Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   52 / 53
(#) Gyimate válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 9, 2024 /

Igen, van egy ilyenem. Volt már, hogy jól jött hibakeresés során.
(#) zenetom hozzászólása Aug 30, 2024 /

Sziasztok!
Fejlesztenek még egyszerűen használható, megfizethető transceiver modult ISM sávra?
Én jelenleg nem találtam egyet se. HopeRF összes termékéhez le kell programozni a NASA-t is (80 oldalas PDF-ek, több tucat regisztert kell állítgatni, és folyamatosan írni/olvasni őket, stb..), és ahogy néztem 5-6 vezérlő láb kell hozzá.
Eldobom az agyam, hogy így túlbonyolítottak mindent.
(#) Bakman válasza zenetom hozzászólására (») Aug 30, 2024 /

Van kikötés konkrét frekvenciára? 433 MHz-en vannak UART kapcsolattal rendelkező modulok, pl. APC220, HC-11. Ha az egyik oldal csak vevő vagy adó, egy kontrollerláb is elég a boldogsághoz.
(#) zenetom válasza Bakman hozzászólására (») Aug 30, 2024 / 1

Köszi a választ!
868MHz-el foglalkoztam eddig, nem tudom a 433MHz sáv mennyire van már "telítve". Illetve milyen távra lehet ellőni mondjuk 100mW-al egy hasonló, 868MHz-es modulhoz képest.
Ezzel a két modullal találkoztam a neten, de most hogy írod, van HC-12 modul is, ami úgy látom aliexpressen eléggé megy, igaz ez is 433MHz-es. De lehet kipróbálom.
(#) Bakman válasza zenetom hozzászólására (») Aug 30, 2024 /

Egy-két leírás szerint maximum 1 km a pusztában. Lakott területen erősen függ, mi van a két modul között. APC220-at teszteltem, 300 méterig még jó volt faluhelyen, házak között.
(#) zenetom válasza Bakman hozzászólására (») Aug 30, 2024 /

Na akkor én meg kipróbálom a HC-12-t.
(#) Vacok hozzászólása Szept 21, 2024 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni 433MHz vevő modullal kapcsolatban. Egy távirányítós ajtó nyitó elektronikát kellene összeraknom, de a vevő része valahogy nem akar összejönni. Korábban már építettem 433MHz adó vevő elektronikát és működik is, most viszont valami nem stimmel. Két fajta vevő modulom van: XLC-RF-5V és RX470C-V01 jelzésű. Az RX470C-V01 egyáltalán nem is működik, azt már korábban sem sikerült működésre bírni. Az XLC-RF-5V pedig csak kb. max 5cm távolságból veszi a távirányító jelét, azét is, ami korábban működött 20-30 méterről is. Arduino Uno alappanelen az rc-switch master receivedDemo példa programban sem teszi ezt másképp.
Antennával sem javul a helyzet. A redőnyök, amik szintén 433MHz-ról működnek a távirányító jelét betonfalon keresztül 20 méterről veszi, szóval nem a távirányítóval van a gond.
(#) gerenk válasza Vacok hozzászólására (») Szept 21, 2024 /

Szia!
Ezek csak a rádiócsatornák az első szuperheterodyn a második szuperregenerativ vevőmodul. Szükséges hozzá kódoló az adóban dekódoló a vevőben ami lehet fix vagy ugrókódos rendszerű.
(#) Vacok válasza gerenk hozzászólására (») Szept 21, 2024 /

A kódolás/dekódolás az rendben van. Jelenleg azzal küzdök, hogy a vevő csak akkor veszi az adó jelét, ha az pár centire van és nem tudom, hogy miért?
(#) pucuka válasza Vacok hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Nincs, vagy nem megfelelő az adó antennája pl.
(#) Vacok válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

A vevő volt rossz. 3 vevőből kettő nem működött. Viszont még mindig nem ok valami. Arduino uno fejlesztő panelen minden megfelelően működik, amit én gyártottam nyákot, ott mintha elakadna a kód elején.
attachInterrupt(1, handleInterrupt, CHANGE); van beállítva
A jel vezetésre, a csillagpontra, mindenre igyekeztem odafigyelni. Vagy nem sikerült, vagy hibás még mindig valamelyik alkatrész. A fiókból mostanság sorra vettem ki olyan dip28 és tqfp32 atmegakat, amit nem ismert fel az égető.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2024

nyák.lay

(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Szept 23, 2024 /

Most az körvonalazódik, hogy belső 8MHz órajelről nem működik csak külső 16MHz kvarcról. Ami megint azért érdekes, mert a korábbi két prijektem Attiny85-re épült belső 8MHz-en és működött.
(#) Laca13 hozzászólása Nov 20, 2024 /

433Mhz adó, vevő probléma.

Sziasztok!
Vettem egy ilyen négy csatornás, Wifis, bluetoot-os, rádiós relé modult. Eredetileg a meglévő csak rádiós modult szerettem volna lecserélni, hogy ne csak a távkapcsolókkal lehessen vezérelni. Elvileg a meglévő négy csatornás távkapcsolók (433Mhz) ehhez a modulhoz is jók. Azonban azzal szembesültem, hogy a távkapcsoló gombjának hosszabb megnyomására, a relék ki-be kapcsolgatnak. Az egész szépsége, hogy ugyanolyan távkapcsolóból van egycsatornásom is, azzal viszont helyesen működik, bármilyen hosszan nyomom, csak egyszer kapcsol.
Tudj valaki, vagy van ötlete hogy mi ennek az oka?
(#) proba válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 20, 2024 /

Biztosan jól tanítottad fel?
(#) Laca13 válasza proba hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Gondolod hogy csak annyi lenne a gond? Bár már vagy kétsz, háromszor feltanítottam, megpróbálom újra, hátha csak az a baja.
(#) uniman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Rendes leírása megvan? Csatolhatnád, hadd lássuk mi is.
eWeLink-kel is megcsináltad ? Bt-n mivel lehet működtetni?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2024
(#) Bakman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Ha az egyik típusú távirányítóval jól működik, a másikkal nem, akkor gyaníthatóan a távirányítókban van a különbség.

Szerintem az amelyik nem jól működik, nem folyamatosan sugároz, hanem az adatcsomagok között szüneteket hagy. Akkorát, amitől a vevő azt hiszi, nem folyamatosan nyomod hanem nyomkodod a gombot.
(#) Laca13 válasza uniman hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Leírása sajnos csak annyi van ami az Aliexpress linken található. eWelinkkel rendesn működik, wifivel, bluetooth-szal is, még a működési módokat is lehet állítani. Sőt, már sikerült integrálnom a Haome assistantba is azzal is jól működik, de a távkapcsolókkal hülyét csinál belőlem. Az appból beállított működési mód is működik az egycsatornás kapcsolóval, (impulzus mód, ami kell a kapukhoz) de a négycsatornással bármit csinálok, kibe kapcsolgat ha hosszan nyomom.
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Nem ismerem ezek protokollját, de mintha a négycsatornás nem küldené el a stop bitet, így ismételten be ki kapcsolgat amíg nyomom a gombot, mert újra veszi a jelet.
(#) uniman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Akkor már csak a két távirányítóra lennék kíváncsi (kép, típus).

Távkapcs.jpg

Az egygombosban EV1527 chip van, a négygombosban pedig SCT2260.

Én sem ismerem a protokollt, de egy logikai analizátorral a végére lehet járni. Igaz, jelen esetben ez nem sokat segítene rajtad mert vagy az adó vagy a vevő (vevő jelét feldolgozó egységet) át kellene programozni.

MEgoldás lehet, ha a meglévő elektronika "után" teszel még egy feldolgozó egységet, ami nem veszi figyelembe a gyors kapcsolgatásokat.
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Találtam a relé modulom egy négy csoportból álló füres orrpontot, amin az egyik mellett egy DAT, a Másik mellett egy CLK felirat van, mintha külső vevőnek lenne előkészítve. Az esetleges nem oldaná meg a problémát?

Nem tudom, nem hazsnálok ilyen relé modulokat (magamnak építek, ha kell). Lehet, hogy az egy programozó port egy mikrokontroller felé.
(#) nemgyuri válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Olcsó vevőmodullal "RFM210LCF-433D pl. HESTORE" és logikai analizátorral (hangkártya?) felderíthető az adatfolyam.
(#) Laca13 válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 21, 2024 /

Így néz ki. A nyomógombok felett látszik a bekeretezett négy forrpont.
(#) Laca13 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2024 /

Az működhet hogy a régi csak rádiós modulból átteszem rf modult?
(#) uniman válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 22, 2024 /

Nem egyszerűbb megfelelő távirányító beszerzése, mint "variálni"...?
Az egygombos az fixkódos, de a "learning" kódos 4 gombos az speckóbb annál.
Olcsó kínai tanítható fixkódos távot betanítasz az egygombosod segítségével. (Azt át lehet kötözgetni más kódokra...vagy nem ? A nyák képét nem láttuk még.) Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2024
(#) Laca13 válasza uniman hozzászólására (») Nov 22, 2024 /

Négy- öt távirányító árából vehetek gy új modult. Merthogy legalább annyi kell.
Következő: »»   52 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem