Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt Tagok!
Egy Eaton 650i USB szünetmentes tápegységről lenne szó, a probléma az vele hogy ha számítógéppel összekapcsolom (usb-n keresztül) az Eaton Ups Companion szoftver 0 terhelés mellett is 45W fogyasztást mutat. Ha rákapcsolok mondjuk egy monitort akkor ez 120W-is felmegy, ezzel az a probléma hogy az UPS belső szoftvere ez után menedzseli az eszközt. Már kerestem hozzá firmware-t, de nem találtam, van egy másik ugyan ilyen, dettó ez a probléma. A kérdésem az lenne hogy van esetleg valakinek kapcsolási rajza? Arra gondoltam hogy ha egy ellenálláson keresztül figyeli a terhelést, az ellenállás módosításával beállíthatom a helyes értéket. Egyébként ha a főkapcsolóval kikapcsolom a kimenetet (output Off) ugyan úgy tölti az akkut, és a szoftver ilyenkor 0-t mutat terhelésnek. Megmértem fogyasztásmérővel is, kikapcsolt kimenetnél kb 6W-ot fogyaszt az UPS, bekapcsolt kimenetnél ha nincs rajta semmi terhelés 7W-ot. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! Szép vasárnapot mindenkinek!
Feltettem egy képet a paneljáról.
Van a közeledben hagyományos izzó (60 - 100 W-os), amit a szünetmentesre tudsz kötni? Ha igen, ellenőrizd, hogy azzal mit mutat.
Egy 150w-os izzót kötöttem rá és 198w-ot mutatott a szoftver.
Köszönöm szépen a linket!
Igen ezt a videót már láttam, pont ugyan ez a jelenség. Az a baj hogy semmit nem találtam hozzá, se firmware-t, se kapcsolási rajzot, így tanácstalan vagyok. Az a baj ha így marad akkor idő előtt le fog kapcsolni az ups, és vele együtt a szerverem is.
Minden bizonnyal meg lehet hekkelni, de ehhez kevés pár fénykép. "Mindössze" azt kell kideríteni, hogyan méri a feszültséget és/vagy az áramot. Keress a NYÁK lapon egy kis értékű, de viszonylag nagy telejsítményű ellenállást, az lesz az árammérő sönt. A kimenet közelében nézelődj.
Köszönöm szépen!
Nemsokára megnézem közelebbről melyik lehet az.
Megnéztem, találtam is a kimenetnél két helyen is nagy ellenállásokat.
3db 5ohm os ellenállás van párhuzamosan kötve, hozzá is adtam, el is vettem belőle, ugyan azt mutatja a szoftver. A másik ellenállást is cserélgettem, ki is vettem, de ugyan úgy semmi. A kimeneten 57w terhelés van 11% ( Fent rosszul írtam, valószínű elnéztem. Csatolok egy képet is az ellenállásokrol. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2024
A forrasztási oldalon nincsenek ellenállások? A két jelölt IC-n milyen feliratok szerepelnek?
A forrasztási oldalon kis smd ellenállások vannak, van még zener dióda, vannak még tranzisztorok.
A hűtőborda felöli IC UTCVET7 / UC3843BL A másik IC LM358N/AKAA/1739G. Még annyit hozzátennék hogy mikor usb-n van, és az ups hálózaton akkor ha a bekapcsoló gombbal bekapcsolom a kimenetet, a relé (vagy relék) meghúznak és egyből bekapcsolja a kimenetet amin ott az 57w terhelés. Amikor kikapcsolom a kimenetet, a relé elenged és 0-lesz a terhelés. Lehet be van égve a relé? De mondjuk akkor a hálózatból is felvenné az 57W-ot.
Köszönöm az eddigi segítségedet!
Sajnos már nem tudom merre induljak tovább, meg lehet-e egyáltalán javítani. Egy kapcsolási rajz sokat segítene.
Kapcsolási rajz mindenkinek segítene, vélhetően nem érhető el nyílvánosan. Talán az LM358 környékén van az egyik kutya elásva (sönt erősítője), de ez így fényképről eléggé reménytelen eset.
Nevezett IC-nek két kimenete van, azokat kellene figyelni (mérni), hogyan változik terhelés hatására. A másik opció, hogy eladod és veszel egy jó szünetmentest.
Ezen nincs mit megjavítani, ez a cucc ilyen. Ha leszednéd a gépedről a saját programját és csak USB-vel összekötöd a gépedre, akkor, mint akkumulátort mutatja a rendszer. Onnantól kezdve pedig tudod úgy használni, mintha laptop lenne, azaz beállíthatod, hogy X akkuszint alatt kapcsoljon ki szépen a rendszered.
Azt nem tudom, hogy mikori akku van neked benne, de figyelj oda rá, hogy azt is időnként cserélni kell. Minőségtől függően 2-5 évet mennek el benne az akkuk. Nekem van pár ilyen eaton használatban, elég egyértelműen tudatják, mikor eljött az akkucsere ideje (az egyik még úgy is nekiállt kikapcsolgatni, hogy közben kapta a 230-at!).
Szervusz! Kapcsolási rajzot én sem tudok, viszont azt érdemes lenne elolvasnod, hogy mit írnak róla mert lehet megspórolja neked a szerelést.
Az SLA akkus UPS-eket 1-2 havonta 1x érdemes kikapcsolásig lemeríteni, hogy az elektronika megtanulja az alsó (kikapcsolási) feszültségküszöb szintet mert akkor helyes az akkuszint mérése. Ehhez általában a hasznos terhelhetősége 30%-a körüli fogyasztót kell rákötni, tehát erre pl. egy ~150W-os izzót. Miután lekapcsolt válasszunk le róla minden fogyasztót és töltsük fel 100%-ra, majd azután csatlakoztassuk vissza rá a fogyasztókat.
Köszönöm szépen, nézelődök még az IC-körül, hátha találok valamit.
Még azon agyaltam hogy esetleg az elektrolit kondikat érdemes lehet kicserélni?
Köszönöm a hozzászólást. Az a helyzet hogy Nas-hoz szeretném használni.
Kipróbáltam így is, és a belső elektronika vezérel mindent, ő úgy érzékeli hogy ha megszűnik a 230, folyamatosan 57 w terhelés van rajta, és hamar lekapcsol. Ez a tapasztalat eddig.
Köszönöm szépen a hozzászólást. Elég béna kis ups, szedett vetett alkatrészekből összetákolt, lehet a szoftver is ilyen, nem is törődtek a hibával (Ha a szoftver a hibás).
De amiket az általad küldött linken írnak, nem valami bizalomgerjesztő!
Ezt is kipróbálom, hátha ez segít.
De fentebb írták hogy lehet jobban járok ha eladom és veszek egy normálisat. Bár ezek után nem a budget kategóriát vennék hanem valami jobb Eaton-t vagy APC-t.
"De amiket az általad küldött linken írnak, nem valami bizalomgerjesztő!"
Pontosan ezért linkeltem, hogy rávezessen, hogy inkább érdemes lenne másikat venned. "lehet jobban járok ha eladom és veszek egy normálisat" Nem lehet hanem biztos. A régebbi APC Smart-ok tiszta szinuszosak és olcsók, pl. SU700INET vagy SUA750I. Megvételkor érdemes átnézni és nagy generálozni (kondenzátorok és relék, meg ami gyanús). Én nemrég vettem egy nagyobbat, majd LiFePo4 akkukat teszek bele. A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2024
Köszönöm az ajánlást!
Megnézem az említett APC-ket és lehet veszek egyet. Viszont ebből az eaton-ból kettő van, sajnáltam volna kidobni őket, ezért is próbáltam megjavítani. Hétvégén még lehet futok egy utolsó kört a kondikkal, sajnos LM358 környékén nem találtam ellenállást amin keresztül figyelné az áramot. Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségeket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |