Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1687 / 1687
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 24, 2024 /

Köszönöm, de Nélküled nem jött volna létre.
(#) cua hozzászólása Dec 26, 2024 / 33

MOD-8 computer

Ez megint egy nehezen magyarazhato project, de legalabb izgalmas

A kanadai MIL (Microsystems International Ltd, elt 1968-75) 1974-ben fejlesztette ki az elso 8 bites Intel processzorra, a 8008-ra epulo MOD8 szamitogépét. Mai szemmel viccesen naiv konstrukcio, mar akkor is lehetett volna sokkal jobb, de hat igy alakult. Kesobb fejlesztettek hozza Intel 8080-ra epulo CPU modult is, ami fontos elorelepes volt, igaz a ceget nem mentette meg.
Kb 4-5 eve jutottam hozza a PCB-khez (replica) es ugy terveztem az 50 eves evfordulora megepitem a gepet. Jelenleg 99%-ban kesz, a 8008-as CPU modul meg nem mukodik (a tobbi igen, epitettem hozzajuk tesztert is Arduino Mega 2560-el).
A kepen az osszes letezo modul lathato, egyszerre ertelemszeruen nem hasznalhatoak.
A gep tartalmaz egy 1702 EPROM egetot is, igazi alkatresztemeto. Maga a gep pedig egy TTL temeto de hat igy ment ez anno
Az utolso kepen csak a felso 30 EPROM tartozik ehhez a gephez, az eredeti 8702A-k es az NDK-s U552C klonok.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2024
(#) madzagos válasza cua hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Hú ez beteg! Gratulálok a kitartásodhoz!
(#) szikorapéter válasza cua hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Elismerésre méltó darab gratulálok.
Közel hasonló csak sokkal "kompaktabb" testvérén dolgozok,processzorban azonosak.
(#) cua válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Nagyon sok a hamisitvany vagy csak szimplan halott 8008-as processzor az ebay-en. Nekem 4-bol harom biztosan nem mukodik, a negyedik meg vallatas alatt :-|
(#) szikorapéter válasza cua hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Működő "környezetéből" kivett processzor, így a működés miatt nem aggódok, inkább amiatt hogy még szerintem egy hónapig nyákot rajzolgatok.
(#) lazsi válasza cua hozzászólására (») Dec 26, 2024 /

Ez nem semmi!!!
(#) nik hozzászólása Dec 28, 2024 / 27

nixie védelem

Tanácsolták, hogy fordítsak gondot a nixie csövek külső behatások elleni védelmére is...
(#) color válasza nik hozzászólására (») Dec 28, 2024 /

Ez de jó grat.
(#) kaqkk válasza nik hozzászólására (») Hé, 20:04 /

Egy csöves óra vagy AI ?
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:07
(#) nik válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 21:26 / 3

Egy apró 70mAh-ás Li-ion akksi, egy még apróbb HV táp (alig nagyobb egy 5 forintosnál), meg egy pici nyomókapcsoló. Eredetileg a fekete 8-as billiárdgolyót akartam elkészíteni, a Z560m nixie csővel kijelezve a számot, de a Temu-ról rendelt fagolyó max. húsvéti tojásnak lesz jó festve, mert a gömbhöz nem sok köze van. Így hirtelen ötletként kapóra jött a szintén Temus kulcstartóba gyömöszölés.
AI=artificial intelligence? Ez a saját IQ-m szüleménye.
(#) kaqkk válasza nik hozzászólására (») Kedd, 4:02 /

Szuper ! AI által készített kép re gondoltam mert semmi elektronika nem látszik és a méretek is ezt sugallják . Láthatnánk képet-képeket szétszedett állapotban ?
(#) nik válasza kaqkk hozzászólására (») Kedd, 10:05 / 1

Ezeket tartalmazza belül. Tesa-tape ragasztószalaggal rögzítettem alulról, nem bontanám vissza. Jó lenne ezt a HV tápot összedobni, de az alkatrészek beszerzése macerás. Egy helyről az egészet nem akar összejönni, így a szállítási költségek többe vannak, mint az alkatrészek. Egy vidéki pizza áráért rendeltem egy készre szereltet a covid őshazájából.
(#) Udvari Zsombor válasza nik hozzászólására (») Kedd, 11:29 /

És mit tud? Egy digites óra vagy csak egyetlen szám megjelenítésére képes gombnyomásra?
(#) nik válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 16:50 /

Nincs óraáramkör, a 8-ast jeleníti meg jelen esetben.
(#) Udvari Zsombor válasza nik hozzászólására (») Kedd, 18:23 /

Akkor a többi szám az kihasználatlanul van a csőben?
(#) maripan hozzászólása 11:53 / 9

okosotthon EP32 vel

Sziasztok

Ez egy 48 porots okosotthon világításvezérlő és 32 zónás riasztó két partícióval.
Ő már a 2. verzió. Az első 10 éve üzemel nálam. Az még funciónkét külön modult kapott de ma már egy ESP32 simán elvisz mindent gond nélkül.
Az régi még PIC alapú volt és kellett hozzá egy raspberry is web szervernek.

Az új elég sok mindent tud.
Bármenyik porthoz bármelyik bemenet hozzárendelhető.

1. automata kikapcsolás időre. (hozzárendelt mozásérzékelő lehetőséggel ami resetelgeti a számlálót ha kell)
2. automata bekapcsolás kapcsoló vagy mozgás bementhez rendelet érzékelővel vagy fénymérővel ki ill. be kapcsolás. (ADC most nem mutat semmit mert nincs rákötve az érzékelő)
3. nyomógombal ki és bekapcsolás (így könnyen megoldható az alternatív kapcsolás).
4. UDP csomaggal ki és bekapcsolás
5. web felületű konfigolás és vezérlés
6. logolás (limitált lokális vagy full syslog távolra ethernet hálózaton)
7. kimenet portok elnevezése
6. bemenet portok elnevezése
8. mozgásérzékelők vagy ablaknyitás érzékelők elnevezése.
9. külön eepromban van tárolva a konfig
10. idő kezelés NTP vel vagy RTC vel
11. riasztó élesíthető külön port bementről is.
12. bemenetek optocsatolva
13. kimenete kétirányú 5V ra illesztett. (kínai 5V ot relé modut vagy SSR-t viszi)

itt lehet megnézni http://81.17.186.245:88

Lehetőleg az IP-s dolgokat ne állítsátok el mert nem lehet majd elérni reset után.
A többi részét lehet nyomkodni még nem élesben megy csak ledek vannak rakta.

Még fejlesztgetem a szoftware-t jöhet minden ötlet és kritika.
Web felület még hagy kívánnivalót de most a működésre koncentráltam.Később még maszírozom azt is.....Sajna dinamikus weboldalt SQL és PHP nélkül macerás csinálni.

Jelenelg csak 16 kimenet és 32 bemenet látható.
Ahhoz hogy többi port megjelenjen még két ugyanilyen panelt kell hozzáfűzni csak azokba nem kell
beépítni a ESP32 panelt. Szépen össze lehet fűzni őket egymás alá.

Tervben van még fűtés,redőny,öntöző vezérlés imlementálása. Ehhez fel kell szabadítani a risztó élesítési 2 porot és akkor kibővítem még 128 portal a rendszert. A panel már elő van rá készítve.
A hozzászólás módosítva: 11:58
(#) Jonni válasza maripan hozzászólására (») 13:00 /

Engem meggyőzött
A hozzászólás módosítva: 13:00
(#) Panhard válasza Jonni hozzászólására (») 13:15 /

Engem nem. Azért egy jó okosotthon weboldalhoz kell a házi webszerver adatbázissal és php-vel.
(#) maripan válasza Panhard hozzászólására (») 13:27 / 1

Erre van az UDP socket kommunikáció lehetősége. Minden kiolvasható és vezérelhető hálózaton keresztül is. Bónusznak ha lehal a pl. raspberry webfelület még mindig minden működik sql és php nélkül is. pesze csak az alap funkciók de akkor is.
A jelenlegi működő verzó is így megy. A raspberry csak csillivilli. És nagyon jó hogy így van. Volt hogy összeomott és nem okozott gondot a ház működésében.
A hozzászólás módosítva: 13:29
(#) neogeo2 válasza maripan hozzászólására (») 13:44 /

Jó kis projekt! Tetszik!
(#) szikorapéter válasza maripan hozzászólására (») 14:06 /

Szép munka. Az enyém hasonló bár jóval butább kivitel, talán amit hiányolok (de az maximum nekem kellő adat) hogy hőmérséklet szenzort mondjuk (kinti-benti), nálam 3 van mert a kazánvíz hőjét is méri hogy ne felejtsem el megrakni a kazánt ha elkezd kihülni.

Azért tetemes mennyiségű port kapott rajta helyet.
(#) maripan válasza szikorapéter hozzászólására (») 14:21 /

köszönöm.
Jelenleg nincs szabad portom DS szenzornak. Majd ha 2. i2C portos bővítők is fent lesznek akkor azokon keresztül fogom megoldani a hőmérést. Sajna a WT32-ETH01 modulon nagyon limitált a GPIO szám. Kellett a risztónka kimenet. A GSM modulnak is hogy tudjon üzenni SMS ben.

Érdekes lesz GPIO bővítőn keszesztül 1wire -t olvasni. Már megírtam csak még nem teszteltem. Elvileg működni fog.
Következő: »»   1687 / 1687
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem