Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Ha eladni akarnak akkor mindegy, hogy ki viszi és minek, csak bevétel legyen szerintem.
Ezzel félrevezethetik az elszánt vevőket.
Lehet, hogy félrefordításról van szó. Éppen az ilyen műszerek valók amatőrök kezébe: YouTube videó (5:25-től érdekes).
Az ilyen ipari multiméterek soha nem a kiemelkedően nagy pontosságukról híresek hanem inkább arról, hogy bénázás esetén nem robbannak fel a kezedben.
Szia!
Nekem a XDM1041-es van. Hobbi szinten használom, nincs minden nap használva, de pár hónapja meg van. Pontosságáról nem tudok írni, csak egy Unit-t UT60H-val tudnám összehasonlítani, meg ugye nem laboratóriumba vettem. Kijelzője jobban olvasható, köszönhető a színes kijelzőnek és a nagyobb számoknak. A csipogója jó hangos, sőt..., ezt akár szabályozhatóra is csinálhatták volna. Mérőzsinórja: vezeték elég hajlékony, mérőcsúcs az épp hogy átlagos, ezt én majd cserélni fogom. Sok videó van róla érdemes azokat is megnézni. Amik nekem nem tetszenek benne: túl könnyű a készülék, gombnyomásakor meg kell fogni elfelejti az épp használt beállításokat (speed, beeper....) egy gombon van az ellenállás mérés, a folytonosság és a dióda mérés, tehát a dióda vizsgálathoz háromszor is meg kell nyomni, nekem ez nem szimpi De még is valahogy megszerettem, van helye az asztalon (nincs útban), nem merül le, meg az hogy jobban látom az sokat jelent
Más garanciális, támogatási előírások vonatkoznak az átlag figyasztó és más az üzleti vásárlóra. Általában sokkal szigorúbban védik a vevőt, mert feltételezik, hogy aki üzleti céllal vásárol, az ért hozzá, meg tudja mit csinál. A Keysight nyilván nem akar ezzel foglalkozni. Ha nem deklarálja, hogy csak üzleti vásárlókat szolgál ki, akkor erre fent kell tartania a szolgáltatást, hiába életszerűtlen, hogy a hobbisták mondjuk 68 millioért vesznek szkópot. Ettől még vehetsz Ks terméket, csak ne várdd, hogy azt kapod rá, amit egy tvre a media marktból. Viszont mást elvárhatsz, ami sokkal fontosabb egy termelőeszköz esetében.
Igen, arról is, hogy nem robban fel, hogy nem hal áeg, ha ohm mérésnél a konnektorba dugod. De arról is, hogy robosztus, hogy pontosan hozza azt, ami a specifikácuójában van (meg, hogy van rendes specifikációja!). Ezen túl köthetsz rá olyan szerződést, hogy hozzák, viszik, javítják, kalibrálják, hogy minél rövidebb időre essen ki a termelésből. Mert ezeknek mind az a célja, hogy termeljen.
Egy hobbista eszköznél ezek nincsenek meg, de nem is kellenek a hobbi felhasználáshoz. Az üzletihez meg sokkal jobban kellenek, mint bármi más.
Szia!
Köszönöm a leírást, még gondolkozom rajta. Időközben sikerült szert tenni egy Rohde multiméterre, azt használom. Üdv: Gábor Mi köze a FNIRSI-nek a HIOKI-hoz ?Sziasztok!A Facebookon szembejött egy hirdetés, amely szerint a HIOKI piacra dobta a négy funkciós multiméterét. Oszcilloszkóp, Jelgenerátor, Multiméter és Hőkamera kombó. Nagyon jól néz ki, és a paraméterei is ígéretesek, mindez most 50% kedvezménnyel 20.000.-Ft puha forint áron. Szép fotó a HIOKI feliratról egy üzemépület oldalán, és egy HIOKI feliratú műszer, majd tovább a műszer funkcióinak, működésének a bemutatásánál következetesen egy FNIRSI készüléket mutatnak végig. Mint ha a HIOKIT csak rámontírozták volna az első fotó kedvéért. A HIOKI egy régi, nagy nevű japán műszer gyár. Nekem is van egy HIOKI kis műszerem, kb 40 éve vettem, és még kifogástalan. A FNIRSI meg tősgyökeres Kínai cég. De hogy a FNIRSI-nek a HIOKI-hoz bármi köze lenne, ez nem derül ki egyik cég weboldaláról sem. Tudtok valami közelebbit erről?
Lehet, hogy az égvilágon semmi köze sincs, ahogy az is lehet, hogy arról koppintották. A sok kínai dolog úgy lett, hogy a kihelyezett gyártásba ott bevontak helyi mérnököket egyebeket akik szépen lekoppintottak szinte mindent, jól gondolván azt, hogy ha gyártanak hasonlót olcsóbban akkor az bizony fogyni fog. Láttam komolyabb multimétert amit a HP-król koppintottak, harmada-negyede árban volt, paramétereiben pedig alig maradt el az eredetitől.
Az utóbbi 20-30 évben az ilyesmiből sok szakmában egész jól meg lehetett gazdagodni még itthon is, pl. százmilliós mezőgazdasági gépek műanyag akármilyeit az új gyári árának harmadárán gyártani, kopó alkatrészeit nem milliókért cserélni hanem töredék áron felújítani stb. Csak ebben a nyamvadt elektronikában nem lehet megélni itthon, pláne vidéken.
A Facén (majdnem) minden átverés. Nemhogy a Hioki és a Fnirsi teljesen más, élvonal és alvonal, de még az sem biztos, hogy azt kapja a vevő amit rendel. Kérsz egy Fnirsit kifizeted, lesz a csomagban síposseggű ló. Itt ez megy.
Igazad van.
Lehet mutattam már, inox tálaló bogrács szett (rozsdamentes, éttermi minőség, állvány, fél literes bogrács és szedőkanál).
Itt jön az, vajon azért a pénzért elvárható e az a tudás az általad várt minőségben. Ha igen baj van, már csak az ösztöneidre lehet hallgatni.. Ha viszont az első kérdésre a válasz nem, akkor az ember kattint/görget egyet méla undorral. Ami biztos, egy használható, nem négy pixeles hőkamera már 50-60000Ft minimum úgyhogy görgetnék. A másik biztos pont, egy jótét bolt sem engem fog támogatni, ha ilyen drasztikusan akciózik, az mire hozzám jut lehet már késő. A 100 csalódásból 1 szerencse meg kb anyagilag egyenlő az egyet megveszek rendes áron.
ANENG 613 (és 612)Mostanában egymás érik nálam a multiméter reklámok. Köztük az ANENG 613 (és 612).És van egy másik, visszatérő ajánlás is amit csak FS899C típuson említ, a gyártóra nincs utalás. Látok előnyt ezekben a teljes képernyős kijelzőkben, de egy mérőegységnél mégis csak mérés lenne a lényeg. Vásárolt már valaki ilyeneket (vagy hasonlókat), vannak tapasztalatok? A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2024
Techtron DT-20,ezt a mai napig nem bántam meg,majd a kis testvérét is elcsíptem Voltcraft 4095 E.O apróban,meg egy-két kisebb van még,Maxwell MX-25 303,Protek 305,266 Clamp Meter,DT 830, de ezeket kiszórom majd,nem használom úgyse.
Azt gondolom,egy műszert érdemes venni,de az legyen jó. Akinek egy órája van,az tudja mennyi az idő,akinek több,az sose lehet biztos benne...
Félre értettél. Nem ajánlást kértem, hanem tapasztalatokat keresek.
De ha már említettél típust, ebben nem tudok betársulni a véleményedhez. A kapcsolgatós méréshatár váltásnak is van előnye (mert gyorsabb eredményt ad), de hátránya is van bőven. Az órás hasonlatod szintén nem találó, hiszen a műszerekkel nem ugyanazt a paramétert mérjük, hanem eltérőket, és ha több műszerünk van, akkor egyszerre látjuk őket.
Az órás hasonlatom találó,nincs két egyforma pontosságú műszer
És tapasztalatot írtam,ajánlani nem is tudnám a DT-20 ast pl,mivel nincs a piacon,összehasonlítani sem tudnám a mai gyártásúakkal,pláne hogy a DT-20 70 mikrométeres nyákkal készült szerintem. De ha például váltáshatárra eső mennyiséget mérünk egy automata váltáshatárú műszerrel(bár a mérendő jel zaját most hagyjuk figyelmen kívül,úgy máris fontos lenne az analóg méréshatárváltás.
Sajnos még mindig félre értesz. Én nem akarlak semmiről meggyőzni, örülök ha megtaláltad a megfelelő multimétereket.
A hasonlatod azért nincs összhangban a műszerszámmal, mert pl. az egyikkel méred az "A" pont feszültségét, egy másikkal méred "B" pont feszültségét, és mondjuk közben egy harmadikkal méred az áramkör áramfelvételét. Tehát nem ugyanazt méred két műszerrel. Az automata mérésváltás nem kényszer, ezeket a műszereket is be lehet állítani fix méréshatárra. A kapcsolgatós műszereknél -legyenek azok akármilyen kifinomultak-, előbb-utóbb számolni kell kopásból eredő problémákkal, kontakt-hibával, esetleg nem tervezett átmeneti ellenállással. Sokféle gyakorlati igény merülhet fel, de nálam jellemzően nem feltétlenül az utolsó számjegyek pontosságán múlik egy-egy mérés értelmezhetősége, azaz nincs jelentősége, hogy egy áram éppen 0,495 mA vagy esetleg 0,513 mA (ezek az én fejemben csak 0,5 mA-ként értelmeződnek). ANENG AN9002 multiméterSziasztok!Venni szeretnék a címben szereplő műszert. Valakinek van tapasztalata, véleménye a címben szereplő gyártóról vagy a műszerről?
Szia!
Nekem van Aneng 620A műszerem. Azt szeretem. Van háttérvilágítás, van benne lámpa funkció is ha meg kellene világítani valamit. AC mérésénél a frekvenciát is mutatja. Kapacitás mérésénél viszonylag gyorsan megtalálta az értéket. Napi szinten ezt használom, tetszik az automata méréshatár váltás. Feszültség, ellenállás, szakadás vizsgálat esetén magától megtalálja melyiket méred. Ha néhány Ω alatti ellenállást kell mérni, csak akkor kell átváltani ellenállás módba. Csak akkor használok más műszert, ha céltudatosan akarok mérni valamit. Például 10VAC feszültségen ha meg akarom mérni mekkora az 1V alatti DC komponens. Ilyenkor ugyanis a nagyobb érték lesz a mérvadó, azt fogja mutatni. A pontosság szerintem rendben van. Az áráért ajándék.
Szia!
Ezt a típust nem ismerem, de a gyártótól van egy kis AN8008, és egy komolyabb SZ20. A kicsi már megvan több mint 5 éve, a nagyobb kb. 1 éves. Alap beállítás mindkettőnél az automata méréshatár váltás, de kapcsolható manuálisan is. Szerintem a pontossága (még így hosszabb távon is) mindkettőnek tökéletesen megfelelő otthoni használatra. Az AN8008 hibája nálam az, hogy szemből nagyon halványan látszanak a digitek (még háttérvilágítással is), viszont ha alulról 30-40 fokos szögben nézem a kijelzőt, akkor tökéletesen látható.
Nekem is van Aneng műszerem, de más típus(AN113B). Az egyetlen problémám vele, hogy alacsony feszültséget nem képes mérni, 0,8 - 0,9 V az alsó határ. Akár AC, akár DC-ről van szó.
Ez nem általános jelenség, mert az én Aneng-em mV-okat is prímán mér.
Köszönöm az ajánlást. Ezt a típust is elém sodorja a reklámfolyam. Nem akarok feltétlenül venni ilyesmit, csak azért érdeklődök, mert alapvetően más mint a hagyományos mérőkék. Itt már szinte képernyőre vetíti a mért adatokat, sokkal inkább egy mobiltelefonhoz hasonlít (nekem ilyenem sincs), mint a hagyományos multiméterekhez.
A nagy kijelzőnek nincs fokozott energiaigénye? Esetleg gyakran töltögetni kell?
Szia! Nekem van egy Voltcraft GS6510 műszerem, gyártási év: 1990 előtti. A mai napig jól mér.
Az energiaellátás 2 db AAA elem, amiből a tartós verzióval már fél éve használom. Igazából még nem cseréltem újra, ez még az első.
A kijelzője nem telefonszerű, azaz nem képpontokból áll, hanem előre meghatározott szegmensek alkotják az összetettebb képernyőt. Tehát hagyományos LCD panel. A 620A-ban a háttérvilágítás kétszínű, fehér és piros ledekből van megoldja. A piros a riasztások alkalmával aktiválódik. A fehér pedig a háttérvilágítás, ami időzített, azaz nem tudjuk úgy felejteni, le fog kapcsolni. Hasonlóan maga a műszer is, ami kétszer csipog mielőtt lekapcsolja magát. Van benne egy relé, ami a bemenetet kapcsolja át a mérés pillanatában, ez talán nagyobb áramfelvételű lehet, de mivel ez nem folyamatos működésű, nem igazán számottevő. A bemeneti ellenállását egyszer teszteltem, nem emlékszem mekkora, az kisebb mint 10M. Persze most a Metexemhez hasonlítom, annak annyi. Ha érdekel, megmérem újra.
Kicsit kiegészíteném ezeknek a viszonylag olcsó multiknak a specifikációit. Tipikusan a frekvencia mérést emelném ki.
Egy Aneng 620A, valamint egy Aneng 113A multiméternél mértem, hogy frekvencia mérőként meddig használható. Bár a gyári adatlap 40Hz-1kHz között adja meg ezt az értéket, szerintem ez a tartomány igazából azt fedi le, ahol a true RMS működés a megadott pontosságú határon belül marad. Ha csak a frekvencia érdekel, akkor a 113A 0dB szintű 20-20k sávot végig tudja mérni. A 620A 6kHz körül feladta. Pontosabban átváltott Ohm mérésre. Ha növeltem a bemenő jelet 2V-ra, akkor 10kHz-ig követte a frekvenciát. Nagyobb jelem most nem volt, de vélhetően 10V körül tudná a 20kHz-et is. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2024
Müszer konstrukcioEgy képet teszek be a majdnem. 40 éves Fluke 77 müszerröl. Érdekes megfigyelni milyen aproságokra figyeltek a 80-s években a tervezöi.
Jobbra fent van 2db piros kondenzátor(?). Azokon mi célból van a bevágás?
Elem rögzítésre nem ügyeltek, valami oldal tartó lehetne ne csak a kapcsok fogják. Nálam kiesett volna az elem a kapocsból, olyan rázós helyeken kellett sokszor multi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |