Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   182 / 183
(#) proli007 válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 20, 2024 / 1

Hello! Nekem vannak ilyen lámpáim (nem biztos, hogy azonos a gyártó), de ezt nem fogod szabályozni. De viszonylag könnyen kipróbálhatod..
Rá teszed egy 12V-os DC tápra, méred az áramot és változtatod a feszültséget.
Ha növeled a feszültséget 14V-ra, csökken a felvett áram. Ha csökkented 10V-ra, nő az áramfelvétel. Ergo, szabályzó van a lámpába és nem fogod tudni szabályozni. Ugyan is ez AC-ról és DC-ről egyaránt megy. Nálam 12Vac-ról működnek, már évek óta.
(#) uniman válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 20, 2024 / 1

Megveszed, pl ezt a GU 5,3-as "dimmelhetőt"...,kipróbálod, ha mégsem OK, visszaküldöd. (Két héten belül visszakapod az árát.)
De bizonyára nem fogsz semmit csinálni, mert sokba kerül!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2024
(#) proli007 válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 20, 2024 / 1

Én ebbe a kérdésbe nem tudok nyilatkozni, mert nem szoktam mindenféle cuccot venni..
Ezekből a lámpákból vettem egy beszállítótól amiről kiderült hogy tartósnak ígérkeznek. Ezek után vettem belőle több darabot. A konyhaszekrény pultba van vagy 15 db. Volt belőle 12V-os és 230V-os "mintadarab" is, egyikkel sincs bajom. Vagy is nem látom, hogy csökkent volna a fényereje, vagy meghibásodott volna. Ez engem kielégít, a fényerő szabályozásnak nem vagyok híve. Ha kisebb fényerő kell, kevesebb lámpát használok. De természetesen, mindenkinek más lehet az igénye.
A halogén izzónak is szabályozzák vagy inkább szabályozták a fényerejét, pedig tudható, hogy nem alkalmas rá, tönkreteszi. És? Amit a kedves vevő szeretne, amennyi pénze van rá minden kapható.
(#) palko0125 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2024 /

Köszi a választ. Az igazság, hogy elrontottam az egészet (lehet már visszább olvastad) és most próbálom a legjobb módon megoldani. A ledszalag híve vagyok stukkóba és azzal nincs gond, de amikor láttam, hogy vannak a 230V-os GU10esek akkor mondom ez joval egyezerűbb lesz. Feleségem a GU10 felé hajlott.
Mindenesetre még amit fogok, hogy a drágább Philips gu10eseket megpróbálom, hátha stabilabbak.
(#) Macsek71 hozzászólása Dec 7, 2024 /

sisaklámpa hiba

Légyszi' segítsetek, mit rontottam el :

Fejleszteni akartam a sisaklámpámat (20*20*10 mm piros fényű, a sisak hátuljára), kicseréltem benne a LEDet egy villogó-LEDre - panel D2. Új elemmel lemerült elem jelzést ad - D1 világít.
Amikor próbára hozzáfogtam az eredeti piros LED lábaihoz a villogót, erősen merült elemmel is világított illetve villogott...
A kereskedő egy CR2022 pólusaira ráfogva mutatta meg a LED működőképességét

Köszi M.
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Dec 7, 2024 /

Ki tudja mit müveltél. A villogo LEDekben mindenütt van egy IC ami a villogást okozza és ahhoz aránylag stabil táp kell. Az ilyen lámpákban meg gyakran komolyabb elektrinika van, hogy sokkal nagyobb fényeröt érjenek el, azaz impulzusok mennek a LEDekre, ezt meg a villogo LED nem igen szereti.
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Dec 7, 2024 /

Nem túl jó a kép minősége, de én úgy látom, D1 ellenálláson keresztül kapja a feszültséget. Ez normál LED esetén kell, villogó LED esetén nem. Ha nem nyit ki D1, akkor a tranzisztor (?), U1, azt hiszi, kevés a feszültség és a D2-t kapcsolja be.
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 3, 2025 /

elavulás, selejt, csoda

Nem tudom, hogy jártas-e valaki a tervezett elavulásban, de kíváncsi lennék rá, hogy ezeknek a vackoknak a gyártása vajon hány cent-tel kerülne többe, úgy, hogy nem csak pár hónapig működik, hanem mondjuk néhány évet mint a régi hagyományos izzók?
Tényleg nincs más megoldás, mint hogy az ember szakít a meglévő hagyományokkal, foglalatokkal stb, és épít magának rendes ledes világítást. Én csináltam is magamnak ilyet, csak az érintésvédelme nem megoldott. Vicc és szégyen az egész.

Ja, hogy még szebb egyen, a rába(szol)lux oldalán ezt írják: A RÁBALUX márkanév a hagyományos és energiatakarékos fényforrások tekintetében is a megbízhatóság és az optimális ár-érték arány szinonímája. Az... Vettem 4db-ot mindegyikre adtak 1év garit. Mikor mentek tönkre? 1év 1 hónap és 1 év 4 hónap között az összes. A VTAC-ra gari sincs.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2025

csodák.jpg

(#) Janszi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

A cég foglalkoztatja a tervezőmérnököt,akit azzal bíznak meg,hogy minél költséghatékonyabban és a termék garanciális idő kiszolgálása mellett tervezzen és gyártasson az üzemben lámpákat.Ebben benne van az is,hogy a led gyártótól középszerű terméket vásárol alapanyagnak.
Nekem is van Osram spot,a dimmelhető long life és a sima se rossz,Bővebben: Link,ezek már megérősek,nyilván a led gyártásból az A osztályú ledeket viszik hozzá.Van olyan saját készítésű éjszakai fényforrásom,ami már 10 éve megy éjjelente állandóan,ebben vaku ledek vannak,ami a telefonban is van,olyan.Az is gond ha nem tud a chip hőmérséklet alacsony szinten maradni.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Te mennyiért válogatnád ki a tuti hosszú élettertalmú LED chippeket? Hogyan csinálnád?
Meg mennyiért cserélnéd ki az én más márkás kiégett ledes lámpáimban az összes (4-12x/lámpa) chippet? 25...75 Ft?
10 db újat meg két ezresért veszek...garanciával, de tuti nem fogom érvényesíteni (nem ér annyit az egész)!
(Más, ha pl. nálunk, a sarki boltban veszem meg, pl egy bizonyos márkát (drágán)...az ha kiég és megvan még a doboza, minden további nélkül azonnal kicserélik újra)
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Hát igen ez fel sem merül ily tervezett elavulásban hivöknek. Én még dolgoztam egy gyárnak, ahol vagy 20 fiatal hölgy naponta több tizezer sárga LEDet válogatott össze mert a berendezésbe csakis egyforma szinük kerülhettek. Akkoriban a gyár nem tudott garantáltan egyforma szinü sárga LEDeket gyártani. Egy-egy berendezésbe meg kb 1000 darab kellett.
Ez volt az egyik legdrágább munkafolyamat.
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Miről beszélsz? Mi az, hogy hosszú élettartamú? Azt milyen "műszerrel" válogatod? Stopperral? Csak LED van, nincs ilyen meg olyan. Gyártótól függően van jó, gagyi, meg még gagyibb. Egy ilyen izzóban a legnagyobb költség az alu, azaz maga a hűtés, pont azért makkannak meg mert az elégtelen. Egy LED ha nincs túlhajtva vagy túlmelegítve akkor az örök élet+1nap.
Látom, nem értetted meg a kérdést. Újra felteszem, mennyivel kerülne többe, hogy 8 hónap helyett 5év legyen az élettartama? Mert én kifizetném érte, meg valószínűleg más is. Vettem olyat is, ami 2500Ft-ba került, meg adtak rá 2 év garit. Az meg 3 év után makkant meg, ugyanúgy az elégtelen hűtése miatt.
Ha jól veszem ki, akkor megéri a leggagyibbat megvenni, mert abból 10db kerül 1db jobb árába, és mondjuk 10x6 hónap az 5 év, szemben a drágább 3 éves élettartamával. Így is lehet, nesze neked fogyasztói társadalom...
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Érdekes, én V-TAC-ot 2 év garival vettem, akkor még 250forintért és egyiket se kellett visszavinnem...
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Idézet:
„az ember szakít a meglévő hagyományokkal, foglalatokkal stb, és épít magának rendes ledes világítást.”

Szerintem az is működik, veszel egy gyárit, szétszeded, aztán a fényerő beállító ellenállást cseréled.
Amúgy az OBI-ban vettünk valami brilant, vagy nem tudom mit, az 2-3 év múlva forrasztási hibás lett, azóta megy. ( vagy 2 éve.) Pedig csak a gagyik árának másfélszerese volt.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Azt is olvashatjuk, hogy idővel a LEDek fényereje egyre csökken. Az ötéves LED már kevesebb fényt fog kibocsájtani, mint az új.
Aztán egyre jobb, nagyobb fényerejű LEDek jelennek meg a piacon. Az 5 évvel ezelőttiek még csak pl. 80 lm/W-ot tudtak, most meg akár 180 lm/W-nál is nagyobb a fényhasznosításuk...
Erről is el lehet gondolkozni...
Egy haverom sok éve 1 milláért vásárolt (plasma) TV-je 380W-ot fogyaszt...az új százeres nagyobb képernyőse meg 70W-ot. Melyiket nézze...???
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2025
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Jan 3, 2025 /

Hát ez az. Én is vettem kb 3 méter hosszu ( 4 darabbol) darabonkent 1400 lm-t ado LED világitotesteket összesen kb fél tank üzemanyagért. Ennyiért nem érdemes otthon még spekulálni sem, hacsak nem valamilyen extra formát akar az ember. Nagyon jol világitanak és a fényük is egészen kellemes.
(#) huggybear hozzászólása Sze, 18:31 /

LED mennyezeti lámpa javítása

Sziasztok!

Nem biztos, hogy a megfelelő topik, ebben az esetben bocsánat! Van egy LED-es mennyezeti lámpám, mely tegnap megadta magát. Kérdés csak annyi lenne, hogy javítható, ha igen megéri-e vagy inkább venni kell egy újat? Köszönöm! G.
(#) kadarist válasza huggybear hozzászólására (») Sze, 19:22 /

Szia!
A LED-lámpa erősen egybevág a LEDes világítás témakörével, így nem lőttél mellé. Megjavítható, de általában nem éri meg.
(#) vision61 válasza proba hozzászólására (») Sze, 20:08 /

A Ge Lee fotói alapján azok is olyanok, mint amit én is vettem, annyi különbséggel, hogy én a Lidl valamikori akciójában vettem pár darabot. Ezeket roncsolás nélkül nem tudod szétszedni, illetve egy azonosító nélküli áramgenerátor(?) IC van benne. Mellesleg ezekből eddig 1 db ment tönkre, egy kicsivel élte túl a 3 évet. Amelyik tönkrement, az szétszedtem, sikerült megállapítani, hogy melyik LED-ek miatt lett belőle stroboszkóp, DE ha akarnám, sem tudnám cserélni, mert a jó LED-ek kb. 12-13 V feszültséggel világítanak kb. olyan fényerővel, mint a még hibátlan V-TAC "izzók".
(#) uniman válasza huggybear hozzászólására (») Sze, 21:03 /

A "megadta magát" az nem műszaki kifejezés...nemszeretjük!
A tápegység is tönkremehetett, de akár egyetlen egy darab LED (vagy több is) "kiéghetett".
Ezeket csak te tudod (vagy nem?) ellenőrizni...
Valószínűleg ez az utóbbi az esélyesebb.
(#) huggybear válasza uniman hozzászólására (») Sze, 22:05 /

Bocsánat, ha nem voltam teljesen műszaki a kifejezésben. Tegnap néhányat villant, majd azóta nem világít. Miként tudnám kimérni? Köszönöm! G.
(#) uniman válasza huggybear hozzászólására (») Csü, 15:45 /

Először is le kéne szedni a LED sorok műa. borítását....megláthatnád a hibás LED chippek közepén a kis fekete pöttyöket. Azt meg már tucatszor leíródott, hogy a LEDeket egyesével DMM-mel (ohmérő állásban) lehet vizsgálni. Megfelelő polaritásnál világítanak a jók. De van olyan LED chip is, hogy 1 tokban 2-3 LED van párhuzamosan kötve...azok nem 3, hanem 6...9V-osak.
(#) kadarist válasza uniman hozzászólására (») Csü, 19:23 /

Sorosan vagy vegyesen vannak kötve a LED ek a tokban.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:24
(#) huggybear válasza uniman hozzászólására (») Csü, 20:14 /

Szia! Szétszedtem, két led teteje fekete. Ahogy látom, már amennyit értek hozzá persze, ez nem cserélhető külön. Jól tippelek? Köszi! G.
(#) uniman válasza huggybear hozzászólására (») Csü, 20:56 /

Tipp helyett: Bővebben: Link
(#) huggybear válasza uniman hozzászólására (») Pé, 15:15 /

Szia! Köszönöm, de sajnos nekem nem sikerül ezzel a módszerrel világításra bírnom egyik ledet sem. Tény és való, hogy béna vagyok a dologhoz, de fura, mert ugyan úgy csinálom. DMM dióda állásban, pólushelyesen hozzáérintem, de semmi. Okozhatja, hogy rá van kötve a trafóra? Köszönöm! G.
(#) erbe válasza huggybear hozzászólására (») Pé, 15:19 /

Írták, hogy ha chip-en belül több LED van sorban, nem működik ez a teszt. Kell egy 12 V-os akku vagy tápegység és 5-10 kOhmos ellenállás. Csak teszthez, mert ezzel csak gyengén világít, de legalább nem megy tönkre. Két vezetéket hozzáérintesz a chiphez. Innen is, onnan is. Valamelyik helyzetben világítani fog.
(#) huggybear válasza erbe hozzászólására (») Pé, 15:31 /

Akkor itt a hiba! Oké, köszönöm, próbálkozom. G.
(#) uniman válasza huggybear hozzászólására (») Pé, 19:17 /

Ezt elírtam: "2-3 LED van párhuzamosan kötve"...
Sorosan vannak kötve, az egyik chipben a fotódon látom, hogy 2 fekete csík van, ami azt jelentheti, hogy 2 led van benne, tehát 6 V-osak a chippek... ) 9V-os elemmel meg egy 100 ohmos ellenállasal sorbakötve lehet vizsgálni...
Persze a 2 hibás ledet egy dróttal át lehet kötni...egy próba erejéig, hogy legyen "világosság".
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:18
(#) huggybear válasza uniman hozzászólására (») Vas, 18:34 /

Szia! Bocsánat, nem tudtam értelmezni amit írtál! Ez jó lehet tápnak? G.
Következő: »»   182 / 183
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem