Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Nekem vannak ilyen lámpáim (nem biztos, hogy azonos a gyártó), de ezt nem fogod szabályozni. De viszonylag könnyen kipróbálhatod..
Rá teszed egy 12V-os DC tápra, méred az áramot és változtatod a feszültséget. Ha növeled a feszültséget 14V-ra, csökken a felvett áram. Ha csökkented 10V-ra, nő az áramfelvétel. Ergo, szabályzó van a lámpába és nem fogod tudni szabályozni. Ugyan is ez AC-ról és DC-ről egyaránt megy. Nálam 12Vac-ról működnek, már évek óta.
Megveszed, pl ezt a GU 5,3-as "dimmelhetőt"...,kipróbálod, ha mégsem OK, visszaküldöd. (Két héten belül visszakapod az árát.)
De bizonyára nem fogsz semmit csinálni, mert sokba kerül! A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2024
Én ebbe a kérdésbe nem tudok nyilatkozni, mert nem szoktam mindenféle cuccot venni..
Ezekből a lámpákból vettem egy beszállítótól amiről kiderült hogy tartósnak ígérkeznek. Ezek után vettem belőle több darabot. A konyhaszekrény pultba van vagy 15 db. Volt belőle 12V-os és 230V-os "mintadarab" is, egyikkel sincs bajom. Vagy is nem látom, hogy csökkent volna a fényereje, vagy meghibásodott volna. Ez engem kielégít, a fényerő szabályozásnak nem vagyok híve. Ha kisebb fényerő kell, kevesebb lámpát használok. De természetesen, mindenkinek más lehet az igénye. A halogén izzónak is szabályozzák vagy inkább szabályozták a fényerejét, pedig tudható, hogy nem alkalmas rá, tönkreteszi. És? Amit a kedves vevő szeretne, amennyi pénze van rá minden kapható.
Köszi a választ. Az igazság, hogy elrontottam az egészet (lehet már visszább olvastad) és most próbálom a legjobb módon megoldani. A ledszalag híve vagyok stukkóba és azzal nincs gond, de amikor láttam, hogy vannak a 230V-os GU10esek akkor mondom ez joval egyezerűbb lesz. Feleségem a GU10 felé hajlott.
Mindenesetre még amit fogok, hogy a drágább Philips gu10eseket megpróbálom, hátha stabilabbak. sisaklámpa hibaLégyszi' segítsetek, mit rontottam el :Fejleszteni akartam a sisaklámpámat (20*20*10 mm piros fényű, a sisak hátuljára), kicseréltem benne a LEDet egy villogó-LEDre - panel D2. Új elemmel lemerült elem jelzést ad - D1 világít. Amikor próbára hozzáfogtam az eredeti piros LED lábaihoz a villogót, erősen merült elemmel is világított illetve villogott... A kereskedő egy CR2022 pólusaira ráfogva mutatta meg a LED működőképességét Köszi M.
Ki tudja mit müveltél. A villogo LEDekben mindenütt van egy IC ami a villogást okozza és ahhoz aránylag stabil táp kell. Az ilyen lámpákban meg gyakran komolyabb elektrinika van, hogy sokkal nagyobb fényeröt érjenek el, azaz impulzusok mennek a LEDekre, ezt meg a villogo LED nem igen szereti.
Nem túl jó a kép minősége, de én úgy látom, D1 ellenálláson keresztül kapja a feszültséget. Ez normál LED esetén kell, villogó LED esetén nem. Ha nem nyit ki D1, akkor a tranzisztor (?), U1, azt hiszi, kevés a feszültség és a D2-t kapcsolja be.
elavulás, selejt, csodaNem tudom, hogy jártas-e valaki a tervezett elavulásban, de kíváncsi lennék rá, hogy ezeknek a vackoknak a gyártása vajon hány cent-tel kerülne többe, úgy, hogy nem csak pár hónapig működik, hanem mondjuk néhány évet mint a régi hagyományos izzók?Tényleg nincs más megoldás, mint hogy az ember szakít a meglévő hagyományokkal, foglalatokkal stb, és épít magának rendes ledes világítást. Én csináltam is magamnak ilyet, csak az érintésvédelme nem megoldott. Vicc és szégyen az egész. Ja, hogy még szebb egyen, a rába(szol)lux oldalán ezt írják: A RÁBALUX márkanév a hagyományos és energiatakarékos fényforrások tekintetében is a megbízhatóság és az optimális ár-érték arány szinonímája. Az... Vettem 4db-ot mindegyikre adtak 1év garit. Mikor mentek tönkre? 1év 1 hónap és 1 év 4 hónap között az összes. A VTAC-ra gari sincs. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2025
A cég foglalkoztatja a tervezőmérnököt,akit azzal bíznak meg,hogy minél költséghatékonyabban és a termék garanciális idő kiszolgálása mellett tervezzen és gyártasson az üzemben lámpákat.Ebben benne van az is,hogy a led gyártótól középszerű terméket vásárol alapanyagnak.
Nekem is van Osram spot,a dimmelhető long life és a sima se rossz,Bővebben: Link,ezek már megérősek,nyilván a led gyártásból az A osztályú ledeket viszik hozzá.Van olyan saját készítésű éjszakai fényforrásom,ami már 10 éve megy éjjelente állandóan,ebben vaku ledek vannak,ami a telefonban is van,olyan.Az is gond ha nem tud a chip hőmérséklet alacsony szinten maradni.
Te mennyiért válogatnád ki a tuti hosszú élettertalmú LED chippeket? Hogyan csinálnád?
Meg mennyiért cserélnéd ki az én más márkás kiégett ledes lámpáimban az összes (4-12x/lámpa) chippet? 25...75 Ft? 10 db újat meg két ezresért veszek...garanciával, de tuti nem fogom érvényesíteni (nem ér annyit az egész)! (Más, ha pl. nálunk, a sarki boltban veszem meg, pl egy bizonyos márkát (drágán)...az ha kiég és megvan még a doboza, minden további nélkül azonnal kicserélik újra)
Hát igen ez fel sem merül ily tervezett elavulásban hivöknek. Én még dolgoztam egy gyárnak, ahol vagy 20 fiatal hölgy naponta több tizezer sárga LEDet válogatott össze mert a berendezésbe csakis egyforma szinük kerülhettek. Akkoriban a gyár nem tudott garantáltan egyforma szinü sárga LEDeket gyártani. Egy-egy berendezésbe meg kb 1000 darab kellett.
Ez volt az egyik legdrágább munkafolyamat.
Miről beszélsz? Mi az, hogy hosszú élettartamú? Azt milyen "műszerrel" válogatod? Stopperral? Csak LED van, nincs ilyen meg olyan. Gyártótól függően van jó, gagyi, meg még gagyibb. Egy ilyen izzóban a legnagyobb költség az alu, azaz maga a hűtés, pont azért makkannak meg mert az elégtelen. Egy LED ha nincs túlhajtva vagy túlmelegítve akkor az örök élet+1nap.
Látom, nem értetted meg a kérdést. Újra felteszem, mennyivel kerülne többe, hogy 8 hónap helyett 5év legyen az élettartama? Mert én kifizetném érte, meg valószínűleg más is. Vettem olyat is, ami 2500Ft-ba került, meg adtak rá 2 év garit. Az meg 3 év után makkant meg, ugyanúgy az elégtelen hűtése miatt. Ha jól veszem ki, akkor megéri a leggagyibbat megvenni, mert abból 10db kerül 1db jobb árába, és mondjuk 10x6 hónap az 5 év, szemben a drágább 3 éves élettartamával. Így is lehet, nesze neked fogyasztói társadalom...
Érdekes, én V-TAC-ot 2 év garival vettem, akkor még 250forintért és egyiket se kellett visszavinnem...
Idézet: „az ember szakít a meglévő hagyományokkal, foglalatokkal stb, és épít magának rendes ledes világítást.” Szerintem az is működik, veszel egy gyárit, szétszeded, aztán a fényerő beállító ellenállást cseréled. Amúgy az OBI-ban vettünk valami brilant, vagy nem tudom mit, az 2-3 év múlva forrasztási hibás lett, azóta megy. ( vagy 2 éve.) Pedig csak a gagyik árának másfélszerese volt.
Azt is olvashatjuk, hogy idővel a LEDek fényereje egyre csökken. Az ötéves LED már kevesebb fényt fog kibocsájtani, mint az új.
Aztán egyre jobb, nagyobb fényerejű LEDek jelennek meg a piacon. Az 5 évvel ezelőttiek még csak pl. 80 lm/W-ot tudtak, most meg akár 180 lm/W-nál is nagyobb a fényhasznosításuk... Erről is el lehet gondolkozni... Egy haverom sok éve 1 milláért vásárolt (plasma) TV-je 380W-ot fogyaszt...az új százeres nagyobb képernyőse meg 70W-ot. Melyiket nézze...??? A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2025
Hát ez az. Én is vettem kb 3 méter hosszu ( 4 darabbol) darabonkent 1400 lm-t ado LED világitotesteket összesen kb fél tank üzemanyagért. Ennyiért nem érdemes otthon még spekulálni sem, hacsak nem valamilyen extra formát akar az ember. Nagyon jol világitanak és a fényük is egészen kellemes.
LED mennyezeti lámpa javításaSziasztok!Nem biztos, hogy a megfelelő topik, ebben az esetben bocsánat! Van egy LED-es mennyezeti lámpám, mely tegnap megadta magát. Kérdés csak annyi lenne, hogy javítható, ha igen megéri-e vagy inkább venni kell egy újat? Köszönöm! G.
Szia!
A LED-lámpa erősen egybevág a LEDes világítás témakörével, így nem lőttél mellé. Megjavítható, de általában nem éri meg.
A Ge Lee fotói alapján azok is olyanok, mint amit én is vettem, annyi különbséggel, hogy én a Lidl valamikori akciójában vettem pár darabot. Ezeket roncsolás nélkül nem tudod szétszedni, illetve egy azonosító nélküli áramgenerátor(?) IC van benne. Mellesleg ezekből eddig 1 db ment tönkre, egy kicsivel élte túl a 3 évet. Amelyik tönkrement, az szétszedtem, sikerült megállapítani, hogy melyik LED-ek miatt lett belőle stroboszkóp, DE ha akarnám, sem tudnám cserélni, mert a jó LED-ek kb. 12-13 V feszültséggel világítanak kb. olyan fényerővel, mint a még hibátlan V-TAC "izzók".
A "megadta magát" az nem műszaki kifejezés...nemszeretjük!
A tápegység is tönkremehetett, de akár egyetlen egy darab LED (vagy több is) "kiéghetett". Ezeket csak te tudod (vagy nem?) ellenőrizni... Valószínűleg ez az utóbbi az esélyesebb.
Bocsánat, ha nem voltam teljesen műszaki a kifejezésben. Tegnap néhányat villant, majd azóta nem világít. Miként tudnám kimérni? Köszönöm! G.
Először is le kéne szedni a LED sorok műa. borítását....megláthatnád a hibás LED chippek közepén a kis fekete pöttyöket. Azt meg már tucatszor leíródott, hogy a LEDeket egyesével DMM-mel (ohmérő állásban) lehet vizsgálni. Megfelelő polaritásnál világítanak a jók. De van olyan LED chip is, hogy 1 tokban 2-3 LED van párhuzamosan kötve...azok nem 3, hanem 6...9V-osak.
Sorosan vagy vegyesen vannak kötve a LED ek a tokban.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:24
Szia! Szétszedtem, két led teteje fekete. Ahogy látom, már amennyit értek hozzá persze, ez nem cserélhető külön. Jól tippelek? Köszi! G.
Tipp helyett: Bővebben: Link
Szia! Köszönöm, de sajnos nekem nem sikerül ezzel a módszerrel világításra bírnom egyik ledet sem. Tény és való, hogy béna vagyok a dologhoz, de fura, mert ugyan úgy csinálom. DMM dióda állásban, pólushelyesen hozzáérintem, de semmi. Okozhatja, hogy rá van kötve a trafóra? Köszönöm! G.
Írták, hogy ha chip-en belül több LED van sorban, nem működik ez a teszt. Kell egy 12 V-os akku vagy tápegység és 5-10 kOhmos ellenállás. Csak teszthez, mert ezzel csak gyengén világít, de legalább nem megy tönkre. Két vezetéket hozzáérintesz a chiphez. Innen is, onnan is. Valamelyik helyzetben világítani fog.
Akkor itt a hiba! Oké, köszönöm, próbálkozom. G.
Ezt elírtam: "2-3 LED van párhuzamosan kötve"...
Sorosan vannak kötve, az egyik chipben a fotódon látom, hogy 2 fekete csík van, ami azt jelentheti, hogy 2 led van benne, tehát 6 V-osak a chippek... ) 9V-os elemmel meg egy 100 ohmos ellenállasal sorbakötve lehet vizsgálni... Persze a 2 hibás ledet egy dróttal át lehet kötni...egy próba erejéig, hogy legyen "világosság". A hozzászólás módosítva: Pé, 19:18
Szia! Bocsánat, nem tudtam értelmezni amit írtál! Ez jó lehet tápnak? G.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |