Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3982 / 3982
(#) zoli8 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 16:23 /

Hello, köszönöm a gyors válaszodat. Nem elírás volt, kisfeszültségről szeretnem meghajtani érintésvédelmi okokból (a fiam fizikát tanul). A csapágya kiváló - szuper kis motor -, kár, hogy nem jön össze
(#) proli007 válasza zoli8 hozzászólására (») Szo, 16:45 /

Ha DC-ről járatod és kisfeszültségről, kösd párhuzamosan az állórészt a forgórésszel.
Az javítani fog rajta és És nem soros főáramúként fog viselkedni.
(#) tibistor hozzászólása Vas, 1:09 /

Elektromos fogkefe

Bocs, hogy ide irok, de nem találtam külön topikot erre.
A kép szerinti kütyü egy 2db AA elemmel működő, de nem működő elektromos fogkefe kibelezve, javítás céljából.
A vizsgálat szerint a motor közvetlenül 3V-ról működik, de az áramkörről nem.
Kérdezném, hogy lehet e használni a készüléket közvetlenül, az áramkör kiiktatásával, vagy javítható-e a lapkán lévő kapcsolás?
Kösz, ha válaszolsz.

IMG_6904.JPG

(#) asch válasza tibistor hozzászólására (») Vas, 11:30 / 2

Ha 3V-ot rákötve működik a motor, akkor simán kapcsolót szerelve az áramkör helyére persze hogy működik. Csak nehéz vízállóra és kényelmesre megépíteni.
Az áramkör nyilván javítható, a kérdés az, hogy érdemes-e? Munkaórában ki fogja adni a fogkefe árát, abban biztos vagyok, de ha jó hobbi, akkor megéri.
Szerintem: a 8 lábú tok egy mikrovezérlő lesz, ez annyit csinál, hogy gombnyomásra indítja és megállítja a motort, illetve időzítővel is leállítja. Az egyik SOT egy FET, ami az áramot kapcsolja a motornak. Kell még egy flywheel dióda (S4 feliratú), és pár passzív komponens, és ennyi. A másik 3 lábú SOT nem is tudom mire kell (talán reverz polaritás védelem?). Ennyi az áramkör, nagyon egyszerű, ha kiméred, hogy melyik komponens romlott el (FET-re tippelnék, vagy esetleg mégse véd eléggé a flywheel dióda, és akkor a mikrovezérlő elszálhatott.), akkor lehet cserealkatrészt keresni hozzá, a mérete miatt a forrasztás is megoldható könnyen. (Ha az MCU-t kell cserélni, akkor új programot kell írni, ami nem rakétatudomány.) Vagy építhetsz egy csere boardot, ugyanebben a méretben meg lehet tervezni.
De én nem csinálnám, nekem összesen több mint egy teljes munkanap lenne összerakni, az meg több mint egy fogkefe ára. Az áramkörökkel úgy szoktam lenni, hogy megjönnek az alkatrészek, mondom, hogy ezt ma este összerakom aztán megyek aludni. Aztán már reggel 4 van, csicseregnek a madarak és még mindig nem vagyok kész.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:32
(#) proli007 válasza asch hozzászólására (») Vas, 13:13 /

Hello! Szerintem a maradék SOT23-as egy feszültség figyelő..
(#) sany válasza tibistor hozzászólására (») Vas, 21:54 / 1

Esetleg a nyomógombot is kisípolhatod. Hátha, csak az a rossz.
Nekem borotvában volt ilyen nyomógombom, nem működött. Nagy nehezen szétszedtem, megállapítottam, hogy rossz a gomb. Vezetékkel összezárva elindult a borotva. De mivel nem tudtam összerakni, így kidobtam. A gyártó elérte célját, újat vettem.
(#) david10 válasza pipi hozzászólására (») Hé, 6:03 /

Köszönöm a válaszodat.
3.5V / 600mA-re korlátozott táppal adtam áramot, az 1 és 3W-os ledek 300 és 500 mA körúl fogyasztottak, azonban a fényerejük egyformának tünt.
(#) tibistor válasza asch hozzászólására (») Hé, 15:27 /

Kösz a részletes válaszodat.
Bár tanulságos lenne az áramkör javítása, de szerintem is túl időigényes munka.
Esetleg megpróbálom csak a motorról üzemeltetni. Kiköthetném az áramkörből a kapcsolót, és csak a feszültséget kapcsolgatná, de akkor csak addig menne a szerkezet, amig nyomva tartom a gombját. Szóval megy a kukába. (Bocs a szelektívbe )
Üdv, szia.
(#) Epu2 válasza tibistor hozzászólására (») Hé, 16:51 / 1

Olyan bonyolult úgy mosni fogat, hogy nyomni kell a gombot?
(#) proli007 válasza tibistor hozzászólására (») Hé, 16:58 /

Hello! Annyit azért megtehetnél, hogy megnézed, a nyomógomb zár-e, a Fet életben van-e, A feszültségfigyelő, működik-e. Ez néhány mérés tanulság lehet a következőkre, vagy másoknak.
Ha már szétbarkácsoltad..
(#) Régi motoros válasza zoli8 hozzászólására (») Hé, 18:04 /

Üdvözlünk, leld örömödet az itteni életben.
Gondoltam megkérdem, hogy a kondenzátort (az oldalán ott az a citromsárga átlátszó csőbe húzva)
vajon sorba, vagy párhuzamosan van kötve az álló, vagy a forgórésszel? Mert ha sorba, akkor bizony nem is fog menni, mert, hogy azon az egyenáram legjobb tudomásom szerint nem fog átmenni bármit csinálhatsz. Meg van ott más is, a kék tárcsát egy varisztornak nézem, a mustársárga négyszögletes meg talán PTC termisztor lehet.
Szóval jó lenne szétbontani a vezetékezést, és legalább felskiccelni a bekötést.
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:06
(#) amda hozzászólása Kedd, 13:39 /

Napelemes ledes lámpa akkujának cseréje

Sziasztok!
Abból lehet baj, ha a napelemes ledes lámpában eredetileg 600mAh-s akkut kicserélem egy 2100mAh-s akkura?
Mindkettő Ni-MH, és mindkettő 1,2V-os, csak a kapacitásukban van különbség.
A választ előre is köszönöm!
(#) Régi motoros válasza amda hozzászólására (») Kedd, 14:13 / 2

Üdv, Cserélheted nyugodtan. Tovább fog tartani a töltés azaz "több" napfény kell neki.
Cserébe tovább is fog világítani. Mivel most nem nagyon süt a nap (felénk legalább is) érdemes lehet teljesen feltöltve betenni a csere cellát.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:13
(#) amda válasza Régi motoros hozzászólására (») Kedd, 14:26 /

Nagyon szépen köszönöm a választ!
(#) Lamprologus hozzászólása Kedd, 14:43 /

Kondenzátor beültetés

Mi annak az oka, hogy több gyári berendezésben az álló kondenzátorokat nem "ültetik le" a panelra, hanem a "levegőben" vannak?
(#) Gafly válasza Lamprologus hozzászólására (») Kedd, 15:09 /

Rövidebb a lába.
Kevesebb helyet foglal.
Nem leffeg, és kell leragasztani.
(#) Suba53 válasza Lamprologus hozzászólására (») Kedd, 16:40 / 1

Általában gépi beültetéssel készülnek. Ott az alkatrész lábakba nyomnak egy puklit, ami megakasztja a furatokban, így nem esik ki, mozdul ki, amíg átmegy a hullámforrasztáson.
Amúgy meg nincs jelentősége.
(#) KU202M válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 9:14 / 1

Nem bírom ki, hogy ne tegyem szóvá:
Gafly:
Idézet:
„Nem leffeg, és NEM kell leragasztani.”
. Suba53:
Idézet:
„...így nem esik ki, NEM mozdul ki...”

Ne spóroljunk már a szavakkal! Értelmét veszti a mondandó!
(#) mek-elek válasza KU202M hozzászólására (») Sze, 12:31 /

Teljes mértékben egyetértek veled, ami a nem bírtad ki-t illeti!
Édesapámat juttattad eszembe, aki kiskoromban azt mondta nekem: fiam, ha nagyon kell ne fogd vissza magad, ne törődj senkivel, és semmivel, tedd a dolgod, mert az önmegtartóztatás nem egészséges!
(#) Suba53 válasza KU202M hozzászólására (») Sze, 15:40 /

Remélem megbocsájtod, hogy ilyen komoly traumát okoztunk érzékeny lelkednek!
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:43
(#) KU202M válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 19:32 / 2

De hát hogy jön ide az én lelkem?
Ne csesszük már el a világ legszebb nyelvét!
Következő: »»   3982 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem