Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2523 / 2524
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 30, 2024 /

Ha nincs is AC labor tápegység (nekem is csak most lesz), egy 60W-os izzó lámpát sorosan lehet kötni a 230V bemenettel. Utána biztonságosan meg lehet mérni, mi okozza a biztosíték kiégését.
(#) kistee válasza kistee hozzászólására (») Nov 30, 2024 /

És cseréld ki a D901-et és a D902-t, de gondolom, ezt felesleges mondanom.
(#) gordonfreemN válasza kistee hozzászólására (») Nov 30, 2024 /

Persze, csak rég ültem le hobbizni egyrészt, másrészt gyári erösítőket nem javítottam és gondoltam vannak ökölszabályok, meg tapasztalati hibák amiket érdemes kizárni, szóval köszi mindkettőtöknek, holnap ha odajutok megnézem! Wrap kötések vannak, jobbnak látom én is az izzós indítást
(#) CHZ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Szia!
Végtranzisztor C-E zárlat.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2024
(#) Suba53 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

A WRAP kötések nagyon stabilak, azokat nem érdemes piszkálni.
Valami zárlatra dolgozhat, ha az egyenirányító diódák füstölnek.
(#) Tiborough hozzászólása Dec 1, 2024 /

Bluetooth modul beépítés

Sziasztok! Egy amatőr kérdést tennék fel, és megköszönném a nálam tapasztaltabbaknak a választ. Van egy Technics sa ax540 erősítő, ebbe szeretnék beleépíteni egy bluetooth vevő modult, ami maximum 5 voltot igényel. Az erősítő alaplapján egy helyet találtam, amiről tudnék tápot adni a modulnak, a hangerőszabályzó motor meghajtó ic-ről, de az 5.6 volt. Ez már sok. Ebből szeretnék kivenni 4.5-5 voltot. Gondolkodtam a 7805-ön, de ha van más ötlet, azt szívesen veszem. Nem sok áramot vesz fel a modul, de nem szeretném ha a rossz ötletem miatt menne tönkre az erősítő. Köszönöm a választ!
(#) Régi motoros válasza Tiborough hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Üdv, a 30.-ik oldalt a tápegység rajzán ott van a készenléti transzformátor Tr751, ami kb 9V -os egyenfeszültséget ad a C753 pufferkondenzátorra. Én onnan lopnám le a feszültséget, mondjuk az említett 7805 (vagy ha elég akkor egy 78L05) stabilizátor részére.
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Ui.: Ha kapcsoltatni is akarod, akkor az előző kondenzátorról csak a pozitív szálat vezetném a stabilizátorra, a test szálat pedig a Q751 tranzisztor emitter lábára kötném.
De ha végigköveted a W701 csatlakozó vezetékeit, a 9 és 10 pont egy közös test lesz, ahhoz képest pedig az 1-2 és 3-4 pontok egy egyenirányító után egy pufferkondira kisebb feszültségű szimmetrikus egyenfeszültséget fognak szolgáltatni, annak a pozitív feléről is lehet áramot lopni a stabilizátornak.
(#) Tomi20 válasza Tiborough hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Szia

A rajzot megnézve van egy 5V-os táp az IC351 8-as lábán. Miután rákötötted, ellenőrizd, hogy nem melegszik-e túlságosan a Q351 jelű tranzisztor, esetleg egy hűtőzászlót tehetsz rá a biztonság kedvéért.
(#) reloop válasza Tiborough hozzászólására (») Dec 1, 2024 / 2

Szia! Építettem már be jó néhány bluetooth modult autórádiótól házimozi erősítőig. A gondok közül a +5 V kinyerése a legkisebb. Mivel a tápnak és a jelnek is kell test, lesz egy földhurok ami búgást és kerregést okoz. Ezt lehet mindenféle trükkel csillapítani, de nem tudtam azt az eredményt megközelíteni sem, ami külső táplálással könnyedén adódik.
Az utóbbi időben a mellékelt kép szerint oldom meg a bluetooth jelforrást.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Éppen erre gondoltam, de megelőztél. Eddig semmilyen erősítőbe nem sikerült BT modult úgy beszerelni vagy hozzákötni, hogy az ne kerregjen. Bár csináltam precíz, nagyom szimmetrikus bemenetű illesztő erősítőt, de az jóval bonyolultabb mint egy külön tápegység.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Dec 1, 2024 / 1

Már egyik ismerősömnek sincs régi trafós Nokia töltője. Mind nálam van a széfben
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2024 /

Nekem még van kettő.
BT modulokhoz a kapcsitápok sem jöttek be, ez a sima trafós táp a legjobb.
(#) Tomi94 válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2024 / 3

Bluetooth modul és a búgás kapcsán:

Nálam is az egyik szobai szettben külső táppal van egy bluetooth "doboz", ami egy sok helyen kapható, tápfeszre nem kényes modult (3,7..24V között bármivel elboldogul) tartalmaz, és két RCA aljzat a kijárata.

Viszont csináltam beépített verziót is, bár az nem hifi célú helyen van, hanem rádiós magnóban korszerűsítésként. Ott először ugyanebbe a sípoló-kerregő zajba futottam bele én is. Majd miután megértettem, mi a gond, lett is egy ötletem. Ilyen HF trafón keresztül csatoltam be a hangkimenetét a rádió eredeti paneljére, a szekunder hidegpontját és a modul táp-negatívját is a puffer-elkónál bekötve. Így gyakorlatban (értsd nem 3 cm-re hajolva a hangszóróhoz) nincs hallható zaja az adott helyen. Azt persze ebből nem lehet megmondani, hogy ez a megoldás a leválasztó trafóval mennyit ront a hangminőségen egy hifi-szintű berendezésen, de legalábbis az FM-rádióvételnél érezhetően tisztább, magasabbra megy ezzel együtt is. Lehetne még leválasztott DC/DC konvertert is beépíteni, mint tápellátás, az ugyanezt az eredményt érné el, HF útba tett "minőségrontó" komponens nélkül. Viszont sokszorosába kerül, pedig már ez se olcsó. Nekem könnyen jött, mert a munkahelyemen épp ki tudtunk bontani egy nagy marékkal selejtezett panelokból, de amúgy a trafó ára összemérhető lenne a BT moduléval..

Bennem inkább az merülne fel a kérdező helyében, hogy egy ilyen, nagyobbrészt vagy teljesen fémházas készülék belsejébe betéve a BT modult, mi marad a hatótávjából..?
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2024
(#) moltam válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 2, 2024 /

Aliexpress, párszáz forint az audio leválaztó trafó. A teljesen zárt fémházat nem szeretik, egyszer autós erősítőbe tettem és a hátlapját le kellett cseréljem mert teljesen leárnyékolta. De az tényleg teljesen zárt volt, 12.5cm a hullámhossz ugye...
(#) Tomi20 válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 2, 2024 / 3

Jó ötlet ez az izolált dc-dc konverter HEStore-ban kapható is, nem is drága.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2024
(#) agmt01 hozzászólása Vas, 18:01 /

Philips HTS3377 erősítő

Sziasztok!
A címben említett erősítőt szeretném életre kelteni, tanácsot szeretnék kérni.
Ha feszültség alá helyezem akkor a ventillátor egy minimálisan felpörög, majd leáll. Feszültség 12V-os kimeneten multiméterrel mérve felugrik egy pillanatra, majd visszaesik. 5V-on ugyan ez, de ott kisebb a felugrás. Merre érdemes elindulni?
Kondik? Ha igen akkor minden kondit cseréljek (ha nem muszáj nem tenném)?
Köszönöm a segítségetek!
(#) Tomi94 válasza agmt01 hozzászólására (») Hé, 10:54 /

Szia!

Ez lényegében eddig nem erősítős, hanem kapcsolóüzemű tápegységes téma.

Mindenesetre, nekem egy hasonló modernkori házimozi erősítőben olyan hibával volt dolgom, ami kb. ugyanezt okozta (konnektorba csatlakozás után kb. 3 mp-ig ment a standby LED, majd semmi). Ott egy pici optocsatoló halálozott el, ami a primerre küldte volna vissza a feszültségvisszacsatolást. Ennek híján a - primer oldalon, tehát hálózati potenciálon levő - kontroller elkezdte addig növelni a kimeneti feszültséget, míg túlfeszültségre egy másik védelem le nem tiltotta az egészet.

Szkóp, kapcsolási rajz, és tapasztalat nélkül nem feltétlen egyszerű a hibakeresés ezekben. És ésszel kell csinálni, mert vannak hálózati feszültségen levő részei az elektronikában is! Nem tekinthető mindene leválasztottnak, mint egy régi diódahidas tápegységű gépnek - hibás méréssel simán eldurrantható egy s más még benne, a testi épségről nem is beszélve. Javasolt lenne leválasztó trafó, de az még rutinos javítók-barkácsolók esetében sem számít alapfelszereltségnek.

Kondi is lehet, de nem esnék neki gondolkodás nélkül az összeset lecserélni. A tápegységen kívül főleg nem.
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:56
(#) agmt01 válasza Tomi94 hozzászólására (») Sze, 9:07 /

Köszönöm szépen a válaszod, abban reménykedtem hátha valaki futott bele (akár ilyen erősítőnél) ebbe a hibába, de így akkor marad a méregetés, hátha valamire rájövök. Szkópom meg kapcsolási rajzom van, a tapasztalat meg szépen lassan talán jön..
Leválasztó trafót meg igyekszem beszerezni.
(#) somitomi válasza agmt01 hozzászólására (») Sze, 13:05 /

Én ilyen meginduló és azonnal megálló kapcsolóüzemű tápban először elkókat cserélném ki, kezdve a visszacsatolásban és a szekunder oldalon lévőkkel, ettől jó eséllyel életre kelnek, ha nem valami túlterhelésre (kimeneten lévő zárlat) tilt le a vezérlés.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:06
(#) firstman hozzászólása Csü, 19:04 /

Nagy frekvenciájú oszcilláció

Kíváncsi vagyok, hogy ti mit mondtok erre. Az erősítő kimenetén, számításaim szerint 20MHz, 50mV oszcilláció van. Elkezdtem visszafelé mérni, de végül már a tépágakon is megtaláltam ezt a jelet, ha be van kötve az erősítő. Honnan indulhat ki ilyen magas frekvenciás gerjedés? 2us, 50mV, x1.

Osc1.jpg

(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Csü, 19:29 /

Üdv! Ez úgy látszik visszatérő probléma. Ha mozgatod a kábeleket okoz változást?
A négy periódus 2us alatt az inkább 2 MHz.
(#) kadarist válasza firstman hozzászólására (») Csü, 19:35 /

Szia! Milyen erősítő ez? Rövidre zárt bemenet mellett is jelen van ez a feszültség?
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Csü, 19:49 /

Nem, konkrétan nem kötném az előző gerjedésekhez. Ez stabilan így áll frekvencia és nagyság tekintetében is. Több ponton is változik a jel nagysága néhány mV-ot, amennyiben az erősítőbe nyúlkálok. Akkor is ha megfogom a hűtőbordát, ami jelenleg testre van kötve. A pont lemaradt.. 0.2us lesz /div.

kadarist: Amolyan keverék az Adcom GFA565, 585 és Ebfa 565 bizonyos részeiből. A bemenet zárva van. Infók bővebben...

Kis kiegészítés. A VAS tranzisztorok kaptak 47pF BC kondikat. Semmi nem változott. Tettem be a driver panel egyéb táp pontjaira is, néhány nF-os szűrőket, de ez sem igazán jött be.
A végfok panel nélkül, ellenállás feedback mellett ilyen jel van a kimeneten. Ez 1mV, 1us, x1.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:56

nk.jpg

(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Csü, 20:00 /

A végfok nélkül is megjelenik ez a hiba a tápon?
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Csü, 20:05 /

Nem, nem mondanám. Ellenállással terhelve 100Hz van rajta. Ellenállás nélkül láttam rajta egy magasabb frekvenciát, de nem vág össze a hibával. (szerintem) 0.2us, 2mV, x1.
Azóta cseréltem graetz-et, tettem még be plusz kondit, de nincs változás. Jelenleg 2x10000uF+2x100nF+2x4700uF+2x100nF. Ezek mellet még van szűrés a driver és a végfok panelon is.

Er3.jpg

(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Csü, 20:14 /

Ha a 100 nF a puffer kondira van kötve, válaszd le onnan egy próba erejéig az összes 100 nF-ot!
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») 9:21 /

Nem, sajnos semmi változás. Itt van mellette egy Quad 405, és annak a kimenetén semmi ilyesmit nem látok, még leszerelt tetejű ház mellett sem.
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») 9:36 /

Az egész aktuális állapotot be kéne rajzolni szimulátorba, sokkal egyszerűbb és könnyebb abban mókolni, és látszana ha gerjedési hajlam van, mert biztosan van, és azt is végig tudnád nézni forrasztgatás nélkül, hogy hova és hogyan lenne a legjobb beavatkozni ellene.
Nem sokat olvastam utána, de inkább az 5400-as félékkel szimpatizálnak többen mint az 565 és társaival.
"
bryhifi
374 posts
12-15-2020 at 04:23pm
My experience with Adcom amps is kind of dated (late 80s to early 90s) but I did have access to their line as a salesman and purchased several models on accommodation during that time. My memory of those two amps specifically are, the 555 had good power, decent sound stage but somewhat limited air around musicians on stage, upper mids into highs tended to get a bit bright when asked to open up the volume. For all that power, I always found myself turning it back down to tame the edge that would start to appear and this was on many brands of speakers. The 5400 came a few years later on, still had a few pairs of the speakers from the first go-round with 555, 565’s & 585-SE. The 5400 seemed well balanced, smoother mids and highs with less grit or sizzle, sound stage was admirable for a budget amp with better spacing around musicians. The only slight down side was the bass when volume was elevated enough to demand more control and reserves. This is where the 5400 would run out of gas compared to the older big block style amps.
I don’t listen anywhere near as loud as I used to and if given a choice between those two amps now I would lean on the 5400 for a more musical presentation. "
(#) firstman válasza firstman hozzászólására (») 9:50 /

A végfokhoz vezető driver vezetéket újra árnyékoltra cseréltem. Ezzel most ennyi a változás. A pozitív oldal felettébb érzékeny mindenre.

oszc.jpg

Következő: »»   2523 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem