Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi!
A két NTC -nek amit linkeltél szobahőmérsékleten mennyi az ellenállása?
A nagyobb méretű a fűtési kb. 12.5 12.3 kOhm , a kisebb 12kOhm. Holnap lesz hőmérőm akkor melegítve is tudom mérni majd.
De itt most nincs 25C fok, max. 19 A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
Nekem a fehér sarus, az fentebb van, de az a fűtésé. Rápattintottam ügyesen. Végülis itt nem azzal van a baj hogy nem ér hozzá, mert ha leveszem a csőről, akkor nem áll le, letiltásig melegíti a vizet.
Én a HMV NTC-re, 23C° -os szobában 10,7kOhm-ot mértem. A piros csatis. Nem nézted a tartály alján a 3 furatot amikor a csöveket leszedted? Nálam kettő teljes átmérőben nyitott volt, a 3. meg szűkebb volt. Néztem nem tűnt vízkőnek. És abba nem is tudtam a pálcát feltolni, csak 5-10 cm.-re. Nincs fotód a teljes elejéről? Csak hogy hol van az a 3. hőmérséklet határoló. A fehér az nálam fentebb van a csövön. Nem tudom jelent-e valamit, de lentebb teszem.
Ha jól gondolom a tartály alját nem vetted le. Nekem úgy tűnik ehhez szinte mindent le kellene bontani alatta, hogy legyen elég hely, lásd Bővebben: Link
Itt belül mi gyűlhetett össze.. Talán az anódból sincs már sok, de felül a tetején sincs elég hely szerelni, mert ott meg a füstcső megy keresztben... Hogyan mivel fértél hozzá a csövek hollandi csavarjaihoz, amiket leszereltél? Még nem tudtam leszedni a csöveket. Ilyet tudok ehhez elképzelni, de sajnos ilyen szerszámom nincs: A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
Én pár éve vettem ezt a kis csőfogót. Gyakorlatilag ha kézzel odatudsz nyúlni valahová, akkor már tudod ezt használni. Ezzel.
Ó szuper, köszönöm. Ez ránézésre max. kb. 150-170mm hosszú lehet?
Az 5-ös nem lehet hogy az égőtért körbevevő fémdobozban van belül? Az alsó bemenő csövön kívül nincs rajta semmi, viszont ott bemegy 5 drót, talán a fekete+szürke megy az 5-ös érzékelőhöz? Nem ez az?: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
A fogó a pofa hegyétől a markolat aljáig 17 cm. nagyon jól használható sok helyen.
Közben egy sok évvel ezelőtti fotón megtaláltam az 5-ös határolót. Ott van az akkor most is, csak kiesett a látókörömből mint határoló. Ott jó helyen lehet? A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
Chaffoteaux Nectra HibaelhárításSziasztok!Van egy régi, kéményes cirkó Chaffoteaux et Maury Nectra 2.23 kazánom amit a lakással örököltem 3 éve. Azóta több probléma is felmerült vele amikkel lehetett együtt élni, pl a könnyező feltöltőcsap miatt ejti a nyomást ezért a fűtési szezonban 2-3x után kell töltenem. Tavaly elkezdett valami szörnyű hangot kiadni működés közben, ezt úgy orvosoltam, hogy a bemenő golyós gázcsapot annyira elzártam, hogy ne csinálja, így sokkal kisebb a láng meg gondolom a hatékonysága is, azonban így is elengedően teljesít. Ezt a szerelő tanácsolta karácsonykor telefonon. Ma este viszont durrant egy nagyot és utána enyhe égett poros- pókhálós gázszag érződött. (A durranás után egyből elzártam a gázcsapot és kihúztam a konnektorból). Azóta az égésteret kinyitottam és lecsiszoltam a kokszot a kis pipákról, a konnektorba visszadugtam, de egyelőre nem mertem a gázt ráadni. Az interneten úgy látom ez a késleltetett gyújtás hibájából adódhat amit ezeknek a pipáknak a tisztításával lehet orvosolni. Szerintetek megpróbálhatom beüzemelni? Esetleg valakinek valami tanács mit lehetne megpróbálni vagy kipucolni? Köszönöm a válaszokat! András.
Egyébként a váltószelep okozhatja ezt a jelenséget? Ahhoz nem nyúltam... Mi a hibajelenség ha rossz a váltószelep?
Mert egyébként a fűtés és a melegvíz között szépen vált. Most kezdtük a kazánt fűtésre is használni, eddig elvoltunk a klímával. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Nekem az 5-öske nem ott van, hanem a zöld nyilad felénél a cső vízszintes részén. De gondolom ez a pár cm távolság nem számít, és ugye a tied C-s, enyém meg F-s típus.
Az anódot a tartályban nem nézted? Azon gondolkodtam, létezik-e vagy létezhetne-e egy olyan "trükkös" módszer, amivel a tartályt ki lehetne tisztítani az alsó részének lebontása nélkül. Kivenni az anódot és ott egy vékony slaggal bejutva belül vizes porszívóval eltávolítani a lerakódott vízkövet. Előtte egy ultrahangos dolgot bejuttatni, ami mint a fogkőleszedés porrá zúzná a vízkövet. Bővebben: Link Bővebben: Link
Néztem, nekem ott egy kicsit lapos a cső, gondolom hogy ott fekszik fel, így biztosan ott van a helye.
Nem mentem bele a tartályba. A váltószelep tisztításhoz vajon le kell engedni a kazánt?
Az 5-ösön van egy kiálló pöcök is, ha jól tudom túlmelegedés után azzal lehet "reset"-elni.
Helyedben én elzárnék mindent és leengedném. Az elzárószelepek könnyen járnak? Gondolkodom egy mobilos endoszkópkamerán, vajon mennyire jó minőségű képe lehet.... A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Tegnap le volt engedve...
Most éppen azt "állapítottam meg" hogy a HMV tágulási tartálya gyakorlatilag üres volt, a fűtésében volt egy kis nyomás, de kevés víz is jött ki. Most beállítottam mindkét nyomást.
Nálam is víz volt a fűtési tágulásiban. Cseréltem. A HMV-s is cseréltem, abban ha jól tudom elvileg cserélhető külön csak a membrán (ballon). A HMV tágulási tartályba menő csöben is találtam vízkő maradványokat, ha magába a tartályba is be tud jutni szennyeződés akkor feltételezem az ki is nyírhatja. Nem tudom, lehet hogy csak lejárt az ideje és kifáradt a bele.
Váltószelepet is cseréltem és hőcserélőt is. F9 elmúlt de még mindig nem okés. Remélem a sok gyújtás kibekapcs nem tett tönkre dolgokat...
Nekem LIDL-ös Parkside endoszkópom van, egy műanyag kofferben adják, az endoszkóp nyaka kissé merev, de hajtogatható. A kézi egységgel, amire csatlakozik, a saját memóriájába lehet képeket lőni, AA ceruzaelemekkel működik.
Berendeltem egy HMV NTC-t, aztán lesz ami lesz.
Ha sikerül lecsatlakoztatni a csöveket a tároló aljáról, nézd meg légyszíves majd hogy a 3 furat hogy néz ki! Arra gondolok amit írtam is korábban. kettőbe egy pálcát teljesen fel tudtam tolni, a 3.-ba csak pár centire. És ez olyan mintha leszükűlne kicsit. Legalábbis a másik kettőhöz képest úgy tűnik. Néztem de szerintem az nem vízkő, de nem mertem durvábban neki esni. De az NTC csere után nem változik semmi, lehet kicsit durvábban neki esek....
Megnézem majd, de még nem látom át, hogy fog sikerülni. Gondolom nem mindegy milyen sorrendben és milyen irányból megyek neki a fogóval. A tartály alján lévő "tányért" tartó csavarok nagyon útban vannak. A 3. az balról jobbra a harmadik?
Pontosan mi is a hibajelenség? A fűtés az hibátlan, csak a hmv módban kapcsol ki mert túlmelegedést érzékel? Az anód sosem volt még cserélve? Az enyém amúgy már nagykorú, 18+-os, ezért kell megnézzem milyen állapotban van, ha van még belőle valami egyáltalán... A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Idézet: Amiről említést teszel csőszakasz a tartály alján az a töltő csonk lenne amin egy kupak vagy kalapszerű korlátozó van, hogy a beáramló hideg víz ne tudjon felfelé áramolni hanem rétegződve maradjon a tartályon belül mint egy bojlerban. „kettőbe egy pálcát teljesen fel tudtam tolni, a 3.-ba csak pár centire. És ez olyan mintha leszűkülne kicsit.”
Az ionizációs elektróda, presszosztát és a biztonsági termosztát (túlmelegedés határoló, képen "5-öske") hármas közül melyikek szoktak úgy tönkremenni, hogy cserélni kell, vagy ha már szépkorúak, akkor érdemes cserélni?
Az 5-ös biztonsági termosztát működését gondolom lehet tesztelni: alapból zárja az áramkört, ha melegítem akkor bizonyos hőfokon nyitja. Jól gondolom? Ez hány Cfok? Amit adnak hozzá az valami hővezető paszta vagy ragaszt is? Egy új presszosztát már jóval többet kóstál, gondolom itt is lehet, érdemes ellenőrizni csere előtt, illetve hogy a csatlakozó műacsövekben nincs-e dugulás. A hozzászólás módosítva: Pé, 13:23
Ez a 3. cső az ominózus "kunkori" cső, ami megy a szivattyú tetejére? A szivattyú hátulján van egy nyíl , ami lefelé mutat, ez a vízáramlás irányát mutatja, azaz ha működik, akkor a 3. csövön vissza irányban keringeti a vízet a tartályból hőcserélő felé, jól gondolom?
3-as "kunkori" cső tartályalja felöli vége...
A tartály az 60-70 literes vagy 40 literes? Mert nekem leengedéskor kb. 40 liter vizem lett, ha 60 literes akkor már 20 liternyi lerakódás lenne az aljában? A hozzászólás módosítva: Pé, 20:00
Igen, jól gondolod. Ha a tartály hőfok érzékelője érték alá esik akkor a HMV keringető szivattyúja az említett kupakkal ellátott belső csonkon keresztül szívja a kunkoron és visszacsapó szelepen át
majd onnan nyomja a hőcserélőbe. A szűkítés az lehet, hogy már abban a fekete műanyag elágazásban benne van (ide csatlakozik a flexibilis csövön keresztül a vízáramlás, tömegáramlás érzékelő) ahol a visszacsapó is vagy a hőcserélő előtti toldatban lehet még. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:16
Milyen szűkítésre gondolsz pontosan?
Nem sikerült lefotóznom, de a kupakos belső csonkba tükörrel alulról bekukkolva elég csúnya, ott is "törmelék" van. Megpróbálom kipiszkálni. Érdemes lehet itt ecetet beinjektálnom?
Lennie kell egy korlátozó gyűrűnek benne ami "meghatározza" a paraméterek leírásában a liter/perc vízhozamot adott hideg/adott felmelegítettet a beállított kívánt hőmérsékletre. Színes gyűrűket szoktak erre használni de azt nem tudom, hogy melyik mennyit korlátoz.
Az ecet az felejtős és más egyéb alulról lyukon keresztül való "mókolás". Le kellene venni az alját és kitakarítani belőle ami oda alulra lerakodott a későbbi ismételt problémák elkerülése végett. A Pató Palis hozzáállás sem vezet jóra ha akkora göbök vannak a rendszerben amit mutatsz. Ha az aljáról a csöveket már levetted akkor az az öt csavar már ne legyen akadály, de ahogy gondolod. A saját képességeid határait csak Te ismered, hogy bevállalod-e a továbbiakat DE ha megcsinálod akkor sokáig tünetmentes lesz a készüléked ezen része.
Egyetértek.
Ami necces, hogy a gázszelep mögött elfér-e kiszedéskor, hogy ahhoz ne kelljen nyúlni, ekkor csak a többi részt kellene kiszedni és keresztben lévő tartólemezt, amin vannak. Vagy lehet nem is kell teljesen kivenni, csak annyira, hogy belül az alsó részt takarítani lehessen (min 6-10 cm lefelé?). Kérdés, mennyire rugalmas az a fehér nagy tömítőkarika (lásd pár hsz-el korábban fotón), az új cseredarabot alulról kívülről rá tudnám húzni vajon? Vappali: én is 6cm-t tudtam felmenni egy fülpiszkával és lefotóztam mit sikerült kipiszkálni, gondolom van ott még ahonnan ez jött Amúgy ezt a fehér valamit kézzel szét tudom morzsolni. A hozzászólás módosítva: Pé, 21:06
A szivattyút azt érdemes volna kivenni a lemezes hőcserélőig terjedő csővel együtt és talán lesz annyi hely, hogy kifér a tartály csöve karimástól úgy, hogy a gázszelep és csöve nem lesz érintett. Megfelelő nagyságú textillel letakarva a kényesebb részeket esetleg alá tehetsz nylont, hogy ne ázzon át ha még vizes csepegés lenne arrafelé.
Erre gondoltál?
Ez a falból bejövő hidegvíz szelep tetejében van, fehér-spenótzöld színű, 16liter/perc, és innen megy tovább a vastag fémhálóskülsejű (flexi?)cső az vízáramlásérzékelőn át a szivattyúhoz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |