Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   247 / 247
(#) AZoli hozzászólása Sze, 14:26 / 1

Hová lesz a napelem által meg nem termelt energia?

Sziasztok!

Egy elméleti kérdésem lenne.
Egy 1 m2 napelem felületét 1000W teljesítményű sugárzás éri (a Napból), és ebből a (rendszerbe kötött, működő) napelem 300W teljesítményt elektromos teljesítménnyé alakít (ezt nyilván elszállítjuk máshová, és előbb utóbb hővé alakul), a maradék 700W részben visszaverődik, részben helyben hővé alakul.
Mi történik azzal a 300W -al, ha ezt a napelemet leválasztjuk, azaz nem vesszük ki belőle? Hol jelentkezik az a 300W?
Gondolom nem melegszik jobban a éppen nem termelő napelem, nem változik meg a sugárzás elnyelő/visszaverő képessége sem.
(#) Ge Lee válasza AZoli hozzászólására (») Sze, 14:37 /

Sehova, mivel a W az az UxI szorzatból lesz, és ha nincs I mivel nem folyik áram, így az a 300W csak elméletileg létezik. Mint a vízcsap. Amíg nem nyitod meg, addig csak elméletben jön belőle a víz (rendelkezésre áll), ha megnyitod akkor meg gyakorlatilag is folyik.
(#) AZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 14:39 /

A teljes, 1000W ide ér a Földre, eléri a napelemet. Tehát a 300W -nak is meg kell lennie valahol. De számolhatunk Joule -ban is, hogy ne zavarjon meg hogy ez nem elektromos teljesítmény. Semmi köze az UxI -hez.
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:41
(#) proba válasza AZoli hozzászólására (») Sze, 14:39 /

Szerintem helyben meleg lesz belőle.
Valaki mintha egyszer mondta volna, a padláson hűvösebb van mióta napelem van a tetőn. ( bár ez lehet a napelem árnyékoló hatása is.)
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:42
(#) AZoli válasza proba hozzászólására (») Sze, 14:43 /

Tehát a széthúzott elektromos csatlakozós napelem jobban melegszik, mint ami termel? Számomra elég hihetetlen.
Idézet:
„a padláson hűvösebb van mióta napelem van a tetőn.”

Ez biztos, hiszen visszaver, árnyékol, és ha be van kötve (nem csak felszerelve) akkor termel is. Ez a 3 tétel mind csökkenti a tetőt érő sugárzást.
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:50
(#) Bakman válasza AZoli hozzászólására (») Sze, 15:08 /

Miért hihetetlen? A napelemnek mindegy, hogy be van-e kötve a hálózatba vagy nincs, mindig ugyanannyi napfényt (energiát) nyel el és ver vissza. Az elnyelt energia teljes egészében hővé alakul ha nincs terhelve, ugyanakkor valamennyi elektromos energiává alakul terhelés esetén. Csak így jön ki a matek.

Nyílván nem ilyen egyszerű, mert maga az elektromos áram is melegíti a paneleket, de ami máshol (pl. az inverterben) használódik el, az nem alakul hővé helyeben. Állítólag nagy napelemparkokban egyszerűen hőkamerával körberepülik a paneleket, amelyik melegebb a többitől, az nincs terhelve (hibás, szakadt a kábel stb).
(#) AZoli válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 16:14 /

Igen, ez volt a bajom, hogy csak így jön ki a matek. Az tűnt hihetetlennek, hogy egy nem termelő panelen 300-400W pluszban hővé alakuljon...
(#) Régi motoros válasza AZoli hozzászólására (») Sze, 18:32 /

Ahol nincs egy deka napelem se, ott hova lesz az energia?
Nyilván nem fordul vissza a foton, hogy keressen egy napelemes részt és oda csapódjon be...
Melegíti a felszínt, vagy amibe épp beleütközik útközben. Üvegházhatásról is biztos hallottál már.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:34
(#) Villanymozdony válasza AZoli hozzászólására (») Csü, 11:30 / 2

Ahogy fentebb írták, a nem kiterhelt napelem helyben adja le a hőt azáltal, hogy melegebb lesz. Bármennyire is furcsa elsőre, a terhelés "hűti" a paneleket, ami természetesen a felhasználási helyen (bármi ami villannyal megy) ugyanúgy hővé alakul.

Ez fizikailag úgy néz ki, hogy a Napból jövő sugárzás fotonjai elektron-lyuk párokat keltenek a félvezető p-n átmenetében. Ha az áramot elvezetjük (és a feszültség nem nulla, azaz teljesítményt vezetünk el) akkor az elektron-lyuk párok (jeletős része) nem rekombinálódik, azaz a töltéshordozók potenciálkülönbsége nem fog helyben munkát végezni, hanem majd a terhelésen.
Ha viszont nincs terhelve a napelem, akkor a beeső fotonok ugyanúgy elektron-lyuk párokat keltenek, viszont a feszültség pont a cellák (amik amúgy diódák) feszültsége lesz, és helyben rekombinálódnak. A rekombinálódás ezesetben infrát és hőt termel. A végeredmény ugyanaz, mintha ott nem lenne napelem, hanem cserép, pala, stb.

Az, hogy ez a panel öregedését mennyire befolyásolja nem tudom, de feltételezem, hogy nem tesz jót neki, ha nincs bekapcsolva az inverter hosszútávon, vagy leszabályozza a visszwatt "védelem".

Az egy jó kérdés, hogy a betáplálás korlátozás miért visszwatt "védelem", mert ugye nem véd semmit, legfeljebb a fosszilis tüzelőanyagok kitermelőinek érdekeit...
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:36
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 14:14 / 2

Nálam áramnál és feszültségnél van tizedes, de teljesítménynél csak egész számok. Tegnapelőtt ránéztem, 38 W-ot termelt (déltájban ). Most nemrég hosszabban figyeltem. Kb. másodpercenként frissíti a kijelzőt. Volt 1 wattos lépés is, volt 1029, 1033, 957. Kicsit kisütött a nap. Frissítésenként váltott 1347-ről 1693-ra és vissza 1109-re, majd megint többszázzal föl és le.
(#) mugab hozzászólása Szo, 22:42 /

bekapcsolódás

Atis57 készítheted a rajzot...
(#) Villanymozdony válasza erbe hozzászólására (») Szo, 23:30 /

Nekem is hasonlóan mászkál. Egyszer elékötök egy lágyvasas ampermérőt, azzal látványos lenne.
Egyébként milyen invertered van?
(#) Atis57 válasza mugab hozzászólására (») Vas, 10:05 /

Szia!
Ime;
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Vas, 14:46 / 1

Fronius IGTl 3.0.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Vas, 20:38 / 1

Délután, még nem volt 4 óra, arra jártam éppen.
17 - 16 - 17 - 16 - 19 - 16 - 21 W. Régebben figyeltem, 15 W-nál lejjebb nem szokott menni, akkor már lekapcsol. Reggeli indulásnál 70 W-tal szokott beindulni.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Vas, 20:40 /

Szia!
Köszi --ezek érdekesek . Legfeljebb én nézegettem rosszkor?
(#) Villanymozdony válasza erbe hozzászólására (») Vas, 21:52 /

Nálam a Growatt 1-2 W-ig is lemegy, igaz csak 2 kW-os. Az érdekes viszont az, hogy olyankor egész nagy kapacitív meddőt tol be a hálózatba. Gondolom a szinkronban maradáshoz kell.
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Vas, 22:01 / 1

Ne emlegesd ezt a "szinkront"! Sokan tévedésben vannak ezzel kapcsolatban. A hálózatra tápláló inverterek nem szinkronoznak, hanem a betáplált energiát ráültetik a hálózati jelre. Mint egyféle amplitúdómodulációt. Már mutattam erről készült szkópjelet is.
Nem is tehetnének mást, hiszen vannak előírások, amit teljesíteniük kell. Pl. 3% alatti torzítás. Tehát ha deformált a hálózati szinusz, nem javíthatja ki. Nem is tudná, mert nincs akkora energiatartaléka. Nem mértem, mekkora frekvenciával ülteti rá az energiát, de több kHz lehet. Néha hallani a sípolást.
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:01
(#) Villanymozdony válasza erbe hozzászólására (») Vas, 22:13 /

Ha jól értem, villanytanilag egy feszültségfüggő áramgenerátornak néz ki, azaz egy Ohm-os fogyasztóra hasonlító módon (csak fordítva) a pillanatnyi feszültségtől függ az áram, így követi le a szinuszt. (Ezt meg ugye PWM-el csinálja a FET-es vagy IGBT-s híd.)

A meddő miért jelenik meg? Ezt nem teljesen értem.
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:20

prtsc.png

(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Vas, 22:25 /

Vagy a saját táplálását ellátó rész, vagy a mintavételezés kelti.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Hé, 15:05 /

Később gondolkodtam rajta, de már nem volt kedvem bekapcsolni a gépet. Elég komoly zavarszűrés van az inverterek AC kimenetén. Bár nem nézegettem, mekkorák a kapacitások, ráadásul eddig csak egy Growattot bontottam ki, azt is csak kíváncsiságból, de nem ez miatt. A szűrőkondik is adhatják azt a néhány VAr meddőt, ami az inverter kimenő teljesítménye növekedésével eltűnik.
(#) Villanymozdony válasza erbe hozzászólására (») Hé, 15:49 /

Nálam 100 VAr felett szokott lenni, ami meglepően sok. Persze nincs jelentősége ilyen kis teljesítmény mellett, de egy több megás napelem parknál már egész szép meddőáramok mászkálhatnak, hacsak nincs kompenzálva valamivel.

Egyébként ahhoz képest, hogy a napos órákban ezer MW-okat tolnak be inverterekkel, (akár Paks többszörösét is) semmilyen üzemzavart nem okoznak. Érdekes, hogy nem válik instabillá, holott sokszor az utca végi trafón is visszafelé megy az energia KÖF felé.
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Hé, 15:59 /

Soha nem nézegettem, miből mennyit termel. Az inverter nem írja ki és nincs ilyen komoly mérőműszerem, mint neked. Igaz is! Minek?
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Hé, 16:21 /

Éppen az inverter előtt locsolgattam a virágokat. Ránézek, 16W. Egyszercsak katt, "Fehler", feszültség alacony (DC). Vár kicsit, próbálkozik, de már nem megy.
Mai termelés 2,487 kWh ( *4,39.- Ft). Volt már ennél kevesebb is.
Következő: »»   247 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem