Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézergravírozás

Témaindító: pusy19, idő: Ápr 23, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 11
(#) MrAngelo válasza wbt hozzászólására (») Szept 16, 2024 /

Köszönöm a válaszokat!

Zamatőr:
Idézet:
„...FEHÉR bottal már egyáltalán nem zavaró a lézer fénye!”
-zseniális!
Idézet:
„Ezt komolyan így műveled!?”

Jajj, dehogyis! Van zöld lencséjű védőszemüvegem amit a LASER mellé adtak, azt használom. Csak mikor levettem a fényt a PWM generátor szerinti 14-15%-ra, (kb egy LED-es zseblámpa erősségű a fény, nyilván így sem nézek bele közvetlenül) szemüvegben nem látszott a fénye (meg nem is gravírozott) ezért néztem lencse nélkül. Aztán feltettem 16%-ra és úgy már hatalmas volt a különbség. Egyébként szemüveg nélkül nemigen nézek oda (16%-tól fölfelé egyáltalán), Így sem túl jó a szemem.

User1914 és wbt:
Idézet:
„A PWM freki nem jó.”

Tudom, hogy azzal van a gond, ezért írtam azt, hogy valahol találtam leírást a nyomtató FW-ben frekvencia módosításról de egyelőre bonyolult nekem és nem is vagyok benne biztos, hogy így megoldható az én 4.2.2-es alaplapommal. Úgyhogy ezt a dolgot sajnos egyelőre elengedtem.
Egyébként a szaggatást kis sebességnél is csinálja ha a PWM nincs rákötve avagy a nyomtató PWM-et dugom rá.

Lényeg a lényeg, 150kHz-n számomra tökéletesen szabályozható a LASER, 100kHz alatt nem.
Lehet, hogy egy konkrét alacsony értéken (pl. pontosan 357Hz) jól működne, nem tudom.

Amit továbbra sem értek, hogy 12V-on jól működik de 24V-on folyamatosan világít a LASER, pedig a PWM generátor elvileg 3V és 30V között használható. A LASER is 24V-os. Valamint lehet baja a LASER-nek hosszú távon a 150kHz-es jel miatt?
(#) zamatőr válasza MrAngelo hozzászólására (») Szept 16, 2024 / 1

Mivel nem tud a 3D nyomtató PWM jelet kiadni a lézerre elég nehézkes lesz a vezérlés. Nem tudsz több erősségű (% kitöltés) műveletet egy "menetben" indítani mert kézzel kel beállítani a kitöltést.
NEJE A40640 használt beállítások: vágás 3mm nyír rétegelt 4mm/s 90%-on....gravírozás 50mm/s 40% kitöltés 0.2mm lépés (satírozás) ...kontur 50mm/s 60%. PWM frekvencia 1kHz mint a képeken.
(#) MrAngelo válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 16, 2024 /

Én úgy tudom, hogy az egyik hotend venti fix, a másik pedig PWM vezérlésű mivel állítható (akár a nyomtatóról is 0 és 255 érték között).

Itt egy leírás ami szerint működnie kéne.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2024

Az addig rendben is lenne de eddig nem tudtad beállítani és hogyan teszed be a G-kódba az utasítást. A harmadik képen lévő vezérlő kézi beállításhoz adták a lézerfejhez -talán tudnád használni 12-24V-on is működik.
Visszatérve az alap problémádra -a frekvenciát visszavenni 1kHz-re és külön tápról (akár telefon töltő) járatva a PWM vezérlőt . 3.5-5V PWM jelszinttel működnie kel a lézernek (hacsak nem valami különleges vezérlést igényel).

A leírásban megemlíti a LightBurn programot -ha ez kezeli a PWM-es ventilátor vezérlésék akkor van esélyed a használatra. Sajnos kelene a "látható" vezérlő jel (oszcilloszkóppal esetleg egy légszerelt hangfrekis PC szkóp ), hogy látható legyen a keresendő jel.

Így van, a gcode-dal nincs baj, csak a PWM frekvenciával kínlódok.
Korábban írtam:
Idézet:
„...talán egy mini DC-DC átalakítót beszerelek a PWM vezérlő elé 12V-ra, vagy kisebbre állítva.”

A képen láthatóra gondoltam (28V a max bemenet, a kimenet meg min 0,8V), külön adaptert nem szeretnék, mert ez a pici még elfér a PWM generátor mellett, ugyanúgy a hotendről kapná az áramot így nem kell külön kábel.
A feszt meg a frekit meg megpróbálom minél lejjebb venni, ahogy ajánlottad.

MP1584.jpg

Egyszerűbb egy 7805-7812 stabilizátor (nem kelene oda még további zavaró jeleket adni a kapcsoló táppal szerintem) azt a kicsi fogyasztást simán elviseli egy TO92 tokozású is.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2024

Ó, köszönöm, nagyszerű! És ennél az egyik lábon megy be a 24V, másikon 5V ki? A középső meg a gnd. Vagy mennyi lehet a max bemenet? Ettől függetlenül mndig 5V a kimenet?

max 35V
(#) zamatőr hozzászólása Jan 13, 2025 /

Program vagy géphiba?

Üdv!
Hol lehet a hiba? Egyik gépen az útvonalat is égeti a másikon nem.
Köszönöm.
(#) mex válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Szerintem a lézer alap árama különbözik a kettő gépen, ha a kód ugyanaz mindkét esetben.
Vagy, és ez a valószínűbb: a gyorsjárat mértéke különböző, és a lassúbb gépnél már elegendő ideig éri a sugár a felületet, hogy elszíneződést okozzon.
(#) dB_Thunder válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Géphiba, nem kapcsolja a lézert!
minden vonal egyformán van égetve, a gyorsjárat is
(#) zamatőr válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Alaplap vagy beállítás az alaplapon? Minimum lézerfény nincs amikor kijelöli a munkaterületet.Ez az alaplapja -kép. Nevesincs gép és nevesincs 40/10W lézerfej. Most ismerkednek a géppel és próbálok segíteni.(nem nálam van a hibásan működő gép).

alaplap.jpg

Tegyünk helyre egy fontos kérdést!
Ez egy beüzemelés alatt álló új gép??
Mert ez esetben simán lehet beállítási hiba!
Az alaplap nem ismerős.
(#) zamatőr válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2025 /

Régen használt (már nem emlékszik, hogy működött) és most új tulajdonosa van. Az ellenőrzéskor is berajzolja az útvonalat (de nálam nem). Lehet a LightBurn hibás? Viszont a szövegen belül hiába látszik az útvonal a betűkben nem égeti bele.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2025

Inkább beállítás hibás..
Én nem ismerem a LB-t, LaserGRBL-t használtam. A programban munka nélkül meg lehetett mozdítani a gépet, bekapcsolni a lézert. Gondolom a LB is tud hasonlót, azzal kellene a beállításokat tesztelni! Alapból a lézernek nem kellene működnie, csak ha bekapcsoljuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2025
(#) zamatőr válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

A LaserGRBL-t használva találtam meg nálam a beállítást de a másik gépen nincs 40-es "kódsor". Sajnos tovább kel kutatni az alaplap kiléte felől.
(#) zamatőr válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

GRBL 1.1 f firmware van rajta
(#) dB_Thunder válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Nem tudni a pontos előéletét a jószágnak, de ha bele flash-eltek az alaplapba egy rosszul beállított firmware-t (elállítva a lézer szabályzó kimenetet), akkor az életbe nem akar majd menni.
Szóval van mit kideríteni.

Nem tudni az előző tulajnál működött-e.
Jó mechanika (még ha hitványnak is tűnnek plexi tartókonzolok) erős lézerfej célkereszttel (ami hasznos lehet). Mivel egyáltalán nem értünk az Arduino programozáshoz (telepítés) ha más lehetőség nem lesz kap egy új alaplapot.
(#) dB_Thunder válasza zamatőr hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Általában a gravírozó programot tudnak felgyűrni firm-et, nem kell hozzá semmi.
Csak tudni kellene, hogy az lapon lévő MCU melyik lába mit csinál, és ezeket ellenőrizni a firm.-be.

Egyébként az se biztos, hogy a lézerfej meghajtása kompatibilis az alaplapon kialakított vezérléssel. Lehet kisebb lézer volt rajta aminek a tápját simán kapcsolgatták, a mostani meg PWM vezérlésű..

Az alapban nincs a $40-sor amit a laserGRBL -ben állítottam (állítani lehet):
Bővebben: Link
Találtam egy frissebbet :
Bővebben: Link
és ha kapnak segítséget a frissítéshez (a laserGRBL -ben van lehetőség) , hogy hogyan kel összeállítani a feltöltendő "adatsor" megnézik megoldódik-e a hiba.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem