átvisz 1KHz-től, 80KHz-ig, a sárga felmegy 3szög, és 4szog jellel egyaránt, 200KHz-ig! úgy hogy a jelalak nem torzul ,illetve 1KHz-en minimálisan változik meg. A fekete gyűrű, 40-50Hz-től, 5-6KHz.ig szinusz jellel, 3szög jellel szépen alakit,meghajtja a Fetet is.
Most már csak az a kérdés, hogy megterhelted e, mondjuk 200kHz-en?
Helló! Mint írtam 12V/ 45-50V vagy is primer 12V a szekunder 45 vagy 50V a szekunder áram 5-600mA.
Sziasztok!
A tekercsek közötti szigetelésre mit ajánlotok? A primer 240-voltos hálózaton van. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
Például ezt, legalább 2 de inkább 3 rétegben.
toroid trafó hibaÜdvVan egy toroid trafóm, tto-104-12 tipusú. A primer oldal ellenállása 8ohm. A szekunderen fekete-sárga: 0.5ohm, fekete-piros: 0,8ohm. Nem tudom, hogy ezek az értékek megfelelőek-e. Bekapcsolva a primer oldali 1,6A-es biztosíték (gyárilag ekkora van benne) rögtön kiolvad. Egy pillanatra áramot adva a primer oldalra rögtön melegszik a trafó. A primer és szekunder között nem mérhető ellenállás. Mi lehet a gond? Az ellenállás értékek jók? A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Szia! Ha a barna-kékre adsz hálózati fedzültséget és azonnan meleg lesz a trafó, akkor az tekercszárlatos.
Szia. A kép csak a típusa miatt lett feltéve. A netről szedtem. Az enyémen nem látszik külsőleg semmi.
Szia. Igen, ha a barna-kékre adok hálózati feszültséget rögtön melegszik.
Javíthatóak ezek a trafók?
Nem tudjuk a körülményeket, de ha beépített állapotban vizsgálja, akkor a szekunderen is lehet zárlat. Akár menetzárlat, akár az is lehet zárlatos ami rá van kötve. Ezektől is gyorsan melegszik a trafó.
(Ugyan miért nem az érintett trafóról látunk képet, miért jobb egy hasonló netest csatolni?) A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Idézet: „Ugyan miért nem az érintett trafóról látunk képet, miért jobb egy hasonló netest csatolni?” Szokásos magyarázatok: - Koszos/retkes - Nincsen is ilyenem - Nem tudok fényképezni
Azt írta, hogy van egy trafója és nem azt, hogy van egy ilyen trafóval szerelt készüléke. A megadott adatokat vettem figyelembe.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Azért tettem a netről, mert az adattáblája jobban látszik, akár hogy fényképeztem a rajta lévő fólia miatt csak csillogott.
Kivéve néztem a trafót, a szekunder oldalon nem volt rákötve semmi. A multiméter volt csak, hogy mérjem van e kimenő feszültség, de mivel rögtön melegedett, le is kapcsoltam.
A trafó egy elektromosan állítható székben van, de kiszerelve vizsgáltam.
A 8Ω még akár lehetne is jó érték, bár nem tudjuk a teljesítményét illetve nem melegedhetne. A legtutibb az lenne, ha lenne egy ugyanilyen szekunder feszültséged valahonnan amit rákapcsolnál ennek a trafónak a szekunderére, és ha nem 230V körüli érték mérhető a primeren hanem kevesebb akkor valószínűleg menetzárlatos a primer, más baja egy toroidnak ritkán szokott lenni.
Sajnos nincs trafóm ami 22V vagy 34V-ot adna.
A trafó primer tekercsével köss sorosan valami 230V-os teljesítményben hozzá illő Ohmikus fogyasztó. Ez mondjuk lehet egy 230V/60W-os izzó. Vélhetően az izzó világítani fog teljes fénnyel, de az áramot korlátozni fogja 0,25A alá. Utána meg lehet mérni mi van a kivezetéseken.
Rendben. Megpróbálok keríteni hagyományos izzót, nem is olyan könnyű (mindenhol led van).
Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |